Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
5 februari 2020 av Lilo18 i om rastplatsen (8 svar)
Hundar som ej går med andra hundar i hundgårdar

Hej! Jag skulle gå in med min hund i den hundgård jag alltid går till. När jag kommer fram är det endast en hund inne i gården med båda dess ägare. När jag öppnar grinden så säger dem "det går tyvärr inte med den här hunden". Personligen tycker jag då att jag har "företräde" och dem borde gå, eftersom det kan komma fler hundar som går ihop med andra hundar. Eller har jag fel? Vem har företräde till hundgården? Min hund som funkar med andra hundar eller hunden som inte går ihop med andra? Det blir att en hund tar hela hundgården för sig själv. Eller är det först till kvarn? Finns det någon oskriven regel?


tack på förhand 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lilo18 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

aenima
Medlem 2019-06-05
#1 5 februari 2020 av aenima Re: Hundar som ej går med andra hundar i hund...

Efter diverse diskussioner på fb så har jag förstått att det finns olika regler för olika rastgårdar, en del rastgårdar har faktiskt bestämmelser som kommunerna har satt upp.


Oavsett så tycker jag att det hör till god ton att fråga om det redan är någon i en rastgård. För mig är de till för att hundar ska kunna få springa fritt även om man inte kan ha de lösa utanför inhängnat område. Det är i mina ögon inte till för att det ska vara fri hopp och lek med främmande hundar, men jag är å andra sidan en smula allergisk mot sånt.


Sen finns det vissa platser där det finns en oskriven regel om att det är bara att släppa lös hunden och de springer fram till andra, som Gärdet i Stockholm och hundöarna ute vid Drottningholm t ex.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#2 5 februari 2020 av Ayrin Re: Hundar som ej går med andra hundar i hund...

Nej, varför skulle du ha rätt att kasta ut dem omgående bara för att deras hund inte funkar med andra?


Däremot kan de ju inte gärna kräva att få vara där särskilt länge i ensamt majestät... Typ 10 minuter efter att du kommit, sedan packa sig iväg känns väl som inom artighetens gränser?

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#3 5 februari 2020 av Anneli Re: Hundar som ej går med andra hundar i hund...

Du tänker fel - tycker jag. De som var hundgården när du kom hade uppenbarligen en hund som inte klarade att friktionsfritt umgås med andra hundar och de var ärliga och uppriktiga nog att säga det. Du kan inte köra ut eller begara företräde. Däremot kan du i en sådan situation säga att du och din ocks vill nyttja hundrastgården och fråga om det är OK att komma tillbaka efter 15 min eller så och att de å tar ut sin hund därifrån. Vänlighet, förståelse och resonemang vinner alltid över konfrontation i fall som detta.


Där jag bor finns det vid hundrastgårdarna en kortfattad lista på hur man beter sig i rastgården bl a att rastgården inte är bokningsbar för dem som vill träna sina hundar och att hundar som av någon anledning inte kan leka med andra efter rimlig tid därinne får lämna hundgården till andra. Men köra ut - nej!

Svara på detta inlägg

Lilo18
Medlem 2020-02-05
#4 5 februari 2020 av Lilo18 Re: Hundar som ej går med andra hundar i hund...
          Re: Hundar som ej går med andra hundar i hund...
          

Nej, varför skulle du ha rätt att kasta ut dem omgående bara för att deras hund inte funkar med andra?


Däremot kan de ju inte gärna kräva att få vara där särskilt länge i ensamt majestät... Typ 10 minuter efter att du kommit, sedan packa sig iväg känns väl som inom artighetens gränser?

Nej, klart jag inte tänkte köra ut dem. Men tyckte dem var väldigt korta och inte alls tillmötesgående. Kanske var jag som reagerade hårt i stunden, för det var otrevligt. Men absolut, att turas om och vänta 10-15 minuter är ju logiskt. Men det lät inte som det på dem. Tack för svar!

Svara på detta inlägg

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#5 6 februari 2020 av Torparinnan Re: Hundar som ej går med andra hundar i hund...

Nej, du har inte företräde för att din hund fungerar ihop med andra hundar utan du får vänta på din tur. Rastgårderna är ju inte till för att hundar ska släppas ihop och leka utan för att alla hundar oavsett om dom fungerar med andra hundar eller ej ska få chansen att springa av sig utan koppel, tränas utan koppel osv.


 I rastgårdarna här frågar man innan man släpper in sin hund och vill man vara ensam i rastgården lämnar man efter 15 minuter om det står folk och väntar.


Är du osäker på vad som gäller så kolla upp vem som ansvarar för rastgården ( oftast kommunen ) och fråga vilka regler som gäller.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#6 6 februari 2020 av Ayrin Re: Hundar som ej går med andra hundar i hund...
          Re: Hundar som ej går med andra hundar i hund...
          

Nej, klart jag inte tänkte köra ut dem. Men tyckte dem var väldigt korta och inte alls tillmötesgående. Kanske var jag som reagerade hårt i stunden, för det var otrevligt. Men absolut, att turas om och vänta 10-15 minuter är ju logiskt. Men det lät inte som det på dem. Tack för svar!

Förstår, det är lätt att det blir kortare ton än man riktigt önskat i stundens hetta :).

Svara på detta inlägg

Starcastle Hounds
Medlem 2002-03-09
#7 6 februari 2020 av Starcastle Hounds Re: Hundar som ej går med andra hundar i hund...

Efter att tidigare ha haft en hanhundsaggressiv hund kan jag tycka att om någon behöver tillgång till rastgård så är det just hundar som inte kan umgås med främmande hundar.

En sådan hund kan ju aldrig någonsin släppa lös utanför inhägnad på grund av de risker de medför. Enda chansen för en sådan hund att få springa av sig är just i en rastgård.

Nu har jag alltid haft flera hundar åt gången och även om dom i och för sig inte haft problem med främmande hundar så föredrar jag att mitt gäng springer för sig och eventuellt väl valda andra hundar där vi vet att dom fungerar ihop.

Mardrömmen är ju att vilt främmande hundar kommer in, hundar som man inte vet ett dugg om. Och som inte alltid fungerar med mina oavsett hur snälla dom är...  Det har ju blivit ett och annat veterinärbesök helt i onödan därför att folk kommer in med hundar som attackerar tämligen omgående.

Så jag är dels absolut för att man måste fråga om det är okey att gå in, och dessutom att tycker jag att problemhundar endast bör släppas där det är inhägnat och därmed på sitt sätt ha ett slags företräde.

En hund behöver ju inte vara problemhund heller för att göra sig bäst bakom stängsel. Mina vinthundar har inte absolut inkallning och jag föredrar därför att dom leker med varandra och inte med alla möjliga hundar vars ägare tycker det är läge att gå in utan att fråga när jag vet att jag kommer att få problem med att kalla in mina om det går överstyr.

Rastgårdar kan ju inte vara för bara en sorts hundar, dom måste ju vara för alla slags hundar och då får hundägare ta hänsyn till varandra och inse att var och en har olika skäl att vara där och deras hundar har olika behov.
Svara på detta inlägg

Starcastle Hounds
Medlem 2002-03-09
#8 6 februari 2020 av Starcastle Hounds Re: Hundar som ej går med andra hundar i hund...

Det finns ju så många helt legitima anledningar till att man inte vill ha in andra hundar i rastgården

Den gamla hunden som gärna skrotar runt för sig själv en stund men som inte orkar med att andra hundar far runt för den orkar inte riktigt värja sig

Hunden som blivit påhoppad och illa skadad av annan hund och helt enkelt är jätterädd för andra hundar

Valpen som tränar inkallning, det görs trots allt bäst utan koppel men att göra det innanför stängsel ger ägaren ett orosmoment mindre under tiden

Ni kan säkert komma på hur många olika scenarion som helst och nog sjutton har dessa hundar minst lika stor rätt som alla andra att vara i rastgård där dom kan gå utan koppel och utan att behöva utsättas för andra hundar?

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hur ger man andra dos av Pro-kolin? Kommer inget..   [3] 10 sep: Lovely havamalt 11 sep: Lona Funderingar på ras på en andra hund   [1] 24 jun: Emli 24 jun: Sussane Andra hundar med Demodex...hur gick det?   [3] 13 jan: Blue19 26 apr: Anneli Hysterisk hund i lek med andra hundar   [4] 1 nov: NilssonK 1 nov: Puddingpastejn Vilka går bra ihop med andra hundar o skäller inte   [6] 12 aug: Lojsie85 12 aug: Lojsie85 Hunden vill ej hälsa på andra hundar, hjälp   [7] 27 nov: jenniesen01 1 dec: Juno Valp kissar inte ute hos andra   [2] 23 aug: goldentik2018 26 aug: ygdrsil Plötsligt aggressiv mot vår andra hund   [3] 19 jul: GDJR 10 aug: ygdrsil Hund som älskar andra hundar för mycket   [11] 24 jul: Recard 27 jul: Majala Rätt och fel, möte med andra hundar.   [7] 26 apr: Pepsi77 27 apr: Lokatten12
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Labrador Retriever | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Grand Danois | Boxer | Chinese Crested Dog | Chihuahua
© 1998-2020 Enfinia AB