Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
7 mars 2020 av Hjalles i skaffa hund (5 svar)
IT eller Wheaten?

Hjälp att välja hundras behövs! Vi har kollat och läst på, träffat kennels och varit på utställningar i mer än ett år.  Kvar är två raser som är väldigt lika i storlek och egenskaper men där pälsen skiljer mest. Behöver råd och tips:


Irländsk Terrier är sååå underbart vackra i både färg och proportioner och kroppsrörelse, härlig energi men pälsen är lite hård o sträv och lite fet/vaxig, samt man luktar ganska mycket hund. Tål verkligen allergiker detta vaxiga? (några kusiner till barnen, morfar mfl som är) 


Softcoated Wheaten Terriers har ju underbart mjuk päls och luktar inte alls mycket hund, åtminstone inte dem vi träffat. Verkar liiite mer sociala mot besökare, lättsamma och mer chill inne än IT's, ändå  mycket härligt fart i ute, men de är lite klumpigare byggda och kan vara rufsig pälsboll om man inte klipper dem kort (som en IT) Är det dumt att klippa så? Tänker lite Milou / IT stuk.


Vill ha en gosig päls att klappa för lugnande och avstressande gos, samt behöver komma ut varje dag, ha någon som blir glad av sällskap, långa promenader, lek och träning. Löprundor blir det också med husse. Intresserade av både nosework, agility, rally, viltspår mm.


Inte intresserad av utställning mest familjehund.


Går det få ITs päls mjuk eller åtminstone inte så vaxig och mindre lukt? De är ju vackrast när de är korthåriga (nyryckta). Är det svårt att lära sig rycka? Finns det någon duktig trimmare i småland kring jönköping?


Är det svårt att klippa Soft Wheaten's själv? Är de svåra att bada/duscha?  Borsta och kamma gillar jag så det blir inte så jobbigt tänker jag om man vänjer dem tidigt och gör det till mysig tid ihop...


Har ni erfarenheter och tips av dessa två raser är jag tacksam för tips. Har era hundar haft problem med grannkatter? kan era springa lösa på promenader?


Vi har läst på massor om dessa terrier-raser, träffat och pratat med några ägare och uppfödare, och vi är med på vad det innebär med terriers energinivå, motionsbehov, tydligt ledarskap och träning.  Har allergiker i vår närhet men har förstått att dessa två raser är mindre allergena än andra raser. Har ni erfarenheter där? 


Förlåt nu blev det långt och många frågor....


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Hjalles och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#1 7 mars 2020 av pipilotta Re: IT eller Wheaten?

Bara min varning ang allergivänlig ras eller inte. Tror dock att ni har koll runt det...Kan dock bli en tragedi om man sitter med en hund som ingen kan umgås med.Lycka till!

Svara på detta inlägg

Hjalles
Medlem 2020-03-07
#2 7 mars 2020 av Hjalles Re: IT eller Wheaten?

Håller med om att det vore en tragedi, finns ju inga garantier men vi har mött pälsallergiker som ägde wheatens helt utan problem.

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#3 7 mars 2020 av pipilotta Re: IT eller Wheaten?

Ja, det värsta är ju att det verkar vara så individuellt. Så olika beroende på vilken människa och hur den reagerar på en viss hund. Svårt att leta på rätt hund då....

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#4 10 mars 2020 av Lona Re: IT eller Wheaten?

Lite allmäna kommentarer: Jag har faktiskt aldrig träffat en trevlig wheaten. De finns ju helt klart, men de jag har mött har samtliga antingen varit rejält aggressiva mot andra hundar, knepiga med folk (inte bara varit reserverade utan morrat/avvisat kontakt) eller bara ruskigt motvalls.
Irländsk terrier är väl inte så lätta de heller, men jag har inte sett samma tjurighet hos dem, mer vanlig terrier-egensinnighet vilket inte är riktigt samma sak.
IT ska ha sträv päls, däremot har jag inte upplevt den vare sig fet eller att de "luktar hund"? Sånt kan till viss del bero på utfodring mm men kanske även på hur känslig man själv är för sånt? (Med andra ord, du är i så fall betydligt känsligare än jag! )
Vad gäller "klappvänligheten" så hade jag samma tveksamhet när jag skaffade cairn- hur myser man med en raggig hund?! Kan säga att det går alldeles utmärkt, dessutom är en sträv terrierpäls väldigt praktisk att sköta. Det kanske gäller även en wheatenpäls i och för sig.

Svara på detta inlägg

Elvira
Medlem 2005-09-12
#5 13 mars 2020 av Elvira Re: IT eller Wheaten?

Jag har en wheaten och de är bra hundar tycker jag, min är vänlig mot andra hanar och möter människor på ett trevligt sätt, han är 9 år och det har bara varit ett roligt hundägande. Inte svår att borsta, tvätta eller klippa klor, men man får börja tidigt med skötseln, för pälsen kräver mycket tid och vård. Jag klipper honom själv, med sax och maskin, blir kanske inte så vackert, men väldigt praktiskt.


Ang. lukt, så är det ingen trevlig lukt när han blir blöt, men om det bara beror på honom, t.ex. foder, vet jag inte, alla hundar luktar på något vis, tror jag.


Har tidigare ägt schäfer, rottweiler, boxer och spaniel och upplever en hund, som inte löser hår, som rena paradiset.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Softcoated Wheaten päls, färg och namn   [5] 15 apr: Hjalles 24 maj: Hjalles Agressiv Wheaten Terrier-valp   [19] 24 okt: Akuma 2 maj: Meerlo Erfarenheter wheaten terrier   [1] 16 jun: wheatenterrier 16 jun: ancan Eksem hos wheaten terrier   [5] 17 feb: wheatenterrier 18 feb: Brazlover Allt ni vet om Softcoated Wheaten Terrier   [26] 3 jun: ludentass 5 jun: Maffiapudeln & Joyce Soft coated wheaten terrier BRA uppfödare!   [83] 2 jun: Starlette 5 jun: Yummie Wheaten terrier försvunnen i Älvsjö!!!   [3] 29 maj: Sessan♥Lufsen 29 maj: Sessan♥Lufsen 13v Wheaten valp. Vikt och aktivering?   [3] 6 feb: Brotherinarms 8 feb: Brotherinarms Barbet vs. Wheaten vs. Tibbe   [2] 23 jan: Mat_hilda 5 feb: Mat_hilda Din bild av Irish Soft Coated Wheaten Terrier?   [62] 4 jan: Mossa 5 jul: wheatenterrier
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Staffordshire Bullterrier | Riesenschnauzer | Schäfer | Borderterrier | Rottweiler | Golden Retriever
© 1998-2021 Enfinia AB