Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
9 mars 2020 av Sussane i övriga hundfrågor (6 svar)
Hur förstärka gott beteende

Jag har äntligen köpt en ny hund och jag är själaglad han är jätte fin, men jag vet inte hur jag ska nå honom eftersom han inte äter godis (tar inte ens emot det) han gillar leksaker men är ointresserad när jag har dem, han kan tycka klappar är trevligt men visar inget större intresse för att "bli omklappad" han snarare flyttar på sig om man under aktivitet försöker röra honom. Så nu skulle jag verkligen behöva lite tips på hur jag ska göra för att förstärka beteende utan någon muta. Jag vill inte använda mig av massa nej/fy och negativa metoder (man kan neka och fyra men jag vill inte träna in ett sitt genom att neja honom, om det ens går) utan vill hitta ett sätt att skapa positiv förstärkning, men hur?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Sussane och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

aenima
Medlem 2019-06-05
#1 9 mars 2020 av aenima Re: Hur förstärka gott beteende

Vet inte hur länge du har haft hunden men för en del så kan det ta ett tag innan de flyttar in på riktigt. Min första hund tog jag över när hon var 4 år, men hon flyttade inte in på riktigt förens hon hade varit hos oss 1-2 månader. Vi lät henne vara under den perioden tills dess att hon började bete sig mer som om vi var en flock och inte bara hennes hundpassare.


Vissa hundar är mer lågmälda men reagerar ändå positivt på beröm även om man kanske inte får någon större reaktion som svar. Man får vänta och se om det har effekt, vilket det troligtvis har.


Lekbelöningar går att träna upp, det kan också vara bra att testa olika sätt att leka på. Om han inte vill leka nära dig kan man prova en leksak på ett långt snöre och testa med jaktlekar.


 

Svara på detta inlägg

Sussane
Medlem 2015-06-19
#2 9 mars 2020 av Sussane Re: Hur förstärka gott beteende

Tack snälla för svar! Har bara haft han 2 dagar det var mer framåt hur jag ska tänka när vi väl kommit så långt. Har förstått att det kan ta en längre tid innan hunden känner sig hemma som sagt min har bara haft två dagar så än dröjer det innan vi ska börja med något. Har bara aldrig haft en hund som inte varit godis torsk på iaf något i godisväg. 
Då kanske jag ska börja läsa på om hur man tränar fram lekberöm för det är inget jag försökt mig på tidigare. Men då har jag iaf någon aning om i vilken ände man ska börja när vi väl kommer dit. Han kan nämligen inga kommandon i dagsläget så det är lite ett oskrivet blad så jag vill gärna närma mig det hela på ett bra sätt. 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#3 9 mars 2020 av Lona Re: Hur förstärka gott beteende

Jag håller med aenima, ta det lite lugnt. Vad är han för typ av hund, både vad avser ras/er och som individ? Det är tex ofta skillnad på att motivera en vinthund vs en terrier trots att båda hundtyperna är lite egensinniga och självständiga. Vad har han för bakgrund? Även där är det skillnad om man jämför en otränad hund som har varit gatuhund eller om den är otränad för att tidigare ägare helt enkelt inte tränat något.


Så - låt honom först landa ordentligt och skippa de flesta krav och kommandon i början även om vissa saker givetvis inte är ok. Det är skillnad på att inte kunna/förstå ett visst kommando mot att utföra något "förbjudet" (som att äta upp familjens katt ).


Lekutveckling kommer senare och där finns massor att jobba med men ofta handlar det om att "tänka utanför boxen". Ta reda på vad han gillar, oavsett om det är någon traditionell belöningsmetod eller inte. Min första terrier älskade att busa med min ena daghund - när hon varit duktig fick hon springa bort till Krasse en stund.


Min nuvarande tycker att det är jätteroligt när matte "busar till det" så där kör vi mycket sånt. Hopp och skutt och allmänt trams.


Sen så finns det hundar där man aldrig lyckas hitta en BRA belöning. Vissa raser och individer är jättesvåra. Där kan man kanske bygga upp någon form av "ömsesidig respekt" där man inte kräver mer än vad hunden kan tänka sig att ge. Naturligtvis kan hunden inte få göra som den vill men man skippar finliret.


Med min ridgeback var det med andra ord tillräckligt ATT hon satt, inte HUR hon satt! Om hon sen satte sig med ryggen åt mig så fine, hon satt i alla fall. Körde vi sök så räckte det med att vi var överens om att det var just sök vi höll på med och vilken sida av stigen hon skulle vara på, resten fick hon sköta själv. Utförde hon mina grundkrav så slapp hon detaljerna.


Såna hundar är knepiga men ganska kul på sätt och vis för man lär sig MASSOR av hundträning och hantering!


Men som sagt, börja med att ge det tid!

Svara på detta inlägg

Sussane
Medlem 2015-06-19
#4 10 mars 2020 av Sussane Re: Hur förstärka gott beteende

Hej, han är en chihuahua, personlighetsmässigt är han lite försiktig och avvaktande. Har märkt att han är ganska bra på att läsa kroppsspråk exempelvis vill han gärna ta med leksaker upp i soffan men visar man med handen att han inte får komma upp med leksaken så släpper han den och provar att hoppa upp utan. Men jag är väl mest rädd att han ska förstå mina nej men inte mina, ja och bra jobbat eftersom det är det jag vill ge honom positiv förstärkning. Som nämnt innan har han gott om tid på sig innan jag planerar någon träning jag själv däremot är den som behöver lära mig innan jag och Mini börjar jobba. I dagsläget har han inte blivit lärd några kommandon och visar inte att han förstår nej, däremot som jag nämnde ser jag att han förstår på mitt kroppspråk när han gör något otillåtet. Nu finns det inte mycket som är det utan nu handlar det om grundläggande saker som att man inte nafsar när man blir torkad med handduken efter promenaden eller att man inte får ha leksaker i soffan. Men jag vill ju i framtiden kunna lära honom grunderna sitt, ligg, stanna osv och i dagsläget vet jag inte hur jag när den dagen kommer, skall gå tillväga för att uppmuntra honom att göra det. Nu kanske det blev lite snurrigt men jag hoppas du förstår hur jag menar. Tack snälla för att du tog dig tid att svara om har du tips eller litteratur att rekommendera är det oerhört välkommet

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#5 10 mars 2020 av Ayrin Re: Hur förstärka gott beteende

Prova lite olika sorters godis, kanske hittar du nåt han gillar. Alternativt fundera på hur du ger det, han kanske tycker att det är obehagligt/osäker på att det är ok att ta det ur handen om han nu är lite försiktig av sig..


Initialt kan du väl prova att bara kasta/lägga godiset i närheten av honom på golvet och se om han tar det, alternativt erbjuda försiktigt när ni myser.

Svara på detta inlägg

Sussane
Medlem 2015-06-19
#6 10 mars 2020 av Sussane Re: Hur förstärka gott beteende

Tack, det låter som en god idé ska försöka och se om det som du säger är för att han är osäker på att ta ur handen. Vet att en del godisar leker han med om han tar dem.
Lyckades hitta något han gillar igår vilket var min mammas pulled pork, han fick bara smaka en ytterst liten bit för jag är inte säker på att kryddorna. Så det är inget jag kommer att ge honom fler gånger, var bara nyfiken eftersom han äntligen visade lite intresse. 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Frågor kring hunds beteende   [3] 9 mar: jonatannk 9 mar: jonatannk Senior hund och lite konstigt beteende?   [4] 8 mar: Voff 92 11 mar: Symbios Märkligt beteende   [7] 20 feb: Charlie123 20 feb: Charlie123 Får ingen pli på ett oönskad beteende   [12] 11 aug: närjagmötteharry 16 aug: närjagmötteharry valp på 9 veckors beteende   [3] 6 aug: Tjolstan 9 aug: traktorn Undran om min hunds beteende?   [2] 4 mar: Voff 92 17 mar: Voff 92 Behöver råd om om nytt beteende hos gammal hund   [4] 22 okt: aussielover 11 aug: ygdrsil Gammal hund med nytt beteende. Vad kan det betyda?   [4] 9 okt: aussielover 20 dec: ladybee Köpt kanin.. nyfiken/rädd/konstigt beteende på hun   [4] 5 sep: aussielover 8 sep: hundöga återkomst Tiks beteende vid höglöp   [2] 28 aug: MiaSthlm 13 aug: Gurkans
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Finsk Lapphund | Schäfer | American Staffordshire Terrier | Jack Russell Terrier | Dvärgschnauzer | Shetland Sheepdog
© 1998-2021 Enfinia AB