Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
17 april 2020 av AnnaAlm i lydnadsforum (4 svar)
Hur kommer jag vidare med min koppelträning?

Hej! 
Jag har en nio månaders Doodle tik som har varit dragig och svår med kopplet hela tiden. Jag har provat VGW sele men det ger inte så bra resultat, gör mest både henne och oss frustrerade så nu är vi tillbaka på vanligt sele och har börjat klickerträna. Först stannade vi då fort hon började dra och när hon tittade på oss. Vi har nu kommit vidare så att hon förstår att hon ska gå till vår vänstra sida och vända dig framåt och då får hon klick och godis. Tyvärr har hon med detta slutat titta på oss och börjar ofta dra ganska snabbt igen när vi promenerar vidare. Jag har försökt att vänta lite med att ge henne godis men då är hon inte få intresserad av godiset längre (använder Inter tråkigt godis utan korv, lunga tex). Finns det någon som har erfarenhet och konkreta tips från liknande situation? //Anna 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om AnnaAlm och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 17 april 2020 av Ayrin Re: Hur kommer jag vidare med min koppelträning?

Jag har liknande jobb med min norrbottenspets, men där kräver jag inte att hon ska gå in i fotposition, utan bara att hon ska vända sig mot mig och ta några steg åt mitt håll.


Belöningen blir att hon får fortsätta framåt, om hon nu inte väljer att komma fram hela vägen, då kan hon få en godis, dock föredrar hon att bara få gå fram. Drar hon igen blir det ett nytt stopp med nytt krav på kontakt.

Svara på detta inlägg

aenima
Medlem 2019-06-05
#2 17 april 2020 av aenima Re: Hur kommer jag vidare med min koppelträning?

För min del har det aldrig funkar med metoden att stanna och invänta kontakt. Jag har fått intrycket av att jag aldrig fått hunden att koppla ihop det med själva dragandet. Att vända mot mig när vi stannar är ett helt fristående moment. Det kan absolut bero på att jag gör något fel och har dålig tajming.


Jag brukar istället vända och gå åt ett annat håll så fort jag märker att hunden börjar dra lite, och jag ser till att inte följa med med armen när hunden börjar dra. Vänder man så kommer hunden dessutom att passera vid ens sida och då brukar jag passa på att belöna.


Det kan bli några vändningar innan man kommer någonstans, men för mig har det här gått mycket snabbare att göra så här.

Svara på detta inlägg

Svea58
Medlem 2017-02-09
#3 18 april 2020 av Svea58 Re: Hur kommer jag vidare med min koppelträning?

Är man 9 månader så är väl benen fulla med spring :) 


Har du möjlighet att springa rejält med henne innan koppelträningen? Alternativt leka / busa / kasta boll (länge) på inhängnat område?


Tanken är att hon ska få ur sig "springet" och bli lite trött och lättare att hantera.


Jag skulle använda ett vanligt halsband och inte sele vid koppelträningen.


 

Svara på detta inlägg

Halvtand
Medlem 2015-01-13
#4 19 maj 2020 av Halvtand Re: Hur kommer jag vidare med min koppelträning?

Det du försöker göra är motsvarande att ta en trotsig tonåring till ett tivoli, och vill få den att fokusera på dig istället för all musik, alla ljus, karuseller och allt annat. 


Känns det lite bättre? Det är inte särskilt långt ifrån sanningen.


Utomhuslivet är jättespännande för en hund, och särskilt då en valp. Att gå fot är däremot inte särskilt roligt, men det är ju det de måste. Så för att lyckas är det inte bara att koppla på en sele och hoppas att den på något magiskt vis ska få hunden att sluta dra, det krävs träning också. Men en viktig komponent i den träningen är att vi människor lär oss att tilltala våra hundar, att bli intressantare än vinden i löv, eller den där fläcken kiss. 


Själv skulle jag inte använda godis för detta, godis kommer ändå alldrig bli mer intressant än en ekorre för en hund med minsta jaktinstinkt. Jobba med kroppsspråket. Ta med dig en kompis ut och ha den att titta på dig när du tränar hunden, ibland tänker vi inte på hur vi själva rör oss.


Står du stel som en pinne och väntar på att hunden ska komma tillbaka till dig? Låter askul, kommer om en kvart. Joggar du på stället? Säger du något? Vifftar med armarna? Går ner på knä? Allt, allt, allt. Ditt mål är att vara roligare än andra hundar. Det är stora skor att fylla, särskilt för sociala hundar. Men ingenting är omöjligt och det finns gott om hundägare där ute som gärna ställer upp så att du får träna "med motstånd" eller som kan ge tips och råd. Sluta aldrig fråga. 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Kommer jag älska valpen som min gamla hund?   [9] 28 dec: Freddiesmatte 3 jan: Freddiesmatte Kommer valpen känna igen mig?   [3] 13 nov: Julia500 6 dec: Lighteninglog Koppelträning två hundar   [2] 3 maj: Tira Ros 20 maj: Mira och Esther Innan valpen kommer   [8] 28 maj: Kajsa_a81 3 jun: Kajsa_a81 Han får alltid fnatt när han kommer hem   [2] 1 mar: Sekts 2 mar: Anneli Kommer ingen vart med ensamhetsträningen   [1] 8 nov: karfah 9 nov: Cole Ensamhetsträning - hur gå vidare   [2] 6 aug: ponys 24 sep: cio Kommer min hund någonsin få tillbaka sin päls?   [4] 22 jun: z_z_Ulle 23 jun: Draghund Borrelia som kommer tillbaka i skov, erfarenheter?   [2] 8 nov: Favvisvovvennr1 13 nov: Favvisvovvennr1 Hur ger man andra dos av Pro-kolin? Kommer inget..   [3] 10 sep: Lovely havamalt 11 sep: Lona
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dogo Argentino | Dobermann | Jack Russell Terrier | Dansk/Svensk Gårdshund | Schäfer | Rottweiler | Siberian Husky
© 1998-2024 Enfinia AB