Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
17 april 2020 av tittioo i skaffa hund (9 svar)
Köpa omplaceringshund yorkshireterrier hjälp

Hej! 


Jag har nu haft en Yorkshireterrier hane på prov 3 dagar. Han säljs som Yorkie men ser mer ut som en Silkyterrier, han har ingen stamtavla. 
Han har haft en ägare större delen av sitt liv men nyligen fått ny ägare som insett att hund inte riktigt passar i deras familj.


Han har väldigt fint temperament, extremt snäll dock väldigt juckig på en kompis hund (också liten hane).
Förutom det är hans "dåliga" sidor - darrig vid bilfärd och skällig inomhus vid ljud från trapphuset - tror dock detta går att träna bort! 


De vill ha 5000kr för honom - vet inte om det är mycket?


- Ägarna är osäkra på om de vill betala besiktning
- Han ska nu också få vaccin han inte fått
- Då han blir uppspelt gör han ljud från näsan, "inward sneeze" tror jag 
- Han har ev tandsten som måste tas bort (inte mycket men lite brunt på vissa tänder och längre bak syns mer beläggningar). Pratade med vet över telefon som sa att man bör ta bort detta innan det blir så pass att man måste dra tänder.


Besiktning + vaccin + ta bort tandsten = kommer ligga kring 3000kr. Jag sa till ägarna att jag är väldigt intresserad men att jag inte är jättesugen på att stå för de +3000kr om jag även ska betala 5000kr för honom - hur tänker ni? Tänker jag fel? Borde jag stå för besiktning?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om tittioo och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

aenima
Medlem 2019-06-05
#1 17 april 2020 av aenima Re: Köpa omplaceringshund yorkshireterrier hjälp

Personligen så tycker jag det känns så där om inte säljare gör en veterinärbesiktning innan. Det kan bli oerhört dyrt om det visar sig att han har något problem. Alla problem syns inte.


Hur en hund faktiskt beter sig brukar man inte se förens efter lite längre tid, hunden behöver flytta in innan de slappnar av och "blir sig själva". Så har hunden några problembeteenden så kommer det nog senare, det måste ju inte dyka upp något men det kan vara bra att vara medveten om.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#2 18 april 2020 av Lona Re: Köpa omplaceringshund yorkshireterrier hjälp

Hur gammal är han?


5000:- för en obesiktigad, ovaccinerad blandras med tandsten är ärligt talat ett ockerpris. Man undrar om ägarna bara vill få in pengar? Vet du hur mycket de betalade för honom när de tog över honom, om de inte har haft honom så länge?


Att hunden inte är vaccinerad och att de inte vill besiktiga är för mig en STOR larmsignal. Av det du beskriver så kan han även ha trakealkollaps, dvs att luftstrupen inte funkar som den ska. (Googla, det finns säkerligen filmer på nätet.)


Är han försäkrad? Om inte, så kommer de flesta försäkringsbolag inte att ersätta skador och sjukdomar som hunden redan har - tex om han nu har trakealkollaps. Det kan bli rejält dyrt i slutändan! Är han däremot oavbrutet försäkrad sedan innan fyra månaders ålder så kan ni ev ta över befintlig försäkring.


Som en jämförelse så gav jag ett valppris för min då 2-åriga labbe. Hon var nybesiktigad u.a, friröntgad HD/ED, ögonlyst samt gentestad för PRA. Vaccinerad, försäkrad, i mycket gott skick och grundtränad för jakt.


Min terrier var också två när jag tog över honom. Jag betalade inget för honom och ändå stod uppfödaren/ägaren för kastrering, tandstensborttagning, veterinärbesiktning samt extra ultraljud på njurarna när jag bad om det. Även han var vaccinerad, försäkrad och i gott skick. Kanske inte riktigt lika okomplicerad som labben men absolut ingen problemhund.

Svara på detta inlägg

tittioo
Medlem 2020-04-17
#3 18 april 2020 av tittioo Re: Köpa omplaceringshund yorkshireterrier hjälp

Oj det missade jag skriva, han är 4år!


De nuvarande ägarna har bara haft honom några månader och verkar vara måna om att han får ett bra hem, men jag vet inte ifall de "vill få tillbaka pengarna de själv la ut". Av att döma från hur det bor verkar inte pengar vara ett problem. Jag har haft kontakt med ägaren som haft honom längst också - vet inte vad hon sålde honom till dom för, kändes lite fräckt att fråga ? 


Jag känner egentligen samma med vaccin och besiktning, det bör vara gjort. Jag har hört runt angående det du beskriver med trakealkollaps, det stämmer mer in och låter mer som inåt nysningar men finns endel tecken som skulle tala för begynnande trachealkollaps, det var mycket därför jag bestämt ville besiktiga också (trots att man alltid borde göra det). 


Han är försäkrad men jag tyckte inte summorna var "nog bra" så jag hade nog velat teckna ny försäkring .. de nuvarande ägarna tecknade denna ny - vet inte varför de inte tog över. 

Hmm det är svårt när man börjat kära ner sig men jag har haft en delvis dålig magkänsla från början - kanske bara borde lyssna på den. Antar att det finns fler hundar där ute jag kan kära ner mig i ! 

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#4 18 april 2020 av Anneli Re: Köpa omplaceringshund yorkshireterrier hjälp

Det finns för många frågetecken kring denna hund, så gå på din magkänsla. Det finns ju som du säger fler hundar att kära ner sig i. T ex den drygt tvååriga cairnterrier med stamtavla som just nu finns på Hundstallet i Stockholm. Hundstallets hundar är inte gratis, men de är veterinärbesiktigade, i förekommande fall behandlade och genomgångna. Definitivt en trygghet om man kan tänka sig en omplaceringshund.

Svara på detta inlägg

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#5 18 april 2020 av Puddingpastejn Re: Köpa omplaceringshund yorkshireterrier hjälp

Det där låter ärligt talat inte alls bra... Inte sagt att det inte kan gå hur bra som helst, men det kan också bli en dyr och sorglig historia. 


Små hundar har ofta problem med tänder, det som ser ut som lite tandsten kan mycket väl visa sig vara värre när man tar bort tandsten och röntgar och sluta i att man får dra ett par tänder. Plötsligt är summan 10 000:- snarare än 3 000:-... (Detta täcker i regel inte försäkringen!)


Ett absolut minimikrav för att ta hunden hade jag sagt var en besiktning, och var gärna närvarande och hör vad en veterinär säger angående tänderna. Andra problem som kan finnas men inte synas direkt är bland annat blåsljud på hjärtat, luxerande knäskålar (vanligt hos mindre hundar). Hans inåtvända nysningar kan vara en trång/delvis kollapsad trachea, men också en lång mjuk gom. Om du tar över honom rätt och slätt som läget är nu köper du lite grisen i säcken. Han behöver ju inte vara sjuk, men han KAN ha (dyra) fel som upptäcks i efterhand och i sådana fall får du bestämma dig redan innan köp för att du är beredd att ta den smällen. 

Svara på detta inlägg

tittioo
Medlem 2020-04-17
#6 18 april 2020 av tittioo Re: Köpa omplaceringshund yorkshireterrier hjälp

Jag har pratat med ägarna nu och de kan stå för besiktningen men vill inte stå för att ex ta bort tandsten/dra ner på priset om det visar sig att det behövs! Det känns inte helt bra sammantaget, samma som du säger med trachealkollaps - jag vet inte om man på en vanlig besiktning kan se vad det rör sig om eller om det krävs röntgen, för ytterligare 1400kr. 


Ovanstående med resten gör att det nog lutar mot ett nej! 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#7 19 april 2020 av Lona Re: Köpa omplaceringshund yorkshireterrier hjälp

Klokt resonerat!


Dessutom, eventuell trakealkollaps eller mjuk gom kommer inte att täckas av försäkringen, inte heller tänderna (och det kan bli dyrt!) eller om hunden har patellaluxation. Det kan absolut vara dyrt att ha hund och även en kärnfrisk individ kan givetvis bli svårt sjuk eller skadad, men man behöver inte köpa på sig problemen.


Ytterligare en aspekt utöver den ekonomiska är att det är väldigt påfrestande att ha en hund som inte är helt frisk. Man kollar den hela tiden och oroas för om den är på väg att bli sämre eller i vilket fall behöva veterinärvård.


 

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#8 22 april 2020 av Gurkans Re: Köpa omplaceringshund yorkshireterrier hjälp

Besiktning gör man ju INNAN man lämnar ut hunden. När jag lämnat ut hundar på prov inför omplacering så har jag alltid besiktigat hunden innan, så att både jag och den blivande ägaren vet i vilket skick hunden var när den flyttade från mig. Intyget lämnar jag dessutom med tillsammans med ett tydligt avtal för vad som gäller under prövotiden, t ex vem som är ansvarig för det som hunden kan råka ut för och ställa till med, om hunden är försäkrad, hur man går tillväga om hunden ska stanna, hur vi går tillväga om hunden inte ska stanna etc. I avtalet står även den summa som jag begär för hunden.


I ditt fall så har du nog bara två val: antingen accpetera det pris som säljaren vill ha samt sedan även betala för det som behöver göras, eller så lämnar du tillbaka hunden. Alltså, om inte säljaren accepterar en prisreduktion för de fel som ändå finns. Uppenbarligen tyckte du från början att 5000 kr var acceptabelt för en blandras, så det säger jag inte så mycket om. Det finns inget som heter renras utan stamtavla, så är det viktigt för dig med en renrasig hund så är det stamtavla hos Svenska kennelklubben som gäller.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#9 22 april 2020 av Lona Re: Köpa omplaceringshund yorkshireterrier hjälp

Håller i princip med, men SKK/FCI är inte allenarådande vad gäller alla raser. Det finns seriösa rasregister för en del raser som inte är godkända av FCI, likaså för tex jakttypen av vissa (jakt)hundraser som vanligtvis reggas hos SKK.


En del samkörs med SKKs register, andra inte. Såvida man inte ska ställa ut, tävla bruks eller siktar på landslaget så tycker jag att man lika väl kan köpa från en uppfödare som reggar sina hundar i ett seriöst register. Ibland är det till och med att föredra.


Dock torde hunden i tråden vara en helt vanlig blandras, förmodligen med lite yorkshireterrier i...

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hjälp - vår hund vägrar gå åt vissa håll   [1] 19 sep: Unobunoheterjag 19 sep: Puddingpastejn Hjälp! Valpen åt svam!!   [2] 17 sep: Hejdlöst 17 sep: Hejdlöst Stora problem med liten hund, Hjälp   [5] 31 jul: Doge 8 aug: SpringerSpaniel Hjälp mig hitta rätt hundras!   [4] 31 jul: nellyj 2 aug: Puddingpastejn Omplaceringshund kissar inne   [7] 30 jun: minigrisen 2 jul: minigrisen HJÄLP, staffevalp   [3] 8 maj: Staf 19 maj: Halvtand Hjälp att välja första hund   [4] 2 maj: Kattisb 3 maj: Kattisb Hjälp parning !?   [1] 14 apr: Humlan12 14 apr: Gurkans Efter operation av Urinsten (Hjälp/Råd)   [1] 21 mar: Silver08 23 mar: Puddingpastejn DESPERAT snälla hjälp   [4] 2 mar: mathildas 9 mar: Ayrin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Bolognese | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Schäfer | American Staffordshire Terrier | Chihuahua | Golden Retriever
© 1998-2020 Enfinia AB