Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
1 maj 2020 av jh82 i sjukdom & hälsa (5 svar)
Någon som "botat" allergi med egen mat?

Hej! Jag har en boston på snart 3 år. Han har haft ett par öroninflammationer och senast en furunkel på tassen. Han kan ibland klia sig lite (men inte så att han kliar sönder sig) och tvätta tassarna genom att slicka dem. I övrigt verkar han glad och nöjd.


Vid en öroninflammation visade provet att han fått pseudomonas  i öronen. Vi har behandlat öronen och sen den gången i höstas (peppar peppar) har han inte behövt behandlas för ny öroninflammation.


I mars svullnade hans baktass upp och han hade då fått en furunkel. Veterinären sa att han måste bara en allergihund och vi tog blodprov för analys. Samtidigt skulle vi köra eleminationsdiet. Vi avbröt den för han ville inte äta det hydrolyserade fodret och det kändes liksom inte bra. Vi bestämde oss för att vänta på svaret först.


Svaret kom häromdagen och enligt detta är han allergisk mot husdammskvalster. Foder vet vi ju inte eftersom det skulle behöva ske genom eleminationsdiet enligt provsvar och vet. Jag förstår dock inte hur en eleminationsdiet ska visa ett visst livsmedel om det är kvalster som stör honom? Jag förstår givetvis att de kan vara allergiska mot kvalster +Foder men om hans symtom (iaf delvis) kommer från kvalster hur skulle man kunna bedöma provoceringen?


Jag har efterforskat lite och sett att det maten han får kan spela en stor roll och att det inte är helt oproblematiskt att ge torrfoder.  Han har de senaste åren stått på acana lamm. Är det ngn som lyckats "bota" allergi enbart genom att börja ge hemlagad mat?


Som sagt ovan, han kliar sig inte sönder och verkar vanligen vara glad och nöjd så jag skulle helst hitta en lösning som inte innebär medicin resten av livet.


Sorry för långt inlägg!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om jh82 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 1 maj 2020 av Anneli Re: Någon som "botat" allergi med e...

Enligt min veterinär är inte foderallergi särskilt vanligt förekommande. Faktiskt rätt ovanligt. Vanligt är däremot det din hund drabbats av. Nu får du städa.


För att kolla om städning hjälper, bestäm att hunden får vara endsat i vissa utrymmen t ex hall, kök och sovrum(om hunden sover hos er). Plocka bort och lägg undan alla mattor, tvätta gardiner och ta allt som kan samla damm. Dammsug och våttorka varannan dag, vädra flitigt. Rengör hundens bädd ordentligt och lägg gammalt rent lakan i bädden. Byt och tvätta det ofta var tredje dag ungefär. Var också noga med din egen säng. Undvik överkast och finkuddar under denna tid.


Märker du att hunden efter några veckor mår bättre i denna kliniskt rena, avskalade miljö vet  vad felet är. Dessutomfår du ett rent och dammfritt hem framöver...


De här råden är inte mitt eget påhitt, utan kommer från en veterinärspalt för flera år sedan. Jag vet en hundägare som följt råden för sin engelska basset. Den hunden, som höll på att klia sönder sig, mådde märkbart bättre på mattes och husses pedantstädning.

Svara på detta inlägg

jh82
Medlem 2019-04-07
#2 1 maj 2020 av jh82 Re: Någon som "botat" allergi med e...

Stort tack! Jag skulle varit tydligare i mitt första inlägg - absolut ska vi städa som bara den också (vilket nog bara är bra för alla :)) men jag tänkte att om hemlagad mat kunde hjälpa också. 

Svara på detta inlägg

Svea58
Medlem 2017-02-09
#3 1 maj 2020 av Svea58 Re: Någon som "botat" allergi med e...

Det är nog ganska vanligt att hundar reagerar mot husdammskvalster och även kvalster som kan finnas i torrfoder.


Jag tror absolut på att ge hunden så naturlig mat som det går. Jag botade min förra hunds kvalsterallergi (torrfoder) genom att övergå till färskfoder. Jag köpte fryst, rå vom (ko-mage)  och blandade med kokt bovete, grönsaker och en enkel vitamintablett. Ibland fick han ett ben att gnaga på.


Kan även nämnas att jag först var hos veterinär som skrev ut kortisontabletter mot klådan. Veterinären tyckte alltså att det var en jättebra idé att fortsätta med torrfoder och samtidigt ge hunden kortison!


Samtidigt råkade jag träffa en uppfödare som tyckte det lät totalt sinnessjukt och rådde mig att sluta med kortisonet och ge hunden vom istället.


Som tur var så gjorde jag som hon sa och efter endast en vecka så var klådan som bortblåst!


När vi åkte på semester och jag inte ville slabba med rå hundmat så funkade det även med vanligt, enkelt våtfoder på burk.


 

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#4 1 maj 2020 av Anneli Re: Någon som "botat" allergi med e...
          Re: Någon som "botat" allergi med e...
          

Stort tack! Jag skulle varit tydligare i mitt första inlägg - absolut ska vi städa som bara den också (vilket nog bara är bra för alla :)) men jag tänkte att om hemlagad mat kunde hjälpa också. 

Det är riktigt att torrfoder kan innehålla foderkvalster, men en del hydrolyserade torrfoder som man ger som eliminationsdiet eller stadigvarande till överkänsliga hundar finns också som burkfoder. har du prövat det? Risken med att själv tillverka foder är att hunden inte får i sig rätt mängd näringsämnen, vitaminer och framför allt mineraler.  Det är lika illa om det blir för lite som om det blir för mycket. Alla hundar tål dessutom inte färskfoder. En av mina (som normalt har plåtmagar) blev till min förvåning störtdålig i magen trots att jag provade två olika märken, så det experimentet gav jag upp.


Vad gäller återkommande furunkler och "bulor" är det rent och torrt som gäller och att hunden inte slickar. Alltid badda rent efter promenad och torka torrt samt i förekommande fall skydda tass med en tunn babysocka eller liknande.


 

Svara på detta inlägg

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#5 3 maj 2020 av Puddingpastejn Re: Någon som "botat" allergi med e...

Känns som att jag måste flika in att blodanalys för allergi (atopi) kan vara falskt positiva. Testar man massa friska hundar utan klåda/symptom kommer en del av dem ha positivt utslag på blodproverna. Därför gör man eliminationsdiet. Sen som du säger, så kan det vara kombinerad foderämnes- och atopisk allergi. 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Japansk spets vs Tysk spets - allergi?   [2] 23 sep: drainer 23 sep: drainer Allergi och utredning?   [11] 9 jan: Frihannisaac 16 mar: Svea58 Cane corso - allergi   [0] 11 nov: Tidde hund med atopi-allergi   [1] 1 sep: anna_staff 1 sep: Lena och vildingarna Frågor om allergi - utredning och Apoquel   [0] 23 dec: Mallans Astma&allergi förbundet !!   [0] 1 jul: hundöga återkomst Såld på golden retriver och allergi på sambon.   [21] 26 jun: Kleo96 1 jul: Kleo96 Behandling mot allergi??   [2] 19 mar: HannaoGipsy 23 mar: HannaoGipsy Dammkvalster allergi   [4] 9 okt: RödGazelle 26 mar: Liselott Patella luxation operation & allergi   [6] 4 feb: Fridisen 21 jan: Trevare
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Labrador Retriever | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Grand Danois | Pudel | Chihuahua | Chinese Crested Dog
© 1998-2020 Enfinia AB