Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
8 maj 2020 av Staf i valpforum (4 svar)
HJÄLP, staffevalp

Hej!


vi har en staffevalp på 10v som är väldigt intensiv, vilket vi vet att staffar är, men det här är något extra. 
 När han hamnar i lek-fnatt så biter han i våra ben/ byxor fötter/tofflor och i mitt hår osv vilket man ju kan ta, men han tar också tag i min arm eller handled, alltså ett ordentligt bett på synlig hud och börjar dra, gör sinnessjukt ont och där finns ingen som helst plats för pedagogiskt tänkande. Han har också börjat skälla tillbaka vid tillsägelse. 


Om man puttar bort honom så biter han efter handen, håller man fast honom så bryr han sig inte ett skvatt, blir möjligen galen vid fasthållning, men sen på igen. 


Det här med att ge en annan leksak för att byta fokus funkar inte ALLS. Han struntar bara i nya leksaken och attackerar en igen. Att ignorera funkar inte, att stå stilla funkar inte, att gå därifrån gör bara att han tror det fortfarande är lek, att säga till på skarpen med ett ordentligt "NEJ" (som han börjar förstå meningen av) så lyssnar han 1 av 10ggr,  att skrika "AJ" när det gör ont fungerar ibland. 


Jag håller på att bli knäpp för märker att jag bara blir mer och mer hård och opedagogisk, på denna korta tid. Blir så rädd för att skapa en otrygg eller stressad hund pga för många tillsägelser. 


Kan tillägga att han är väldigt  lättlärd annars, och kan alla de enkla vardagsgrejerna som "sitt" "vänta" "vacker tass" osv så jag undrar såklart om problemet är att han  lätt blir understimulerad? Trots att han springer runt och busar hemma SJUKT mycket, och får röra på sig ute, vid rastning (motionerar honom inte såklart) osv.


Han är vääääldigt social och verkar inte finns något han är rädd för och då bor vi ändå i innerstan. Han är världens finaste och mysigaste, sover hela nätterna mellan mig och min sambo i sängen, jätteduktig utomhus, efter vad man kan förvänta sig av en 10veckors valp. 


HUR säger ni till era valpar? Vad ska jag göra, tror ni? Eeller är det bara att genomlida?  När kan man i sånnafall llära honom vad som är rätt och fel? 


sorry för extremt långt inlägg. 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Staf och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 8 maj 2020 av Anneli Re: HJÄLP, staffevalp

Ja du, de flesta valpar är faktiskt så härbitiga och ihärdiga. åtminstone har alla mina varit det. Barnen har gått med gummistövlar och jag har haft handskar - emellanåt då - inte hela tiden förstås. Hårda tag hjälper inte, ryta hjälper inte. Det kan bli etter värre som du själv har märkt. Ett rappt och snärtigt NEJ i dov ton samt att man vänder ryggen till har funkat någorlunda på mina. Samt att jag märkte att bitandet blev snudd på hysteriskt när valparna var trötta, övertrötta. Då får man hjälpa dem att koppla av. Ha dem i knät eller nära och stryka långsamt och mjukt över ryggen. Det var då jag hade handskar, för bitandet slutar inte bums och man kan få hålla kvar valpen i ett fast, men inte hårt grepp. Att dessutom ha en valphage av kompostgaller med en filt eller gammalt badlakan i, där valpen får lära sig att att vara passiv och slumra, är inte så dumt. Man kan i början sitta i närheten och tala mjukt eller nynna, men till slut fattar den att "nu ska jag ta det lugnt ett tag".


Till all lycka slutar bitandet när de permanenta tänderna kommit fram, så det vill till att man trots bitandet själv beter sig på ett sådant sätt att valpen inte tappar tilliten. Det vore ödesdigert!

Svara på detta inlägg

Staf
Medlem 2020-05-08
#2 8 maj 2020 av Staf Re: HJÄLP, staffevalp

Tack så mycket för svaret, tar till mig av varenda tips. Och som du säger, det sista jag vill är att förstöra tilliten. 

Svara på detta inlägg

Halvtand
Medlem 2015-01-13
#3 19 maj 2020 av Halvtand Re: HJÄLP, staffevalp

Hejsan. 
Det är hårt läge med valpar, men som föregående har sagt är det så med de små liven. Jag har egentligen inte mcyket att lägga till förutom att det där med att bli "hård och opedagogisk" som du skriver inte i sig är en dålig sak som skadar tilliten. 


Hundar kommunicerar med oss hela tiden, coh det är främst med deras kroppsspråk. Valpar också, och de lär sig ännu vad saker och ting betyder (detta är inte medfött, även om vissa hundar verkar fatta mer instinktivt än andra). Det bästa du kan göra är därför att överdriva i början. När du är glad och hunden gör bra saker ska du vara JÄTTEGLAD, och tvärt om är det inte fel att "stelna till" och bli extremt kall och hård när hunden gör fel. Det blir en väldigt tydlig skillnad som hunden har mycket lättare att plocka upp på. Lägg till ett bestämt nej på det så ska du se att det blir bra, men också massor av beröm så fort hunden slutar med det dåliga beteendet. 

Angående att hunden inte slutar om du säger aj om den bits. Tänk på att hunden tränar, och att den inte förstår än. Vissa menar att man ska gå upp rejält i falsett när man säger aj då det ska vara tydligare. 
Om hunden biter eller nafsar dig i fingrarna när den ska få godis har jag egen erfarenhet av att det hjälper att trycka in hela handen (eller så gott det går) i hundens mun. "Det där var inte vad jag ville" tänker vovven och blir mer försiktig. 

Svara på detta inlägg

juliaj84
Medlem 2020-09-29
#4 9 februari 2021 av juliaj84 Re: HJÄLP, staffevalp

Vi har oxå en staffevalp, våran är 16 veckor och är precis likadan som er. 


Fast det har faktiskt börjat lugna sig lite grann. 


Jag har varje gång bitandet blir för hysteriskt, gör för ont och helt enkelt inte är kul längre sagt ett ordentligt Nej! Rest mig och gått. 


Samma när hon biter i byxorna, stannat sagt Nej! 


Nör hon varit helt för galen och inte lyssnat på något, det inte har gått att locka henne med leksak istället osv så har vi skärmat av henne med galler, då har hon nästan alltid gått och lagt sig och somnat.. 


Kände som du att det inte var kul och helt hopplöst några veckor där ett tag men redan nu är hon mycket lugnare med just bitandet så det går framåt kan jag lugna dig:) 


Att bitas vid lek är ju inget konstigt så det tycker jag man får ta lite men juste det där som du säger att valpen blir som galen, inte går att leda om, hugger och biter efter en i luften det har vi  iaf sagt nej till och faktiskt så börjar hon tagga ner på den delen iaf:) 


Lycka till! 


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hjälp mig hur jag ska tänka..   [3] 4 apr: Humlan12 8 apr: Ayrin Separationsångest - hjälp!   [1] 3 apr: Pälsklingen 4 apr: Rezt Hjälp! Kastrering eller inte   [4] 25 feb: Tira Ros 21 mar: Rezt HJÄLP!Köpa valp och tolka HD Och ED röntgen   [3] 22 feb: annaf85 23 feb: Torparinnan Hjälp angående Berner Sennen   [3] 19 feb: Ida95 19 feb: Ayrin Få staffevalp rumsren   [9] 8 feb: juliaj84 9 feb: juliaj84 Hjälp med val av ras   [5] 28 jan: CanisTrollus 1 feb: Gurkans Vår unga amstaff blir ibland helt TOKIG! Hjälp...   [10] 25 jan: AmstaffD 5 mar: rawranna Retriever/ Kelpie/ Lägenhet/ Hjälp!   [12] 13 jan: NinaE 20 jan: Chocolate AK Behöver er hjälp. Kisseriet   [7] 7 dec: Ginza Schäfertik 10 dec: Ginza Schäfertik
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Schäfer | Grand Danois | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Pudel | Papillon
© 1998-2021 Enfinia AB