Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
14 maj 2020 av lingo i lydnadsforum (12 svar)
Sprayhalsband/dressyrhalsband för olovlig jakt?

Hej,


Till att börja med är jag inte intresserad av inlägg om att man ska vara så rolig för sin hund att den inte drar på vilt. Och min dröm är att kunna ha hunden lös utan att behöva se till att alltid ha en grillad kyckling i innerfickan.


Min hund är en omplacering och hos tidigare ägare öppnade han bara dörren själv och sprang ut och rastade sig själv och förmodligen jagade. Han är lydig hemma och hans enda problem är att jaktinstinkten tar över och det finns extremt mycket katter där jag bor. 


Det är uppenbart att min hund vet vad "Hit" betyder och har jag en lång spårlina lyder han men är den av sticker han direkt. Han försöker även ibland sticka trots linan om frestelsen blir för stor.


Min fråga är nu om någon använt ett sådant sprayhalsband med fjärrkontroll och hur ni tyckt det funkat mot detta problem? Läste ett inlägg någonstans om någon som i princip "fick en helt ny hund" efter en dag.


De är ganska dyra, är det någon som vet något bra billigare alternativ från utlandet? Kanske någon som kan tänka sig hyra ut ett?


Tidigare har han rymt från tomten och jag har nu satt upp elstängsel, i början stack han bara igenom trådarna men sedan fick han en stöt av det och sedan har han respekterat det enormt! Han är lika lekfull som vanligt, vill köra dragkamp eller apport ute på tomten så min amatörmässiga bedömning är ju att hunden knappast mår dåligt av denna restriktion.


Ska jag vara helt ärlig ser jag inte riktigt problemet med ett elhalsband heller men det verkar vara sjukt kontroversiellt i Sverige. Självklart tycker jag inte att man ska använda det för att få en hund att lära sig sitt men att använda det för saker som är extremt förbjudet som att sticka efter vilt? 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om lingo och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#11 14 maj 2020 av Puddingpastejn Re: Sprayhalsband/dressyrhalsband för olovlig...
          Re: Sprayhalsband/dressyrhalsband för olovlig...
          

Jag har aldrig sett elhalsband och hur det används i praktiken men om man tar denna frågeställning:


Min hund får en stöt en gång i livet av elstängsel och därefter respekterar han det, han vet att går man för nära den gränsen är det farligt och han slutar därför med det beteendet. Om han teoretiskt sett skulle jaga efter en katt och i samma ögonblick som han gör det får han en stöt, skulle han inte tolka det som att katten gav honom stöten och att man därför inte ska göra ett utfall mot katter för att de kan "slå tillbaka" på långt håll?

Nej! Elstaket är en fysisk gräns, något hunden kan se och minnas (förmodligen). Sen kan hunden säkert bli rädd för måsar om en mås skulle flaxa förbi samtidigt som han går in i eltråden, det vet vi inte och det är det som är det farliga med bestraffning i hundträning. Dock kan hunden aktivt förflytta sig från, och undvika, det som orsakar smärtan: staketet. Det blir relativt lätt att göra koppling mellan staket och stöt.


Ett elhalsband kan hunden dels inte värja sig mot, eller förutse när det kommer göra ont. A och O i träning är timing, och det luriga är att du inte har en aning om vad som försiggår i hundens tankar när du bestraffar den. Därför kan följden bli att hunden istället för att undvika katter blir rädd för skåpbilar, asfalt, ett visst hus eller vad som än blir förknippat med smärtan. Sker detta flertalet gånger kan man i värsta fall få en hund som är rädd för sin egen skugga, eftersom den inte är förmögen att koppla smärtan till något konkret. 


Jag säger som en del föregående talare: anpassa dig efter hunden istället för tvärtom. Jag har själv en hund som inte går att ha lös och det är helt enkelt något man får acceptera. Jakten är som sagt självbelönande, och jag tvivlar på att sprayhalsband hade fungerat. Jag ser att det finns för drygt 2000:-, det kan väl vara värt att testa om du själv tror på det (jämfört med vad det kanske kostar att betala för grannkattens veterinärvård)? Sälj det vidare annars... 

Svara på detta inlägg

Halvtand
Medlem 2015-01-13
#12 19 maj 2020 av Halvtand Re: Sprayhalsband/dressyrhalsband för olovlig...

Sprayhalsband, elhalsband och sele är bara en rad olika verktyg som är allt för lätta att hantera fel, och som gjort att majoriteten av folk totalt missuppfattat syftet med dem. Många tror att det finns en magi i de här verktygen som ska lösa deras problem utan att de behöver lägga tid på träning. 


Det är lite det jag ser i ditt inlägg här, du vill ha ett verktyg som ersätter vad träning ska göra. Jag vet hur det är, jag har också en hund med alldeles för stark jaktinstinkt, men inget verktyg i världen kan ersätta träningen, och särskilt då inte de som är olagliga att använda, eller de som så få kan använda rätt att det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta. 


Leta du upp en man vid namn Jeppe Stridh, han har en hundägarskola i Veberöd och jobbar med balanserad träning. Särskilt jobbar han mycket med jakthundar och jakthundsägare som inte fattar att det inte funkar att bara vara sträng mot hunden hela tiden, utan att det är de strikta reglerna tillsammans med all den positiva feedbacken och kärleken och stödet som gör att hunden och människan kan kommunicera. Jag är inte helt 100 på om det är ok att länka sidor på det här forumet så jag håller mig ifrån det för säkerhets skull. Men han eller någon av hundtränarna han utbildat kan säkert ge dig den hjälp du och din hund behöver. 

Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Utfall och sprayhalsband, tacksvar för svar!!!!   [27] 22 nov: schaferhanne 6 dec: Belgisk Vallhund Dressyrhalsband eller inte?   [17] 16 mar: Madde88 16 mar: Molidor Vart hitta sprayhalsband med fjärrkontroll?   [53] 30 jan: MattesChili 1 feb: Doris & Grabbarna Lapplisa bötfäller hund för olovlig parkering   [3] 8 sep: Pling 8 sep: ACD dressyrhalsband, bra eller dåligt?   [3] 17 sep: Blandis Alfons 28 sep: Pilla Dressyrhalsband? (ja hund, halsband)   [14] 27 jun: RexMatte 27 jun: RexMatte sprayhalsband med fjärr   [10] 5 maj: eld 6 maj: eld Hur få bort olovlig jakt?   [19] 20 nov: Mella & Ebba 20 nov: Angelicque dressyrhalsband till träning!   [24] 12 jul: Marcus,Rex&Tosca 12 jul: Miiia Dressyrhalsband och scarf!   [3] 27 apr: FilliZ 27 apr: Vixen
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Golden Retriever | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Chihuahua | Dvärgpinscher | Dobermann
© 1998-2020 Enfinia AB