Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
18 maj 2020 av HurricaneHarrysMatte i valpforum (6 svar)
Få valp att slappna av + hantera frustration

Hej!


Min cockerhane på 5 månader är superrolig och glad, men ju mer jag läser om passivitetsträning blir jag orolig för honom. Han har två större problem jag vill adressera och skulle behöva lite tips och råd om tillvägagångssätt. Jag känner mig något begränsad av honom, eftersom han alltid svansar efter mig i hopp om att det ska hända något kul eller dyka upp godsaker (är min teori). Han kan ligga i den djupaste sömnen men om jag reser mig upp så tittar han upp och följer oftast efter, oavsett vart jag går. Jag förstår ju på ett sätt att han alltid vill följa med till köket eftersom det är där maten finns. Men så det är nu måste jag hålla mig stillasittande större delen av dygnet för att han ska komma till ro och vila/sova den tiden jag anser han behöver. Gör jag det ligger han oftast och sover eller vilar, men jag skulle gärna vilja leva mitt liv som vanligt (typ kunna plocka undan eller vika tvätt) utan att han är beroende av mig för att slappna av. Han behöver lära sig att tolerera att ha lite tråkigt, upplever jag, men vet inte riktigt hur jag ska gå till väga.


Sedan har han ett beteende som oroar mig mycket, och det är att han kan inte alls hantera frustration. Han är en extremt social hund, vilket jag fullkomligt älskar hos honom, men han kan inte hantera sina känslor när han inte får hälsa på en hund/människa som han får kontakt med (kommer riktigt nära alltså). Vi bor mitt i stan och stöter på många hundar och människor på varje promenad och oftast går det bra. Vi tränar kontakt varje gång vi går ut och med lite avstånd från både folk och hundar går det riktigt bra. Han kan vända sig om och titta glatt och vilja hälsa, men sedan gått vidare med mig utan at ställa till med en scen. Vi har även börjat smått med skvallerträning, som jag hört ska ge bra effekt. MEN om kontakt har skett börjar han sprattla och gny frenetiskt. Exempel: igår träffade vi hans bästis i parken, och de skulle självklart få leka lite med varandra. När jag håller i honom för att avkoppla så får han ett sådant frustrationsspel och biter efter mig (inte hårt alls, men det var inte lekfullt). Han klarar inte av den där lilla stunden av att inte få leka eller hälsa, och blir superstressad. Samma sak om jag inte låter honom hälsa på en människa som vill hälsa på honom. Jag är orolig att hans låga tolerans för frustration eventuellt kan leda till aggressivitet i framtiden om jag inte tacklar det. Så hur hade ni gjort?


Han är en hund som är rätt ”hyper” av sig, men det är ju inte så ovanligt bland Cocker. Han leker väldigt vilt och han får sina bit/morrfnatt som valpar får men inte alls lika ofta och mycket som när han var mindre. Många har tipsat om att hålla i honom mjukt och bestämt tills han somnar eller blir passiv, men det har han INTE hanterat väl utan stressen och paniken har varit rejäl då. Därmed har jag istället försökt ignorera honom och satt mig så han inte kommer åt och då har han lekt lite med en leksak istället och sedan lugnat sig och slutat bitas. Men räcker den taktiken, eller blir det snarare så att jag inte på riktigt attackerar ”stressen” eller lär honom passivitet?


MVH
Nojig Hundmorsa


Som medlem kan du här läsa lite kort info om HurricaneHarrysMatte och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 18 maj 2020 av Ayrin Re: Få valp att slappna av + hantera frustration

Sluta begränsa ditt liv genast. Genom att du rör dig så sällan så blir det ju "värsta grejjen" när du väl gör det, och naturligtvis hänger han på. Traska runt du, ju mer desto bättre, till slut inser han väl att det inte är så himla häftigt att du rör dig. Och även om han vill vara i samma rum så är ju inte det något enormt problem.


Samma med hans frustration. Jobba på att låta honom vänta längre och längre på att få komma loss och leka med kompisen. Helst borde han sitta och ge kontakt innan du kopplar loss honom.


Här kan avstånd vara värt att tänka på, låt honom se kompisen, men på avständ. För att ni ska gå närmare måste han stanna upp och titta på dig.


Ser ingen direkt vinst med att hålla fast honom om han nu tycker det är så hemskt. Träna hantering när han är lugn och lite trött istället, att förknippa dina händer med obehaget att bli fasthållen är inte alls bra.

Svara på detta inlägg

aenima
Medlem 2019-06-05
#2 18 maj 2020 av aenima Re: Få valp att slappna av + hantera frustration

Just det där med att hålla hunden tills den blir lugnt bör man börja med att träna in när hunden redan är lugn. Börjar man när hunden är uppjagad så kommer det garanterat att bli en kamp av det.


Sen gäller det att börja i små, små steg. Håll löst och så fort man känner att hunden parkerar sig där i någon millisekund så släpper man och belönar.


Spaniels gillar att vara nära, de håller sig gärna precis där husse/matte är. Mina amrisar har alltid gått efter mig. De brukar lägga sig där man är och flyttar man på sig så följer de efter och lägger sig igen. Vill man undvika det (och samtidigt träna lite ensamhetsträning) kan man börja träna hunden på att vara i ett annat rum genom att avgränsa med kompostgaller.

Svara på detta inlägg

HurricaneHarrysMatte
Medlem 2020-05-17
#3 18 maj 2020 av HurricaneHarrysMatte Re: Få valp att slappna av + hantera frustration

Tack för tipsen, ska börja jobba med det direkt :) Lustigt det där, min amerikanare jag hade förut var raka motsatsen - otroligt självständig och trygg. Han smet förbi ibland för lite kel eller godsaker, men annars låg han i sin säng i hallen och vilade. De är verkligen individer

Svara på detta inlägg

Halvtand
Medlem 2015-01-13
#4 19 maj 2020 av Halvtand Re: Få valp att slappna av + hantera frustration

Som Samojedägare känner jag igen detta på flera sätt. 
Jag kan bara hålla med föregående talare: Begränsa inte din rörelse. Du har en hund som älskar dig, som vill vara med dig och hänga med på vad du gör oavsett om det är promenad eller ta en kopp kaffe eller flytta från datorstolen till soffan. Man känner sig som ett monster när man "får" hunden att resa sig när den ser ut att ha det så mysigt, men det är bara så hunden är. Tänk så här istället, din hund älskar dig, och vill göra allt med sig, sova gör den hellre sen. 


 


Platsträning är något som funkar jättebra, och något jag själv tränat in just för att komma in i rastgården eller träffa kompisar. Du kan göra som föregående har skrivit, eller testa min metod. Vad som än funkar för dig och din hund. 


 


Börja gärna innomhus där det är lite tryggare, mindre distraktioner och lättare att ha fokus. Säg till hunden att sitta, beröm när den sätter sig.
Säg hundens namn, den ska då titta på dig (du kan behöva locka lite), beröm när den tittar på dig. 
Säg till hunden att stanna, gärna med en gest som du tränar in samtidigt. Beröm när den sitter kvar.
Ta ett litet steg bort, beröm om den sitter kvar. Om den börjar resa sig, säg nej med dramatiskt kroppsspråk (ju mer du överdriver kroppsspråket, destu lättare blir det för hunden att läsa). Beröm om den återgår till sitt eller stannar (sätt den då ner och fortsätt). Annars gå tillbaka till steg 1. 
När du kan ta ett litet steg bort och hunden sitter kvar bara ökar du avståndet tills du är uppe i ca 2 meter. Därefter kan du börja "leka". Hoppa, sitt ner, ta en leksak att bolla med, spring runt. Gör massor med roliga grejer. Hunden ska sitta stilla hela tiden. Beröm, och kalla in för lite gos och lek då och då så hunden inte tappar intresset. 
Ta hela föreställningen utomhus också. Det är jättelätt att stanna hunden när ni är ute och går, ta ett par steg "själv" och sedan kalla in och fortsätta promenaden. Alternativt stannar ni till och kör lite träning på en gräsmatta eller något. Var bara noga med att hålla i kopplet om ni inte är i rastgård. 


Lycka till, hoppas allt löser sig för er.

Svara på detta inlägg

HurricaneHarrysMatte
Medlem 2020-05-17
#5 19 maj 2020 av HurricaneHarrysMatte Re: Få valp att slappna av + hantera frustration

Tack! Grejen är den at han är superduktig på att stanna kvar tills jag säger varsågod. Jag kan lägga en köttbulle framför honom, säga stanna, gå ut ut rummet och komma tillbaka... och han väntar tills jag säger varsågod. Men när han går upp i stress vid hund/mäniskomöten är han okontaktbar och vill gå fram till vaje pris. Jag syns eller hörs inte för honom då 

Svara på detta inlägg

Halvtand
Medlem 2015-01-13
#6 19 maj 2020 av Halvtand Re: Få valp att slappna av + hantera frustration

Skönt att veta att vovven inte är helt okontrollerbar i alla fall. 
Köttbullar i all ära, de är en bra distraktion att börja träna med, men vid en viss punkt har de inte längre mycket dragningskraft, vilket är varför jag själv inte använder godis i träning. 
Människor och hundar är mycket mer intressanta. Så fortsätt träna som du har gjort och hitta en bra, stabil hundkompis som du kan få att hålla sig först på avstånd och sedan komma närmare eller gå omkring runt er när ni tränar. 
Övningen är samma sak, vi har bara bytt ut distraktionen från en köttbulle till en människa. Tänk på att hålla i kopplet ifall det skulle gå åt pipan. 


Det ÄR svårt att låta bli att springa fram och hälsa på andra hundar, men det låter som att du är på god väg. 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hur hantera lösa hundar?!   [21] 24 jan: Lisenn 10 feb: Bamze&Pajas Hur hantera dominant hund?   [6] 3 okt: moaelvira 5 okt: Malin med Ella Era bästa tips för att hantera skendräktighet   [6] 27 apr: Puddingpastejn 27 apr: Lona Hjälp, hur ska jag hantera min hund?   [20] 16 feb: IGU 22 mar: Lona Hur ska man hantera stressen?   [3] 14 jul: Hemi 15 jul: Torparinnan Hantera energiöverskott vid koppelvila   [2] 5 maj: Juni 6 maj: Vanna Ettårig goldenhane kan inte slappna av   [11] 17 nov: Freddiesmatte 18 nov: Hortensia Hur hantera min hunds oönskade beteenden?   [10] 9 okt: Maria&Scilla 24 jan: Lisenn Varför ha en hund som du inte kan hantera???   [44] 30 aug: -tjejligan- 19 sep: Obelix Hantera folk som vill klappa- HUR?   [34] 13 aug: DeniseSwärd 14 aug: Kalla
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Alaskan Malamute | Beagle | Bullmastiff | Engelsk Springer Spaniel | Eurasier | Pomeranian | Italiensk Vinthund
© 1998-2020 Enfinia AB