Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
Torsdag 00:25 av Douglasthedog i skaffa hund (6 svar)
Hund för vandring

Hej, jag är ny här och hoppas att allt blir rätt nu. Såhär ligger det till, jag har bestämt mig för att skaffa hund och har gjort lite research om vilken ras som skulle passa mig bäst, men jag tar gärna råd från er experter. :)
Jag vill ha en snäll och lojal ras som trivs i naturen. Det är viktigt att den orkar vandra längre sträckor eftersom jag är en friluftsmänniska som ibland är ute flera dagar och sover i tält. Ibland ser jag människor som bär sina hundar längst lederna för att hundarna inte orkar gå längre och det vill jag inte utsätta min framtida hund för. 
Vad är era bästa tips? Tacksam för svar! 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Douglasthedog och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Halvtand
Medlem 2015-01-13
#1 Torsdag 02:20 av Halvtand Re: Hund för vandring

Hej. Välkommen till forumet, hoppas du kommer ha det trevligt här. Ingen fråga är för dum, vi har alla varit ovetande en gång, och när det kommer till hundar så är andra hundägare den bästa resursen någonsin.

Vad gäller din fråga: De flesta hundraser fixar rätt rejäla vandringar så länge de har en chans att bygga upp sin uthållighet till vardags. Om du vanligen kommer ta din hund på promenader som varar en timme så kommer den inte orka gå i fem timmar bara sådär. Det enda riktiga hindret är nog att för små hundraser inte alltid fixar så långa sträckor, och för stora raser snabblt kan bli trötta. Men så länge du håller dig till mellanstora hundar såsom retrievers, många spetsar, collies och liknande så ska du säkert hitta en hund som kommer älska både dig och era äventyr i skogen.  

Svara på detta inlägg

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#2 Torsdag 06:36 av Puddingpastejn Re: Hund för vandring

Du har redan fått ett bra svar! De flesta hundar klara långa vandringar men behöver precis som människor bygga upp muskler och uthållighet. Vill du kunna ha hunden utan koppel (när det är lägligt i tid och plats och givetvis med god lydnad) så hade jag rekommenderat någon hund ur vallhundskategorin. Jag har en welsh springer, hon klarar långa vandringar men skulle sticka ifrån mig om jag tappade kopplet. Hundar är individer, så köper man en jakthundsras kan man aldrig räkna med att viltintresset kommer att gå att "tygla" med rimligt mycket träning även om föräldrar och syskon är följsamma. Inte det du frågade, men väl värt att komma ihåg. 


Sen, är du ute på långa turer så köp en hund du kommer kunna bära om olyckan är framme. Det händer att hundar bryter benet eller blir ormbitna. 


 


Lycka till!!

Svara på detta inlägg

aenima
Medlem 2019-06-05
#3 Torsdag 15:18 av aenima Re: Hund för vandring

Vill tipsa om facebookgruppen Vandra med hund. Förutom att man får många tips så går det ju också att se alla olika typer av hundraser som får följa med på vandring.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#4 Måndag 09:54 av Ayrin Re: Hund för vandring

Välj framförallt för en hund som fungerar i vardagen. De flesta av oss är väl rätt nöjda om vi kommer ut och vandrar 2 veckor av 52, så det är de återstående 50 veckorna som är viktigast att fungerar väl :).

Med detta sagt... ta inte en för stor hund. Maten väger, den tar mycket plats i tält/båt/bil, eventuell sovsäck till hunden väger lika mycket som din, och det är svårt att hjälpa den. Gör den dessutom illa sig så är det närmast omöjligt att bära 40+ kilo hund till säkerhet själv.


I övrigt så är det nog bara de riktigt kortnosiga raserna som bör undvikas, och även där finns det väl linjer bland mops och fralla med bättre andningsvägar, så säkert inte omöjligt att htta en individ med potential till ork om man är noga med valet av föräldradjuren.

Svara på detta inlägg

Douglasthedog
Medlem 2020-05-20
#5 Måndag 20:35 av Douglasthedog Re: Hund för vandring
          Re: Hund för vandring
          

Vill tipsa om facebookgruppen Vandra med hund. Förutom att man får många tips så går det ju också att se alla olika typer av hundraser som får följa med på vandring.

Tack, toppen! Den gruppen ska jag titta närmare på :) 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#6 Igår 14:57 av Lona Re: Hund för vandring

Du har redan fått många bra tips, här kommer några till.
De flesta normalt byggda hundar klarar av långvandringar, även vår mastiff var med och vandrade i fjällen. Dock är väl inte det en hundtyp att rekommendera om man satsar på att ha en "friluftshund"! 


Min cairnterrier och min (jakt)labrador klarar lika långa sträckor men det beror lite på underlaget. Är det tung terräng/kalhyggen/mossar så får terriern jobba mycket hårdare än min labbe som lätt studsar över brötig mark.
Det händer att min cairn behöver en hjälpande hand om vi ska upp på något högt men rent generellt så tar han sig fram där jag klarar det.
Sen beror det förstås på var man vandrar. Besseggen i Norge eller en relativt tillrättalagd vandringsled?
Men en lagom stor hund, som är relativt nätt byggd torde vara lättast att ha med sig.
Kanske nånstans 10-20 kg?
Träna den gärna att du ska kunna bära den som ett ok över dina axlar OM det skulle hända något! Även 10 kg hund är jobbig att bära i famnen.


Sen en annan sak: pälsen! Är man ute i ur och skur, i snö och sol, bland mygg- och knott och dessutom vill ha hunden inne i tältet så är en bra, funktionell päls att föredra. En som håller hunden varm och torr men inte för varm och som inte är som en stor, dyblöt svamp inne i tältet.
En vettig päls skyddar också en stor del av hunden mot mygg och knott.


Hoppsan, strul med datorn, skriver förhoppningsvis mer sen!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Behöver tips på energiboost till hund på vandring   [18] 14 jun: kodathehusky 16 jun: Ayrin Den ultimata vandrings- hundträningskängan   [13] 6 jun: Nukutvi Huskies 12 jun: moranka Någon som har koll på tält? Vandring   [18] 23 feb: kikkit 24 feb: mollgan Lugn vaktras med tycke för vandring?   [49] 19 nov: Elilan 9 dec: jack-russel Åh nej, har Akitan börjat sin vandring...   [8] 16 nov: Aioli 17 nov: traktorn När kan man ta med hunden på vandring?   [8] 26 okt: lilmo 09:49: aenima Förberedelse inför lång vandring med hund?   [4] 1 aug: Bronson 2 aug: Karro08 Ryggsäck till valp för vandring   [10] 26 jun: /Gudinna83 27 jun: z_xpixix 15km "vandring". Lite tips tack   [16] 19 jun: MBT & Axel 19 jun: Dessan GD Tonåringarnas blodiga vandring.. del VIII   [1] 9 dec: Kleverin 9 dec: Hojna Mia
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Engelsk Setter | Shar-Pei | Bullterrier | Grand Danois | Puli | Rottweiler | Jack Russell Terrier
© 1998-2020 Enfinia AB