Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
24 maj 2020 av BorderSvante i valpforum (5 svar)
Lära valp gå i koppel

Hej! 
jag undrar hur ni gör för att lära en valp att gå fint i koppel. Min valp är nu 9 veckor och allt ska luktas och smakas på när vi är ute och går. Jag vill inte vänta för länge med detta men samtidigt måste väl valpen få utforska saker och smaka på saker när den är i ny miljö?

ska jag vänta lite med träningen och låta han undersöka omgivningen lite till eller ska jag börja omedelbart?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om BorderSvante och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

aenima
Medlem 2019-06-05
#1 24 maj 2020 av aenima Re: Lära valp gå i koppel

Valpar behöver inga regelrätta koppelpromenader, bättre i så fall att gå ut och sätta sig någonstans och låta valpen undersöka omgivningen.


Så håll nere på koppelpromenader och när ni måste så locka med dig valpen och belöna när han/hon följer med.

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#2 25 maj 2020 av Gurkans Re: Lära valp gå i koppel

Med en sådan ung valp så ligger allt fokus på att valpen ska tycka att det är roligt med koppel och halsband. Inget fokus ligger på att promenera. Har jag bråttom så lyfter jag upp och bär valpen, om den inte vill gå.

Svara på detta inlägg

Sussane
Medlem 2015-06-19
#3 25 maj 2020 av Sussane Re: Lära valp gå i koppel

Jag har ingen hund som går "fint" i kopplet men han går i koppel han är också ung nu 4,5månader och han stannar och tittar på saker och då låter jag honom titta sen ropar jag lite på honom så kommer han gående. Jag går framåt även lite när han stannat och ofta kommer han självmant när han tittat klart och går då brevid mig och han har haft koppel på sig i totalt 4 dagar nu. Din är ju yngre så jag tänker att du kanske får ha lite tålamod men det viktiga just nu är ju att han faktiskt har koppel på sig det är en stor sak i sig så jag säger låt valpen titta på saker och räkna det som en koppelpromenad och att ni övar bara genom att ha på kopplet på. Det är begränsande att ha koppel och inte kunna bara svänga av, jag håller med rådet du fick att sitta ute med valpen i koppel och bara låta den öva på att se folk, hundar höra ljud och ha koppel på just nu. Man vill ju inte ha en hund som kämpar mot kopplet. Själv köpte jag flexi koppel trots att jag föredrar vanligt koppel jag gjorde det för att jag i värsta fall kan stoppa valpen men också låta den röra sig lite friare. I två dagar hade vi bara ett kort katt koppel då gick jag med hela tiden utom när jag satt ner och lät kopplet sitta fast i stolen på tomten han kämpade lite när han kom till koppelslutet men sen satte han sig helt enkelt bara ner på rumpan och iakttog omvärlden för det var inget att kämpa mot han fick finna sig i och det var träning i sig.

Svara på detta inlägg

Halvtand
Medlem 2015-01-13
#4 25 maj 2020 av Halvtand Re: Lära valp gå i koppel

Det där med valp och träning är alltid en åsiktssak. Jag har hört allt ifrån att man inte kan träna en valp innan X ålder (och vissa raser kan man rent av inte träna alls) till att det går jättebra att börja träna så fort man får hem den. 


Jag tror att det viktiga här är att känna igen att valpen är just en valp, och på 9 veckor är det fortfarande en jätteliten valp. Hunden kan med andra ord helt enkelt inte prestera på samma nivå som en 2-åring eftersom den inte mognat, tränats och uppfostrats så länge. 


Med andra ord kommer du inte kunna ha en hund som går fot som klistrad vid din sida och som utför alla dina kommandon med blixthastighet än på ett rätt bra tag. Vad du däremot kan göra vid den här åldern är att leka och börja bygga på er relation med hjälp av vad som kallas för strukturerad lek.


Strukturerad lek är en lättare form av träning där leken är i fokus och som avbryts då och då av enklare kommandon och belöning. I fallet med en valp på 9 veckor kan du til exempel börja köra med sitt, ligg, vacker tass. När hunden utför kommandot rätt blir det belöning och lek en stund. Eller så leker ni med en leksak och då kan hunden träna på att släppa och kanske backa undan och fånga. 


Allt detta lär hunden samma saker. Det är bra att lyssna på  husse/matte och göra som de säger för då får man godis, beröm och lek. Ni bygger samtidigt en bra relation med grunden både i lydnad och kärlek vilket ni kommer ha igen senare när träningen kommer igång på riktigt. 


Vad gäller koppelgång håller jag med föregående om att så små valpar nog inte bör ha för höga krav på sig (precis som jag skrivit tidigare). Vad du skulle kunna göra är att lära den änden på kopplet. Ha halsband (eller sele om du föredrar) och koppel på som vanligt. Plantera er på ett ställe med gott om plats såsom en stor gräsmatta eller park och låt valpen utforska. 
När hunden når änden på kopplet, kalla på den och beröm och lek om den vänder sig om, om än bara för arr titta på dig, mer om den kommer till dig. Är det får tråkigt att sitta still kan nigå runt lite i lugn takt. 


Hunden lär sig här i princip samma läxa som ovan med att det är bra att göra som husse/matte säger, men lär sig också vad som ska hända när man når änden på kopplet - komma tillbaka. 
Att få hunden att gå fint fot får snällt lov att vänta tills hunden lärt sig att du är det roligaste som finns, även utomhus. 


Lycka till.

Svara på detta inlägg

Sussane
Medlem 2015-06-19
#5 3 juni 2020 av Sussane Re: Lära valp gå i koppel

Hittade den här videon den kanske är något 🌷


https://m.youtube.com/watch?v=DALw7PaybKc

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Uppjagad hund biter/hoppar mot koppel   [2] 23 mar: zerafina 24 mar: Ayrin Utställnings koppel   [4] 29 jan: hella2 30 jan: hella2 Förändring av hund i koppel?   [2] 9 jan: LindasHundrast 13 jan: Ayrin Vad för slags koppel/hundhalsband ska man ha?   [4] 3 aug: Carold 5 aug: username Hjälp/tips angående koppel på valp   [8] 25 jul: HerrCharles 8 aug: ygdrsil Hjääälp! Sten/tyngd att fästa koppel i   [3] 22 apr: Eriklucas 27 apr: Voff 92 Drar i koppel, hoppar mot bilar   [3] 27 jan: litenvovve 29 jan: username Koppel promenader   [1] 8 aug: Feliciaaw 8 aug: hundöga återkomst Att gå i koppel - framför, bredvid eller bakom?   [11] 7 jul: BushundenL 14 jul: BushundenL Bra bälte med krok för koppel   [2] 4 jul: mythreehearts 5 jul: Sezziyanen
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Schäfer | Grand Danois | Jack Russell Terrier | Chihuahua | Golden Retriever | American Staffordshire Terrier
© 1998-2020 Enfinia AB