Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
4 juni 2020 av Capsicum i skaffa hund (11 svar)
Val av ras - cavalier?

Vi har pratat länge om att skaffa hund och eftersom jag är uppväxt med cavalier så tänkte jag direkt att vi ska ha en sådan igen. Men då var jag barn och givetvis inte huvudansvarig för hunden, vilket jag ju blir nu. Tror ni att det är en ras som passar oss eller har ni andra förslag?


Vad vi vill ha:  • Inte för stor hund

  • Glad och trevlig

  • Inte vaktig eller skällig

  • Kan följa med ut på skogspromenader

  • Gärna träna lite agility, behöver inte vara proffs utan mest som en kul aktivitet

  • Eventuellt prova på andra träningsformer, freestyle, nosework osv

  • Kan följa med ut på segelbåt på sommaren

  • Gärna hänga med på lite vandringar när den är vuxen, inga extrema, men typ en dagstur i skogen med pauser

  • Inte för hög aktivitetsnivå, vi förstår att alla hundar behöver aktiveras men kommer inte att lägga många timmar varje dag på träning/aktivering


Tänker vi rätt med cavalier? Tar gärna emot alla tips då vi vill att allt blir rätt från början. Kommer självklart köpa från en SKK-registrerad uppfödare och då har vi ju chansen att få svar på många frågor där, men vill vara säker på att vi tänkt rätt gällande rasen innan vi börjar höra av oss till uppfödare.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Capsicum och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

aenima
Medlem 2019-06-05
#1 4 juni 2020 av aenima Re: Val av ras - cavalier?

Cavalier är nog ett bra val. Var väldigt noga med att kontrollera föräldrarna eftersom rasen dras med många hälosproblem. Gå in på rasklubbens hemsida och läs deras RAS-dokument och vad de har för avelskrav.

Svara på detta inlägg

Capsicum
Medlem 2020-06-04
#2 5 juni 2020 av Capsicum Re: Val av ras - cavalier?

Tack för ditt svar!


Vi kommer att vara väldigt noggranna och kritiska när vi väljer uppfödare och se till att det är någon som verkligen har koll på hälsostatusen hos sina hundar.

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#3 5 juni 2020 av pipilotta Re: Val av ras - cavalier?

Ser inte att du prioriterar hälsoaspekten här när du radar upp vad som är viktigt när det gäller blivande hund. Skulle ta mig en funderare när det gäller vad för rasbundna sjukdomar som finns hos en viss ras.


Det är ju inte heller säkert att det hjälper att du köper hos en SKK-ansluten uppfödare. Hoppas du har tur i ditt val. 


 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#4 6 juni 2020 av Lona Re: Val av ras - cavalier?

Jag instämmer med Pippilotta! Det är ju inte bara hjärtfel rasen lider av utan även syringomyeli som är ett mycket smärtsamt tillstånd.


Har ni kikat på några andra sällskapsraser, tex bichonerna? Pigga och lättsamma, hänger med på det mesta men kräver inte massor. Stor bonus: de tillhör de friskaste raserna och har generellt sett lång livslängd. Att köpa en sund ras från en SERIÖS, SKK-ansluten uppfödare (det är inte alltid självklart, SKK är inte automatiskt en "kvalitetsstämpel") är inte en garanti för en frisk hund - men det ökar oddsen betydligt!


Jag vill dessutom ge er cred för att ni kollar upp raser INNAN ni står där med en valp! Alltför många köper första bästa valp på Blocket för att den är gullig och gärna även finns i närheten - vilken valp är inte söt?


 

Svara på detta inlägg

Capsicum
Medlem 2020-06-04
#5 6 juni 2020 av Capsicum Re: Val av ras - cavalier?

Jo, vi har koll på SM också. Tänkte om man köpte från en uppfödare som även scannar hundarna för SM, eller hjälper inte det? :/ Ju mer jag läser desto mer känner jag att cavalieren är vår drömhund. Vore ju otroligt tråkigt om det inte fungerade med en sådan på grund av hälsan.


Vi har kollat på Bichon och det verkar vara en trevlig ras, och jag vill inte välja hund endast efter utseendet. Men min sambo har lagt in veto mot en hund med sådant utseende.


I andra hand funderar vi på bostonterrier, om cavalieren är helt utesluten som ras. Men även där verkar ju finnas en del hälsoproblem. Finns det några andra raser än Bichon-raserna som är tillräckligt friska för att man ska våga köpa?


Vi kommer absolut inte köpa första bästa valp på blocket för att den finns i närheten. Vi kan tänka oss att åka över typ halva Sverige för rätt valp och rätt uppfödare. Borde ju finnas någon uppfödare som har koll på hälsan i sina linjer bakåt tillräckligt för att man ska kunna få en hyfsat frisk cavalier, eller? Ingen av de cavalierer som funnits i familjen/släkten tidigare har haft problem med hjärtat eller SM, har de bara haft en otrolig tur? Några av dem var ju ett tag sedan, har hälsostatusen försämrats så drastiskt de senaste 5-25 åren?

Svara på detta inlägg

aenima
Medlem 2019-06-05
#6 6 juni 2020 av aenima Re: Val av ras - cavalier?

Om man månar om att cavalieren ska bli en friskare ras så är inte lösningen att medvetna valpköpare som ställer krav på uppfödningen väljer en annan ras. Om så är fallet finns bara de "dåliga" valpköparna kvar som gynnar en dålig avel.


Risken för att få en hund som utvecklar någon allvarlig sjukdom är aldrig noll, men man kan göra sitt yttersta för att minimera risken genom att läsa på massor och ställa krav på uppfödaren.

Svara på detta inlägg

Capsicum
Medlem 2020-06-04
#7 6 juni 2020 av Capsicum Re: Val av ras - cavalier?

Tack för ett vettigt inlägg i diskussionen. Vi har läst på massor om de sjukdomar som är vanliga hos cavalierer och letat runt bland uppfödare, och hittat ett par som verkligen verkar prioritera hälsan över exempelvis utställningsresultat. Så vi tänkte åtminstone börja med att höra av oss till dessa uppfödare som jobbar på ett sätt vi gillar och ställa frågor till dem och se om vi hittar någon vi verkligen fastnar för och har förtroende för.

Svara på detta inlägg

Leias husse
Medlem 2010-02-08
#8 22 juni 2020 av Leias husse Re: Val av ras - cavalier?

Vill börja med att svara med hur en ägare till en Cavalier sa till oss på en hundutställning: "Om man gillar Cavalier så köper man väl inte en Terrier istället bara för att dom anses friskare. Och anta att man köper en Terrier istället, så råkar den bli sjuk. Hur känns det då?"


Vi funderar faktiskt också på en Cavalier nästa gång och har börjat titta runt på olika seriösa uppfödare. Orsaken är att vi gillar spaniels. Vi hade en Amerikansk Cocker tidigare, men den blev tyvärr ofta sjuk efter 7års ålder då en livmoderinflammation satte igång en kedja av nya sjukdomar. Av den orsaken överväger vi en Cavalier nästa gång. Känner till att dom också kan vara sjukdomsdrabbade, men vi känner en familj som nu har sin 5e Cavalier och ingen av deras har drabbats av några rastypiska sjukdomar. Så hur vanliga är dessa sjukdomar idag? Och då pratar jag enbart om hundar från seriösa uppfödare.


Hjärtproblemen har man nyligen ökat kraven vid avel för att få bort. Av den anledningen kryllar det inte av Cavalier valpar ännu, men flera uppfödare är på gång med nya kullar snart. Hur vanligt är Syringomyelia i Sverige? Ännu okänt, enligt SKK. Ingen jag känt med en Cavalier har i alla fall råkat ut för det, så jag vet inte hur rädd man ska vara för det.


I vårt fall står valet mellan en Cavalier, alternativt ännu en Americansk Cocker som också är en trevlig ras. Vet inte vilken av dessa som anses mest sjukdomsdrabbad, eller omvänt, vilken av dessa man har störst chans få en frisk hund utav.


Lycka till med ditt köp!

Svara på detta inlägg

aenima
Medlem 2019-06-05
#9 22 juni 2020 av aenima Re: Val av ras - cavalier?

Jag är ju en smula partisk. :) Jag tror dock inte att amrisen är värre ute än cavalieren. Bägge raserna har dock sina problem.


Livmodersinflammation kan man ju drabbas av oavsett ras. Har känt ganska många amrisar och det är få av dom som fått livmodersinflammationer. I ärlighetens namn så var min tik en av de få, hon klarade det dock bra och återhämtade sig.


Jag är dock försiktig med hundar som har amerikanska föräldrar, i USA finns en leveråkomma hos rasen. Den är så pass allvarlig att levern slutar fungera och hunden måste få somna in, kommer vid 3 - 4 års ålder. Det är ingen sjukdom som någon håller koll på, så jag försöker hålla mig borta från amrisar med amerikanska föräldrar.


Oavsett ras så är det bra om föräldrarna inte är allt för unga. En hane kan man gott vänta att avla på tills den är 5 år. Det fungerar tyvärr inte alltid så.


Man ska dock välja en ras man trivs med. Med levande varelser finns det aldrig några garantier, oavsett ras. Det bästa man kan göra för sig själv och för rasen är att lära sig så mycket man kan och vara väldigt noga med sitt val av uppfödare och föräldrar till sin valp.

Svara på detta inlägg

STB
Medlem 2010-06-08
#10 27 juni 2020 av STB Re: Val av ras - cavalier?

Hej ni har ca 50/50 % chans att det blir något bra eller dåligt


Så titta in på Cavaliersällskapet för INFO o valpar skaffa ej valp utanför sällskapet för då blir ni nog MYCKET besvikna


Jag fick en Cavalierhane vid namn Simon dom visste ej ålder o han var i berövligt skick när han kom till mig ett år senare så konstaterade min Veterinär att han hade blåsljud på hjärtat men det stoppade inte Simon från mig överhuvudtaget han var med överallt TEXSpårvagnen ,bilarna båtarna kommunalt o egen ägd hans blåsljud gick till GROVT så lungt med han efter ca året så orkade han inte mera PGA sjukdom o jag hade lånat ca 40,000:- sek för att hålla han på benen så numera passar jag hundar då jag är snart 62 år o vem vet vad som händer om någon månad? min vän dog i stroke bara 58 år gammal o han var notorisk friskluftsmännniska


 


Lycka till med ert hundval nu

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Känns omöjligt att köpa en Cavalier! Behöver tips!   [2] 1 mar: fyratassar 1 mar: fyratassar Cavalier King Charles Spaniel   [1] 3 feb: smulisa 3 feb: STB Ni med cavalier King Charles   [2] 16 mar: Sussane 17 mar: Sussane Köpa cavalier king Charles spaniel trots riskerna?   [3] 22 feb: HappyoMois 26 feb: pipilotta Cavalier eller Cavalier MIX, var ??   [2] 7 nov: Dessismatte 8 nov: pipilotta Tagit hem rädd och nervös Cavalier-valp... Tips?   [3] 4 aug: PixieMånstråle 5 aug: hundöga återkomst Ni som har Cavalier King Charles Spaniel   [7] 29 jul: Suneeta & Cubus 4 aug: LailaP Extremt hungrig 9 månaders cavalier   [3] 25 jul: bo-ture 25 jul: SanCha avundsjuk cavalier   [8] 19 jan: evillinda74 19 jan: Kalla Cavalier King Charles Spaniel eller inte??   [12] 18 jan: xsannagsx 7 nov: -Aslan pwd-
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Schäfer | Chihuahua | Grand Danois | Jack Russell Terrier | Pudel | Papillon
© 1998-2021 Enfinia AB