Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
11 september 2020 av pipilotta i vård & skötsel (15 svar)
Dax för bort med tandsten igen

Ja, nu ska hunden ta bort tandsten i veckan igen. Tredje året som hon ska till vet. sövas och man undrar hur många tänder hon ska ha kvar denna gång. Jag har inte vågat titta i gamla papper där man ser hur många tänder hon har nu. 


Har ju hört att en hund kan klara sig utan de flesta tänder men jag tänker på bl a hur magen kommer att må om hon inte kan tugga ordentligt. 


Hon är 8,5 år och det har alltid varit en kamp när det gäller tandborstning. Det går lite bättre med en "fingertuta" men hon har så vansinnigt små tänder att man inte vågar ta i för att inte tandköttet ska ta stryk. 


Förr hörde jag talas om att småhundar som är pälsade skulle ha högre risk för tandsten p g a att päls kommer in och lägger sig i munnen...Det verkar vara väldigt vanligt bland de små. Det forskas ju om allting så vore bra att höra om någon har mer aktuella forskningsresultat??


Som medlem kan du här läsa lite kort info om pipilotta och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 11 september 2020 av Anneli Re: Dax för bort med tandsten igen

Mina hundar (två flattar på heltid och en springertik några veckor i taget som gästhund) får dagligen varsin Dentastix, detta grundligt förtalade medel mot tandsten. Tandborste har prövats och förkastats av såväl hundar som husse och matte. Men på mina hundar funkar Dentastix! Ingen tandsten hos någon av dem, inte en skymt. Fina vita tänder. Och de är medelälders hundar alla tre.Salivens sammansättning förändras så att plack inte bildas och i förlängningen blir till tandsten. Köper från Tyskland där priserna är mycket behagligare än i Sverige.

Svara på detta inlägg

Svea58
Medlem 2017-02-09
#2 11 september 2020 av Svea58 Re: Dax för bort med tandsten igen

På en av mina hundar (dvärgpinscher) funkade PlaqueOff-pulver bäst. Man blandade pulvret i maten. Köpte det i zoo-affären.


Om hunden förlorar alla sina tänder så ger du den mjukmat. Går alldeles utmärkt.


 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#3 11 september 2020 av Lona Re: Dax för bort med tandsten igen

Min första hund saknade 11(!) tänder redan från början och med åren förlorade hon alla utom canintänderna. Det märktes faktiskt ingen skillnad, hon kunde tom tugga på märgben. 
Hon måste ha haft gommar av järn, hon tuggade upp ben snabbare än min rhodesian ridgeback...


Just den biten behöver alltså inte vara några större bekymmer. Torrfoder går att blöta upp i värsta fall, annars finns ju färskfoder.


Jag tycker att det verkar variera rätt rejält mellan olika raser hur bra tänder de har. Många småhundar har problem med tandsten men jag vet inte riktigt varför - det förekommer olika teorier om det.


Olika naturliga ben är det som funkat bäst på de flesta av mina hundar, horn har också haft god effekt men de är rätt dyra. I synnerhet som inte alla typer duger.
Å andra sidan är det banne mig inte billigt att ta bort tandstenen hos veterinären och inte riskfritt med narkos heller för den delen.


På ett par av hundarna har gelen Tropi-clean funkat över förväntan. Jag minns dock inte vad just den produkten heter, tror att jag har en flaska nånstans.

Svara på detta inlägg

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#4 12 september 2020 av Torparinnan Re: Dax för bort med tandsten igen

Jag har ju dvärgschnauzer och rasen har problem med tandlossning och trots att många sköter tänderna med daglig tandborstning så behöver dom ändå dras ut. Min vet säger att det beror på 50% arv och 50% slarv ( med tandborstningen). Dvärgraser har lika många tänder som större raser som ska få rum på mycket mindre yta dvs det blir väldigt trångt och det kan vara en orsak till många dvärgrasers dåliga tandstatus. Skägg som fastnar mellan tänderna och blir blött och grogrund för bakterier är en annan terori.


Vet flera med hundar som inte har några tänder kvar som klarar sig utmärkt. Du får testa dig fram vilket foder och tuggben som fungerar bäst.

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#5 12 september 2020 av pipilotta Re: Dax för bort med tandsten igen

De enda som kommer i närheten av ben är pinnar med torkad kyckling vilka hon älskar. Dentastix har hon ratat lika mycket som paprika...hon äter i vanliga fall det mesta. 


Mina två förra hundar hade samma problem så vi har testat det mesta. Inget har hjälpt. Varför har hundar problem med tänder?? Hört att päls i kombination med dålig ventilation i gom/svalg/päls ska ge tandsten. Vad beror det på att just hund får problem med tänder och behöver tandborstning? Gäller det katter, kaniner, marsvin osv? Haft katter i 40 år men inga tandproblem....


Har säkert gjort fel då jag blött upp torrfoder men tyckt det varit bättre med extra vätska. Hade en 3-årig exotic (katt) som fick en njursjukdom vilket man trodde berodde på dåligt vätskeintag p g a torrfoder.  ...Det är det yngsta husdjur som jag fått avliva och det sitter djupt i minnet. 


Jag är 68 år och har själv problem med tänder (inget som räknas till en kroppslig sjd) och kan hända det påverkar min oro för min viktigaste kompis. Det försäkringsbolag som tycker att tänder är en del av kroppen skulle jag anlita direkt. 


Tack för alla svar och håll tummarna på torsdag. 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#6 12 september 2020 av Lona Re: Dax för bort med tandsten igen

Tummar hålles! 


Att tandsten inte ersätts beror nog på att försäkringspremierna skulle bli skyhöga då. Många försäkringsbolag ersätter åtminstone sjukdomar och skador som tandfrakturer etc.


Jag brukar passa på att putsa tänderna även om det inte behövs så mycket om hundarna ändå är sövda. Det funkar ju inte vid större ingrepp men vid små operationer, öronspolning etc så är det ok. Man slipper söva hunden extra för tänderna och man slipper narkoskostnaderna som täcks av försäkringen för det andra ingreppet. Några tusenlappar man sparar i alla fall. 

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#7 12 september 2020 av pipilotta Re: Dax för bort med tandsten igen

Ja, det brukar gå på runt 3000 SEK, det är mest narkosen som kostar och beroende hur många tänder som ska dras. Det är ju det som jag tycker är mest oroande, sövningen. Tror inte jag kan begära att de ska försöka göra behandlingen utan narkos då jag inte vet hur hon fungerar då när  hon alltid varit sövd förut. 


Tack för alla tröstande inlägg!


 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#8 13 september 2020 av Lona Re: Dax för bort med tandsten igen

Faktiskt så är narkos mest säkert, i synnerhet om det sker med gas. Man har full kontroll över hundens andning och luftvägarna är skyddade mot kontaminering/"småbitar" som kan lossna vid behandlingen. Man kan dessutom väcka dem på studs OM något händer.


Jag bor ju i Göteborg och har tillgång till ett otal veterinärkliniker men går alltid till samma. De är duktiga och dessutom lyhörda och anpassar behandlingen extra noga (jag har haft hundar med diverse riskfaktorer).


Men en annan sak, angående tuggpinnarna: det har förekommit fall där hundar har blivit svårt sjuka (Fanconis syndrom) av att äta importerade ben och godis med torkad kyckling. Detta gäller ffa produkter från Kina och det verkar som att problemet ökar. (Det kan ju bero på att informationen om sjuka hundar sprids mer på nätet iofs).


Jag skulle undvika det, åtminstone "billiga importprodukter" där risken är störst. 


Torr/färsk/blötfoder med kyckling i är ingen fara, det är just torkade produkter som kan orsaka sjukdomen. Godis och ben där kycklingen har annat ursprung än Kina är också ok. Dessutom vill man knappast stötta Kinas vidriga djurhållning, av någon anledning tänker jag mer på det när det gäller mig själv... 

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#9 13 september 2020 av pipilotta Re: Dax för bort med tandsten igen

Sprang direkt till köket och kollade kycklingpinnarna. De är tillverkade av Sjöbogården, "Big chicken". 100 st för 149 kr på Ö&B. Något om Kina stod det inget om, inte heller om de är från annat land. Ris finns ju också i pinnarna, arsenikförgiftning?


Ska jag fråga om det är gas som används vid narkosen, vad kan man annars använda? Ska man ringa runt och fråga vad som används. Vi har varit på samma klinik nu i 3 år. Hunden har mått bra efteråt men när man får så mycket info, börjar t o m jag fundera....


 


 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#10 17 september 2020 av Lona Re: Dax för bort med tandsten igen

Hur har det gått idag? 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
**Vilken tandkräm fungerar bäst mot tandsten?**&#   [5] 15 nov: anonym1 19 nov: hundöga återkomst Tandsten för första ggn   [8] 8 jan: z_gismo 11 jan: SanCha Behandling av tandsten   [5] 16 maj: Lillthree 22 maj: OZZYPOZZ Tandsten, rensning   [8] 3 dec: Alfa-No Sweat 5 dec: sendit Tandsten, när måste det tas bort hos veterinären?   [5] 9 jan: Ninna99 10 jan: SanCha Tandsten, plaqueoff fungerar det?   [9] 29 dec: EmelieSofia 2 jan: beardismatte Ni som haft problem med tandsten mm   [11] 3 dec: X Of Me 5 dec: dezibel När veterinär inte längre kan ta tandsten?   [3] 7 nov: z_Kenzo2013 7 nov: Christensen Ta bort tandsten i samband med operation?   [7] 22 okt: Louies matte 23 okt: Ina&Zimba Tandsten eller vad? bilder   [1] 20 aug: jossy 20 aug: Träsktrollet
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Jack Russell Terrier | Grand Danois | Rottweiler | American Staffordshire Terrier | Schäfer | Dobermann
© 1998-2024 Enfinia AB