Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
11 september 2020 av pipilotta i vård & skötsel (15 svar)
Dax för bort med tandsten igen

Ja, nu ska hunden ta bort tandsten i veckan igen. Tredje året som hon ska till vet. sövas och man undrar hur många tänder hon ska ha kvar denna gång. Jag har inte vågat titta i gamla papper där man ser hur många tänder hon har nu. 


Har ju hört att en hund kan klara sig utan de flesta tänder men jag tänker på bl a hur magen kommer att må om hon inte kan tugga ordentligt. 


Hon är 8,5 år och det har alltid varit en kamp när det gäller tandborstning. Det går lite bättre med en "fingertuta" men hon har så vansinnigt små tänder att man inte vågar ta i för att inte tandköttet ska ta stryk. 


Förr hörde jag talas om att småhundar som är pälsade skulle ha högre risk för tandsten p g a att päls kommer in och lägger sig i munnen...Det verkar vara väldigt vanligt bland de små. Det forskas ju om allting så vore bra att höra om någon har mer aktuella forskningsresultat??


Som medlem kan du här läsa lite kort info om pipilotta och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#11 18 september 2020 av pipilotta Re: Dax för bort med tandsten igen

Jo, jag känner mig helt slut...Igår lade jag mig kl 21 efter att Myran suttit och pipit i 4 timmar. Hon har aldrig varit den pipiga typen så det var oroande....


De fick ta två tänder, en var så stor att de behövde sätta några stygn. När vi kom hem tog det en timme på uteplatsen för att hon skulle kissa. Hon var verkligen påverkad.


Kalaset kostade 4300 SEK. Då ingår ett återbesök om 2 veckor. Det är ju inte lätt att jämföra priser i förskott, vet ju inte i förväg vad som behöver göras. Vi har inte så stort utbud av veterinärkliniker här i Örebro men ska kolla upp det bättre till nästa år. 


Nu är det väl att se till att det inte blir någon inflammation. Jag är glad att det är över trots allt. Mjukmat och inga pinnar är det som gäller framöver. 


Tack för alla tröstande inlägg, betyder mycket!

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#12 18 september 2020 av Lona Re: Dax för bort med tandsten igen

Vad skönt att det gick bra! 


De kan bli väldigt pipiga efter narkosen, det behöver inte vara ett tecken på att de har ont eller inte mår bra men visst blir man bekymrad när de inte är som vanligt.


Det låter ändå som ett rätt bra pris, en bekant betalade nyligen 9000:- för munsanering på sin hund. Då var han i och för sig i bedrövligt skick, de fick ta bort 8 tänder... 


Då håller vi tummarna för att det läker fint och tack själv för att du finns här på forumet! 


 

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#13 18 september 2020 av pipilotta Re: Dax för bort med tandsten igen

Tror bara det är du som uppskattar mina inlägg. Vet ju att man ändrar åsikt om mycket genom åren men det kan kanske inte skada att man får olika synvinklar på vissa frågor. Ibland undrar vad jag själv tyckte om olika frågor för 20-30 år sedan. 


Det är så många här som har den hundkunskap som jag inte har. Har aldrig varit den som läst hundböcker utan levt med katt i 50 år. Hund var ingenting man skaffade om man gick i skolan och föräldrarna jobbade, nu är livet så annorlunda...Spännande men jag har som vanligt åsikter om det mesta. Kommer inte att låta bli att lägga mig i.Tack än en gång!

Svara på detta inlägg

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#14 20 september 2020 av Puddingpastejn Re: Dax för bort med tandsten igen

Nu kommer väl mitt svar lite sent, såg att ni redan varit iväg och att allt gick förhållandevis bra ändå, även om det såklart är tråkigt att behöva dra tänder. 


Pälsade hundar av dvärgraser får oftare problem med sina tänder av framförallt två orsaker som vi känner till. Det ena är att deras tänder är större i proportion till munnen än vad större hundars tänder är, så hunden har krympt med aveln men tänderna har inte riktigt hunnit med, kan man säga. Sen vad gäller pälsen så är fuktig päls med lite matrester i en optimal grogrund för bakterier, som de sedan drar in i munnen och som leder till ökad tillväxt av bakterier i munnen och framförallt då i och kring tandstenen som då kanske redan sitter på tänderna. Det är dessa infektioner/inflammationer som leder till tandlossning. Sen skall man veta att det är individuella skillnader också. Min åttaåriga dam ser ut som en unghund i munnen, samtidigt som lillan på två år får massa plack om jag inte är där och borstar i parti och minut. Så jag gissar på att de, precis som människor, kan ha olika sammansättningar på saliven som ger olika bra förutsättningar.


Du har redan fått massa bra tips på förebyggande åtgärder. Tyvärr är ju borstning det absolut bästa, så har man svårt med det är det ju lite mer problematiskt. Det finns välsmakande enzymtandkräm som brukar göra jobbet lite lättare och som samtidigt skall verka mot uppbyggnaden av tandsten. Sen finns det ju en uppsjö av tuggben men det är inte alltid dessa funkar så bra. Det finns också foder (Hills har ett tror jag) som med både sin sammansättning och storleken på bitarna skall förebygga tandproblem. Såg att någon hade tipsat om PlaqueOff, men jag hade inte rekommenderat det. Det råder fortfarande lite delade meningar kring huruvida det faktiskt har effekt och innehållet av jod i skulle potentiellt kunna rubba sköldkörtelfunktionen om hunden råkar vara predisponerad för det, hört rykten om njurskador också men vet absolut inte hur mycket sanning som låg i det. Det är inget vi rekommenderar på jobbet i alla fall.


Men att söva och ta tandsten är ju egentligen ingenting man brukar behöva vara orolig för. Såtillvida att hunden är frisk för övrigt är åldern i sig inget problem. Dock kan det vara en god idé att ta ett blodprov innan narkos för att veta att hunden faktiskt är frisk nog för en vanlig narkos. Finns det kännedom om eventuella problem inför narkosen brukar i alla fall vi på jobbet ta till extra försiktighetsåtgärder som till exempel dropp innan, under och efter narkosen för att underlätta för njurar, man kanske väljer en annan smärtlindring etc. Alternativet att låta hunden gå med dåliga tänder är i så fall mycket värre, dels eftersom det är obehagligt och kanske till och med smärtsamt när det får fortgå, men också för att dålig munhälsa kan ge andra sjukdomar i kroppen som ledinflammationer till exempel.


Hoppas nu din lilla läker snabbt och problemfritt och att ni slipper "plågis" på länge! 

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#15 20 september 2020 av pipilotta Re: Dax för bort med tandsten igen

Ja, det där med "gaddar. Min hund har mikroskopiskt små tänder, därför så svårt med "fingertutan" jag använder, har provat tandborste som inte fungerade alls heller. Hon har just små tänder och väldigt små klor. Kom just på att jag förr klippte päls som ville krypa in i munnen på mina gamla hundar. Bara att testa, värre kan det inte bli...


Än en gång tack för all respons, så värdefullt,


 

Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
**Vilken tandkräm fungerar bäst mot tandsten?**&#   [5] 15 nov: anonym1 19 nov: hundöga återkomst Tandsten för första ggn   [8] 8 jan: z_gismo 11 jan: SanCha Behandling av tandsten   [5] 16 maj: Lillthree 22 maj: OZZYPOZZ Tandsten, rensning   [8] 3 dec: Alfa-No Sweat 5 dec: sendit Tandsten, när måste det tas bort hos veterinären?   [5] 9 jan: Ninna99 10 jan: SanCha Tandsten, plaqueoff fungerar det?   [9] 29 dec: EmelieSofia 2 jan: beardismatte Ni som haft problem med tandsten mm   [11] 3 dec: X Of Me 5 dec: dezibel När veterinär inte längre kan ta tandsten?   [3] 7 nov: z_Kenzo2013 7 nov: Christensen Ta bort tandsten i samband med operation?   [7] 22 okt: Louies matte 23 okt: Ina&Zimba Tandsten eller vad? bilder   [1] 20 aug: jossy 20 aug: Träsktrollet
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Jack Russell Terrier | Grand Danois | American Staffordshire Terrier | Rottweiler | Schäfer | Dvärgpinscher
© 1998-2024 Enfinia AB