Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
15 september 2020 av Tira Ros i övriga hundfrågor (3 svar)
För-och nackdelar med kastrering

Hej!


Har en labradorvalp (hane) och många i min omgivning har kastrerat sina hundar...


Jag vet inte alls var jag står i den frågan... min magkänsla säger mig att det känns lite fel av mig om jag kastrerar min labrador...


Snälla! Kan ni ge mig era synpunkter  För - nackdelar...


Tacksam för svar


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Tira Ros och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 15 september 2020 av Anneli Re: För-och nackdelar med kastrering

Jag är motståndare till slentrianmässig kastrering av såväl hanhundar som tikar. Medicinska skäl som livmoder- och prostataproblem är en annan sak. Jag känner till ettpar hundar som kastrerats rätt nyligen (förra året)och utfallet blev inte bra. En berner sennen lunkar livlöst fram och har tappat all den livslust han visade som ett och etthalvtåring. Sorgligt att se. De andre - en labradorhane - kan inte hålla tätt. Han läcker urin när han sover och skvätter även dagtid. Labradoren kastrerades för att hunddagiset inte tog emot okastrerade hanhundar och nu får den stackars hunden tydligen ha hundblöja för att få vara på dagiset. Dubbelbestraffning!


MEN! Hundarna och jag känner även ett par lyckade fall. En tik som gått omkring med låggradig livmoderinflammation som "bar" yttrade sig som konstiga löp blev en helt annan och mycket piggelinare vovve efter ingreppet samt en dansksvensk gårdshund som förblev den han han var (lite konstigare päls bara) innan ingreppet.


Många kastrerar för att hunden är för livlig (som unga hundar alltid är) eller för att den drar i kopplet eller hoppar eller är superintresserad av tikar, alltså en förmodad quick fix för bristande hundfostran. Eller för att det är jobbigt när tiken löper.


Mitt råd: kastrera inte! Det kan bli ett oåterkalleligt ingrepp i din hunds personlighet.

Svara på detta inlägg

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#2 16 september 2020 av Puddingpastejn Re: För-och nackdelar med kastrering

Jag är med Anneli på denna frågan. Jag jobbar på djursjukhus (djurvårdare) och visst ser jag lyckade resultat av kastrering, men jag ser också när det går galet. Exempelvis de som får en infektion i såret som de behöver massa krångel med för att komma tillrätta med, de hundarna blir ofta väldigt rädda för att gå till veterinären eftersom deras första upplevelse hos oss är präglad av smärta och obehag. 


Sen skall man veta om att om man har en lite mildare/vekare individ kan man förvärra rädslor och nervositet hos hunden. Så de som kastrerar för att hunden är "aggressiv" blir ofta besvikna när hunden efter kastrering blir ännu mer osäker och bitig (eftersom beteendet ofta beror på just rädslor). 


De enda gångerna jag förordar kastrering är när man verkligen kan härleda ett problematiskt beteende till just könshormoner eller när medicinska skäl finns. 


Frågar man veterinärer brukar de lyfta fram de bra sidorna. Men veterinärer är just veterinärer, inte etologer. 

Svara på detta inlägg

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#3 16 september 2020 av Torparinnan Re: För-och nackdelar med kastrering

Nackdelarna är minskad förbränning dvs hunden har lättare att gå upp i vikt, sämre päls, inkontinens, sämre mentalitet.


Fördelar är att hunden är ointresserad av löptikar om hunden lider av löptikar i närheten och matvägrar, blir helt fixerad mm.


Att kastrera unga hundar "bara för att" är dumheter enl mig. Vänta till hunden är vuxen och färdig både mentalt och fysiskt och se om det ens finns problem med löptikar.


Att kastrera unga hundar minska ju även avelsbasen. Du kan ju ha en hund som visar sig vara utmärkt både hälsomässigt, mentalt och utseendemässigt och som skulle tillföra mycket till rasen framtid och så har du kastrerat hunden.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hjälper kastrering mot markeringskissande inomhus?   [1] 20 nov: Marie&Smilla 20 nov: Puddingpastejn Kontrollera kemisk kastrering på tävling   [1] 20 nov: Lokevovve 20 nov: Puddingpastejn Kastrering, eller??   [3] 21 apr: Tira Ros 21 apr: Anneli Hjälp! Kastrering eller inte   [4] 25 feb: Tira Ros 21 mar: Rezt Kemisk kastrering, erfarenhet?   [2] 15 feb: Doodles 18 feb: Draghund ”Löpa” efter kastrering?   [2] 22 jul: z_Nora 22 jul: Gurkans Kemisk kastrering   [1] 10 maj: JennieT 10 maj: Ingrid W Måste hon väga rätt inför kastrering?   [3] 11 mar: Symbios 14 mar: Lona När blir hunden bättre efter kastrering?   [8] 10 nov: majsan16 12 nov: majsan16 Förändringar efter kastrering.   [7] 4 nov: Bichongrabben 17 nov: Bichongrabben
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   American Staffordshire Terrier | Dobermann | Grand Danois | Schäfer | Rottweiler | Golden Retriever | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2021 Enfinia AB