Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
22 september 2020 av Fjärilsligan i foderforum (3 svar)
Förslag på bra valpfoder

Kommer inom kort att få en valp av mindre ras, under 4 kg.


Har försökt att kika lite på valpfoder då jag inte vill använda mig av det som uppfödaren ev kommer att skicka med. Då det fodret innehåller kyckling, gris och nötkött. Jag skulle vilja ha ett så rent foder som möjligt med bara helst en protein källa. Vill ej ha flera olika i ett och samma foder då jag haft hund som hade fodermedelsallergi och jag tänker som så att om hunden ev utvecklar det och man haft ett foder med flera olika proteinkällor så försvinner ju flera proteiner om man då måste byta till annat foder. Så därav att jag vill att det ska vara så rent som möjligt.


Så vore tacksam för hjälp med förslag från er.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Fjärilsligan och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#1 23 september 2020 av Gurkans Re: Förslag på bra valpfoder

Eller så kan det vara så att flera olika proteinkällor också minskar risken för allergier mot ett speciellt. Den enda proteinkälla jag vill undvika är baljväxter, då det inte är ett fullvärdigt protein samt att baljväxter innehåller ämnen (bl a antinutrienter) som är rent ohälsosamma.


Hundar är ju av naturen oportunistiska ätare, då de äter lite av många olika saker, vilket också minskar risken för problem.

Svara på detta inlägg

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#2 23 september 2020 av Puddingpastejn Re: Förslag på bra valpfoder

Jag förstår din oro, men då innebär det ju att du inte kommer att kunna ge hunden speciellt mycket tuggben eller godis heller. Allergier kan debutera när som helst i livet så det är väl tråkigt att tänka så redan när hunden är liten? Har den dessutom redan fått fodret som valp hos uppfödaren så är det ju lite för sent ändå, den har ju redan exponerats för proteinerna.


Och ja, hundar utvecklar bara allergi mot sådant den någon gång exponerats för, men har även en stor ärftlig faktor. Tror inte att det finns belägg för att hundar skulle slippa allergi genom monoproteinkost i uppväxten, däremot finns det studier som visar att matrester och färskfoder till dräktiga tiken och valparna kan minska risken för att atopisk allergi utvecklas. Och då är jag verkligen ingen färskfoderivrare. 


Men, som svar på din fråga. Kolla Brits sortiment, https://vetzoo.se/brit-premium-by-nature-junior-small till exempel.

Svara på detta inlägg

Fjärilsligan
Medlem 2012-10-10
#3 23 september 2020 av Fjärilsligan Re: Förslag på bra valpfoder

Jo det kanske kan verka tråkigt att jag redan nu tänker såhär men det blir väl lätt att man gör det om man tidigare haft problem med allergier mm.


Jag säger inte att det behöver bli så med denna hunden och jag hoppas såklart att det inte blir så.


Men det står ju bla såhär om fodermedelsallergi:


Vid fodermedelsallergi reagerar hundens immunförsvar överdrivet mot ett protein i fodret som normalt sett inte ska utlösa en immunreaktion. Proteinet kan komma både från animaliska och vegetabiliska råvaror. Om man tittar på hundpopulationen i stort är det de protein som är vanligast i hundfoder som också är de protein som hundar oftast utvecklar fodermedelsallergi mot. Det är fortfarande mycket som är okänt om orsakerna bakom att fodermedelsallergi utvecklas, men ärftlighet spelar in.


Så visst du har ju helt rätt i att det måste finnas en viss ärftlighet för det också. Men idagsläget kan man ju heller inte säga att det finns något protein som är direkt ovanligt. Då dom flesta fodertillverkare använder sig utav sådana proteiner som förr var ovanliga i sina friskfoder idag. Det enda alternativet som fanns för mig med min äldsta hund som jag har idag var att köpa ett allergi foder hos veterinären som då är hydrolyserat.


Sen tyvärr så tror jag nog inte att det finns så många uppfödare som jag känner som skulle ge vare sig matrester eller färskfoder till sina hundar. Vet att en del brukar ge dom välling och kalvsylta tex men annars får nog valparna mest bara torrfoder.


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Tips inför valpköp: tax, corgi, vg spets, förslag?   [11] 25 sep: Rosmarin 14 okt: Ebbaelsa93 Ny hundkompis till min pudel - Förslag?   [11] 9 sep: Sofie.e 15 sep: Svea58 Förslag på kärleksfull hundras ?   [15] 29 apr: Veruska 30 jul: Effi Purina eller Nutrima valpfoder?   [2] 29 dec: Fjärilsligan 30 dec: Fjärilsligan Valpfoder utan kyckling   [7] 24 sep: Elmo 27 jan: Totte, Inez & jag Förslag till problemet   [3] 30 aug: sloth 31 aug: Ayrin Dvärgscnauzer eller förslag på annan ras   [10] 13 maj: z_eydna 15 maj: Torparinnan Förslag på kennlar för Bordernese?   [0] 31 mar: JennyMid Fråga och valpfoder/godis.   [4] 27 okt: Tarek 28 okt: Tarek Valpfoder till storvuxen ras   [21] 20 aug: Ssofie 25 aug: pipilotta
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dansk/Svensk Gårdshund | Boxer | Fransk Bulldogg | Yorkshireterrier | Grand Danois | Rottweiler | Staffordshire Bullterrier
© 1998-2023 Enfinia AB