Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
29 september 2020 av Rednil i skaffa hund (21 svar)
En sällskapshund som inte kräver så mycket

Hej alla!


Ni har kanske börjat tröttna på dessa "vilken ras" trådar men här kommer en till. Jag och min sambo vill skaffa hund och letar nu efter en ras som skulle passa in hos oss.

Vi har varit på besök hos en labrador uppfödare men tror att den kräver lite för mycket aktivering för att vara lycklig jämfört med vad vi kan erbjuda. Detta kommer att vara våran första hund och därför känner vi att vi gärna tar det säkra före det osäkra då vi båda är ganska lata och inte vill inbilla oss att det kommer att förändras helt bara för att vi skaffar hund.


Därför kan man nog sammanfatta våra krav som följande:


En hund som kan vara lycklig med endast promenader (2 timmar är väl standard för alla hundar mer eller mindre?) och minimal mental aktivering.


Sedan bor vi i lägenhet så helst inte en hund som skäller oavbrutet så fort någon kommer in i trapphuset. När det gäller storlek är nog labrador det största vi kan tänka oss men kanske inte så litet som en chiuaua. 


Vi har inga barn men 2 katter som vi självklart vill ska bli kompisar men det funkar ju med dom flesta raser.


Raser vi har tittat på är 


Cavalier
Whippet
Sheltie
Eurasier


Kom gärna med förslag och egna erfarenheter!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Rednil och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 3
123

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#1 30 september 2020 av Torparinnan Re: En sällskapshund som inte kräver så mycket

Jag råder er att titta på rasgrupp 9 som är sällskapsraser om ni inte vill aktivera er hund mentalt alls. Sen får ni ju vara beredda på att vissa individer kräver mental aktivering för att vara balanserade och harmoniska även om det är en sällskapsras.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#2 30 september 2020 av Ayrin Re: En sällskapshund som inte kräver så mycket

Cavalieren möjligtvis av de ni nämner. Både whippet och sheltie kräver mer än så.

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#3 30 september 2020 av Anneli Re: En sällskapshund som inte kräver så mycket

"minimal mental aktivering"    Men snälla nån vilket trist liv ni erbjuder en eventuell hund. Kan ni inte ens leka lite med hunden? Lära den lite tricks? Lägga ett godisspår på 100 m i skogen eller göra en sökruta?


Jag förstår att ni inte vill träna hunden inom lydnad, agility, spår eller andra bruksgrenar, men lite skoj???? Det kan betyda allt för en hunds välbefinnande och anknytning till er att få uppgifter att utföra och beröm för dem. Annars har den det inte mycket bättre än de arma hundar som dygnet runt får vara i rastgårdar utan vidare mänsklig kontakt.


Hoppas innerligt att jag feltolkat er uppgift om minimal mental aktivering...

Svara på detta inlägg

Rednil
Medlem 2020-09-29
#4 30 september 2020 av Rednil Re: En sällskapshund som inte kräver så mycket

" "minimal mental aktivering" Men snälla nån vilket trist liv ni erbjuder en eventuell hund. Kan ni inte ens leka lite med hunden? Lära den lite tricks? Lägga ett godisspår på 100 m i skogen eller göra en sökruta?"


Har inte haft hund förut men om du menar att allt det där räknas som mycket mental aktivering kan vi nog höja våran ribba hahaha

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#5 30 september 2020 av Anneli Re: En sällskapshund som inte kräver så mycket

Det är rätt minimal aktivering faktiskt, men det är i alla fall något. För rätt ras kan det till och med vara tillräckligt. Men ni gjorde rätt i att avstå från labbe. Retrieversläktet kräver både motion och rätt häftig aktivering för att hundarna ska må bra.

Svara på detta inlägg

Rednil
Medlem 2020-09-29
#6 30 september 2020 av Rednil Re: En sällskapshund som inte kräver så mycket

Ja iallafall så verkar minimal mental aktivering vara en tolkningsfråga men det jag menar är inte att vi ska missbehandla våran hund genom att sätta den i en bur mellan promenaderna. Det vi vill ha är en hund som är lätt att aktivera mentalt och som är nöjd med dom här mindre grejerna som att leta godis och lära sig tricks osv.

Svara på detta inlägg

Rednil
Medlem 2020-09-29
#7 30 september 2020 av Rednil Re: En sällskapshund som inte kräver så mycket
          Re: En sällskapshund som inte kräver så mycket
          

Jag råder er att titta på rasgrupp 9 som är sällskapsraser om ni inte vill aktivera er hund mentalt alls. Sen får ni ju vara beredda på att vissa individer kräver mental aktivering för att vara balanserade och harmoniska även om det är en sällskapsras.

Ja som sagt var kanske "minimal mental aktivering" fel uttryck. Det vi är ute efter är en hund som inte behöver dom här extraordinära övningarna för att vara lycklig utan en hund som nöjer sig med dom här vanliga "svenne" grejerna som enkla tricks och leta godis osv. Vi har kikat på grupp 9 men vet om att det finns raser i andra grupper som idag i praktiken bara används som sällskaps hund och tänkte att ni kanske kunna tipsa med några sånna som kan passa in.

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#8 30 september 2020 av Anneli Re: En sällskapshund som inte kräver så mycket

Titta lite närmre på eurasier, en ras som du ju har på din lista. Känner inte rasen så väl, men det finns en hane några kvarter bort från mig. Verkar lugn, stabil och är dessutom väldigt stilig. Inga brukshundsbehov av träning har jag förstått.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#9 30 september 2020 av Lona Re: En sällskapshund som inte kräver så mycket

Sheltie kallas inte för "skälltie" av en slump - de är skälliga!


Detsamma gäller de flesta spetsar, utom eurasiern som brukar vara ganska tystlåten.


Om ni kikar på raser i grupp 9 så tänk på att även om de flesta inte kräver så mycket aktivering så har ganska många ett förflutet som larmhundar. Det ligger alltså nära för dem att skälla när det kommer folk. Till viss del en träningsfråga men vissa raser är helt klart svårare än andra att stävja oönskat skällande på.


Jag rekommenderar annars bichonraserna; lättsamma små hundar som hänger med på det mesta men inte kräver så mycket. De brukar dessutom vara friska och långlivade. Om ni blir avskräcka av pälsen så kan man ha hunden "sportklippt" om man inte vill ställa ut.


Möjligen tibetansk spaniel? Mer egensinniga än bichonerna, hundar som kör sitt eget race, så att säga. 


Jag vill för övrigt ge er ett stort plus i kanten för att ni funderar på raser INNAN ni står där med en hund som kanske inte passar er - och att ni är ärliga mot er själva angående hur mycket ni vill aktivera hunden.  Det är tyvärr allt för vanligt att man faller för utseendet och dessutom överskattar sina planer för att aktivera hunden. Det gäller att utgå från rimliga förutsättningar, inte hur man VILL att ens ideala hundliv ser ut. 

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#10 2 oktober 2020 av Gurkans Re: En sällskapshund som inte kräver så mycket

Kika även på chow chow, en mycket trevlig sällskapshund som verkar passa in mycket bra på dina förväntningar.

Bilder:
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 3
123

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Mycket sjuk schäfer valp   [3] 4 dec: Schäfer tik 4 dec: Anneli Urinsten och kissar mycket   [0] 30 nov: Superhoven Hur mycket rapsolja kan man ge hund?   [1] 28 nov: Lovely havamalt 29 nov: Gurkans Artrosbehandling- Hur lång tid, hur mycket bättre?   [7] 11 okt: Pälsklingen 23 okt: fyratassar Hur mycket lägga sig i valp + vuxen hunds relation   [2] 16 jun: Havsfruen 19 jun: Halvtand Adaptil spray - hur mycket ska man spraya   [2] 21 maj: Lovely havamalt 30 maj: Ingrid W Tysk schäfervalp kräver mycket tålamod   [2] 7 mar: ada0 7 mar: aenima Rengöra skavsår, mycket päls   [2] 6 dec: Majala 6 dec: Majala min tik har mycket mjölk   [1] 11 okt: ingridpetersson 17 okt: Dimma Hur mycket ska man betala för en labrador valp?   [5] 26 sep: Camio 27 sep: my flatcoats
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Beagle Harrier | Welsh Springer Spaniel | Labrador Retriever | Dvärgpinscher | Irish Softcoated Wheaten Terrier | Papillon | Chihuahua
© 1998-2021 Enfinia AB