Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
2 oktober 2020 av drainer i valpforum (16 svar)
Stressad valp?? SNÄLLA hjälp.

Hej.


Jag fick i söndags hem en liten valp, chihuahua/schipperke. Min förra valp var otroligt lugn i sig själv och sällan skrämd av ljud etc. 


Denna valpen har också verkat väldigt trygg i sig själv varje gång jag träffade henne hos uppfödaren, trots att denne växt upp med 5 skitskrikiga barn.


Nu till problemet. Jag har tagit denna första veckan otroligt lugnt, varit hemma, lekt lite lugnt med söka godis etc. gått ut på innergården och kissat/bajsat. Dock har hon blivit mer och mer stressad för varje dag. Hon är otroligt mysig och kelen när hon precis ska sova, men annars i vaket tillstånd springer hon runt, runt, kliar sig, HUGGER mot mig, INTE vanlig valpfnatt utan kan se i hennes ögon att hon är otroligt stressad då de är otroligt uppspärrade och vitorna är lätt röda.


Att kissa/bajsa på innergården har gått bra de första dagarna, MEN jag bor i ett väldigt livat område med mycket skälliga hundar och skrikiga barn. Hon darrar så fort vi är påväg ut för att rasta och SPRINGER till dörren så fort hon är klar. 


HUR ska jag göra?? Jag har hållt mig lugn, gått lugnt mot dörren igen, inte klappat henne eller plockat upp henne utan gått långsamt mot dörren igen. Jag kan inte få henne att slappna av, går inte att "tvångsmysa" som vissa säger, hon kliar sig och biter på sig själv hela tiden om hon inte biter mot mig, Snälla, vad kan jag göra? Jag är helt förtvivlad och känner mig som världens sämsta matte.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om drainer och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#1 3 oktober 2020 av pipilotta Re: Stressad valp?? SNÄLLA hjälp.

Om det vore min valp skulle jag fråga mig om kliandet är ett utslag av stress eller är det något annat, kanske ett vet.besök är befogat? Lycka till!

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#2 5 oktober 2020 av Ayrin Re: Stressad valp?? SNÄLLA hjälp.

Att hon hålle på att bita på sig själv hela iden låter inte normalt alls. Jag skulle i första hand låta kolla henne hos veterinär så hon inte har någon hudåkomma eller parasit som orsakar klådan. Något sådant kan ju vara otroligt stressande.


När du vet att hon är ok på det fysiska planet så kan du testa typ adaptil eller något annat som sprider lugnande feromoner.


Och kan du prata med uppfödaren så gör det, hen känner valpen bäst och kan kanske ge bra råd.

Svara på detta inlägg

drainer
Medlem 2020-09-23
#3 5 oktober 2020 av drainer Re: Stressad valp?? SNÄLLA hjälp.

Hej, 
Jag har pratat med uppfödaren nästan dagligen, vi har superfin kontakt. Valpen visade inga sådana här tendenser hemma hos uppfödaren heller, hälsade på flera gånger och hon var vanligt valplivlig där. Dock var fodret jag fick med inte det som hon var van vid, och godiset/tuggbenen min pappa köpte med till mig var billigt från biltema (jag vill absolut inte blamea honom, han kan inte mycket om hundar och var ett ärligt misstag) 


Känner att detta kanske var anledningen? Jag har bytt tillbaka till det foder hon var van vid nu, och hoppas att det blir bättre. Hur lång tid tror ni det tar innan man märker skillnad? (om detta då var orsaken, men känns mest troligt då detta kommit på senare dagar, och hon har inte spenderat överdrivet mycket tid utomhus (tänker parasiter etc).


Tror även det är lite besvärligt för henne med lite sömnbrist, hon vaknar och springer efter varje gång jag flyttar på mig, så är kanske en kombo? SJälvklart är det ju även stor omställning att flytta.. Vill ju så gärna att vi ska kunna börja miljöträna smått så snart som möjligt, men vill ju inte stressa henne ytterligare om hon inte mår bra nu..

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#4 5 oktober 2020 av pipilotta Re: Stressad valp?? SNÄLLA hjälp.

Du. ett foder som är billigt behöver inte per automatik vara hälsovådligt för en hund. Jag har ett levande exempel här hemma, hon är snart 9 år och frisk. Tycker du ska kolla upp kliandet hos en veterinär så du får några svar, inte orolig för vad det kan eller inte kan bero på. 


Vet inte vad miljöträning innebär för dig men lite träning kanske gör att ni får lite annat att tänka på. Lycka till!

Svara på detta inlägg

drainer
Medlem 2020-09-23
#5 5 oktober 2020 av drainer Re: Stressad valp?? SNÄLLA hjälp.

Hej, 
Nej självklart inte! Var inte fodret jag syftade på när jag nämnde billigt, utan tuggbenen/godiset. Just sådant kan det ju finnas mycket skit i, såg även att det var glycerin i tuggbenen, det får jag själv klåda av i för stora mängder så är ju inte helt omöjligt att detta är fallet också. Och oavsett billigt eller inte - biltema är nog inte stället att köpa hundgodis ifrån..


Har pratat med veterinär och ska komma in och kolla. Men hon trodde inte det var parasiter etc, men att valpen är understimulerad.. Får se vad de säger när jag kommer dit

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#6 5 oktober 2020 av pipilotta Re: Stressad valp?? SNÄLLA hjälp.

De tuggben som min hund äter är pinnar med torkad kyckling. Har lärt mig här att så länge de inte är från Kina så är de okej, trots att de är billiga på Ö%B. 


Kanske jättebra att ni miljötränar då om hunden verkar understimulerad. Lycka till och uppdatera gärna. 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#7 5 oktober 2020 av Lona Re: Stressad valp?? SNÄLLA hjälp.
          Re: Stressad valp?? SNÄLLA hjälp.
          

Hej, 
Nej självklart inte! Var inte fodret jag syftade på när jag nämnde billigt, utan tuggbenen/godiset. Just sådant kan det ju finnas mycket skit i, såg även att det var glycerin i tuggbenen, det får jag själv klåda av i för stora mängder så är ju inte helt omöjligt att detta är fallet också. Och oavsett billigt eller inte - biltema är nog inte stället att köpa hundgodis ifrån..


Har pratat med veterinär och ska komma in och kolla. Men hon trodde inte det var parasiter etc, men att valpen är understimulerad.. Får se vad de säger när jag kommer dit

Hur gammal är valpen? (Det kanske står i tråden men det är ju hopplöst att kolla när man har börjat skriva.) En valp på sisådär 8 veckor är INTE understimulerad, det är alldeles tillräckligt med aktivering att byta hem och att upptäcka världen.


Tyvärr har det blivit någon slags hets att hundar ska aktiveras, oavsett ras och ålder, men de flesta hundar mår bra av att "bara vara hund" emellanåt - i synnerhet när det sker stora förändringar i deras liv.


Förutsatt att klådan och stressen är relaterade till varandra så är väl frågan vilket som så att säga är hönan respektive ägget. Stress kan ge klåda men det är tvärtom också - klåda (av annan orsak) kan vara otroligt stressande.


Om ni inte hittar en rimlig anledning så skulle ni kanske kunna testa att låta valpen bo hos uppfödaren ett litet tag? Det KAN ju vara något i miljön hos er som hon inte tål/reagerar på? 

Svara på detta inlägg

drainer
Medlem 2020-09-23
#8 5 oktober 2020 av drainer Re: Stressad valp?? SNÄLLA hjälp.

Hon blev precis 10 veckor.


Jag tror inte heller valpen är understimulerad, jag tror snarare isåfall att det är att hon är van vid att bo med så mycket småbarn där det alltid händer saker, och att hon behöver vänja sig vid att det inte händer lika mycket här, van vid att vara uppe i varv längre stunder helt enkelt.


Har igår och idag fokuserat på att ingenting alls ska hända, och hon har varit otroligt lugn, fått vanlig fnatt på kvällen men inte så hysteriskt. Bara övat lite kontakt och närhet/hantering. 


Klådan är kvar men har inte gett henne något nytt tuggben sen jag skrev mitt inlägg, och verkar inte heller vara precis lika illa. Vet sa att jag skulle testa havremjöl för att lindra klådan, återkommer med hur det går!  


Ni är så trevliga, tack :)

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#9 6 oktober 2020 av Lona Re: Stressad valp?? SNÄLLA hjälp.

Det låter ju bra! OM klådan var stress- eller "tuggbensrelaterad" så kan det ta lite tid innan den klingar av så ge inte upp. Kvällsfnatt får de flesta valpar av någon anledning, det brukar lugna sig så småningom. 

Svara på detta inlägg

drainer
Medlem 2020-09-23
#10 6 oktober 2020 av drainer Re: Stressad valp?? SNÄLLA hjälp.

Alltså, kom även på att mitt hjärta ofta slår väldigt snabbt pga mina mediciner (adhd), vilket kanske gjort att hon känner att jag är stressad och det smittat av sig? Kan det vara något tror ni? Blir lite fundersam nu, hur jag ska få henne lugn när vi är ute i området om hon uppfattar mig som spänd? Tror ni hon vänjer sig vid detta, eller kommer hon tro att jag alltid är spänd? Saker man inte tänkt på innan....

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Stressad med flera personer på promenaden   [6] 22 okt: Sekts 25 okt: pipilotta Valpen blir stressad utomhus   [2] 20 okt: Hallojan 3 nov: NorrNorr Hjälp med att hitta rätt ras   [13] 15 okt: sarah 19 okt: Ayrin Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?   [16] 30 sep: Doggsan 09:32: Doggsan Gammal hund med separationsångest hjälp!!!   [6] 6 aug: bamse100 16 sep: Jerrie´s Black Pack Rumsren nattetid, men ej dagtid - hjälp   [2] 19 jul: waleus87 19 jul: aenima Stressad mellanpudel (ångest, stress, oro)   [5] 8 jun: iokaste 16 jun: Heddiz Hjälp vår Scooby:(   [1] 3 jun: Mrcorona 3 jun: Mrcorona Hjälp stressad löptik   [1] 17 apr: XXIIXX 17 apr: pipilotta Ocd valp hjälp!!   [9] 11 feb: Vavva123 16 feb: Gurkans
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Jack Russell Terrier | American Staffordshire Terrier | Shetland Sheepdog | Fransk Bulldogg | Chihuahua
© 1998-2022 Enfinia AB