Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
11 oktober 2020 av Pälsklingen i sjukdom & hälsa (7 svar)
Artrosbehandling- Hur lång tid, hur mycket bättre?

För ca en vecka sedan blev min gamla hund jättedålig. Fick superont, ville inte resa sig, skrek om man försökte hjälpa upp. Ramlade ibland när hon kom på fötter. Halt, låg, ingen aptit. Röntgen konstaterade artros. Sen andra förändringar som också kan vara artros , men risk för att det istället är osteosarkom.


Vi beslutade att sätta in smärtstillande (onsior) och veterinären ville att förbättring skulle ses inom några dagar.


Ska ringa åter imorgon och kommer givetvis ta alla mina frågor då också men skulle gärna höra vad ni tror, om jag ska ställa in mig på att ge upp hoppet eller det finns en chans för mitt älskade hjärta.


 


Hon är ju bättre. Hon har mindre ont. Det går lättare att resa sig. Ramlar inte. Stel och lite halt när hon reser sig. Haltar sen inte när vi går ut på rastning men ser fortfarande oren ut. Hon är fortfarande låg även om det är lite bättre. Aptiten förbättras, men inte alls som vanligt. Äter inte torrfoder. Jag har dock bytt bort det mot godare mat. Sen går hon långsamt. Hon vill inte trava. 


Hur bra ska hon ha blivit efter en vecka för att det ska finnas hopp? Och om förbättringen i dag är tillräcklig - hur lång tid innan hon är så bra att hon lever ett drägligt liv? Dvs att hon är glad och rör sig någorlunda obehindrat och har matlust? 


Hur mycket motion ska hon utsättas för? Veterinär sa bara normala koppelpromenader och inte bus och springa fritt (vilket hon ändå ej klarar/vill idag)


Men jag känner inte att hon ska behöva gå så långt när hon är ovillig att röra sig i normal takt? Så vi har bara kört ca 300meters promenad x 4 eller x5 varje dag.


 


Artrosbehandling innebär ju att hunden behöver rörelse och bygga styrka och man inte kan vila bort det.  Men läste också att minst 2 veckor efter det akuta skedet när hunden blivit dålig så är det vila och korta rastningar som gäller för att inflammationen skall lägga dig.


Så rör hon sig så långsamt och ännu påverkad för att det behövs mer tid, eller borde hon vara betydligt bättre vid det här laget?


Tänker också på dosering av onsior.


1 tablett får hon. 36 kg hund.


1 tablett = 20-40 kg. 2 tabletter = över 40 kg.


Hade det hjälpt med högre dos då hon ligger i övre viktskalan? 1.5 tabletter kanske?


 


Som sagt VET att veterinär svarar bäst, men ge mig gärna liten hum.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Pälsklingen och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 11 oktober 2020 av Anneli Re: Artrosbehandling- Hur lång tid, hur mycke...

Nu får vi hoppas att det inte är något osteosarkom inblandat så be att få noggrann koll på det.


Du skriver inte vilka leder som är drabbade av artros, men hunden har ju tydligen ordentligt ont så stora leder antar jag.


Du ska hos kliniken be att få remiss/namn till den skickligaste hundfysioterapeut man kan hitta i din närhet. Det finns flera med sådan kunskap här på Vovve, så om du vill berätta var du bor kommer du säkert att få förslag på skickliga fysioterapeuter. En veterinär kan diagnostisera artros och skriva ut smärtstillande, men behandling hos en duktig fysioterapeut betyder a och o för hundens välmående vid olika muskel- och ledsjukdomar t ex artros.

Svara på detta inlägg

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#2 11 oktober 2020 av Puddingpastejn Re: Artrosbehandling- Hur lång tid, hur mycke...

Håller med Anneli. 


Men vad är det för ras? Ålder? Hur mår hon i övrigt? Sånt spelar också in i rehabiliteringen. Det är stor skillnad på en 8-årig i övrigt klinisk frisk hund och en 13-åring med höga njurvärden och andra krämpor. De flesta smärtstillande påverkar ju till exempel njurarna så där kan det ju finnas anledningar till att inte överdosera onsioren. 


Artros, så långt gången att hunden har såpass ont, är inget man får bukt med i en handvändning. Viss artros kan opereras bort med artroskopi, men oavsett så behöver du förmodligen gå till fysioterapeut/rehab regelbundet, någon form av smärtlindring och anpassa livet efter den äldre hundens förutsättningar för resten av hennes liv. Sen, det finns många hundar som har blivit väldigt hjälpta av glukosaminer, antingen i tillskott eller i ett ledfoder. Värt att testa kanske. 

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#3 12 oktober 2020 av Anneli Re: Artrosbehandling- Hur lång tid, hur mycke...

Glöm inte att din artrosdrabbade hund inte ska frysa, så värmeväst på även vid kort promenad  - även i kall bil- om du inte har har en extremt välpälsad polarhund. Liggplatsen ska också vara mjuk, men fast. Det finns madrasser med memoryfoam som rättar sig efter kroppsformen och som rekommenderas för äldre hundar med stela leder. Jag har sådana till mina hundar trots att de inte (ännu!) har ledbesvär.


Till sist: du ska inte ändra i hundens medicinering. Blir den markant bättre kan man med veterinär diskutera en viss nertrappning av dos, men sannolikt får din hund stå på smärtstillande under resten av sitt liv, så som många artrosdrabbade hundar före honom.

Svara på detta inlägg

Pälsklingen
Medlem 2020-10-11
#4 12 oktober 2020 av Pälsklingen Re: Artrosbehandling- Hur lång tid, hur mycke...

Tack för alla svar. Kändes dock mer som allmänna råd och inte direkt några svar på mina specifika frågor. Får diskutera med veterinären istället. 

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#5 12 oktober 2020 av Anneli Re: Artrosbehandling- Hur lång tid, hur mycke...

Det är naturligtvis till behandlande veterinär du ska ställa dina specifika frågor och inte till Vovves medlemmar. Det är veterinären som har tillgång till ras, ålder, röntgenresultat, fynd vid klinisk undersökning mm - inte vi som svarar här. Vi svarar utifrån våra personliga erfarenheter av artrosdrabbade hundar. Jag kan bara hoppas att något av de allmänna råd du fått kan vara till hjälp.

Svara på detta inlägg

Pälsklingen
Medlem 2020-10-11
#6 12 oktober 2020 av Pälsklingen Re: Artrosbehandling- Hur lång tid, hur mycke...

Att jag ska prata med veterinären har jag redan påtalat i trådstarten och där står det också varför jag även vänder mig hit. Där står även vilka frågor jag hade.

Svara på detta inlägg

fyratassar
Medlem 2016-10-21
#7 23 oktober 2020 av fyratassar Re: Artrosbehandling- Hur lång tid, hur mycke...

Dina problem med din voove stämmer bra in även på min lilla pälsboll.


Är nyfiken på hur det gått med behandlingen? Har nu fått något svar eller förslag på behandlingar av veterinären?

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Valp med för mycket energi för att tränas   [2] 2 aug: Hector24 2 aug: Anneli Hundar som fäller mycket, vad kan man göra själv?   [3] 17 sep: Wicky 22 sep: ellennd Hur mycket omelett kan hunden äta?   [5] 3 mar: Lovely havamalt 4 mar: Lovely havamalt Mycket sjuk schäfer valp   [3] 4 dec: Schäfer tik 4 dec: Anneli Urinsten och kissar mycket   [0] 30 nov: Superhoven Hur mycket rapsolja kan man ge hund?   [1] 28 nov: Lovely havamalt 29 nov: Gurkans En sällskapshund som inte kräver så mycket   [21] 29 sep: Rednil 8 okt: Lona Hur mycket lägga sig i valp + vuxen hunds relation   [2] 16 jun: Havsfruen 19 jun: Halvtand Adaptil spray - hur mycket ska man spraya   [2] 21 maj: Lovely havamalt 30 maj: Ingrid W Tysk schäfervalp kräver mycket tålamod   [2] 7 mar: ada0 7 mar: aenima
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Chihuahua | Dobermann | Tax | Jack Russell Terrier | Dvärgpinscher | Grand Danois
© 1998-2022 Enfinia AB