För ca en vecka sedan blev min gamla hund jättedålig. Fick superont, ville inte resa sig, skrek om man försökte hjälpa upp. Ramlade ibland när hon kom på fötter. Halt, låg, ingen aptit. Röntgen konstaterade artros. Sen andra förändringar som också kan vara artros , men risk för att det istället är osteosarkom.
Vi beslutade att sätta in smärtstillande (onsior) och veterinären ville att förbättring skulle ses inom några dagar.
Ska ringa åter imorgon och kommer givetvis ta alla mina frågor då också men skulle gärna höra vad ni tror, om jag ska ställa in mig på att ge upp hoppet eller det finns en chans för mitt älskade hjärta.
Hon är ju bättre. Hon har mindre ont. Det går lättare att resa sig. Ramlar inte. Stel och lite halt när hon reser sig. Haltar sen inte när vi går ut på rastning men ser fortfarande oren ut. Hon är fortfarande låg även om det är lite bättre. Aptiten förbättras, men inte alls som vanligt. Äter inte torrfoder. Jag har dock bytt bort det mot godare mat. Sen går hon långsamt. Hon vill inte trava.
Hur bra ska hon ha blivit efter en vecka för att det ska finnas hopp? Och om förbättringen i dag är tillräcklig - hur lång tid innan hon är så bra att hon lever ett drägligt liv? Dvs att hon är glad och rör sig någorlunda obehindrat och har matlust?
Hur mycket motion ska hon utsättas för? Veterinär sa bara normala koppelpromenader och inte bus och springa fritt (vilket hon ändå ej klarar/vill idag)
Men jag känner inte att hon ska behöva gå så långt när hon är ovillig att röra sig i normal takt? Så vi har bara kört ca 300meters promenad x 4 eller x5 varje dag.
Artrosbehandling innebär ju att hunden behöver rörelse och bygga styrka och man inte kan vila bort det. Men läste också att minst 2 veckor efter det akuta skedet när hunden blivit dålig så är det vila och korta rastningar som gäller för att inflammationen skall lägga dig.
Så rör hon sig så långsamt och ännu påverkad för att det behövs mer tid, eller borde hon vara betydligt bättre vid det här laget?
Tänker också på dosering av onsior.
1 tablett får hon. 36 kg hund.
1 tablett = 20-40 kg. 2 tabletter = över 40 kg.
Hade det hjälpt med högre dos då hon ligger i övre viktskalan? 1.5 tabletter kanske?
Som sagt VET att veterinär svarar bäst, men ge mig gärna liten hum.
Nu får vi hoppas att det inte är något osteosarkom inblandat så be att få noggrann koll på det.
Du skriver inte vilka leder som är drabbade av artros, men hunden har ju tydligen ordentligt ont så stora leder antar jag.
Du ska hos kliniken be att få remiss/namn till den skickligaste hundfysioterapeut man kan hitta i din närhet. Det finns flera med sådan kunskap här på Vovve, så om du vill berätta var du bor kommer du säkert att få förslag på skickliga fysioterapeuter. En veterinär kan diagnostisera artros och skriva ut smärtstillande, men behandling hos en duktig fysioterapeut betyder a och o för hundens välmående vid olika muskel- och ledsjukdomar t ex artros.
Håller med Anneli.
Men vad är det för ras? Ålder? Hur mår hon i övrigt? Sånt spelar också in i rehabiliteringen. Det är stor skillnad på en 8-årig i övrigt klinisk frisk hund och en 13-åring med höga njurvärden och andra krämpor. De flesta smärtstillande påverkar ju till exempel njurarna så där kan det ju finnas anledningar till att inte överdosera onsioren.
Artros, så långt gången att hunden har såpass ont, är inget man får bukt med i en handvändning. Viss artros kan opereras bort med artroskopi, men oavsett så behöver du förmodligen gå till fysioterapeut/rehab regelbundet, någon form av smärtlindring och anpassa livet efter den äldre hundens förutsättningar för resten av hennes liv. Sen, det finns många hundar som har blivit väldigt hjälpta av glukosaminer, antingen i tillskott eller i ett ledfoder. Värt att testa kanske.
Glöm inte att din artrosdrabbade hund inte ska frysa, så värmeväst på även vid kort promenad - även i kall bil- om du inte har har en extremt välpälsad polarhund. Liggplatsen ska också vara mjuk, men fast. Det finns madrasser med memoryfoam som rättar sig efter kroppsformen och som rekommenderas för äldre hundar med stela leder. Jag har sådana till mina hundar trots att de inte (ännu!) har ledbesvär.
Till sist: du ska inte ändra i hundens medicinering. Blir den markant bättre kan man med veterinär diskutera en viss nertrappning av dos, men sannolikt får din hund stå på smärtstillande under resten av sitt liv, så som många artrosdrabbade hundar före honom.
Tack för alla svar. Kändes dock mer som allmänna råd och inte direkt några svar på mina specifika frågor. Får diskutera med veterinären istället.
Det är naturligtvis till behandlande veterinär du ska ställa dina specifika frågor och inte till Vovves medlemmar. Det är veterinären som har tillgång till ras, ålder, röntgenresultat, fynd vid klinisk undersökning mm - inte vi som svarar här. Vi svarar utifrån våra personliga erfarenheter av artrosdrabbade hundar. Jag kan bara hoppas att något av de allmänna råd du fått kan vara till hjälp.
Att jag ska prata med veterinären har jag redan påtalat i trådstarten och där står det också varför jag även vänder mig hit. Där står även vilka frågor jag hade.
Dina problem med din voove stämmer bra in även på min lilla pälsboll.
Är nyfiken på hur det gått med behandlingen? Har nu fått något svar eller förslag på behandlingar av veterinären?