Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
12 oktober 2020 av fyratassar i sjukdom & hälsa (8 svar)
Hund 13.5 år som haltar varje dag

Hej,


Jag har en gammal gubbe här hemma på 13.5 år som började halta för ca 4 veckor sedan. Han har varit frisk hela livet tills nu.


För 4 veckor sedan så började han halta på ena frambenet och bakbenet. Haltningen kommer efter vila men han kan inte stödja på ena frambenen direkt utan står mera på klorna.


Vi har besökt 3 veterinär på 2 olika veterinärskliniker men får som svar att han har artros och att han endast kan få smärtlindring och om haltningen inte försvinner så behöver vi avliva.


Han äter nu 2st mediciner mot smärtlindring, gabapentin och rimadyl men haltningen är kvar.


Vi har inte fått något annat behandlings alternativ förutom smärtlindring och eftersom vi inte vill operera så tycker veterinären att en röntgen är onödig.


Förutom haltning efter vila så agerar han som vanligt speciellt när vi är ute. Utomhus haltar han inte och han lunkar sakta på i sin takt.


Är det någon som har varit med om något liknande? Tips? Vad har ni gjort?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om fyratassar och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#1 12 oktober 2020 av Puddingpastejn Re: Hund 13.5 år som haltar varje dag

Den här parallella tråden fick massa bra tips: 


https://vovve.net/Rastplatsen/display_message.asp?mid=7223096 


Hoppas att det kan vara till nytta för dig med. 


 

Svara på detta inlägg

-Aslan pwd-
Medlem 2012-02-11
#2 12 oktober 2020 av -Aslan pwd- Re: Hund 13.5 år som haltar varje dag

Aslan är i och för sig bara 6,5 år, men råkade ut för liknande i augusti/september. Började halta på ena frambenet efter vila. När han kommit igång var han som vanligt. Men hältan blev allt värre. Inga reaktioner vid undersökning av benet. Röntgen visade ingenting, men någonting var ju uppenbart fel. De letade vidare när Aslan fått lugnande och hittade då en svullnad ovanför trampdynan "uppe på benet" (som inte märkts pga mycket päls, se bild efter rakning) som ultraljudades. Visade sig då att hans böjsena var delvis av. Mycket strikt vila och inte gå i trappor/hoppa i och ur bilen osv. Är uppe i 10-12 veckor nu med enbart 5-minuterspromenader. Även behandling med laser 2x/vecka för att undvika operation, samt behandling med smärtstillande/antiinflammatoriskt. Men han är mycket bättre nu, haltar inte längre och svullnaden har gått ner. Har fått öka upp promenaderna till 10 minuter/promenad nu och det går bra.


Värt att ta upp Aslans historia ifall det kan hjälpa någon annan. Artros låter inte helt otroligt heller med tanke på åldern på er hund samt att det är hälta på flera ben, men som sagt, utred det vidare om ni upplever er vovve för övrigt pigg och att han fixar eventuell behandling/rehabilitering! Lycka till! 

Bilder:
Svara på detta inlägg

-Aslan pwd-
Medlem 2012-02-11
#3 12 oktober 2020 av -Aslan pwd- Re: Hund 13.5 år som haltar varje dag

Kan tilläggas att Aslan åt smärtstillande i 1,5-2 veckor och blev inget bättre alls, snarare bara sämre och sämre. Han hade också sådär att han inte ville belasta fullt på benet, stod liksom "på tårna" på det frambenet. Det var först när skadan på senan upptäcktes och han ordinerades både smärtstillande, strikt (!!!) vila (initialt hade vi koppel på honom även inomhus för att ha koll och kunna hindra honom från att t.ex. hoppa upp och ner ur soffor, sängar osv), samt laser som vi började märka någon förbättring. Upplever nästan att lasern är det som haft bäst effekt!

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#4 13 oktober 2020 av Ayrin Re: Hund 13.5 år som haltar varje dag

Men oj, beklagar, vad jobbigt med en senskada, men skönt att det går t rätt håll!

Svara på detta inlägg

Svea58
Medlem 2017-02-09
#5 13 oktober 2020 av Svea58 Re: Hund 13.5 år som haltar varje dag

Med tanke på vovvens ålder så är det väl troligt att det är lederna, men ...


... har ni kollat om hunden har en halsinfektion?


Det låter väl vansinnigt men jag har ett svagt minne av något en veterinär nämnde för mig för många år sedan. Något om att halsproblem ibland kunde ge oförklarlig hälta.


 

Svara på detta inlägg

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#6 13 oktober 2020 av Puddingpastejn Re: Hund 13.5 år som haltar varje dag

Intressant... Aldrig hört talas om. 


Däremot, när du ändå är inne på ämnet, så kan dålig munstatus, alltså tandsten med efterföljande inflammation i tandköttet och munhålan och tandlossning, leda till artrit, inflammation i led/leder. Sällsynt, men det finns ett samband. 

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#7 13 oktober 2020 av Anneli Re: Hund 13.5 år som haltar varje dag

Kollat borrelia och anaplasma? Ger bl a oförklarlig hälta hos en del hundar.


Känner till en hund, en drever, som trots fästingprofylax drabbades av både borrelia och anaplasma, samtidigt. Det tog riktigt lång tid innan den hunden blev bra, lång medicinering och lång rehab och hon jagade aldrig mer igen utan blev eftersökshund i stället.

Svara på detta inlägg

fyratassar
Medlem 2016-10-21
#8 23 oktober 2020 av fyratassar Re: Hund 13.5 år som haltar varje dag

Tack för alla svar och olika diagnoser som kan vara möjliga.


Vi har varit i kontakt med veterinären ca 2 gånger i veckan och i månads fick han en kortisonspruta (cartrophen) i nacken.


Enligt veterinären så är bedömningen att han har fått artros pga ålder och det inte finns så mycket att göra än smärtlindring.


Nu äter han gabapentin 300mg morgon och kväll och han får även en Onsior 40 mg på kvällen och nu även kortison som han ska få en gång i veckan i fyra veckor.


Haltandet är fortfarande kvar efter vila och svårigheter att gå upp och ner i trappan men väl ute så lunkar han på.


Känns som all smärtlindring borde ge mera effekt.


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Min fralla spyr efter varje måltid   [11] 29 okt: FrallanCleo 13 nov: FranskBulldog05 Skäller på varje hund han ser   [5] 28 feb: Recard 3 mar: Recard Min hund haltar?   [6] 21 apr: ElvisBichon 22 apr: ElvisBichon Haltar men inte ont   [6] 5 apr: OttoBerk021 7 apr: Dog_training Hjälp! min hund haltar på frambenet   [9] 21 sep: tyzon_09 22 sep: Lona Labbevalp haltar, snälla hjälp mig.   [9] 27 jan: laurazack 29 jan: MissTiss Hunden ska ut och bajsa varje natt!   [6] 25 maj: Tull 26 maj: STB Hunden haltar trots operation   [8] 21 mar: z_z_Lea123 7 apr: Dog_training Rimadyl, hur lång tid emellan varje tablett?   [7] 1 mar: sendit 1 mar: Lona ska man rädda liv till varje pris?   [42] 21 feb: Obelix 24 feb: Snäll matte
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Chihuahua | Shetland Sheepdog | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Dobermann | Golden Retriever
© 1998-2022 Enfinia AB