Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
22 oktober 2020 av JoYorkie i foderforum (5 svar)
Lämplig vikt på Yorkie

Vi har en Yorkshireterrier som är 27 cm i mankhöjd. Innan hon kastrerades var hon matvägrare, efter kastrering gillar hon att äta lite bättre. Nuvarande vikt är ca 3 kg vilket är ett par hg mer än innan hon kastrerades. Hon är nu två år och kastrerades på försommaren.


Om man går på de hemsidor som påstår sig kunna räkna ut BMI på hundar efter ras mm så har hon för lågt BMI. Där anges att hon borde väga ca 4 kg för att ha rätt BMI givet alla andra indata (så som födelsedatum, mankhöjd mm. Hon är smal men inte spinkig. Nu på senare tid är hon alltid hungrig. Det dumma är att matmängd alltid anges efter vikt på hund men det förutsätter ju att vikten är rätt. Om hon egentligen borde väga 4 kg så ska hon ha mycket mer mat än hon får idag. Innan kastrering då hon matvägrade var hon alltid trött och sov hela tiden, nu är hon pigg jämt och vill leka vilket säkert är en effekt av mer energi från maten.


Hur tänker ni kring idealvikt på era hundar? Man vill ju inte övergöda henne men inte heller svälta henne. Och efter kastrering så blir de ju lite mer glupska.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om JoYorkie och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 22 oktober 2020 av Ayrin Re: Lämplig vikt på Yorkie

I allmänhet brukar det väl sägas att runt 1 år är (de mindre raserna) färdigväxta och har inte hunnit lägga på sig en massa onödig vikt. Jag skulle kort sagt vara väldigt försiktig att "göda" henne.


Det är ju dessutom bättre för hundar, liksom människor, att hellre väga lite i underkant än överkant...


Men, känner du dig orolig så tala med din veterinär och få hjälp att bedöma hennes hull, alltid bättre att utgå från den aktuella individen än diverse tabeller :).


 

Svara på detta inlägg

JoYorkie
Medlem 2020-10-22
#2 22 oktober 2020 av JoYorkie Re: Lämplig vikt på Yorkie

Jag är inte alls orolig utan vill hitta det optimala näringsintaget avseende energi. Att fråga veterinärer ger lika många olika svar som det finns veterinärer.


Saken gällde att om hunden ska väga ca 4 kg så ska den enligt fodertillverkaren ha dubbelt så mycket mat som vi ger hunden idag. Hittills har hon med något ökat energiintag också fått ökad ork. Hon har därmed i någon mån gjort av med den ökade energi hon fått i sig. Hon är piggare på att gå på långa promenader etc. Men naturligtvis finns en optimal nivå som vi möjligen har hittat, möjligen inte.


Jag undrade mest om någon hade erfarenheter att dela med sig. Dom som tävlar mycket eller har jakthundar borde rimligen funderat i dessa banor t.ex. 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#3 22 oktober 2020 av Lona Re: Lämplig vikt på Yorkie

Fodertillverkarnas rekommendationer brukar vara väldigt ungefärliga, jag tror inte att de någonsin stämt för mina hundar.


Vilket foder ger ni? Om hunden får ett fullfoder, dvs ett som innehåller allt som hunden behöver, så kan ni snarare gå på vikten/hullet än vad hunden "ska" äta.Den får i sig tillräckligt även om det inte stämmer med riktlinjerna som foderföretaget anger.


Förändringen efter kastreringen tror jag snarare beror på hormonella förändringar, eventuellt kan hon även ha haft början på en livmoderinflammation. En pyo kan ligga länge och "puttra" innan läget blir akut. 
Det är inte ovanligt att hundar blir rejält förändrade mentalt (och fysiskt, avseende vikt, päls etc) av en kastrering, könshormonerna har trots allt många fler funktioner i kroppen än för reproduktion.


Jakthundar, ja. Vi räknar inte på våra hundars foder, under jaktsäsong får de ett foder för extra aktiva hundar, under resten av året får de samma märke men för normalaktiva hundar.
De blir inte piggare av det ena än det andra, skillnaden är att de håller vikten bättre på "sportfodret", de tappar lätt hullet annars i slutet på säsongen.


Däremot kan de få ett mellanmål med en extra "energikick" de dagar de går som hårdast.

Svara på detta inlägg

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#4 23 oktober 2020 av Puddingpastejn Re: Lämplig vikt på Yorkie

Det bästa sättet att bedöma en hunds hull är att känna och titta på den och se hur den beter sig. Behöver du hjälp med att bedöma om hunden är i rätt hull gör du bäst i att antingen kontakta din hunds uppfödare, som ju känner rasen väl och som säkert gladeligen hjälper till, alternativt pratar med någon foderkunnig människa i en bra djuraffär. Inte för att byta foder utan för att lära dig hur du skall känna och titta på hunden. Jag har dock aldrig doserat efter tabell när det kommer till foder, har höftat och om jag märkt att hunden tappat lite eller varit mer trött så har jag ökat givan, och om hon lagt på sig för mycket har jag minskat lite. Ibland behöver man byta foder, men oftast inte om hunden verkar må bra på det nuvarande. Exempelvis, gamla hunden har lätt för att lägga på sig och behöver ett foder anpassat för det, den yngre har ämnesomsättning som en näbbmus och behöver mer koncentrerad energi. De äter således olika foder. Har du en hund som inte verkar bli mätt på sitt foder men som inte bör äta större mängd av det den redan äter kan man behöva ge ett foder med mer utfyllnad så att det mättar bättre (inte helt ovanligt hos kastrater).

Svara på detta inlägg

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#5 23 oktober 2020 av Torparinnan Re: Lämplig vikt på Yorkie

Jag föredrar mätta och slanka hundar och efter kastrering av min tik blev hon både hungrigare och la på sig lättare så jag ger ett mindre energirikt foder för att hon ska få äta sig mätt. Enklast är att öka motionen för att förebygga viktuppgång men vi promenerar 3 h/dag och hunden är inte intresserad av mer motion.


Kan du öka motionen alt byta till ett energisnålare foder så hunden får äta sig mätt utan att lägga på sig?

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Lämplig spårlina?   [5] 16 nov: Bästanosen 5 dec: Bästanosen Lämplig bärsele /ryggsäck?   [1] 19 maj: Bästanosen 20 maj: Ayrin Yorkie-tzu skakar   [7] 18 dec: luddesmamma 21 dec: Lona Tips på lämplig hundras till oss :)   [6] 2 aug: Sofia W 5 aug: hundöga återkomst Lämplig ålder för att gå valpkurs?   [18] 23 jul: starsign 5 aug: sendit Spårhund, lämplig hund, erfarenheter?   [4] 1 apr: Utepåvandring 3 apr: pissemiss Lämplig ålder för tiks första parning !   [2] 9 jan: Lézi 9 jan: pissemiss Hjälp önskas att finna lämplig valp   [21] 17 mar: rosros 24 mar: z_z_z_gänget Symaskin lämplig för hundgrejer   [6] 26 nov: Visslan 27 nov: Pudelpomis Skär till yorkie   [3] 16 jul: Marvin & Theodor 16 jul: Bvovven
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Papillon | American Staffordshire Terrier | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Schäfer | Rottweiler | Staffordshire Bullterrier
© 1998-2022 Enfinia AB