Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
16 november 2020 av Draghund i sjukdom & hälsa (15 svar)
Höftledsdysplasi grad C. Motion?

Någon här som har en hund med höftledsdysplasi grad C? Vad innebär det rent generellt för en aktiv hund, kommer livet att begränsas mycket?


Vår hund har precis diagnostiserats med det och veterinärens ord bara snurrar i huvudet  Vi ska nu jobba på att bygga upp musklerna runt den leden, och hoppas att det ska räcka.


Hur ser era erfarenheter ut? Har er hund kunnat leva ett värdigt och aktivt liv? Hur ska man tänka kring motionen?


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Draghund och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#1 16 november 2020 av Sezziyanen Re: Höftledsdysplasi grad C. Motion?

Min Briard har B/C. 

Nej, jag tycker inte det ska begränsas alls pga den diagnosen. Sen får man förstås hålla koll och se så inte hunden är besvärad av vissa aktiviteter. Tycker ni ska hålla huvudet coolt så att säga, detta är ingen dödsdom på nått vis.

En hund med A eller B på höfterna kan också få artros och ledproblem. Ja, C är inte så perfekt man helst vill ha det, men det innebär oftast inga besvär, om man ser till att inte missköta hundens hälsa. Dvs, se till att hunden INTE blir överviktig, och att hålla den tillräckligt musklad och tränad. Nått man inte ska göra är att avstå från rörelse och träning. Men det skadar ju inte att vara lite smart me det heller.

Nu när min hund var ca 3-3.5 år gammal åkte jag till en fysio. Vi har tidigare vart inne på att köra drag, och testat det lite i perioder men alltid vart lite nojiga för att det kanske vore dåligt med hans höft.  Men han hade inga problem där alls. Däremot fick vi en del bra tips på övningar man kan göra (balans osv) för att stärka hans kropp ännu bättre. Det rekommenderar jag, särskilt så kommer det hjälpa eran oro ni känner nu! Dvs, gör en genomgång med en fysio nångång i framtiden och få tips om hur man tränar en hund bäst så den håller i längden. Detta är det värt ett besök, särskilt om man vill vara aktiv med sin hund! För det ska ni förstås vara även om den har C-höfter!!

Vi fick för övrigt helt OK på att köra drag. Det är bara en del av styrketräningen vi använder för att bygga muskler framöver (nu har han haft en infekterad tå så fick lägga det lite på hyllan en stund, men sen!). Andra saker vi blev rekommenderade är backträning, balansövningar. Allmänt gående i tung terräng är alltid bra!

Egentligen skulle jag rekommendera allt detta till en hund med A/B-höfter också! De ska förstås också hållas i bra form och helst tränas förebyggande!

Oavsett ska ni inte oroa er. Det är ju bra att ni vet, och hunden ska såklart inte gå i avel. Men i övrigt så tänk såhär också, ni vet nu att hunden har C, och att det inte är särskilt farligt. Tänk om den hade haft D?E? Då kunde det varit besvärligt på riktigt. Nu blev det C, och det kommer med allra största sannolikhet betyda ett helt vanligt hundliv (som alltid ändå kan innehålla alla möjliga tråkiga överraskningar gällande hälsa...).

Misströsta ej =)

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#2 16 november 2020 av Sezziyanen Re: Höftledsdysplasi grad C. Motion?

Kan tillägga, att från det att jag röntgade honom vid ca ett års ålder tills 3.5 års ålder så har vi sprungit i terräng, kört sök/spår, lydnad allt sånt som vanligt. Testat SUP på sommarn. Paddlat kanot, simmat, sprungit tillsammans både utan och med dragsele. Kämpat genom snö. Brottats och kamplek. Tränat balans/dogparkour.

osv. Inget har liksom varit avvikande från normalt hundliv.. förutom att jag inte satsat på drag så mycket som jag annars gjort pga lite av min egna noja och att jag skjutit upp att åka till hundfysio.

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#3 16 november 2020 av Anneli Re: Höftledsdysplasi grad C. Motion?

Har du sett röntgenbilderna? Om inte, försök ta kontakt med SKK,s avläsande veterinär för en bedömning, eller din egen veterinär om det är en person med erfarenhet. C-diagnos kan - efter vad jag förstår - se rätt olika ut. Ledkulorna kan vara välformade och passa fint i en lika välformad ledskål, men det finns ett tydligt glapp. Sedan kan ledkula och/eller skål vara lätt deformerade, men det är ändå en C-diagnos. Jag bygger detta på en föreläsning om ledbesvär jag var på för några år sedan. Fall två har en sämre framtidsprognos än fall ett. Vettig motion i lagom stora doser, alltså hellre något mindre och oftare än "stormotion" ett par ggr/vecka. Promenader, vara lös i skogen och få fjanta runt i egen takt, simning är bra motion. Springa vid cykel (oftast hårt underlag och ingen möjlighet för hunden att själv variera fart) , lek som innebär häftiga inbromsning (springa efter boll) och vilda hopp över staket eller liknande ska undvikas, även drag och weightpulling.


Att bygga upp en muskelkorsett ansågs bra, likaså att röntga om efter ett par år för att se ev. förändringar.


En kullbror till min äldsta flatcoated retriever hade vid röntgen just c-höfter, den ende i kullen med det. Övriga a-a eller b-b. Den hunden träffade jag senast på ett kennelmöte förra sommaren (blev ju inget i år) och han hade inga som helst besvär av sina höftleder, men hölls slank och tränades vettigt. 


Lycka till med din vovve! C-höfter är ingen dödsdom. 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#4 16 november 2020 av Lona Re: Höftledsdysplasi grad C. Motion?

Jag instämmer med de andra, en C-höft behöver absolut inte vara en katastrof! 
Vad är det för ras/er? 
Tyngre raser som molosser har förstås högre påfrestning på lederna än nättare hundtyper men det man kan påverka själv är hundens hull och allmäna kondition.
Precis som Sezz skrev, se till att hålla hunden smal och i god kondition!
Hellre på gränsen till för tunn än tvärtom. (Dessutom är de flestas uppfattning om hundars hull ganska skev, en hund som bedöms vara "lagom" är ofta överviktig.)


En allsidig träning är viktig och här går uppfattningarna isär lite.
De fysioterapeuter som jag har pratat med rekommenderar inte dragweight, weightpull, springpole och liknande träningsformer då de ofta innebär stora påfrestningar på lederna.
Frågar du däremot i diverse "träna muskelhundsgrupper" så kommer de sannolikt att rekommendera just den typen av träning.


Personligen ser jag inte vitsen med att ha sin hund extremt tränad och därtill deffad, att den är i god kondition och hälsosamt "fit" är en annan sak.


Oavsett vad hunden har för ledstatus så tycker jag att man bör kolla upp sin hund hos en fysioterapeut emellanåt. Det är väl investerade pengar, att hitta diverse svagheter och felbelastningar i god tid gör att de går att fånga upp innan de eventuellt ger problem.
Då kan man också få tips om hur just ens egna hund bör tränas men rent generellt så är simning bra, likaså att röra sig fritt i skog och mark. Att dra som i tex canicross eller en lättare pulka/vagn brukar vara ok, däremot som sagt inte den statiska påfrestning som DW och WP ger.
Jag kan varmt rekommendera Annika Falkenbergs olika böcker, tror att det är tre hon har gett ut nu?


Förutom själva träningen så var noga med att värma upp och varva ner hunden före och efter träning. Sätt gärna på ett täcke, i synnerhet om hunden skall vara i stillhet efter den har jobbat. Det är ju inte helt ovanligt att man tränar sin hund varpå man tar en fika tillsammans med träningsgänget...


Ett vettigt foder, kompletttera eventuellt med något tillskott. Där kan du säkert få bra tips av fysioterapeuten, annars kan jag säga att Svenska Djurapoteket har bra produkter.


Ett strålande exempel på att en hund med en C-höft kan må toppen och därtill prestera på elitnivå är Jenny Damms border collie Lotus. Bland annat så vann han VM i agility och blev över 15 år gammal, pigg in i det sista.

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#5 16 november 2020 av Sezziyanen Re: Höftledsdysplasi grad C. Motion?

Bara en liten sak, jag tror jag har hört om nån BC som varit på topp inom agility med betydligt värre höfter än C..osäker på mer detaljer om det dock.

I övrigt tycker jag det är lite roligt hur vi påpekar vikten av att hålla hunden fit och slimmad med C-höfter, men inte nån kör det om hunden fått B :P Vet att på min hund så var det nog inte mycket som var skillnaden mot att han kunde fått B, tex.

Vet inte hur det är med just WP/DW, men det kanske ofta blir lite extremt? Skulle säkert gå okej om man håller det på en lagom nivå, man kan ju kontrollera hur tungt hunden ska dra väl? Min fysio tycker iaf inte att det är ett problem för oss att köra canicross/cykeldrag tex, men att vi oavsett ska jobba på att stärka balansmuskler mm.

Svara på detta inlägg

Draghund
Medlem 2020-09-29
#6 17 november 2020 av Draghund Re: Höftledsdysplasi grad C. Motion?

Tack snälla ni för alla svar! Jag har aldrig tidigare haft en hund med hd, så för mig är det helt nytt. Det ni skriver ger mig hopp 


Det är en Husky, så en väldigt aktiv hund. Hos veterinären fick jag givetvis se röntgenplåtarna, förutom hd så är hon även glapp i knät på samma sida. Anledningen till att vi sökte veterinär var att hon emellanåt rör sig konstigt, inte stödjer ordentligt på bakbenet och ibland "kaninskuttar". Vad tror ni, bör vi ta ny röntgen och skicka iväg till skk för avläsning? Det är nämligen inte gjort.


Någon som har tips på bra foder för lederna? 


Hon får givetvis vara akiv och vi rehabtränar med övningar vi fick. Däremot så har jag nu börjat lyfta in henne i bilen och ger henne även kosttillskott. 

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#7 17 november 2020 av Sezziyanen Re: Höftledsdysplasi grad C. Motion?

Med tanke på det du beskriver och att hon haft/har vissa fysiska problem/besvär så skulle jag 100% rekommendera att du pratar med en hundfysio och gör en genomgång. Då kan du få bättre koll på det där med knät, såväl som tips och råd kring höften.

Kolla upp nån som verkar ha bra omdömen!

Svara på detta inlägg

Draghund
Medlem 2020-09-29
#8 17 november 2020 av Draghund Re: Höftledsdysplasi grad C. Motion?

Tack! Ska kolla upp om det finns någon bra här i Norrland.

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#9 17 november 2020 av Anneli Re: Höftledsdysplasi grad C. Motion?
          Re: Höftledsdysplasi grad C. Motion?
          

Tack snälla ni för alla svar! Jag har aldrig tidigare haft en hund med hd, så för mig är det helt nytt. Det ni skriver ger mig hopp 


Det är en Husky, så en väldigt aktiv hund. Hos veterinären fick jag givetvis se röntgenplåtarna, förutom hd så är hon även glapp i knät på samma sida. Anledningen till att vi sökte veterinär var att hon emellanåt rör sig konstigt, inte stödjer ordentligt på bakbenet och ibland "kaninskuttar". Vad tror ni, bör vi ta ny röntgen och skicka iväg till skk för avläsning? Det är nämligen inte gjort.


Någon som har tips på bra foder för lederna? 


Hon får givetvis vara akiv och vi rehabtränar med övningar vi fick. Däremot så har jag nu börjat lyfta in henne i bilen och ger henne även kosttillskott. 

Jag skulle absolut låta skicka röntgenbilder till SKK för avläsning. Deras avläsande veterinär(er) har stor erfarenhet och vana vid att bedöma status. Det kan ju givetvis även andra veterinärer ha, men en del har haft gruvligt fel och sett oklanderliga hd- och ed-resultat där en senare officiell avläsning sagt något helt annorlunda. Motsatsen har jag också hört talas om.


Det där glappet i knäet ska ni ta på största allvar. Bra att ha kontakt med duktig fysioterapeut.


Visst finns det s k "ledfoder" med glukosamin och grönläppad mussla och omega3 och 6 osv. Jag föredrar att ge vanligt foder och komplttera med tillskott. Jag har två flattar och den ene har uppnått övre medelålder och han får nu sedan ett och ett halvt år tillbaka Aptus Glyco-flex tuggbitar. Han har ok höft- och armbågsleder, gjorde omröntgen för ett tag sedan, men som lite hönsig matte vill man ju att ev artros ska hållas i schack eller helst inte dyka upp alls. Jag hade god erfarenhet av preparatet på en tidigare hund, som i 9-10årsåldern var lite stel . Han blev mycket rörligare efter några månaders glycoflexätande.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#10 17 november 2020 av Lona Re: Höftledsdysplasi grad C. Motion?
          Re: Höftledsdysplasi grad C. Motion?
          

Bara en liten sak, jag tror jag har hört om nån BC som varit på topp inom agility med betydligt värre höfter än C..osäker på mer detaljer om det dock.

I övrigt tycker jag det är lite roligt hur vi påpekar vikten av att hålla hunden fit och slimmad med C-höfter, men inte nån kör det om hunden fått B :P Vet att på min hund så var det nog inte mycket som var skillnaden mot att han kunde fått B, tex.

Vet inte hur det är med just WP/DW, men det kanske ofta blir lite extremt? Skulle säkert gå okej om man håller det på en lagom nivå, man kan ju kontrollera hur tungt hunden ska dra väl? Min fysio tycker iaf inte att det är ett problem för oss att köra canicross/cykeldrag tex, men att vi oavsett ska jobba på att stärka balansmuskler mm.

Ja, man påpekar det så fort en hund har ledfel, artros eller någon annan påverkan på rörelseapparaten men självklart är det lika viktigt att man håller en frisk hund "fit" och i god kondition!


Det där med DW och WP är nog för att en del tar det alldeles för långt, likaså är det en betydligt mer statisk träning än tex canicross.
Det verkar finnas två trender i hundvärlden; dels är hundar rent generellt allt mer välgödda men dels finns det de som tycks sträva efter att ha en hund som är tränad in absurdum. Det finns ingen anledning att ha sin hund på samma träningsnivå som en elitidrottsman, snarare tvärtom... Åtminstone om man vill ha en hund som lever ett långt och fullgott liv.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Höftledsdysplasi på hund   [2] 19 okt: Flizzan 19 okt: Flizzan Hur mycket motion vågar jag ge min chihuahua?   [4] 7 okt: lillamini 8 okt: hundöga återkomst Motion dagligen för en Australian shepherd?   [1] 8 okt: Shannesii 9 okt: Evolve Lek, promenader och motion med en labradorvalp??   [7] 20 dec: HannaEvelina 23 dec: HannaEvelina Artroshund och behov av motion...hur göra?   [19] 12 nov: BushundenL 17 nov: BushundenL Motion av äldre hund   [2] 20 sep: aussielover 20 sep: Lona Daglig motion ?   [48] 1 jun: sus17 6 jun: sus17 Motion för schäfer?   [8] 24 apr: Zelban 30 apr: Dog_training Hur mycket motion behöver en staffe?   [6] 22 mar: malin_b 9 apr: Dog_training Hur mycket fysisk motion är lagom?   [17] 29 feb: Ingrid W 3 mar: Ingrid W
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Pudel | Chihuahua | Golden Retriever | Shetland Sheepdog | Rottweiler | Steirische Rauhhaarige Hochgebirgsbracke
© 1998-2024 Enfinia AB