Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
28 november 2020 av Lovely havamalt i sjukdom & hälsa (1 svar)
Hur mycket rapsolja kan man ge hund?

Min Malteser/Havanais, snart 13 år, har tappat vikt (väger nu 5,7kg). Eftersom han nu vägrar äta ordinerat torrfoder så har jag fått en lista på människomat som han kan äta.


Rapsolja var med på listan men jag glömde att fråga hur mycket jag bör ge. Efter lite googlande fick jag veta att 1tsk är bra till en hund på 5kg.


Min hund får vanligtvis laktulos två gånger om dagen (2,5-3ml/gång) eftersom han annars blir hård i magen och får problem med att bajsa. Han är opererad för analbråck.


Om jag ger honom 1tsk rapsolja så behöver jag även ge honom laktulos (avföringen blev hård av bara olja).
Går det att ge honom mer rapsolja istället för laktulos? Om det är möjligt att ersätta laktulosen med rapsolja så ökar det ju hans vikt.


Hur mycket rapsolja skulle jag i så fall kunna ge honom? Vågar inte ge honom mer utan info ifall det skulle vara skadligt. 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lovely havamalt och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#1 29 november 2020 av Gurkans Re: Hur mycket rapsolja kan man ge hund?

Varför ska du alls ge rapsolja? Den hjälper inte till för att göra avföringen mjukare eftersom den tas upp i tarmen. Den innehåller fel fettsyror – den omega 3 som finns i vegetabiliska oljor är av fel sort, nämligen ALA. Kroppen kan omvanda en del av ALA till de längre fettsyrorna DHA och EPA, vilket alltså är rätt sorts omega 3, men bara ca 10%. Det innebär i praktiken att rapsolja inte ger någon omega 3 att tala om, men en hel del omega 6, som är inflammationsskapande i kroppen (omega 3 släcker inflammationerna). En ultimat fördelning mellan omega 3 och 6 är 1:1, alltså lika delar, men även 1:2, alltså en del omega 3 och två delar 6, är också ok.

Om din hund ska äta olja för att hjälpa avföringen, så ska det vara en mineralolja som paraffinolja (finns att köpa på apoteket), då den inte tas upp av tarmarna och därmed gör den nytta man vill ha.

Om din hund ska äta olja för att få i sig omega 3, så är det fiskolja som gäller. Omega 3 ska alltid komma från en animalisk källa, för då består den av fettsyrorna DHA och EPA, som är alltså är vad som behövs för att göra någon nytta.

Om din hund ska äta olja för att få i sig mer fett, så är animaliskt fett betydligt bättre på alla sätt. Animaliskt fett är allt från smör till ister, späck, talg, bortputsat fett från kött etc.


Rapsolja ser jag alltså ingen anledning att ge din hund oavsett anledning.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Valp med för mycket energi för att tränas   [2] 2 aug: Hector24 2 aug: Anneli Hundar som fäller mycket, vad kan man göra själv?   [3] 17 sep: Wicky 22 sep: ellennd Hur mycket omelett kan hunden äta?   [5] 3 mar: Lovely havamalt 4 mar: Lovely havamalt Mycket sjuk schäfer valp   [3] 4 dec: Schäfer tik 4 dec: Anneli Urinsten och kissar mycket   [0] 30 nov: Superhoven Artrosbehandling- Hur lång tid, hur mycket bättre?   [7] 11 okt: Pälsklingen 23 okt: fyratassar En sällskapshund som inte kräver så mycket   [21] 29 sep: Rednil 8 okt: Lona Hur mycket lägga sig i valp + vuxen hunds relation   [2] 16 jun: Havsfruen 19 jun: Halvtand Adaptil spray - hur mycket ska man spraya   [2] 21 maj: Lovely havamalt 30 maj: Ingrid W Tysk schäfervalp kräver mycket tålamod   [2] 7 mar: ada0 7 mar: aenima
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Pudel | Labrador Retriever | Golden Retriever | American Staffordshire Terrier
© 1998-2022 Enfinia AB