Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
10 januari 2021 av Mendi21 i valpforum (4 svar)
Möte med valp och vuxen tik

Hej


Besökte vänner med en 3 månaders valp och tog med vår 8 åriga  tik (kastrerad). Valpen blev direkt helt så där valpigt energisk, skällde och typ rusa över vår hund. Min hund stod lugnt och vänta i dörren men skällde ifrån mot valpen som blev lite paff och tog de som en lekinvit. Ägarna plocka upp sin valp och vår hund agera lugnt och traska in med mig. Valpen var ju överlycklig och nyfiken, sprang fram och var på vilket inte var populärt av min hund. Hon skällde till några gånger utan respons, vilket resultera i hon fick göra utfall och gå emot valpen skällandes som då backa iväg, men så fort min tik vände om o skulle gå iväg så hoppa valpen emot henne bakifrån studsandes glad och hon fick göra om proceduren med utfall och skälla iväg valpen. Annars ville hon mest ignorera valpen men skällde gällt en gång på den så fort den kom för nära (0,5 m) eller gick för nära hennes bakdel. Hon godkände nämligen inte att valpen fick lukta på henne direkt utan dröjde ett bra tag tills valpen var lugn och sovit en stund. Inga lekinviter godkändes dock på hela tiden, hon tog de nog som en förolämpning och skällde gällt åt valpen och gick iväg. Till slut fatta valpen att här blir de inte roligare och la sig och somnade 


Min fråga är hur mycket bör man ingripa själv? Ska man ta bort valpen när den är så framfusig eller låta den bli "uppfostrad" av min hund? Jag är för de sköter de själva då jag litar på min hund . Hon var långt ifrån aggressiv utan var mer bestämd och vill vara ifred, sålänge valpen närma sig försiktigt så gick de bra. Men de tog ett tag för den lille vildingen att förstå Upplevde mer ägarna till valpen var nervösa och lite osäkra och lyfte upp valpen i famnen eller höll fast när min hund skällde ifrån. Min sambo sa även till vår tik nån gång medans jag mena på att de är fullt normalt hon säger ifrån.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Mendi21 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#1 10 januari 2021 av Puddingpastejn Re: Möte med valp och vuxen tik

Normalt funtade hundar löser det där själva, i min mening. Sen ska man väl om något freda den äldre hunden, om man märker att det blir för mycket för den. Men din tik verkar ju klara sig rätt bra. Det tar ju lite tid innan de liksom hittat en bra dynamik när de möts för första gången. Tycker dock inte att man ska plocka upp valpen. Hellre koppla en stund då om det blir för vilt. Men så är jag av åsikten att hundar hör hemma på marken. (Lätt att man förstärker oönskade beteenden/osäkerhet om man plockar upp hunden i tid och otid.)

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#2 10 januari 2021 av Gurkans Re: Möte med valp och vuxen tik

Jag ser två anledningar till att valpen inte tog sin tik på allvar när hon sade ifrån och det är antingen att valpen aldrig fått lära sig hundspåk från sin mamma (elelr andra hundar i uppfödarens hushåll) eller att din tik helt enkelt inte menade allvar och valpen direkt märkte det.


Valpar måste lära sig vad det betyder när en vuxen hund säger ifrån. En okunnig uppfödare tolkar mammatikens lektioner i detta som att hon är less på sina valpar och därför inte längre får vara tillsammans med dem. Naturligtvis kan det även handla om en dålig mammatik, som inte lär valparna grunderna i hundspråk, utan som bara går undan när valparna blir jobbiga. I min flock så har jag alltid haft flera hundar som hjälpts åt att fostra valparna, så de har haft ful koll på hur man agerar i en flock.


Det kan även handla om att valpen har full koll på hundspråk men direkt märker att din tik inte menar allvar. När äldsta mopsen var valp så hade vi en gammal chowtik som ofta såg ut att försöka sätta valpen på plats. Tiken både såg ut och lät som att hon menade allvar, men valpen tyckte det var jätteroligt. När så tiken till slut verkligen menade allvar (för mig både såg det ut och lät likadant) så satte sig valpen direkt typ i givakt och visade på alla sätt att hon förstod vad som gällde.

Svara på detta inlägg

Mendi21
Medlem 2021-01-10
#3 10 januari 2021 av Mendi21 Re: Möte med valp och vuxen tik

Ok intressant. De kan säkert va så att hon inte menar allvar fullt ut. Tycker jag upplevt med andra "valpiga" hundar som är lite överenergiska att dom inte tar henne riktigt på allvar förrän efter ett tags "tjatande" hon skäller några gånger och gör ett litet utfall men vänder sen snabbt eller så stannar hon och visar tänderna och tittar på valpen tills den stannar sen går hon vidare. Skallet låter ju inte direkt hårt utan gällt och varnande, hon kan låta betydligt mer bestämd och arg, om nån annan hund skulle tex passera tomten när hon är ute i trädgården och inte jag är i närheten. Är hon lite konflikträdd kanske? Har inte haft henne sen hon var valp utan sen hon var 4 år. Men hon har alltid levt med andra hundar innan. 

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#4 11 januari 2021 av Gurkans Re: Möte med valp och vuxen tik

Det behöver inte handla om en konflikträdd hund utan om att hon faktiskt inte är fullt allvarlig när hon säger ifrån, men till slut ledsnar hon och sätter ner foten och då lyssnar valpen.
Mina hundar märker direkt på mig om jag inte menar allvar om jag säger till dem eller vill att de ska komma. Då kan de försöka skoja bort det och ofta slutar det med att jag bara skrattar åt dem och då hade de ju rätt i att jag inte menade allvar...

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Vuxen hund skäller på valp!!   [4] 27 dec: _martina 29 dec: _martina omplacering vuxen hund kontrakt   [2] 16 jul: Vargtassen 19 jul: Gurkans Kastrerad som vuxen   [4] 1 okt: annaaellinor 2 okt: Gurkans Interagera valp med vuxen tjurig hund   [5] 8 aug: Fredd 10 aug: Sussane Hur mycket lägga sig i valp + vuxen hunds relation   [2] 16 jun: Havsfruen 19 jun: Halvtand Vuxen eller valp   [19] 15 feb: hella2 17 feb: Ayrin Träna "vuxen" hund i vardagslydnad   [5] 21 jun: Mia&Uvis 24 jun: username När blev er hund vuxen mentalt?   [20] 9 jan: BushundenL 5 feb: saraleppanen möte med vuxen amstaff   [24] 12 dec: vakthunden87 3 jan: Bella & jag Vuxen rottis (hane) fått en kull   [3] 12 jul: Ginoman 14 jul: Ginoman
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Dobermann | Schäfer | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Shetland Sheepdog
© 1998-2024 Enfinia AB