Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
11 januari 2021 av Symbios i valpforum (3 svar)
Uppfödare, rumsrenhet hos valpar som stannat

Ni som behållit valpar ur kull, hur har det gått med rumsrenhetsträningen för er sen?


Lite mer info (och självömkande): 
Jag har försökt få kullen att bli ”rumsren” (hålla sig till ett eller flera områden) men misslyckats fatalt, men nu flyttar de flesta nästa vecka och kvar blir två valpar som ska stanna här. De som får hem sina valpar får ju en ”nystart” när det gäller rumsrenheten. Men hur har ni upplevt det som försökt bryta en vana hos valpar som gjort sina behov överallt? Jag är rädd för att det ska eskalera, att de får det på rutin och att det blir en jätteutmaning för mig här hemma. Jag har skrubbat extra rent där de bajsat och kissat där det inte alls är hållbart att de fortsätter med det. Håller de ”godkända” platserna bajsvänliga (men hygieniska såklart) och flyttat dem dit. Nu när de börjat springa in och ut genom altandörren försöker jag hålla dem ute så länge att de bajsat ute innan de går in och berömmer såklart och så. Jag har verkligen försökt att hjälpa dem att åtminstone skilja på matplats och bajsplats, och det är smarta och välutvecklade hundar som lärt sig mycket och imponerat – förutom just med avföring. Jag har inte bara försökt för min egen skull utan för deras skull; det finns ju en naturlig instinkt för dem att vilja bajsa på annat ställe och jag har bejakat det för att det ska vara hygieniskt och sunt för dem. Jag har sysslat mycket med berikning och har skapat trygga och fantastiska valpar till köparna. Så jag har inte legat på latsidan, så vad som gick snett vet jag inte. Det finns ingen röd tråd i var de väljer att göra sina behov. De mår bra, är superlyckliga, ser friska ut och jag har fått beröm för hur välmående, glada och trygga de både ser ut och beter sig. 


 


Jag förstår självklart att det är tålamod och att vara förutseende och att räkna med några extra månader (minst.... jag föreställer mig flera år om jag ska fortsätta misslyckas som jag gjort hittills). Men jag målar fan på väggen och behöver lite bollplankande. Tipsa mig, berätta era erfarenheter, eller bara tyck synd om mig åtminstone (haha). Men bland annat är det en heltäckningsmatta på ovanvåningen och ett lite ömtåligt parkettgolv i hallen som jag måste försöka rädda här. På nedervåningen har jag valt att lägga (temporär) våtrumsmatta och tidningar överallt när jag insåg att det inte går att få dem att hålla sig till vissa utvalda områden, men inte velat täcka heltäckningsmattan där uppe med tidningar/hygienunderlägg för att de då kanske skulle tro att det också är en toalett... så jag har skrubbat och städat med mattvättmedel och ångat mattan varje morgon. De springer runt i huset på nätterna och bajsar och smetar ut avföringen på båda våningsplanen. Det är så man blir gråtfärdig.


Jag vet att de är små och att de inte kan hålla sig, misstolka mig inte som naiv, men att de skulle kunna låta bli att bajsa invid matskål och i bäddar och alla rum och vrår åtminstone. När de är 3–4 månader iaf. (Min första hund som jag köpte som valp blev helt rumsren på två veckor tror jag, men jag förväntar mig inte stordåd igen.) 


Jag visste vad jag gav mig in på när jag tog en kull, det kom inte som en överraskning och jag är inte en sån som är naiv. Men för att avrunda och sammanfatta mitt gnällande: Jag är rädd för att de två valparna aldrig ska sluta se hela huset som en stor toalett. Finns det något jag ska tänka på för att hjälpa dem?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Symbios och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 11 januari 2021 av Ayrin Re: Uppfödare, rumsrenhet hos valpar som stannat

Hm, hur gamla är valparna egentligen? Du skriver att de andra flyttar nästa vecka (vilket de oftast gör vid 8 veckor), och sedan att de är 3-4 månader?


Hur som. Begränsa området de får vara på, förslagsvis med en kompostgallergrind. Så där kan du ju inte ha det, jag skulle varit galen för länge sedan, och är lätt imponerad att du fortfarande verkar hålla ihop...


Vi har också en valpkull nu, de är 5 veckor och får bara vara i badrummet på nerevåningen (ordentlig barriär så de vuxna hundarna tar sig in o ut, men inte valparna). Naturligtvis tar vi ut nån nu som då "på äventyr" och pysslar på, samt spenderar massor med timmar med dem på golvet där inne, men om ingen har uppsikt är det där de är, om inte annat för att de inte ska skada sig, bli trampade på eller liknande.


Med valpar jag själv köpt hem har jag också begränsat utrymmet. Det finns ingen anledning till att valpen ska springa omkring på övervåningen om inte jag eller någon annan människa är där. De får komma upp till sovrummet när vi är där och sover nattetid, men på dagen får de hålla sig på nerevåningen (barngrind i trappen).
Detta gäller även sedan de blivit vuxna.

Småvalpar brukar jag begränsa så de är i samma rum som jag, då har jag möjlighet att hålla koll på deras signaler och hinna ut i tid.

tl;dr
Köp kompostgaller, begränsa ytan de får vara på.

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#2 12 januari 2021 av Gurkans Re: Uppfödare, rumsrenhet hos valpar som stannat

Jag låter rumsrenheten komma utan att stressa fram den. För många år sedan hade jag en kull på två valpar, som båda var kvar hos mig tills de var ca 12 veckor, då hanvalpen flyttade. De var i köket på nätterna fram tills att de var torra på nätterna, då fick de sova tillsammans med de andra hundarna på övervåningen. De var då ca 10 veckor. Vid ett tillfälle efter detta så hade tikvalpen vaknat på natten och varit nödig, så hon fick ner, gjorde en hög mitt på köksgolvet och gick sedan upp och lade sig igen...


Chowvalparna är extremt renliga och jag brukar ta ut dem för första gången när de är 4-5 veckor gamla. Då jag nästan alltid haft valpar på vintern, så handlar dessa utevistelser inte om mer än några minuter, men valparna brukar direkt inse möjligheterna med att göra sina behov ute och sedan vill de att jag lyfter ut dem efter varje gång de ätit. Jag hade t o m en kull som lyckades hålla sig en halvtimme, då jag blev lite försenad med att lyfta ut dem.


 

Svara på detta inlägg

Borzoi
Medlem 2002-08-22
#3 7 mars 2021 av Borzoi Re: Uppfödare, rumsrenhet hos valpar som stannat

Är du uppfödare av en kull som du  anser  skall vara rumsrena vid leverans ? vid 8 veckor ? 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Tolka röntgen av antal Valpar   [1] 23 nov: Jeser575 25 nov: Puddingpastejn Uppfödare Amstaff Malmö   [11] 23 aug: Sweetiepiehey 27 aug: Hortensia Osäkra kring uppfödare   [9] 28 jun: Fluffy93 28 jun: Lona Är det valpar på G?   [3] 24 jun: Mejisonskullar 25 jun: Gurkans Det här med prisläget på valpar...   [12] 14 jun: Anneli 17 jun: Ayrin Uppfödare kränkt av färgpreferenser?   [5] 3 maj: HappyoMois 4 maj: Ayrin Bok om att adopterade hundar/valpar   [7] 7 mar: Madde&Simba 8 mar: Madde&Simba Kontakt med uppfödare   [1] 4 mar: BullandBear 5 mar: Gurkans Igångsättna valpar   [2] 23 feb: Gormen 24 feb: Gurkans Dag 56, vägen till valpar!   [1] 31 jan: Katja, Dina & Tindra 1 feb: Ayrin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Shetland Sheepdog | Flatcoated Retriever | Chinese Crested Dog | Golden Retriever | Schäfer | Jack Russell Terrier | Chihuahua
© 1998-2021 Enfinia AB