Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
11 januari 2021 av Lillapyret i sjukdom & hälsa (22 svar)
Kan det vara atros?

Hej! 


Min 6åriga schäfertik började halta för ca en vecka sedan efter att vi hade varit ute. Det kom plötsligt och hon ville inte stödja benet, men efter en timma så var det borta. Vi tog bara korta kissrundor resten av dagen och dagen efter och då såg jag inga tecken på hälta överhuvudtaget, samma gällde dagen efter där igen. 
Dagen därpå var vi ute en längre runda och då märkte jag ingenting, förrens det hade gått ca 3h. Dumt, jag vet, men jag antog att hon bara hade sträckt sig då jag inte hade sett några tecken på nedsatt funktion/smärta överhuvudtaget.
Nu har hon varit på strikt vila förutom rastningsrundor sen i torsdags så vi var ute en liiite längre runda där hon mest bara fick nosa runt, så det var absolut ingen motion. Det gick bra, tills vi skulle gå hemåt och då började hon halta lite igen :/ 


Ska jag ge det ett par dagar till eller ska jag kontakta vet? 
Misstänker atros då detta har dykt upp i samband med kylan, samt att hon ibland fort blir trött och börjar gå långsamt när vi har varit ute ett tag. Annars så är hon pigg och glad och race:ar runt :)
Just nu så tycker jag mest synd om henne då hon börjar bli väldigt rastlös av att bara gå hemma utan någon aktivitet. 

Raser: Schäfer

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lillapyret och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 3
123

Lillapyret
Medlem 2020-10-27
#1 11 januari 2021 av Lillapyret Re: Kan det vara atros?

Kan också tillägga att jag självklart har kollat igenom melln tramdynorna, klorna och känt igenom leden för att kolla om hon reagerar på något, men hon reagerar inte på det.

Svara på detta inlägg

Draghund
Medlem 2020-09-29
#2 11 januari 2021 av Draghund Re: Kan det vara atros?

Jag tycker nog att du ska prata med veterinären. Det är bra att göra en hältutredning. Och något så enkelt som en sträckning kan bli riktigt besvärligt. Jag hade en stövare som sträckte sig rejält i skogen, och där blev det antiinflammatoriskt/smärtstillande samt strikt koppelvila i drygt 5 veckor! Tala om att han var rastlös 

Svara på detta inlägg

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#3 12 januari 2021 av Puddingpastejn Re: Kan det vara atros?

Jag tycker att du ska kolla upp det ganska snart. Det är ju något som begränsar henne så det kan väl vara skönt att få hjälp så snart som möjligt tänker jag. Även om det "bara" är en sträckning eller liknande så kan hon ju gott få lite antiinflammatoriskt/smärtlindrande, för hennes skull tänker jag. 

Svara på detta inlägg

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#4 12 januari 2021 av Torparinnan Re: Kan det vara atros?

Jag tycker absolut du ska låta en fysioterapeut göra en bedömning så fort som möjligt.

Svara på detta inlägg

Lillapyret
Medlem 2020-10-27
#5 12 januari 2021 av Lillapyret Re: Kan det vara atros?

Tack för alla svar! ❤️Vi ska in på fredag för kontroll och eventuellt röntgen. Jag vet ju att det inte är hela världen om det för exempel är artros, men det är ju lika bra om man kan börja med behandling fort, då hon inte är så gammal.
Det är bara så jobbigt att se henne så här, hon vill ju inget hellre än att vara ute och springa, leka och träna.
Har gjort små övningar med henne inomhus så att hon får använt huvudet lite, men nu går hon lätt upp i stress och har svårt att varva ner så är osäker på om det egentligen är smart. Hon är generellt en överlag väldigt lugn och sansad individ och brukar vara nöjd med ca 3h  utetid + rastningar om dagen samt tre träningspass i veckan utöver vanlig vardagslydnadsträning dagligen. 
Så hon är inget monster direkt, men sen så andra sidan så har hon bara varit i vila i ett par dagar änsålänge... 


Hur gjorde du Draghund? Fem veckor låter länge 😳 blev han helt tossig eller gick det bra?

Svara på detta inlägg

Draghund
Medlem 2020-09-29
#6 12 januari 2021 av Draghund Re: Kan det vara atros?

5 veckor kändes väldigt länge kan jag lova 


För vår del blev det många lugna koppelpromenader, eftersom det ändå är viktigt att hunden rör på sig. Sedan var det inga problem att träna lite lydnad och tricks. Men absolut, man måste ju tänka på vilka övningar som passar. 


Om han blev tossig? Nejdå, inte alls  JO det blev han kan jag lova! Mot slutet av vilan började han tycka att det var riktigt jobbigt. Även fast han hade en tydlig av och på knapp så blev den långa vilan jobbig för honom. När han sedan fick komma igång igen så fick jag börja med att släppa honom korta stunder på inhägnat område, bara för att undvika överansträngning. Men sedan, när han var på topp igen och återigen fick springa i skogen - vilken lycka! Han studsade fram likt ett rådjur.


Och just det, under den strikta koppelvilan så gick det åt många tuggben. En alldeles utmärkt syselsättning för en uttråkad hund.

Svara på detta inlägg

Lillapyret
Medlem 2020-10-27
#7 13 januari 2021 av Lillapyret Re: Kan det vara atros?

Ja det är ju inte så konstigt, även fast dem antagligen har ont så är det högenergiska raser som kräver sin beskärda del av motion och fysisk stimuli. 
Nu har vi vilat i ca en vecka men hältan är kvar :/ får som sagt ont i hjärtat av att inte kunna aktivera henne ordentligt, men vi ska ju till vet på fredag så håller tummarna för att vi får klarhet i det här!

Svara på detta inlägg

Draghund
Medlem 2020-09-29
#8 14 januari 2021 av Draghund Re: Kan det vara atros?

Lycka till hos veterinären imorgon. Berätta gärna hur besöket gick! 

Svara på detta inlägg

Lillapyret
Medlem 2020-10-27
#9 15 januari 2021 av Lillapyret Re: Kan det vara atros?

Veterinären kom tyvärr med dåliga nyheter 😢 


Hon har troligen L7-S1 vilket är en ledsjukdom i ryggen som är vanligt inom rasen. Hon har troligen blivit halt då nerver har kommit i kläm :( ska börja behandling med kortison nästa vecka och så får vi se vad det ger för resultat. 
Det som gör det här extra trist är att hon är en omplacering från en kennel där uppfödaren hävdar att den här förändringen inte syntes för ett år sedan då hon sist fick en kull valpar. Jag tolkade det som om hon insinuerade att det är jag som har kört henne för hårt. Jag vet att hon har blivit mer aktiv sen hon kom till mig för ett halvår sen, men 3h om dagen och cykling i hennes tempo någon gång ibland tycker jag absolut inte räknas som för mycket eller för hårt, eller? Iallafall inte med den bakgrundsinformationen jag fick. Blir jätteledsen och känner mig anklagad för att ha gjort min hund illa liksom :(


Hon har förövrigt A & B på HD och u/a på AD 

Svara på detta inlägg

Draghund
Medlem 2020-09-29
#10 15 januari 2021 av Draghund Re: Kan det vara atros?

Men fy sjutton så tråkigt att höra!


Kan det vara så att det helt enkelt upptäckts nu eftersom hunden faktiskt är mer aktiv? Jag har själv en omplaceringshund som visade sig ha C höft. Men när jag köpte henne märkte jag inte av något konstigt med hennes rörelsemönster. När hon hade bott här ett tag så började besvären visa sig. Enligt veterinären så kan det mycket väl vara så att tidigare ägare inte märkte något då dom inte aktivt motionerade hunden. Hos oss fick hon komma igång och då upptäckte vi ledproblematiken.


Hoppas att kortisonet gör verkan! 


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 3
123

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
kan en fysioterapet känna om hunden har atros?   [1] 12 feb: duende 12 feb: Anneli Nya tillskott mot atros med vad..   [7] 25 apr: Bästa schäfern 26 apr: SolvikensSalvekvick Hund med atros.. Vad hände?   [5] 3 dec: GoliathsIna 3 dec: GoliathsIna tips att tänkta på när hunden har lindring atros   [3] 11 jan: z_ZaNe 11 jan: edfadimo Fått beskedet atros......   [11] 2 nov: russell kipu 2 nov: edfadimo Atros. Några småfunderingar, värme och tempo?   [13] 24 okt: Nettan E 24 okt: edfadimo ålders-atros, berätta mera   [9] 12 jun: Luss +3 13 jun: Mimmi0Ziva Kan man hålla atros i shack?   [9] 5 maj: z_findusan 5 maj: dandylion Halt hund under en längre tid, atros?   [6] 16 aug: Snownobs 16 aug: SanCha Morrande hund med Atros   [15] 6 jul: Ville1234 8 jul: BusBosse
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Papillon | American Staffordshire Terrier
© 1998-2021 Enfinia AB