Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
1 februari 2021 av Jennka i övriga hundfrågor (4 svar)
Stor ångest vid bilåkning..

Jag har en liten Powder Puff tik, när jag för ca 4 år sen flyttade hemifrån så var det en självklarhet att hon skulle följa med och tack vare att min familj jobbar andra tider än mig så har jag alltid lämnat henne där medans jag jobbar. Funkat utan problem och vi har bott så pass nära att jag alltid gått och lämnat henne. 
Nu har dock familjen flyttat och jag "behöver" åka bil för att lämna henne. Skulle absolut kunna gå, men måste gå upp mycket tidigare och skulle helst slippa det. 
Problemet är dock att hon alltid haft ångest när vi ska åka bil. 
hon skakar, flämtar,  gnyr och kan inte slappna av. 
Och på det är hon 11 år nu och tyvärr har hon även ljuvertumörer som stadigt växer och säkert "åldrar" hennes kropp lite snabbare. 
Märker hur påverkad hon blir generellt. Hon vill inte på samma glada sätt gå ut längre, för hon vet att vi ska åka bil och det tär på både mig och henne. 
Har testat massor.. Bur, utan bur, bur i framsätet, bur i baksätet, adaptil i alla olika former, även testat någon godis som skulle lugna. 
Förgäves, inget funkar. 
Hon är så ovan vid att flera gånger per dag åka bil, innan familjen flyttade var det några gånger i månaden. 
När det är lite varmare och man kan sitta ut en längre stund kanske man kan försöka vänja henne vid bilen stillastående. 
Men tror inte det kommer funka heller. 
Finns det något jag kan göra? Har ni några tips?


Eller får jag bara erkänna mig besegrad och traska i en timme varje morgon och låta henne slippa stressen helt.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Jennka och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Draghund
Medlem 2020-09-29
#1 2 februari 2021 av Draghund Re: Stor ångest vid bilåkning..

Att åka bil är ibland en absolut nödvändighet, hunden behöver inte älska det men iallafall acceptera det.


Jag tycker att du ska använda bur, se bara till att fästa den ordenltigt så att den står plant och stadigt. Lägg in en mjuk bädd och något riktigt gott att tugga på, tex ett rått älgben eller ett märgben. Lyft in hunden i buren, stäng burdörren och åk. Om hunden piper, gnäller, flämtar - ignorera. 


Finns det något som hon verkligen älskar att göra? Tex springa i skogen? Isåfall vore det klokt att ta bilen till skogen där hon får springa lös, på så vis förknippar hon bilen med något roligt.


Vi har tre omplaceringshundar. En av dom hade aldrig åkt bil, så när vi skulle hämta hem honom var han väldigt orolig. Vi gjorde som ovan, vi la in ett rått älgben i buren, lyfte in honom och åkte. Idag gillar han att åka bil 

Svara på detta inlägg

Draghund
Medlem 2020-09-29
#2 2 februari 2021 av Draghund Tillägg

Kanske du kunde göra någon typ av stabil upphöjning under buren så att hon kan se ut? Vissa hundar verkar bli stressade av att inte kunna se något. Vi har inte det problemet då vi har stora hundar, men våra bekanta har några småhundar och dom bli helt vilda när dom åker bil. Dom studsar, hoppar, skäller, gnäller. Men om dom får sitta så att dom ser ut genom fönstret så blir dom lugna. Bara en tanke 

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#3 2 februari 2021 av Anneli Re: Stor ångest vid bilåkning..

Har du prövat Thundershirt? Det är en stabil väst som sitt rätt tajt runt hundkroppen och den sägs döva ångest och oro rätt bra. Jag hade hört talas om Thundershirt här på Vovve (av medlemmen Lona tror jag) och såg den för första gången i somras i en zoobutik. En av min hundar ogillar att färdas i bilbur, men får ha bälte i stället så väst är inte aktuellt , men jag blev nyfiken och frågade förstås expediten om den var så bra som det sägs. Tror det, blev svaret, för ryktet sprids och många kommer in och refererar till en tidigare köpare.


Det kan vara åska, bilåkning, nyårsraketer, vara ensam hemma mm


Värt att pröva kanske?

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#4 2 februari 2021 av Lona Re: Stor ångest vid bilåkning..

Jag tänkte att "Åh, nån mer som har testat Thundershirt" - men det var visst jag själv! 
Ja, jag har haft stor nytta av den till min åsk/smällarrädda hund, trodde inte riktigt på det men det är väl samma effekt som med tyngdtäcken.
Det går att göra en modifierad version själv av en halsduk eller stor scarf, finns massa anvisningar på nätet.


Likaså hade min hund hjälp av MaxRelax från Trikem, ett tillskott som hälls på maten. Funkar säkert inte på alla men det kan ju vara värt ett försök.


För en del hundar hjälper det att kunna se ut, som @Draghund skrev, andra vill "gömma sig". Jag passade en liten bichon av något slag som var bilrädd, hon tyckte att det var mycket bättre om hon fick ha en hoprullad barnmadrass som en "tunnel" att krypa in i inne i buren.
Hon blev dessutom betydligt lugnare när hon fick sällskap av min egna hund. Det går ju inte att skaffa en extra hund i enbart det syftet men kanske låna någon och testa?


En del hundar blir hjälpta av åksjuketabletter (Postafen). Kolla i så fall med veterinär först för rätt dosering! Gå aldrig efter rekommendationer från random personer på nätet. Apotekspersonal får heller inte ange dos när man ger läkemedel till hund om de är avsedda för människa.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Vilken ras, besluts ångest   [4] 13 apr: Puttenutte 13 sep: Ayrin Ångest och skuldkänslor efter att ha mist en hund   [8] 16 okt: Fjärilsligan 20 okt: Fjärilsligan Stressad mellanpudel (ångest, stress, oro)   [5] 8 jun: iokaste 16 jun: Heddiz Fruktansvärd ångest efter fått hem valp   [14] 4 apr: anna.mi 4 maj: STB Ångest över valp   [4] 4 maj: hörnmatta 4 apr: anna.mi Saglande cocker vid bilåkning   [4] 13 aug: Mannhem 20 aug: syteryster Ang bilbälte och bilåkning   [4] 25 aug: sophie86 26 aug: sophie86 Valp 10 veckor, börja träna bilåkning?   [10] 21 aug: Eloith 24 aug: Gurkans Ångest över min valp   [5] 18 nov: lunalovegood 19 nov: pipilotta Stressad av bilåkning   [0] 4 jun: Jeanette
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Schäfer | Rottweiler | Shetland Sheepdog | Chihuahua | Australian Shepherd | Dobermann
© 1998-2024 Enfinia AB