Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
4 mars 2021 av biped i skaffa hund (6 svar)
Siberian Husky som sällskapshund?

Hej,


Min älskadw labbe gick tyvärr bort för 1 år sedan men jag är nu redo för en ny hund. Jag skulle vela ha en aktiv sällskapshund som det skulle gå att träna något med. T.ex spår eller lydnad. Jag har fastnat en del för Siberian Huskies då jag gillar deras starka personligheter. 


Jag undrar väl egentligen om jag hade kunnat få en husky att trivas hos mig? Jag tycker om att gå på långa promenader på 1-2 mil dagligen och gillar även diverse mentalt stimulerande aktiviteter.


 


Jag har hittat uppfödare som tycker det är nog men jag vill gärna veta vad ni tycker?:)


Som medlem kan du här läsa lite kort info om biped och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Draghund
Medlem 2020-09-29
#1 4 mars 2021 av Draghund Re: Siberian Husky som sällskapshund?

Jag säger nej. En Siberian Husky behöver få jobba med kroppen. Du vill inte stå där med en understimulerad husky, det kan jag lova.


Om du inte är intresserad av att dra med hunden så skulle du kanske titta på andra raser istället.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#2 5 mars 2021 av Lona Re: Siberian Husky som sällskapshund?

Kort och gott - nej.


Siberian husky är en arbetande hund ut i klospetsarna, att ha en sån som sällskapshund slutar sällan bra även om den får långa promenader. Att träna lydnad är väl heller inte deras starka sida vare sig man tänker allmänlydnad eller tävlingslydnad.
Den typen av hund kan vara svår att aktivera mentalt då de är såpass självständiga. Med andra ord, det du tycker är vettig aktivering tycker hunden förmodligen är trist och hittar på diverse egna aktiviteter istället. 
(Been there, done that. Inte med en sibbe visserligen men med en annan självständig ras.)


Att en uppfödare tycker att det låter som tycker att det är ok får mig snarare att tvivla på hur seriös denne är med sin avel och med rasens ursprungsanvändning.


I vilket fall så förstår jag det som att du vill ha en hund med stark personlighet? Det finns ju mer sällskapsinriktade raser som är väldigt "speciella" men som skulle trivas ypperligt med det liv du beskriver. 


Labradorer är fantastiska hundar som man kan ha till det mesta, de är enkla och okomplicerade. Jag älskar naturligtvis min labbe till världens ände och tillbaks men för att vara ärlig så tycker jag egentligen att rasen är lite...slätstruken.
Där klickar jag faktiskt bättre med mer självständiga hundar som cairnterrier.
Mina labradorägande kompisar (och de är många!) undrar varför i hela Fridens namn man vill ha en hund som inte gör som man säger utan att först fråga "varför" men jag tycker att det är charmigt. Man får vara lite finurlig, helt enkelt.


Sen kan ju "stark personlighet" tolkas på massa olika sätt. Vad i personligheten är det som du dras till hos siberian husky? Det kanske går att hitta en annan ras med liknande egenskaper som passar bättre?
Hundägandet blir betydligt roligare om man har en ras (och individ, givetvis) som är lämplig till det man vill göra. 


 

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#3 14 mars 2021 av Gurkans Re: Siberian Husky som sällskapshund?

Varför inte kika på någon annan spetsras, som bättre passar dina förväntningar? Alla raser (utom möjligen de allra minsta och mest kortbenta) hänger med på långa promenader, så du behöver inte skaffa en husky för att vara ute och promenera. Du vill även träna lydnad, så varför inte kika på en ras med lite bättre förutsättningar för det?


Någon av lapphundsraserna kanske? Det låter som att du ska ha en ras med mer lagoma egenskaper för det du har tänkt dig med ditt hundägande. Att skaffa en specialist som kräver mycket, bara för att ha som en normalaktiv sällskapshund kommer nog bädda för problem för din del. En understimulerad husky blir lätt en riktig problemhund.

Svara på detta inlägg

Awaki
Medlem 2021-03-18
#4 18 mars 2021 av Awaki Re: Siberian Husky som sällskapshund?

Jag tycker nog att man kan ha Husky som sällskapshund MEN man måste ha dragaktiviteter några gånger i veckan, t. ex. drag efter cykel (inte cykla med hund, DRAG med hund). 


Skulle i så fall rekommendera att man går en dragkurs (finns online) så att det just blir dragaktiviteter snarare än en stressat hund och en cykel.

Svara på detta inlägg

Draghund
Medlem 2020-09-29
#5 18 mars 2021 av Draghund Re: Siberian Husky som sällskapshund?

Fast nu undrade ts just om långa promender + mental aktivering  räcker för en husky, och där är svaret nej. Om hon däremot vill ha en sällskapshund att dra med, ja då kan absolut huskyn vara ett alternativ. Men i inlägget framgår ingenting om dragintresse och därför passar det inte med den rasen.

Svara på detta inlägg

Rezt
Medlem 2021-03-21
#6 22 mars 2021 av Rezt Re: Siberian Husky som sällskapshund?

1-2 mil omdagen är ca 3 timmars promenad? du får tyvärr räkna med närmare 6-8 timmars aktivering dagligen av hunden eller 2-3 dagar där den får dra en massa under en heldag. Det beror ofta på vad pappan och mamman har för BHP och MH om det passar som en sällskapshund samt att ALLA hundar oavsett ras behöver tränas genom hela livet, bara för att dem lärt sig sitt,ligg stanna gå fint (de vanliga) och visar ett lugnt temprament så behöver alla hundar stimmuleras och aktiveras hela deras liv:) Och drag hundar som huskys och samojeder behöver mer aktivering pga att dem "racer drag hundar" det går fort dvs och dem har MYCKET energi.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Söker partner till min husky! :)   [9] 2 sep: Fjonkenpaoland 20 feb: Ayrin En sällskapshund som inte kräver så mycket   [21] 29 sep: Rednil 8 okt: Lona Welsh springer spaniel som aktiv sällskapshund?   [1] 11 mar: Lindamarita 13 mar: Anneli Tips på raser som är en sportig sällskapshund.   [3] 10 aug: danjoa 12 aug: Anneli Siberian husky med b12 brist.   [1] 9 jul: Abrakadabra 13 jul: Voff 92 B12 brist hos siberian husky   [0] 9 jul: Abrakadabra Siberian Husky med showlinjer   [0] 31 mar: Nivalis Räcker den här motionen för en Siberian Husky?   [4] 14 aug: arv 12 sep: Evolve Alaskan husky? :-)   [5] 26 mar: Lona 30 mar: Sigge husky bland grannar och andra människir   [10] 25 jan: lillflingan 6 feb: Sigge
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Dobermann | Rottweiler | Chihuahua | Grand Danois | Finsk Lapphund
© 1998-2024 Enfinia AB