Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
20 mars 2021 av BullandBear i övriga hundfrågor (14 svar)
Säkert 1000 såna här inlägg om Juckande

Hej,


Fått hem bulldoggen den 5 åriga nu som är snäll som ett lamm.


Hon var lite osäker i början.


Hon har slutat och dra i kopplet och går nu efter 4 dagar med oss.


En sak hon försöker göra 2-3 gånger om dagen är jucka. Det är inte att hon hoppar upp och juckar, men att hon kommer fram börjar slicka en på benet och sen kan börjar bakdelen röra sig ”juckande”.


Ibland kommer hon bakifrån eller under matbordet och står på alla fyra med nosen mot en och juckar.


Fråga förra ägaren om hon gjorde det samma hos dem och dem sa bara på deras gäster.


 


Jag har ett stort problem med det men tror hon försöker hitta sin plats i gruppen. 


Kommer hon sluta? 


Hon är 5 år om en vecka, inne på dag 4-5 nu, hoppas hon ger sig snart. Jag blir väldigt provocerad av det.


Jag säger nej och då slutar hon direkt inte påstridig att fortsätta.


Ibland får hon lägga sig i sin säng som en typ av timeout.


 


Prövar definiera alla i familjen som över henne.


När vi går ut måste hon sitta i hallen och vänta på att alla eller den som går ut med henne gått ut först, hon går sist inn överallt.


Hon får mat efter alla har ätit och även när mat ges måste hon sitta och vänta på tillåtelse att gå till sin skål och äta.


Det kanske låter hårt för vissa men vi skriker inte vi är


bara konsekventa och vi gillar en tydlig gräns mellan hund och människa. 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om BullandBear och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Lona
Medlem 2012-01-09
#11 21 mars 2021 av Lona Re: Säkert 1000 såna här inlägg om Juckande

Ok, varning för mastodontinlägg som inte bara handlar om juckande utan om en himlans massa annat när det gäller "hundtänk".


Nej, allt nytt behöver inte vara bra och allt gammalt behöver inte vara förlegat men samtidigt gäller det att vara öppen för nya åsikter.


Tänket med "ledarskap", "rangordning", "alfa", "visa vem som bestämmer" är faktiskt förlegat.
Våra hundar är inte vargar - det har de inte varit på tusentals år. Vissa saker har de fortfarande gemensamt med vargen, helt klart, men samtidigt har de utvecklats en hel del genom många, många generationers riktad avel.


Om man ändå jämför med vargar så är nästan alla vargstudier gjorda i fångenskap/hägn där vargarna inte beter sig naturligt. Resurserna är begränsade vilket gör att relationerna inte blir normala och att spänningarna i flocken stiger.


Till exempel är det självklart i en vild vargflock att har en individ mat/ben så är det den individens. De går alltså inte och tar den typen av resurser av varandra och det är heller inget vi människor ska fippla med.
Det visar inte "vem som bestämmer" utan snarare att man är en opålitlig typ som inte fattar ens de mest grundläggande regler.


Likaså är morrande inte nödvändigtvis en aggressiv/"dominant" signal, tvärtom. 
Ett morr är ofta en avståndsökande signal, ett osäkerhetstecken. "Jag känner mig trängd/osäker i den här situationen, ge mig utrymme här!"


Detsamma gäller juckande. Det är som sagt inte ett försök att "klättra i hierarkin" utan osäkerhet och stress (eller stark trötthet, hunden orkar inte "hålla ihop". Ungefär som övertrötta barn som slår över.)


Kör man då hederligt gammal dominanstänk så tillrättavisar man hunden och tar kanske mat/ben/leksak för att återigen "visa vem som bestämmer". Vips, så har man bekräftat att man inte är pålitlig och inte respekterar den andre.


Hundar kan mycket väl leva i en flock, oavsett kön, utan att ha en tydlig rangordning. Beror säkert delvis på vilken typ av hundar/raser det är men vår "storflock" på nio individer hade definitivt ingen tydlig hierarki även om vissa individer styrde mer än andra.


Det existerar inte dominans mellan olika arter. Hundarna kan hålla en inbördes rangordning, ja, men påfallande ofta så är den faktiskt inte lika tydlig som många tror.


Med detta menar jag inte att man skall låta hundarna göra som de vill och inte ha några regler alls. Tvärtom, jag håller med dig om att vissa ramar kan vara bra och mer eller mindre nödvändiga. Att "styra upp" och vara konsekvent så att säga.
Jag hör heller inte till de som aldrig tillrättavisar mina hundar men det beror lite på vad de gör och kanske framför allt varför. 
Beror det tex på stress eller osäkerhet så är det rätt kontraproduktivt att korrigera eller "nejja" dem. De kanske slutar med själva beteendet men osäkerheten och stressen finns kvar - och kommer sannolikt att ploppa upp på något annat sätt.


Där handlar det alltså om att jobba på grunden, att få hunden att känna sig trygg. Man behöver inte tillåta den att göra vad det nu är som är "fel" men istället för att bestraffa beteendet så avled eller ge ett alternativ. Hjälp den att göra rätt helt enkelt!


Jag vill naturligtvis att mina hundar gör som jag säger och inte uppför sig som idioter men vägen dit kan se olika ut.
Man kan köra som Cesar Millan, det ger snabba resultat och ja, det har funkat i många, många år. 
Eller så kan man jobba på att ha ett fint samarbete med hunden, att de vill göra som jag säger och vill uppföra sig vettigt.
Min labbe gör det automatiskt, min terrier gör det inte. Där har vi fått jobba rätt mycket på relationen.
Man tjänar dock på det i längden, i synnerhet om man har en hund med stor integritet och mycket egen vilja och där lär väl en bulldogg kvala in med god marginal. 


Jämför lite med ett chefsskap: åtminstone så vill jag ha en trygg och tydlig chef, som förklarar hur hen menar, som är noga med arbetsklimatet, som berömmer det jag gör bra - men även kan sätta ner foten om det behövs.
En auktoritär chef däremot som bara bestämmer och inte är lyhörd, njae, man jobbar inte lika bra då. Men det gäller ju faktiskt även en chef som inte bryr sig alls och heller inte ställer några krav. Såvida man inte har väldigt bra arbetsmoral så gör man lte som man själv vill.


Hundägandet och träningen är så otroligt mycket roligare när man jobbar med hunden, är rädd om relationen och har ett utbyte av varandra än när man bara är regler och krav (eller inte har några regler och krav överhuvudtaget)! 


 

Svara på detta inlägg

BullandBear
Medlem 2021-02-19
#12 21 mars 2021 av BullandBear Re: Säkert 1000 såna här inlägg om Juckande

Bra formulerat och kan nu se det med att jucka på ett annat sätt och fortsätta besvara det med ett konsekvent nej.


Men kommer nog inte fundera så mycket att hon ska ”ta över hemmet”


Mest orolig för ensam träning och när jag ska börja.


Att hon är osäker forfarande och är mest fäst till mig änsålänge, men jag är ivrig att börja ensam träna henne.


 


 

Svara på detta inlägg

Rezt
Medlem 2021-03-21
#13 21 mars 2021 av Rezt Re: Säkert 1000 såna här inlägg om Juckande

Låter som hon är lite dominant. När det kommer till beteende träning så måste ni bestämma ett ord/ljud som ni använder -Nej eller liknande. "cesar milan använder SSH". plus att när hon gör det markera med SSH, och ställ er upp och ignorera henne. 


Klappa inte hunden och ge henne uppmärksamhet mer än markera och ignorera. slutar hon och blir lugn så kan ni klappa henne.. det får henne till slut att ffatta att lugn och sansad är bäst.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#14 21 mars 2021 av Lona Re: Säkert 1000 såna här inlägg om Juckande
          Re: Säkert 1000 såna här inlägg om Juckande
          

Bra formulerat och kan nu se det med att jucka på ett annat sätt och fortsätta besvara det med ett konsekvent nej.


Men kommer nog inte fundera så mycket att hon ska ”ta över hemmet”


Mest orolig för ensam träning och när jag ska börja.


Att hon är osäker forfarande och är mest fäst till mig änsålänge, men jag är ivrig att börja ensam träna henne.


 


 

Härligt att du reagerar så och inte slår ifrån dig, bra jobbat! 👍


Angående att vara ensam så hade jag avvaktat lite till så att hon känner sig helt hemma hos dig/er och även är trygg med sina nya familjemedlemmar. Hellre ta det lite för långsamt än att stressa, det slår lätt tillbaks senare. 


Att kunna lämna hunden ensam är så självklart med en del hundar men strular det så kan det bli ett jättejobb. 


 

Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Är Advocate Säkert   [6] 2 maj: Scouten123 4 maj: Draghund Valp i bilen säkert och bra   [4] 22 apr: Emmela 24 apr: Emmela Bedrövliga inlägg igen   [11] 12 nov: pipilotta 17 nov: pipilotta varför postas inlägg som jag raderat   [2] 30 aug: lillflingis 3 sep: lillflingis Apropå Hortensias inlägg om importhundar   [9] 6 sep: Ruccola 11 sep: Lona Normalt beteende? Långt inlägg...   [13] 12 feb: Eddie2015 3 mar: Ayrin Juckande valp 5 mån - dags att byta taktik?   [2] 27 jan: Evelina H 4 feb: sussa Varför finns det inga inlägg på Whippetforum?   [1] 3 jan: rutan13 3 jan: sendit Många frågor i ett och samma inlägg, JRT   [1] 15 apr: Bryggarn 26 sep: dogrightnow problem med inlägg   [0] 27 jan: Loitz
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | American Staffordshire Terrier | Dobermann | Chihuahua | Chinese Crested Dog | Dvärgpinscher | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2021 Enfinia AB