Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
26 mars 2021 av helenxu i skaffa hund (3 svar)
Info om samojeder

Jag har alltid tyckt att samojeder är så himla vackra och bedårande men har också hört att de kräver ganska mycket. Kan de vara ensamma hemma som fullvuxna? Hur mycket träning behöver de på en dag? Måste man ge de otroligt mycket träning på vintrarna? Kommer troligtvis inte kunna skaffa en samojed men hade känts bra att veta lite mer djupgående innan jag backar helt


Som medlem kan du här läsa lite kort info om helenxu och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Rezt
Medlem 2021-03-21
#1 27 mars 2021 av Rezt Re: Info om samojeder

Samojeder är underbara! Har haft totalt 3 stycken i mitt liv 1 när jag var  under 6 år och 2 senare/samtidigt. Min senaste dog för ca 4 år sedan, och kan inte finna i mitt hjärta att skaffa en ny samojed:(


Likt alla hundar behöver de träning och aktiviering. Om du läst mina tidigare inlägg så tycker jag att man ska aktivera oavsett hund väldigt mycket, dock har det varit svårt för personer att förstå att allt du gör med din hund är aktivering då det är olika aspekter av träning, motion, beteende, socialisering och lydnad samt lek. 


Alla hundar behöver socialiseras och ha en tydlig struktur i vad som är ok och inte. Beroende på vilken valp du tar i kullen behövs det olika typer av träning. Tar man Run of the litter, så får du räkna med en väldigt självständig hund, tar egna beslut, dock modigare. vilket behöver specifik träning. tar du runt of the litter så kan det vara en lite ängsligare vilket behöver en annan typ av träning, tex socialisering.


behöver de aktiv motion, absolut det är brukshundar. trivs du i skogen med promenader kommer du få en perfekt partner! trivs du med att cykla så är inget problem. Har du inga planer på att dra eller cykla med hunden så rekommenderar jag minst 4-5h promenader om dagen. MEN hunden kommer formas efter dig som ägare! 2 timmar drag med hunden motsvarar kanske jag vill säga 10 timmar promenad. då under promenader så springer inte hunden alls(förhoppnings vis). 


Dem har dock en instikt att dra som måste korrigeras beroende på vad du vill ha hunden till. om du har barn så är det ännu viktigare, ett barn på 30 kg är inte ett problem för en samojed att dra iväg med och ungen iprincip flyger efter.  


Halsband och sele. Här måste man träna båda med samojeder. du vill inte använda ett sele på en samojed under en vanlig promenad utan halsband. och lära hunden skillnaden i beteende med sele och halsband. 


Mina samojeder var översociala mot människor och djur. ville hälsa på alla, de fungerade väldigt bra med barn och de viste att de kunde inte leka som de lekte med oss vuxna med barnen. Så oftast vart de mys mellan barnen och samojederna samt lite apport lek!


Kan de vara ensamma länge, ja, om du som förare tränar dem i ensamhetsträning. hundar måste bli tränade i ensamhet för man arbetar juh. dock får inte en hund vara ensam för länge 6 timmar ensamhet tycker jag är max för den måste få ut och rasta av sig.  

Svara på detta inlägg

Draghund
Medlem 2020-09-29
#2 27 mars 2021 av Draghund Re: Info om samojeder

Jag kan dessvärre inte bidra med någon information om Samojdenen, då jag inte har någon egen erfarenhet av rasen.


Alltså - ja. jag är en av de personer som inte förstår den aktiveringshysteri som du förespråkar. Oavsett vilken ras ts väljer, så behöver hunden inte 4-5 tim promenad per dag! Jag nämner återigen att vi har 3st hundar av aktiva raser (en husky, en dobermann och en rottweiler), och aldrig att vi motionerar hundarna 4-5 tim per dag. Sedan finns det givetvis tillfällen då våra hundar får väldigt mycket motion, tex under fjällvandring, men det är en tidsbegränsad aktivitet och ingenting som vi ägnar oss åt dagligen. Det gäller kvalite framför kvantitet. Om man hittar rätt aktivitet för hunden så kommer den inte att kräva så enorma mängder. Eftersom jag inte vet om ts har haft hund tidigare så är det viktigt att inte indoktrinera denna aktiveringshysteri.


Man kan inte heller jämföra 2 tim drag med 10 tim promenad!! 


Självklart kan man använda sele under promenad med hunden, dom lär sig skillnad. Vi drar med våra hundar och då har dom dragsele, under promenader har dom promenadsele eller halsband och dom går fint vid vår sida. Dom vet skillnaden.


Till ts vill jag bara säga:  • Kontakta uppfödare av rasen som du är intresserad av, där får du konkret information och har möjlighet att träffa hundar av rasen.

  • Anslut dig inte till aktiveringshysterin, du vill abslut inte ha en överaktiverad och stressad hund. Lagom är bäst, och rätt aktivitet för hunden. 

  • Sele eller halsband är en smaksak, så där väljer du själv. Det är dessutom stor skillnad på dragsele och promenadsele, så hunden förstår skillnaden.


 

Svara på detta inlägg

Rezt
Medlem 2021-03-21
#3 27 mars 2021 av Rezt Re: Info om samojeder

Som jag lade in det beror på springer du på dina promenader med dina hundar? eller lunkar du fram/låter hundarna dra dig? går dom bredvid, bakom eller framför dig, draghund?


Jag rekommederar bara vad vi gjorde med våra, och tro inte att 2 timmars promenad är länge för en brukshund och 4 timmar på en dag. dvs du behöver inte gå 4 timmar i streck det kan vara 20 minuter på morgonen 30 vid lunch, 1h på eftermiddagen och längre på kvällen, leker du med hunden så (beror på hur du leker) bränner den energi, när all tid läggs ihop blir det rätt mycket. Mina hundar va definitivt inte överaktiverade. + att promenader bygger relationen med din hund vilket du absolut vill! Men hunden formas efter dig som ägare.


Man kan inte jämföra 2 timmar drag med promenad helt rätt. samma sak om du motionerar med cykel behöver du INTE lika mycket tid som med en promenad. en promenad sker i ca 6-7km/h när vi cyklar so närmare 12-16km/h? när hundar drar i spann så åker man i ca 20km/h om inte snabbare. vad tror du att dem får motionen i från? promenaden? absolut inte. oavsett sele så hamnar samojeder i dragmode(om föräldrarna är tränade draghundar, vilket är ett champions test för samojeder). Om du planerar att träna hunden i att springa bredvid när du cyklar så räker det med en tur där du blir trött och sedan kisspauser under dagen för hunden sedan.


När det kommer till sele så är det faktiskt så att selet lägger trycket på bröst och axlar på hunden vilket gör de lättare för hunden att hamna i dragmode. oavsett om det är ett sele gjort för drag eller inte. många använder sele fel idag, det tar bort väldigt mycket communikation mellan förare och hund (detta beror hur erfaren ägaren är). Sen får vi också tänka att motion är jätte viktigt för att hunden ska hålla sig frisk precis som det är för människor.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Samojed med kaos i magen   [9] 26 jul: Halvtand 29 aug: Ayrin Parning för Samojed   [5] 11 jan: KochEllie 13 jan: Lona Passning av min samojed.   [2] 12 mar: bbkajsa 14 mar: bbkajsa Samojed och närhet.   [3] 8 jan: Halvtand 13 jan: BushundenL allt om samojed   [2] 18 aug: Isländskfårhund 20 aug: Isländskfårhund Samojed Hane 1,5 år   [18] 30 apr: Quicke 8 maj: Quicke Samojed och Chow Chow   [5] 1 mar: mgckarlsson 2 mar: mgckarlsson samojed som aktiv familjemedlem   [7] 15 nov: bellisan 15 nov: Petit Nuage samojed med E-höfter   [5] 23 sep: samojed11 24 sep: samojed11 Vad väger en samojed?   [10] 29 maj: Koffen 29 maj: Nukutvi Huskies
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | American Staffordshire Terrier | Dobermann | Chihuahua | Chinese Crested Dog | Dvärgpinscher | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2021 Enfinia AB