Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
17 maj 2021 av karfah i foderforum (6 svar)
Det här med mat till hunden/valpen - göra egen??

Hej!


Jag har en valp på 12 veckor och jag är nybörjare på hundar. Han har fått samma foder som han fick hos sin uppfödare, Royal canin för valpar. Den är han inte speciellt intresserad av. Bajset har varit ganska ljust och lite halvlöst.


När man läser innehållsförteckningen på torr- och blötfoder från fodertillverkarna så undrar man ju hur bra den är egentligen. Har även läst att det blir mer och mer vanligt med allergier och andra problem hos hundar. Vi vet ju att för människor är det inte bra att äta processad mat - varför skulle det vara det för hundar??


I ett par dagar har jag testat att ge honom egengjord mat: kokt kycklingfile, ris och kokta grönsaker som jag hackat ihop. Lite laxolja på det. Han har fått denna mat tre ggr per dag och tycker det är jättegott och äter upp allt! Han verkar nöjd och mätt och bajset är fastare och mörkare.


Jag vill fortsätta göra egen mat till honom, det är ju verkligen inte jobbigt. Och jag vill att han ska få i sig rätt mängd av protein, fett, kolhydrater samt vad en valp nu behöver iform av vitaminer och mineraler.


Är det någon här som har kunskaper i ämnet eller kan tipsa om någon bra läsning?


Vad har ni övriga för synpunkter om hundfoder vs egenlagad mat?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om karfah och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#1 17 maj 2021 av Gurkans Re: Det här med mat till hunden/valpen - göra...

Förr i tiden, innan dagens hundfoder fanns så var bristsjukdomar hos valpar inte ovanligt, t ex rakitis. Om du ska göra egen mat till din valp och veta att den får i sig allt den behöver, så får du läsa på rejält. Är du säker på att du vill använda din valp som försöksdjur för att ge mat som du själv tycker ser mer inbjudande ut? Vill du ha ett foder som är bättre än torrfoder, så satsa på ett bra färskfoder (det kräver att du har plats i frysen). Kycklig och ris är ingen fullgod kost för en valp. Rent muskelkött är näringsfattigt, även om det är vad vi människor helst äter. Inälvor, brosk, fett etc är näringsrik mat. Kyckligen fungerar om du ger den hel, rå och kanske nermald (det går faktiskt att köra kycklingdelar med ben och allt i en köttkvarn och den färsen är betydligt mer näringsrik än filékött). Köp ett vitaminpreparat som innehåller det som hunden behöver, så har du bra mat. Det finns även köttkross att köpa (Klass köttkross innehåller t ex en blandning av inälvor och muskelkött av nöt).
Om det låter slabbigt så satsa på färdigt färskfoder (finns olika märken t ex Klass, Pondus, Vom og Hundemat, Musch etc).

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#2 17 maj 2021 av Ayrin Re: Det här med mat till hunden/valpen - göra...

Håller med Gurkan. Man må tycka vad man vill om torrfoder, men mängden bristsjukdomar har minskat rejält sedan man börjat fodra med "industrifoder".

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#3 17 maj 2021 av Anneli Re: Det här med mat till hunden/valpen - göra...

Jag delar signaturen Gurkans uppfattning att det inte är så enkelt att laga fullgod och näringsrik hundmat. Den mat vi äter är i regel inte fullgod hundmat. Mina hundar får ett bra och väl sammansatt torrfoder som bas. De kan ibland få grönsaker, kött och fiskrester från vårt bord, men bara som topping och lite mattefjäsk. Vill man pröva på att laga hundmat ska man vara mycket väl påläst, ha tiden till förfogande och kunna förvara det tillagade. Själv skulle jag inte, om jag inte var tvingad till det, ge mig på att utfodra valp med egenlagad kost. Det är alldeles för mycket som står på spel, särskilt i mellanstora till stora raser som växer relativt snabbt. Det är lätt hänt att ge fullständigt fellaktig kost till en växande valp och därmed rubba skeletttillväxten. Vuxen hund som är färdigväxt, dvs upp emot tvåårsåldern är inte lika utsatt.


Din valp håller antagligen just nu på att byta tände,r så att det är enklare att slurpa i sig hackat kött med ris än att tugga foderkulor är inte så förvånande.


Det finns en handbok - "Hundmatboken" av Marie Sallander och Åke Hedhammar. Sallander är mycket kunnig i hundens utfodring. Boken verkar vara tillfälligt slut enl hastig googling, men finns alldeles säkert på bibliotek eller på hyllan hos en del bokhandlare eller på antikvariat.  Ett  beg ex finns till salu på Tradera såg jag. Jag har inte boken själv, men har bläddrat i den just på bibliotek. Det är en riktigt seriös historia med ordentliga förklaringar till hur, vad och varför.

Svara på detta inlägg

karfah
Medlem 2021-04-30
#4 17 maj 2021 av karfah Re: Det här med mat till hunden/valpen - göra...

du skriver "Är du säker på att du vill använda din valp som försöksdjur för att ge mat som du själv tycker ser mer inbjudande ut?"


Nej, jag har inte tänkt använda min valp som försöksdjur och nej, jag har inte tänkt ge honom mat bara för att jag tycker den ser mer inbjudande ut. Var har jag skrivit det??


Jag vill ge honom god och välbalanserad mat som helst inte är fabriksprocessad. Och det är det jag efterfrågar tips och råd om.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#5 17 maj 2021 av Ayrin Re: Det här med mat till hunden/valpen - göra...

Du fick massor med tips i Gurkans inlägg, men hänger upp dig på den meningen. Dessutom bad du om åsikter om hemmagjort kontra industriell hundmat.


Trist attityd.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#6 17 maj 2021 av Lona Re: Det här med mat till hunden/valpen - göra...

Det kan vara svårt att göra en egen matsedel till hunden, i synnerhet om det är en valp. Det är viktigt att det blir rätt proportioner av mineraler och vitaminer, likaså av andra näringsämnen. Är man inte väl insatt så kan det bli helt fel.
Med "väl insatt" menar jag inte att man har lyssnat på diverse "experter" på nätet utan på någon som verkligen har rätt kunskap.
Ska du ge "naturligt" foder så bör du dessutom ge det rått, inte tillagat.


Ska jag vara ärlig så tänker jag att detta är väl din första hund? Hur ser du att valpen växer korrekt och mår riktigt bra på din egenkomponerade diet?
Märker du om något blir fel?
Det kan självklart bli fel även med ett färdigfoder men inte helt käpprätt åt h-vete om du håller dig till ett ok märke. Du kan vara säker på att din valp får i sig det den behöver.


Vill du inte ge torrfoder så tycker jag absolut att du skall följa Gurkans råd och ge valpen ett lämpligt färskfoder.


Det är också en god idé att diskutera saken med valpens uppfödare. Hen är förhoppningsvis erfaren och kan guida dig även om du inte vill ge samma som hen har rekommenderat.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Kommandon hunden kan   [4] 14 nov: Geka 18 jan: Pommes Mandolin Att sälja hunden   [6] 25 okt: Omakha96 25 okt: aenima Valpen blir stressad utomhus   [2] 20 okt: Hallojan 3 nov: NorrNorr Innan valpen kommer   [8] 28 maj: Kajsa_a81 3 jun: Kajsa_a81 Valpen har svårt att höra ifrån sig ute   [7] 27 apr: Simonk 28 apr: Simonk Vad gör man när hunden inte lyder vid inkallning?   [15] 6 apr: Laban76 8 apr: Laban76 Tiken vill inte släppa valpen!   [1] 7 mar: Observant 8 mar: Ayrin Ta med hunden när bortbjuden el ej? (Stress)   [7] 29 jan: Chocolate AK 17 apr: BondBrud Hjälpa hunden slappna av inne   [2] 20 jan: Tessi11 26 jan: LouisLouis Hur får jag hunden att gå NERFÖR trapporna?!   [5] 19 jan: JohannaS 20 jan: Anneli
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Parson Russell Terrier | Tax | Schäfer | Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Cavalier King Charles Spaniel | Perro de Agua Espanol | Rottweiler
© 1998-2023 Enfinia AB