Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
4 juni 2021 av linn79 i skaffa hund (13 svar)
Liten sällskapsras - läs noga om ni kommenterar

Hej. 
Vi funderar på att så smångingom skaffa hund igen (har haft hund stora delar av livet, i princip enbart lite större aktiva raser) och tänker oss i så fall en liten ras denna gång.


Vi letar efter en liten sällskapsras som tycker om att mysa i soffan och ta det lugnt och som gärna vill krypa upp i knät på en, men som vi också kan ha med på lite längre promenader, ta med när vi paddlar SUP på sommaren, aktivera med nosework, vardagslydnad och liknande. Inte enbart en soffpotatis med andra ord, men inte heller någon som behöver väldigt mycket aktivering. 


Vi bor i lägenhet i en liten stad (i centrum), men har en stuga med trädgård där hunden kan vara lös och vi har härlig natur runt oss. Det måste dock vara en hund som kan må bra i stadsmiljö och inte blir stressad av att det är ljud från andra lägenheter och från gatan. Vi förstår att det är olika för olika individer, men vissa raser kanske är sämre lämpade för detta än andra. Det kan inte vara en ras som är utpräglat skällig. 


Vi vill gärna ha tips på raser. Vi är dock INTE intresserade av chihuahua,  terriers, schnauzer, pudel, papillon, cavalier, nakenhund, malteser, bichon eller raser med mycket hälsoproblem (typ fralla, mops och liknande). Gårdshundar känns som att de går bort på grund av att vi bor i lägenhet och att de ofta är skälliga. Det får inte vara en utpräglad jakthund eller att det är vanligt att ha problem med att ha hunden lös pga jaktinstinkt. 


De raser vi har funderat på - och har frågor om - är:


Tibetansk spaniel - men är de skälliga som ras?
Dvärgpincher - skällighet? Och HUR mycket aktivering behöver de?
Shetland sheepdog - återigen skällighet?


Har ni andra förslag? Vi tar gärna emot tips!
OBS! Om ni kommenterar så vill vi att ni ska ha stor erfarenhet kring rasen ni beskriver, inte bara att er mamma/granne/kompis har en eller att ni haft en individ, vi vill att man i så fall har träffat många olika individer av rasen tillräckligt mycket för att faktiskt kunna uttala sig om rasen, inte bara om individer. Ber er respektera detta. 

Tack på förhand! 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om linn79 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 4 juni 2021 av Lona Re: Liten sällskapsras - läs noga om ni komme...

Angående sheltie så JA, de är skälliga! Till viss del en uppfostringsfråga givetvis men de har en låg skalltröskel.


Ytterligare en sak att beakta med dem är att mentaliteten kan vara svajig med diverse osäkerhet och ev rädslor. 

Svara på detta inlägg

linn79
Medlem 2021-06-04
#2 4 juni 2021 av linn79 Re: Liten sällskapsras - läs noga om ni komme...

Tack för svaret. Vi har misstänkt detta, de individer vi har träffat har varit just skälliga och lite nervösa av sig, men vi har inte träffat tillräckligt många för att kunna bedöma om det varit just de eller om det är rasen. 


Så, tack igen. 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#3 4 juni 2021 av Lona Re: Liten sällskapsras - läs noga om ni komme...

Förresten, eftersom du verkar vara noga med ras/hundval, har du koll på SKKs respektive rasklubbars SRD och RAS?


Du hittar dem längst ner under varje ras "informationssida" på skk.se 


(SRD = Särskilda Rasspecifika Domaranvisningar, sånt som domarna skall vara extra noggranna med på utställningar. Tex andning på trubbnosar mm. Ger en fingervisning framför allt om osund exteriör.)


(RAS = Rasspecifika Avelstrategier, ett dokument som varje rasklubb är skyldig att uppdatera med några års mellanrum. Grovt förklarat tar det upp hälsa, sjukdomar, mentalitet, registreringssiffror, rasklubbens framtida rekommendationer för avel mm.)


Dock är det ingen garanti att en ras verkligen är sund för att den inte finns upptagen i SRD och för att RAS verkar bra. Både SKK, många rasklubbar och dessvärre även en del uppfödare har en tendens att sticka huvudet i sanden vad gäller den biten... 

Svara på detta inlägg

linn79
Medlem 2021-06-04
#4 4 juni 2021 av linn79 Re: Liten sällskapsras - läs noga om ni komme...

Tack för tipset!


Ja vi är noga med valet av ras och kommer när vi väl bestämt ras vara noga med val av individ också. Det är ett stort åtagande att ha hund och vi vill ge oss själva och hunden alla förutsättningar för att det ska bli en lycklig och långvarig relation  


Självklart kan individer få problem och bli sjuka men vissa raser vet man ju på förhand att de har mer sjukdomsrisk än andra och vi vill sålla bort den extra risken. 

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#5 5 juni 2021 av Hortensia Mitt tips...

... blir att ni struntar i valp och väljer en halvvuxen individ som redan har utvecklat sin personlighet - det lär, tyvärr, bli ett stort överskott av mycket trevliga och helt oproblematiska "coronahundar" framöver.


Inom alla raser finns givetvis stor variation mellan individer - även nära släktingar, t o m från samma kennel eller från samma kull, som jag själv har haft av andra raser; Golden retriever och Norfolkterrier.


Tibetansk spaniel upplever jag generellt som en mycket trevlig och lätthanterlig ras, men själv fastnade jag för de små Griffonraserna (Bruxellois, Belge och Petit brabancon) när jag letade ny vovve.


Det visade sig knepigt att få tag i annat än valp av de raserna, så nu har familjen en alldeles underbar liten Shih tzublandishane. Han är okomplicerad, skäller knappast alls och tycker att allt är jättekul.


Lycka till med letandet! 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#6 5 juni 2021 av Lona Re: Mitt tips...

Meeen...ingen noffe hos Hortensia?! 
Grattis till en ny familjemedlem, kul att se dig här! 


(TS, sorry för OT!)

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#7 5 juni 2021 av Lona Re: Liten sällskapsras - läs noga om ni komme...
          Re: Liten sällskapsras - läs noga om ni komme...
          

Tack för tipset!


Ja vi är noga med valet av ras och kommer när vi väl bestämt ras vara noga med val av individ också. Det är ett stort åtagande att ha hund och vi vill ge oss själva och hunden alla förutsättningar för att det ska bli en lycklig och långvarig relation  


Självklart kan individer få problem och bli sjuka men vissa raser vet man ju på förhand att de har mer sjukdomsrisk än andra och vi vill sålla bort den extra risken. 

Låter bra! I en tid när alltför många verkar köpa första bästa valp på blocket så är det skönt med folk som tänker efter och planerar ordentligt.
Jag håller med dig, en sund ras är givetvis ingen garanti för en frisk hund men det ökar möjligheterna betydligt. Dessutom tror jag helt klart att om hunden blir sjuk eller skadad så har den större chanser att bli bra om den har goda grundförutsättningar.


Angående ras så är det ju rätt olika hundtyper du kikat på (vilket du säkert är medveten om). Är det en mer självständig, en lite kaxig eller ganska vek hund ni vill ha? Lättränad och följsam eller mer egensinnig?


Det är märkligt, trots att det finns en uppsjö med mindre sällskapsraser så är det rysligt svårt att hitta rätt, jag höll på att ge upp när jag velade i rasträsket.

Svara på detta inlägg

linn79
Medlem 2021-06-04
#8 5 juni 2021 av linn79 Re: Liten sällskapsras - läs noga om ni komme...

Ja det är otroligt svårt att hitta rätt. 


Ja vi är medvetna om att det är olika typer av raser vi tittat på. Det är väl för att vi tänker brett fortfarande och inte vill snöa in på en specifik ras eller typ ännu och kanske på så sätt missa något vi inte ens tänkt på. 


Men ju mer vi läser om både dvärgpincher och sheltie ju mer inser vi att det nog inte är något för oss. Vi vill ha en okomplicerad hund som inte är utpräglat reserverad, som inte är rastypiskt skällig och som är frisk och sund. Helst en mindre ras eftersom det är smidigare i lägenhet och smidigare att ha med sig på olika platser. 


Vi vill ha en hund som gärna ligger och myser i soffan och som gärna har lata dagar, men som ändå är pigg på att vara med på olika äventyr, långa promenader och lite roligt aktivering som den jag beskrev i mitt första inlägg. Vi vill däremot inte ha en ras som måste jobba utöver lite enkel aktivering några gånger i veckan. Vi vill ha någon som rastypiskt är stabil i temperament, som gillar människor (men utan att vilja kasta sig i famnen på alla och envar), som är följsam men utan att springa i hasorna på oss hela tiden (dvs som är nöjd med att roa sig själv också eller kan ligga kvar och vila i vardagsrummet även om vi går mellan rummen osv). Det ska inte vara en skarp ras, inte utpräglat envis och inte så självständig så att den knappt bryr sig om oss. Vi älskar nämligen att gosa och mysa och vill även att hunden ska vara intresserad av att interagera med oss. 


Lite rörigt när man skriver så här. Kortfattat vill vi ha en okomplicerad, liten ras som är frisk, som inte behöver klippas eller trimmas, som är stabil i psyket, inte skällig, utan jaktinstinkt och som är lite lagom aktiv men som också älksar att bara vila och mysa i soffan. 

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#9 5 juni 2021 av Anneli Re: Liten sällskapsras - läs noga om ni komme...

. Kortfattat vill vi ha en okomplicerad, liten ras som är frisk, som inte behöver klippas eller trimmas, som är stabil i psyket, inte skällig, utan jaktinstinkt och som är lite lagom aktiv men som också älksar att bara vila och mysa i soffan.


 


 


Jag tror att den rasen heter tulipanaros....Det rör sig nog mer om individ än ras med sådana önskemål.

Svara på detta inlägg

Leias husse
Medlem 2010-02-08
#10 6 juni 2021 av Leias husse Re: Liten sällskapsras - läs noga om ni komme...
          Re: Liten sällskapsras - läs noga om ni komme...
          

Ja det är otroligt svårt att hitta rätt. 


Ja vi är medvetna om att det är olika typer av raser vi tittat på. Det är väl för att vi tänker brett fortfarande och inte vill snöa in på en specifik ras eller typ ännu och kanske på så sätt missa något vi inte ens tänkt på. 


Men ju mer vi läser om både dvärgpincher och sheltie ju mer inser vi att det nog inte är något för oss. Vi vill ha en okomplicerad hund som inte är utpräglat reserverad, som inte är rastypiskt skällig och som är frisk och sund. Helst en mindre ras eftersom det är smidigare i lägenhet och smidigare att ha med sig på olika platser. 


Vi vill ha en hund som gärna ligger och myser i soffan och som gärna har lata dagar, men som ändå är pigg på att vara med på olika äventyr, långa promenader och lite roligt aktivering som den jag beskrev i mitt första inlägg. Vi vill däremot inte ha en ras som måste jobba utöver lite enkel aktivering några gånger i veckan. Vi vill ha någon som rastypiskt är stabil i temperament, som gillar människor (men utan att vilja kasta sig i famnen på alla och envar), som är följsam men utan att springa i hasorna på oss hela tiden (dvs som är nöjd med att roa sig själv också eller kan ligga kvar och vila i vardagsrummet även om vi går mellan rummen osv). Det ska inte vara en skarp ras, inte utpräglat envis och inte så självständig så att den knappt bryr sig om oss. Vi älskar nämligen att gosa och mysa och vill även att hunden ska vara intresserad av att interagera med oss. 


Lite rörigt när man skriver så här. Kortfattat vill vi ha en okomplicerad, liten ras som är frisk, som inte behöver klippas eller trimmas, som är stabil i psyket, inte skällig, utan jaktinstinkt och som är lite lagom aktiv men som också älksar att bara vila och mysa i soffan. 

Dristar mig till att svara trots att jag inte uppfyller kraven i 1a inlägget. Men vi är i samma situation som er och håller också på att beta av samtliga sällskapshundsraser och det är sannerligen inte lätt. Det känns ibland som att INGEN passar.


Men redan innan jag läst hela ditt första inlägg så kände jag att en Tibetansk spaniel kanske skulle passa er och såg sen att du nämnt den. Vi har själva den som en tänkbar ras. Läser man SKKs beskrivning av rasen passar den onekligen väldigt bra in på er kravspec: https://skk.se/sv/kopahund/hundraser--annonser/tibetansk-spaniel/ Det som det möjligen faller på är väl att rasen påstås vara "glad, nyfiken och tillgiven men också mycket självständig och kan vara avvaktande mot personer den inte känner." Det tillsammans med detta gör oss lite tveksamma till rasen: "Den är en ras med självständig mentalitet. En stor portion humor och tålamod krävs. Den är inte en ras för den som kräver absolut lydnad. Det utgör en viss utmaning för den som vill träna t.ex. lydnad." Hur svårtränad och självständig är den? Dessutom är det ju en vakthund, så beror på hur det funkar att ha en sån i lägenhet, om den larmar så fort någon går i trapphuset?


Vi har träffat en uppfödare för att få en bättre inblick i rasen och visst verkar rasen ganska trevlig och lättsam. Men det var svårt att få en riktigt bra känsla för hur rasen är eftersom rasen, som det står ovan, är "avvaktande mot personer den inte känner"... Hundarna i princip ignorerade oss, vilket kändes tråkigt, men kanske positivt när man äger en? Den vill ju inte hälsa på alla den möter, som vår tidigare Amerikanska Cockerspaniel.  Men den Tibbe uppfödaren hade i knät fick vi klappa, utan att den brydde sig dess mer än att titta på oss. Fick mig att fundera, är det en tråkig ras som bara ligger och slöar? Det var ju inte som när vi besökte en uppfödare av Cavalierer, där hela flocken trängdes med viftande svansar för att få bli klappade av oss när vi kom. Det var ju lättare att bli förtjust i den rasen pga det.


Vore roligt om någon med erfarenhet av Tibetansk spaniel ville skriva här, så att både Ni och vi kan få en bättre uppfattning om rasen!


Lycka till med Ert hundköp!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Tillgiven, vänlig liten ras inte mycket pälsvård   [8] 19 jun: Veruska93 26 jun: Veruska93 Hejsan har bara en liten fråga   [1] 14 okt: Sara.berg 14 okt: Anneli En liten "kula" vid analöppningen...   [11] 30 nov: pipilotta 2 dec: pipilotta Fästingskydd för liten hund   [7] 18 mar: Nisse och jag 19 mar: Huggorm röd liten knöl under hakan   [2] 21 jan: ErikAsk 22 jan: Draghund 3 hundar i en liten etta på 25m^2   [6] 11 okt: Smokiguy 5 nov: Borzoi Stora problem med liten hund, Hjälp   [5] 31 jul: Doge 8 aug: SpringerSpaniel En liten rysk hund har flyttat in till oss   [6] 1 maj: Milla68 4 maj: Milla68 Liten hund som inte vill vara ute   [5] 13 jan: VAOI91 14 jan: Ayrin Flagyl, dos till liten hund ?   [1] 31 jul: Alice7 31 jul: Lona
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Grand Danois | Chinese Crested Dog | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Pudel
© 1998-2024 Enfinia AB