Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
24 juni 2021 av Mejisonskullar i valpforum (3 svar)
Är det valpar på G?

Tikens första valp kull. Inte min. 


DAG 59 FRÅN ÄGGLOSSNING


DAG 58 FRÅN VI TRÄFFADE HANEN. 
det finns valpar i magen ja. En drös tror jag. 
Tiken spydde i sängen imorse. Sen har hon varit lös i magen. Matvägrat hela dagen. 
hela veckan har tempen legat på 37,5-37,8. 
imorse låg den på 36,7. Sedan vid lunch 36,4. Gick upp en sväng till 37,3. Från kl 14 flåsade hon rejält. Vart rastlöst. 
nu har flåsandet och rastlösheten avtagit. Hon andas väldigt snabbt nu bara. Tempen är nere på 36,2. 
vi har en veterinär som är tillgänglig dygnet runt och vet vart vi ska vända oss. Hon får inte i sig någonting att äta. 
valparna lever. Det är full rulle i magen. Tidigare kull har varit inom beskrivningaboken. Alltså låg temp. Flämt bäddande, hög temp och valpar. Nu verkar det komma och gå. Kan det göra det när det är tikens första kull? Det enda jag är osäker på är när jag bör åka in till veterinären. Jag är en hypokondriker när det gäller mina djur och åker gärna in för tidigt än för sent. Hittar ingenstans där det bara kan avta. Krystvärkar är värre vet jag, då hade jag åkt in direkt: 


vad tror ni? Har ni tips? 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Mejisonskullar och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#1 24 juni 2021 av pipilotta Re: Är det valpar på G?

Om du har tillgång till veterinär dygnet runt, varför tar du inte kontakt med hen då??

Svara på detta inlägg

Mejisonskullar
Medlem 2021-06-24
#2 24 juni 2021 av Mejisonskullar Re: Är det valpar på G?

För att jag inte vill utnyttja den tjänsten eller hans privata tid mer än nödvändigt. Hade jag bedömt det akut hade jag inte lagt min tid på att skriva här. Jag vill bolla med uppfödare som har varit med om liknande. Det behöver jag inte bolla med en veterinär.. 

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#3 25 juni 2021 av Gurkans Re: Är det valpar på G?

Varje valpning är speciell och det är sällan de är exakt likadana. Om tempen går upp till normalt utan att krystvärkarna kommer igång, så är det dags att kontakta veterinär. Själv tempar jag inte om jag inte har anledning. T ex om öppningsarbetet drar ut på tiden så kan jag kolla att tempen är låg, för då är det ingen fara.


 


När jag hade mina första kullar så hade jag telefonkontakt med en erfaren uppfödare (uppfödare till min ena tik) och frågade allt jag undrade över och fick svar på allt. Fördelen med att ha en bra mentor ett telefonsamtal bort är ju att man vet vem man frågar, man vet vilken erfarenhet och kunskap denne har, man vet att det aldrig finns dumma frågor och man vet att man aldrig kommer att bli anklagad över att vara okunnig för att man ställer frågor.


 


Problemet med att ställa dessa frågor i sociala medier är att man inte har en aning om vem som svarar – det kan vara riktigt kunniga människor, men lika gärna folk som bara tycker en massa väldigt övertygande utan att ha minsta egen erfarenhet av valpning. Risken är också att man kommer att få svar som säger att om man måste fråga dessa frågor så är man allt för okunnig och borde inte hålla på med avel.


 


Det är jättebra att ha en veterinär man kan kontakta om det uppstår problem MEN är denna veterinär kunnig och erfaren inom valpningar? Veterinärer är generellt lika bra på valpningar som en vanlig AT-läkare är på mödravård och förlossningar. Många veterinärer är själva uppfödare och då har de ju naturligtvis både kunskap och erfarenheter, men generellt så har erfarna uppfödare betydligt mer kunskap kring valpningar än vad en genomsnittlig veterinär har. En erfaren uppfödare är guld värd att ha som mentor när man är uppfödare och faktum är att man inte slutar att behöva denna mentor bara för att man haft x antal kullar. Många gånger är det bara skönt att kunna bolla funderingar med någon annan som man vet har kunskap och som kan ge råd utifrån egen erfarenhet.


 


Hoppas det går bra med din valpning.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hane vill para sig med tik som valpar!   [1] 22 sep: Dinosaurien 23 sep: Gurkans Hur mycket köttfärs till 3,5 veckor valpar?   [1] 28 apr: Double_a 29 apr: Gurkans Tik biter sina nya valpar efterkejsarsnitt   [2] 3 apr: Double_a 6 apr: Ayrin Fundering om nattsömn och valpar   [1] 12 dec: NorrNorr 12 dec: Ayrin Tolka röntgen av antal Valpar   [1] 23 nov: Jeser575 25 nov: Puddingpastejn Det här med prisläget på valpar...   [12] 14 jun: Anneli 17 jun: Ayrin Bok om att adopterade hundar/valpar   [7] 7 mar: Madde&Simba 8 mar: Madde&Simba Igångsättna valpar   [2] 23 feb: Gormen 24 feb: Gurkans Dag 56, vägen till valpar!   [1] 31 jan: Katja, Dina & Tindra 1 feb: Ayrin Uppfödare, rumsrenhet hos valpar som stannat   [3] 11 jan: Symbios 7 mar: Borzoi
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Coton de Tuléar | Chow-Chow | Schäfer | Jack Russell Terrier | Chihuahua | Chinese Crested Dog | Border Collie
© 1998-2024 Enfinia AB