Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
27 juni 2021 av Nikkenyfiken i aktiv med hund (8 svar)
Berner sennenhund som SAR/sök avancerad lydnad

Sökte i forumet om Senne hund men dessa trådar var fråm 6-9 år gamla.


Jag har länge velat haft en Berner Sennen.


Har läst mig till att de är stora  familje nallebjörn som strosar omkring på gården och vill bli klappade, väldigt kärleksfull, Dra saker då den är en draghund, samt att den tyvärr lider utav många sjukdommar och allergier. 


Vad jag undrar är om denna ras kan tränas till att bli SAR/sök hund? Är det vanligt/ovanligt?


Även om rasen Är "intelligenta" nog att kunna tänas i mera avancerad lydnad?


Typ som att gå mellan benen medans jag går, vissa handrörelser, som är olika kommando, Typ sträcka upp handen i luften så hoppar hunden, peka rakt ut så är hen fri att springa fritt etc, Ni förstå poängen.


Fågan är alltså in OM det är möjligt frågan är om denna hundras är en ras som tycker om att lära sig och bli aktiverad med kommandon och sådant, eller är detta en hund som kommer strunta i vad jag vill lära och går och lägger sig i skuggan och glassar?


Malinois är ju en typisk lydnads/kommnado, smart hund. Inte för inte den är i många militära förband. Men den verkar inte vara en knähund. Den rasen är ju exeptionell då det gäller kommandon. Om ni förstår min jämförelse där. Är Bernen kapabel till vara lika villig att lära sig? 


 


Mvh Nyfiken


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Nikkenyfiken och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Draghund
Medlem 2020-09-29
#1 28 juni 2021 av Draghund Re: Berner sennenhund som SAR/sök avancerad lydnad

Några bekanta till mig hade Berner Sennenhundar under ett antal år. Ingen av hundarna uppnådde 5 års ålder, detta pga sjukdom. Jag upplevde hundarna som följsamma och lättlärda, men ärligt talat ganska så tråkiga. Riktiga luffshundar som gärna strosar runt i sakta mak. Visst kan du träna lydnad med en Berner Sennen, men om du vill ha en hund med fart så skulle jag rekommendera att du väljer en annan ras.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#2 28 juni 2021 av Lona Re: Berner sennenhund som SAR/sök avancerad lydnad

Nu kanske jag missuppfattar dig men det du beskriver som avancerad lydnad låter inte särskilt avancerat faktiskt - något de allra flesta hundar skulle klara med lite träning.


Berner sennen är, som Draghund redan har påpekat, visserligen en ganska träningsvillig och följsam hund men inte i närheten av tex malle som du nämner.
Två totalt olika typer av hundar, både exteriört och mentalt.
En BS kan du absolut träna att göra de lydnadssaker du nämner men de är inte särskilt lämpade som SAR/sökhundar. Det krävs mycket av både hund och förare för att klara ett skarpt eftersök, bernern har dels fel fysik (alldeles för tung), dels inte riktigt tillräckligt med arbetslust för att fortsätta jobba när det börjar bli tufft.
De är liksom mer "segjobbande", att dra vagnar osv, inte högintensiva. Om du jämför kallblodshästar som drar en plog gentemot travhästar på tävlingsbanorna? (Det senare skulle då möjligen kunna vara en malle.)


Malinois däremot, ja, en bra malle har goda förutsättningar för att bli en bra SAR/sökhund men de är extremt krävande och ganska svåra hundar. De kräver fingertoppskänsla i både vardag och träning och en malle som går ur hand kan bli rentav farlig. 


Om det är din första hund så är BS definitivt ett bättre val om det står mellan de två raserna men du kanske kan hitta ett mellanting? Berner är som sagt inte så långlivade även om det givetvis finns undantag. Tyvärr gäller det de flesta av de riktigt stora hundraserna.


Att träna sök "för skojs skull" kan man däremot göra med många hundar. Rolig träning som man kan göra på enkel nivå som att barnen får gömma sig i skogen och hunden leta reda på dem eller svårare och tävla i via SBK (bruksgrenen "sök").
Det finns även IPO-R som är en form av räddningssök, dock inte i skarpt läge utan det är en upplagd tävling.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#3 28 juni 2021 av Lona Re: Berner sennenhund som SAR/sök avancerad lydnad

...och nu inser jag att du nog bara nämnde mallen som ett exempel.
Så nej, Berner har inte samma arbetskapacitet och lättlärdhet men det kan snarare göra att de är enklare i vardagen. Inte lika lätt att göra fel, mer Volvo än Ferrari liksom - utan att det blir en slö traktor.
Tror dessutom att det handlar lite om hur mycket man aktiverar dem.
I en "slö" familj blir en berner förmodligen ganska sävlig, i en aktiv så blir det mer fart och träningslust.
Inte i klass med mallen men det vill man sannolikt inte ha heller, de kör dessutom på 110% oavsett vad de gör.

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#4 28 juni 2021 av Gurkans Re: Berner sennenhund som SAR/sök avancerad lydnad

Du skriver att du är intresserad av berner sennen och alltid velat ha en sådan. Då antar jag att det är den typen av hund du vill ha.


Man kan se på sitt hundägande på två sätt:
1. Skaffa den ras som man känner att man verkligen vill ha och sedan prova på att träna den efter de förutsättningar som rasen ger. Här ligger ju fokus på att man vill leva med sin hund och helt enkelt ha roligt tillsammans med den. Lyckas man mid sin träning så är det jättekul, men visar det sig att hunden inte passar för vissa saker så gör det ingenting. Det är själva rasen man passar med.


2. Om man har som mål att använda hunden inom ett visst område och därför anser att just detta är det viktiga, så är det ju bättre att skaffa en ras som ger de bästa förutsättningarna för att lyckas med detta.


Man skaffar ju t ex inte en chow chow om man är superintresserad av att tävla agility eller lydnad med sin hund, men om man absolut vill ha en chow chow så kan man ju prova på att träna agility och bara ha roligt (förutsatt att hunden ens tycker att det är roligt).
Om man däremot verkligen vill tävla inom agility och lydnad och det är lite hela meningen med ens hundägande, så får ju chow chow gå bort, oavsett hur mysig man än tycker att rasen verkar, för med den inställningen så kommer man att bli mycket lyckligare med en lämpligare ras, t ex pudel, sheltie, någon av lapphundarna etc.


Alltså, fundera över vad som är viktigt för dig när du ska skaffa hund. Är det att utbilda hunden till SAR så kanske det finns ett säkrare kort, däremot behöver man ju inte gå till ytterligheter som malinois, utan det finns ju trevliga mer sällskapsbetonade hundar som kombinerar att vara trevliga och enkla familjehundar och energiska arbetande hundar, t ex retrieverraserna.

Svara på detta inlägg

Nikkenyfiken
Medlem 2021-06-27
#5 28 juni 2021 av Nikkenyfiken Re: Berner sennenhund som SAR/sök avancerad lydnad
          Re: Berner sennenhund som SAR/sök avancerad lydnad
          

...och nu inser jag att du nog bara nämnde mallen som ett exempel.
Så nej, Berner har inte samma arbetskapacitet och lättlärdhet men det kan snarare göra att de är enklare i vardagen. Inte lika lätt att göra fel, mer Volvo än Ferrari liksom - utan att det blir en slö traktor.
Tror dessutom att det handlar lite om hur mycket man aktiverar dem.
I en "slö" familj blir en berner förmodligen ganska sävlig, i en aktiv så blir det mer fart och träningslust.
Inte i klass med mallen men det vill man sannolikt inte ha heller, de kör dessutom på 110% oavsett vad de gör.

Så du som mera erfarenhundägare än mig säger att jag kan lära "min" BS ungifär lika mkt som en belgian malinois så länge det inte är typ super avancerade saker som typ att klättra på en stege eller hoppa up i luften 5m och ta en boll. Samt att som du beskrev själv, om man jämför kallblodshästar som drar en plog gentemot dresyr/hopp hästar på tävlingsbanorna? (Det senare skulle då möjligen kunna vara en malle.)


Att så läge det inte handlar om ihärdigt uppförande träning som gör att hunden blir stimulerad psykiskt och fysiskt så ska det gå att träna lydnad med en Berner säger du? 


Bakgrunden till lydnadsfrågan är att jag såg ett riktigt häftigt youtube klipp på en Malle och dess ägare som gorde riktigt häftiga handkommandon tillsammas.


Länkar klippet här belgian malinois Handkommandon


Samtidigt som jag vet och läst så mkt om att man ska inte köpa hund efter ras utan efte vad man vill göra med hundem, Tyvärr är jag så kär i Berner och vill aktivera både huden och mig genom lydnad och sök. Samtidigt som jag aldrigt ägt hund och är en riktig nybörjare så borde jag inte skaffa en ras som är för just lydnadsträning (malle schäfer) då det kräver så mkt mera kunskap om hudar som jag inte ännu besitter. 

Svara på detta inlägg

traktorn
Medlem 2009-11-21
#6 28 juni 2021 av traktorn Re: Berner sennenhund som SAR/sök avancerad lydnad

Handkommando borde du kunna lära vilken hund som helst, det är egentligen inte svårare än röstkommando. Nackdelen är att hunden måste titta på dig (typiskt för en malle att titta på ägaren) för att uppfatta kommandot, fördelen är att du kan kommendera hunden samtidigt som du pratar med någon.


Min dotter hade en hund som kunde en del handkommandon vilket jag tyckte var väldigt behändigt. Jag kunde ha med honom på jobbet och samtidigt som jag pratade kunde jag kommendera honom (kom, sitt och ligg). Jag är lärare och hunden var en akita så det var knappast någon superlydnadshund.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#7 28 juni 2021 av Lona Re: Berner sennenhund som SAR/sök avancerad lydnad
          Re: Berner sennenhund som SAR/sök avancerad lydnad
          

Så du som mera erfarenhundägare än mig säger att jag kan lära "min" BS ungifär lika mkt som en belgian malinois så länge det inte är typ super avancerade saker som typ att klättra på en stege eller hoppa up i luften 5m och ta en boll. Samt att som du beskrev själv, om man jämför kallblodshästar som drar en plog gentemot dresyr/hopp hästar på tävlingsbanorna? (Det senare skulle då möjligen kunna vara en malle.)


Att så läge det inte handlar om ihärdigt uppförande träning som gör att hunden blir stimulerad psykiskt och fysiskt så ska det gå att träna lydnad med en Berner säger du? 


Bakgrunden till lydnadsfrågan är att jag såg ett riktigt häftigt youtube klipp på en Malle och dess ägare som gorde riktigt häftiga handkommandon tillsammas.


Länkar klippet här belgian malinois Handkommandon


Samtidigt som jag vet och läst så mkt om att man ska inte köpa hund efter ras utan efte vad man vill göra med hundem, Tyvärr är jag så kär i Berner och vill aktivera både huden och mig genom lydnad och sök. Samtidigt som jag aldrigt ägt hund och är en riktig nybörjare så borde jag inte skaffa en ras som är för just lydnadsträning (malle schäfer) då det kräver så mkt mera kunskap om hudar som jag inte ännu besitter. 

Alltså, det blir ju inte riktigt samma "klipp" och snabbhet med en Berner som med en malle, men själva momenten i videon du länkade till kan en Berner absolut lära sig.


De ÄR ju lite långsammare både fysiskt (och det kanske inte är jättesmidigt med en Berner som vänder mellan dina ben ) och mentalt men jag vet minst en Berner som tävlat lydnads-SM. Lite kuriosa så var en Berner faktiskt med i norska agilitylandslaget en gång i tiden men det var i agilityns barndom.


Vill du ha en Berner, köp en Berner. 


Annars finns det, som Gurkans skrev, raser som är betydligt mer okomplicerade än malle men mer arbetsavlade än Berner. Vill du dock ha en mysnalle att träna lite allt möjligt med utan superhöga krav på snabbhet och precision så låter det bra med en Berner.


Var dock noga med hälsan, inte minst ledstatus på föräldrar och släktingar till din kommande valp. Behöver du hjälp att kolla sånt så hojta, här finns en del erfaret folk som kan kika runt. 


(Jag har för övrigt hållit på en hel del med tervar, "långhåriga mallar", de är fantastiskt roliga att jobba med men kan vara en riktig pain in the ass i vardagen. Strukturerar man inte sin träning och vet vad man sysslar med så blir det fort fel där med. Då är tex många retrievers betydligt enklare trots att de kan ha ungefär samma kapacitet arbetsmässigt som en malle/terv.) 

Svara på detta inlägg

Nikkenyfiken
Medlem 2021-06-27
#8 29 juni 2021 av Nikkenyfiken Re: Berner sennenhund som SAR/sök avancerad lydnad

Tack Lona för dina fina och kloka ord! och beskrivningar!


 


Berner ligger nära hjärtat så i framtiden då Corona är över och man känner sig stadig så kommer en Bener att inhandlas!


Tror jag nämnde tidigare att jag är väl medveten om att Beners tyvärr är en stort sjukdoms drabbad ras med både HD och AD tarmvred, cancer alleriger etc, men lägger ma ned mkt tid och "pengar" (kvalitet kostar) så ska man nog kunna hitta ett fint och friskt stamtavle exemplar! 


 


Nu är mitt enda kruks Namnet, Vill döpa den till Balle HAHA Björn+Nalle = balle, men vet inte hur det kommer låta bland folk och etc HAHA!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hund med driv till lydnad/spår   [0] 21 sep: Nyny Hundras för lydnad och långa promenader?   [8] 5 mar: Acey 9 mar: Ayrin Hjälp angående Berner Sennen   [3] 19 feb: Ida95 19 feb: Ayrin Belöning och lydnad.   [2] 11 jun: gurkemja12 12 jun: gurkemja12 Hund för Freestyle och Lydnad   [4] 7 feb: future 11 feb: future Foder till Berner sennen   [11] 27 jul: Bernan 1 aug: Bernan Börja träna lydnad & freestyle.   [3] 13 aug: angelica. 15 aug: Lokatten12 Retriever till lydnad/bruks   [1] 9 feb: z_Malin 17 jun: saraleppanen Hjälp med rasval (lydnad/sällskap)   [7] 19 jan: Gazal 20 jan: -Aslan pwd- Omplaceringshund, lydnad osv   [2] 15 feb: hellohej 15 feb: Lona
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Shetland Sheepdog | Chinese Crested Dog | Dobermann | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | American Staffordshire Terrier | Schäfer
© 1998-2021 Enfinia AB