Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
7 juli 2021 av Bili i valpforum (13 svar)
Gör jag rätt med att lämna tillbaka min valp?

Jag har en 15 veckors valp som kom till mig när han var åtta veckor.
Jag jobbar hemifrån men behöver sitta vid datorn en hel arbetsdag, letade därför efter en valp som kunde trivas med mitt liv och nöja sig med vanlig rastning, mycket lek och längre promenader i framtiden.
Pratade med uppfödaren som menade att det inte var ett problem att ha honom i lägenheten och att jag bor i ett bra område. Läste självklart om raserna och allting verkade klicka rätt. 

Till saken hör att han är en blandras med 50% alaskan husky, 25% samojed och 25% australien shepherd. Men nu några veckor senare tror jag att alaskan huskyn i honom slagit igenom nästan helt. Uppfödaren driver en kennel och har sina hundar till att dra släde. 

Min valp har sedan några veckor börjat hugga efter mig ordentligt oprovocerat, alltså inte valpbiter för det gör han också. Han har även börjat jucka på mig och skäller och morrar. Ibland ser man i blicken hur förbannad han är. Sen kan han ligga bakom mig när jag jobbar och muttra eller sova. Jag får såna skuldkänslor för nu har jag tänkt efter och förstår att han tycker att livet är piss. Han behöver en annan typ av aktivering än vad jag kan erbjuda honom. Tänker alltså att huggandet kan bero på detta?
Svalde min själviska stolthet igår och skrev det här till uppfödaren, att han inte trivs i en lägenhet och att det bara kommer bli värre desto äldre han blir. Vi bestämde att hon skulle ta tillbaka och behålla honom, träna och ha honom med som slädhund. Han får växa upp med ett syskon och föräldrar plus en massa andra hundar. Får inga pengar tillbaka, men jag vill verkligen att han ska vara lycklig så därför säljer jag inte vidare honom själv utan det viktiga för mig är att han får arbeta och vara lycklig. 
Idag rinner tårarna igen och min själviska sida försöker ta över, gör jag verkligen rätt? Jag vill ju inget heldre än att ha honom.. 

Det var verkligen inte meningen att det skulle bli såhär.. jag har definitivt lärt mig en läxa. Även om det känns 100% rätt så behöver det kännas 110% rätt flera gånger om innan jag köper en ny hund.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Bili och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#1 7 juli 2021 av Gurkans Re: Gör jag rätt med att lämna tillbaka min valp?

Du har köpt en blandrasvalp som består av enbart arbetande raser. Det är snudd på bedrägeri av uppfödaren att tycka att en sådan valp skulle bli lycklig av att bo som en vanlig sällskapshund. Jag är själv uppfödare och ibland får man informera intresserade att deras förväntningar på en valp från mig kanske inte är rimliga (och då har jag ändå en ren sällskapsras). Jag som uppfödare vet ju vad det är för typ av hund jag har och för mig är det viktigaste att valpen hamnar i ett hem där både den och ägaren blir lyckliga med varandra. Jag vinner ju ingenting på att sälja en valp till någon som har orimliga förväntningar av att äga min ras.


Jag tycker du gör rätt i lämna tillbaka valpen (lite sniket dock av uppfödaren att inte betala tillbaka några pengar alls, men du kanske inte betalade så mycket för den?). Drömmen om en valp kan ju absolut finnas kvar, men var då lite mer noga med att hitta en ras som passar dig och ditt liv, så att hundägandet blir roligt. Valpar kan vara jobbiga, men det finns ju gränser och din valp låter inte rolig att leva med.

Svara på detta inlägg

Draghund
Medlem 2020-09-29
#2 7 juli 2021 av Draghund Re: Gör jag rätt med att lämna tillbaka min valp?

Om du känner att du i framtiden inte kommer att kunna tillgodose hundens behov, ja då är det absolut rätt att lämna tillbaka valpen. Jag kan lova dig att en understimulerad hund av dom raserna kommer att driva dig till vansinne, så det vore inte heller rättvist mot hunden.

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#3 7 juli 2021 av pipilotta Re: Gör jag rätt med att lämna tillbaka min valp?

Du ska ha en eloge för att du insett att situationen ni har inte kommer att bli lättare för er båda två. Det bästa är väl ändå erfarenheten du fått, alltid något trots all sorg du säkert känner.


Tycker inte det har med att göra hur mycket pengar du köpt hunden för, en vettig uppfödare hade troligtvis gett dig pengarna tillbaka. En kennel som säljer djur på lösa boliner med glada tillrop till ev köpare är ju så trist att höra om. Fler som vill ha just en liknande hund kommer nog köpa därifrån utan att uppfödare ha några som helst betänkligheter. Bedrövligt. 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#4 8 juli 2021 av Ayrin Re: Gör jag rätt med att lämna tillbaka min valp?

Ojdå, det var verkligen en blandning med *extremt* mycket motor och många behov!


Nä, lämna tillbaks, det är inte schysst att förvänta sig att en sådan hund ska nöja sig med livet som sällskapshund.


Håller med övriga att uppfödaren inte varit schysst som låtit förespegla ett en sådan hund skulle kunna funka som sällskapshund och att det är rätt sniket att inte ge tillbaks åtminstone en del av köpeskillingen

Svara på detta inlägg

Bili
Medlem 2021-07-07
#5 8 juli 2021 av Bili Re: Gör jag rätt med att lämna tillbaka min valp?

Tack för era svar, det känns bra att få det ytterligare bekräftat att det är rätt val. Jag är otroligt besviken på situationen som känns så oseriös.

Han kostade 9000kr plus 2000 i bensin då jag fick åka en bit x2, så det är en summa som är tråkig att förlora på ett resultat som slutade i noll. Men hans bästa är som sagt viktigast, nu hoppas jag att de håller vad de lovar med att ha kvar honom på kenneln och inte säljer vidare till en annan person som inte passar.

Svara på detta inlägg

Draghund
Medlem 2020-09-29
#6 8 juli 2021 av Draghund Re: Gör jag rätt med att lämna tillbaka min valp?

Det är verkligen tråkigt att du hamnat i den situationen och jag förstår mycket väl att du är besviken. Det är surt att mista pengarna, men du verkar ändå vara positiv och fokusera på att hunden får det bra.


Även om det här var en tråkig upplevelse, så har du iallfall lärt dig att det inte är en sådan hund du söker. Nu kan du fokusera på att hitta rätt hund, alltså inte en Alaskan Husky, ovsett vad uppfödaren säger  Blandraser är trevliga hundar, men grejen är att man aldrig vet vad man får. Kanske skulle du satsa på en renrasig hund? 

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#7 8 juli 2021 av pipilotta Re: Gör jag rätt med att lämna tillbaka min valp?

Vill väl bara påpeka att blandrashundar är lika olika som de renrasiga. Någon garanti, varudeklaration får man inte för att man har en stamtavla på hunden. Kanske lätt att "lura" unga människor ang den biten. Speciellt med tanke på allt fler sjuka renrashundar man träffar på.


Man kan läsa på och skaffa sig teoretiska kunskaper till en viss gräns men sedan kommer kanske verkligheten i fatt i alla fal. 


Oerhört svår marknad det här med djur i kombination med profit. 

Svara på detta inlägg

Draghund
Medlem 2020-09-29
#8 8 juli 2021 av Draghund Re: Gör jag rätt med att lämna tillbaka min valp?

Grejen med bandrashundar är ju att man omöjligt kan veta vilken av raserna som blir mest framträdande hos hunden. En renrasig hund däremot är ju just renrasig och där kan man välja ras efter önskemål och ha betydligt större chans att få det man faktiskt önskar.

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#9 8 juli 2021 av Gurkans Re: Gör jag rätt med att lämna tillbaka min valp?
          Re: Gör jag rätt med att lämna tillbaka min valp?
          

Vill väl bara påpeka att blandrashundar är lika olika som de renrasiga. Någon garanti, varudeklaration får man inte för att man har en stamtavla på hunden. Kanske lätt att "lura" unga människor ang den biten. Speciellt med tanke på allt fler sjuka renrashundar man träffar på.


Man kan läsa på och skaffa sig teoretiska kunskaper till en viss gräns men sedan kommer kanske verkligheten i fatt i alla fal. 


Oerhört svår marknad det här med djur i kombination med profit. 

Jovisst vet man ganska bra vad man får när man skaffar en renrasig hund. Våra olika hundraser skiljer sig betydligt mer än bara i storlek, färg och pälstyp. Vill man ha en ren sällskapshund så är det betydligt klokare att skaffa t ex en chow chow än t ex en gråhund. Vill man ha en draghund så kommer en siberian husky vara ett betydligt säkrare köp än en whippet. Är det bruks man vill hålla på med så är ju en rottweiler eller schäfer ett säkrare köp än en grönlandshund eller afghan.


De flesta renrasuppfödarna (i alla fall de som vet vad de håller på med) vet detta och säljer inte valp till någon som har orealistiska förväntningar för att äga just den rasen. Det är bara okunniga blandrasuppfödare (eller okunniga uppfödare överlag) som påstår att en valp alltid blir vad man gör den till, som om inga nedärvda rasspecifika egenskaper finns med i bilden. Det är då det blir så fel.

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#10 8 juli 2021 av pipilotta Re: Gör jag rätt med att lämna tillbaka min valp?

Okunniga renras- eller blandrasuppfödare finns det ju i båda "lägren". Nej, den dagen då man sätter hälsan först är jag den första att gratulera. 


Om jag skulle vara intresserad av en sällskapshund så hade jag inte köpt en hund som är korsad vallhund och jakthund. Men jag tror det brister i info till ev köpare, man vill så gärna sälja. 


Jag fick reda på de raser som kunde finnas i min hund när hon köptes, båda två var helt okej för mig, hon blev en fin mix.  Rent teoretiskt kan det dölja sig både det ena och andra i både ren- och blandrasaveln eller hur? Konspirationsteori, kanske....


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
GITT@N är tillbaka ett tag :-)   [8] 8 sep: GITT@N 3 dec: Qela Lämna tillbaka omplaceringshund?   [3] 20 feb: galanto 21 feb: Ayrin Valp rädd för människor, lämna tillbaka?   [7] 6 jul: Pudelägarn 8 jul: Ayrin Kommer min hund någonsin få tillbaka sin päls?   [4] 22 jun: z_z_Ulle 23 jun: Draghund Borrelia som kommer tillbaka i skov, erfarenheter?   [2] 8 nov: Favvisvovvennr1 13 nov: Favvisvovvennr1 Ta tillbaka hund   [2] 27 feb: alva 27 feb: Ayrin kan jag lämna min hund i 2 veckor?   [4] 8 okt: Supervovve 9 okt: traktorn Lämna bort hund tillfälligt för valpen?!   [5] 30 apr: EnSånDär 7 maj: Voff 92 Lämna 10 v valp i över 2veckor   [5] 28 apr: Malte! 2 maj: Ayrin Hur länge kan man lämna en 9 veckors valp ensam?   [8] 26 nov: Jeppeh1984 28 nov: Sezziyanen
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Fransk Bulldogg | Flatcoated Retriever | Grand Danois | Schäfer | Chihuahua | Boxer | Rottweiler
© 1998-2024 Enfinia AB