Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
12 juli 2021 av doglight i sjukdom & hälsa (4 svar)
Testikel tumör/12 år gammal hund

Min hund är nu 12 år gammal och fick diagnosen misstänkt sertollicelltumör. Vetrinären remkommenderar att man operera bort det/kastration. Min hund är frisk annars och alla blodprover var bra men är ändå orolig inför operationen för han är så pass gammal. Om man lämnar kvar tumören så finns det risk att den växer och orsakar att han får problem med benmärgen.  Han är en schäfer/älghund blanding och väger 29kg. 


Men jag är jätte orolig att någor kommer att gå fel under ingreppet eller att han aldrig mer vaknar. Har någon erfarenhet av en sådan diagnos och att operera en så pass gammal hund?
Tack för allt svar!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om doglight och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 12 juli 2021 av Lona Re: Testikel tumör/12 år gammal hund

Det är alltså "bara" en vanlig kastrering det rör sig om, inget invasivt ingrepp i buken eller liknande?
Förutom att alla prover är bra (antar att ni har kollat lever, njurar etc?), hur är din hund för övrigt? Pigg och glad även om han börjar bli gammal eller är han ganska trött och har svårt att hänga med i det vardagliga livet?
12 år kan vara så varierande från hund till hund, en del mår fortfarande toppen medan en del är betydligt tröttare och mer "slitna".


Hur är din hund vad gäller läkeförmåga och smärtkänslighet? En hund som läker dåligt och har låg smärttröskel skulle jag inte operera i den åldern. Även om de får smärtstillande så gör det ont emellanåt.
Klarar han däremot sådant på ett bra sätt så jo, jag hade nog opererat.


Narkos och ett ingrepp är förstås alltid en risk. Om du bestämmer dig för en operation så välj en klinik med stor kompetens och som helst söver på gas. Det är lättare att väcka dem då om något skulle gå snett under op. Likaså att de har möjlighet att låta hunden stanna över natten.
Det här är så att säga både hängslen och livrem, troligast är att din hund får komma hem senare samma dag och är någorlunda pigg och kry.


Jag har för övrigt sövt även äldre hundar och det har gått bra. Den äldsta var drygt 15 år och hade dessutom Addison och blåsljud på hjärtat, hon mådde toppen efteråt. (Hon fick en rejäl bitskada i huvudet och behövde fixas till med drän och annat, alternativet var att ta bort henne direkt. Vi chansade och det gick vägen.)

Svara på detta inlägg

Fjärilsligan
Medlem 2012-10-10
#2 12 juli 2021 av Fjärilsligan Re: Testikel tumör/12 år gammal hund

Jag fick för ca 1½ vecka sen (2/7) ta bort min hund, en papillon på 15 år, som också hade en testikeltumör. Där tyckte inte veterinären att vi skulle operera och göra en kastrering då han precis som Lonas hund hade ett blåsljud på hjärtat som upptäcktes vid det besöket. Jag kände väl där och då att det var bäst att inte utsätta hunden för en sövning osv med allt vad det innebär då jag inte är säker på att han hade klarat det. Men usch vilka skuldkänslor man har nu så här efteråt då saknaden är enormt stor. Men jag tror ändå att jag fattade rätt beslut för min hund. Från besöket till jag fick ta bort honom gick det endast sju veckor.
Jag tror nog att man får bedömma själv utifrån vilket skick hunden är i och sen fatta ett beslut hur man ska göra.

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#3 12 juli 2021 av Gurkans Re: Testikel tumör/12 år gammal hund

Jag hade en tik på 11,5 år som kastrerades pga livmoderinflammation. Inga problem alls. Om hunden är pigg och kry så skullejag inte tveka att operera.

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#4 12 juli 2021 av Anneli Re: Testikel tumör/12 år gammal hund

Du skriver att hunden är frisk för övrigt och att blodprov visade ua.Hunden är förvisso gammal, men inte svag och ålderstigen. Då skulle jag låta göra ingreppet. Dagens narkosmedel är skonsamma (enl min veterinär).Jag vet gamla tikar som fått livmoderinflammationer och framgångsrikt opererats för detta. Ett större ingrepp än kastration på hane.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Gammal Tollare och återhämtning   [5] 11 jun: PerHo 14 jun: PerHo Gammal hund med separationsångest hjälp!!!   [6] 6 aug: bamse100 16 sep: Jerrie´s Black Pack Tumör som sitter som en vårta löst i skinnet   [1] 17 jul: lisbeth borglin 18 jul: Gurkans Gammal kastrerad hanhund, kåt yngre hund   [1] 26 jun: Bellanboll 26 jun: aenima Klicka in gammal hund   [3] 12 jan: Folkilsken 13 jan: Draghund Tumör i ett juver   [4] 24 feb: DvärgenNicke 26 feb: Trasselsuddstrollet Att köpa 14 veckor gammal hund. Hjälp!   [5] 29 aug: Rux 30 aug: Gurkans Epilepsi gammal hund   [1] 14 dec: buviti 15 dec: bes Gammal hund rädd vid kloklipning   [2] 22 sep: söderkatten 22 sep: Lona Avliva gammal hund man haft sedan 8 veckor gammal   [6] 18 sep: Jag-67 22 okt: Tida
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Jämthund | Staffordshire Bullterrier | Siberian Husky | Shetland Sheepdog | Chihuahua | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2024 Enfinia AB