Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
30 juli 2021 av Emmastog i valpforum (4 svar)
Dåligt samvete när valpen roar sig själv

Hej! Jag har en valp (havanais tik) på 10v som är följsam och busig, helt enkelt ganska "normal" valp. Jag bor ensam i en stor lägenhet och de första veckorna har vi varvat dagarna med att ibland bara vara hemma och busa, och andra dagar cykla i cykelväska, träffa vänner, träffa föräldrarnas hund och busa ute m.m. Men de dagarna då det intr händer så mycket (som tex idag när regnet öser ner) så får jag dåligt samvete över att lilltjejen "behöver" roa sig själv mycket. Idag har vi bara varit ute på innergården (hennes safe space där hon är trygg med att göra sina behov), sen har vi busat en hel del, badat, borstat henne och bara tagit det lungt. Nu roar hon sig sjäkv på golvet med favoritleksaken och min fråga är egentligen: är sånahär dagar ok att ha, dvs lite "tråkigare" dagar då det intr händer så mycket och vi inte lämnar lägenheten mer än för rastning, eller tycker ni man ska gå en längre promenad också för att hon ska få lite mer intryck och stimulans? Hunden verkar inte lida av det men jag är rädd att hon ska bli understimulerad eller liknande. Berätta gärna hur en vanlig dag för er med valp ser ut (gärna ni som bor i lägenhet, hade jag haft trädgård hade vi såklart spenderat massor av tid där). Tack på förhand :) 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Emmastog och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#1 30 juli 2021 av pipilotta Re: Dåligt samvete när valpen roar sig själv

Du kan väl passa på att träna promenader i regn. Det kan bli en upplevelse för henne..


Tror att det är vanligare att valpar bli överstimulerade än tvärtom. De behöver också bara vara. Risken att få en stressad hund är nog hög om det ständigt ska hända saker hela tiden. Ta det lugnt ute i regnet i stället. 

Svara på detta inlägg

Currykorven
Medlem 2021-07-26
#2 31 juli 2021 av Currykorven Re: Dåligt samvete när valpen roar sig själv

Har en valp på 15 veckor, och vi har dagar där hon får roa sig mycket själv. Ser inget negativt i det utan snarare tvärtom. Vi tänker att hon måste lära sig att inte vi alltid leker och gullar med henne. Tänker också att det lätt blir lite stressande om vi är där och stimulerar henne.


De dagar/stunder vi inte kan underhålla henne så får hon knata runt här hemma och vara hund - sniffa på saker, sova, leka etc på egen hand. 

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#3 31 juli 2021 av pipilotta Re: Dåligt samvete när valpen roar sig själv

Ja, det är väl lite som spiller över från mänskligt beteende/ uppfostran till hund. Barn ska aktiveras av föräldrar. Ingen spontan lek, egna initiativ från barnen´s sida. Sorgligt, kan jag tycka.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#4 31 juli 2021 av Lona Re: Dåligt samvete när valpen roar sig själv

Oj, jag tycker snarare att det är rätt mycket även era lugna dagar.
Det är definitivt bra att valpen verkligen får göra "ingenting" emellanåt, i synnerhet om man har gjort lite mer en viss dag. Då tänker jag även på saker där man kanske inte tycker att man gör så mycket men som innebär massa upplevelser för valpen. Det kan faktiskt vara en så enkel sak som att man går åt andra hållet än det vanliga på promenaden. Nya saker att upptäcka, nya dofter, kanske nya ljud - en ny värld även om en äldre hund hade tyckt att det inte var så spännande.
Även bad, hantering och så vidare innebär aktivering, åtminstone i den åldern.


Sen håller jag med de övriga, det är bara positivt att valpen leker själv. Man vill för det mesta inte ha vare sig en hund som behöver 100% aktivering och dessutom 100% full uppmärksamhet.
Ju mer du aktiverar, desto mer krävande blir hunden så småningom.
Absolut inget du behöver ha dåligt samvete över!
Dessutom - valpar leker, om inte annat så för att de är övertrötta. Det behöver alltså inte vara ett tecken på brist på aktivering, det kan slå över åt andra hållet också. Jämför med övertrötta småbarn!


Jag kanske skall tillägga att min 10-åriga labbe skuttar runt här i huset med sina leksaker, Jag tycker snarare att det är bra att hon aktiverar sig själv om/när jag inte gör det. (Hon är iofs en extra-turbo-labbe, nu börjar hon snarare bli som en normal tvååring...)


Men du...det är såklart jättebra att du ställer frågor och har funderingar, du vill helt klart det bästa för din valp - men glöm inte att andas! Det blir bra i slutänden och det mesta går att reda ut om man skulle strula till det. Förr eller senare gör man faktiskt någon miss och det är helt ok.
För övrigt kommer man garanterat att upptäcka saker man borde gjort annorlunda redan från början, hur många hundar man än har haft.
Att jag skriver detta är inte sett som en pekpinne men det är alldeles för många valpägare som mår dåligt för att de tycker att de inte räcker till, kanske inte gör rätt, kanske till och med gjort ett misstag.
Så glöm inte att koppla av, att vara här och nu, och ta massa med foton och filmer!
Vill du så skriv gärna dagbok, jag skrattar rätt gott både åt mina tidigare hundar och mig själv när jag ser tillbaks. 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hjälp! Katten och valpen trivs inte ihop   [7] 30 maj: Lussekatten 3 jun: pipilotta Hur ska jag får kontakt med valpen?   [12] 19 apr: nybörjaren 23 apr: Ayrin Kommer jag älska valpen som min gamla hund?   [9] 28 dec: Freddiesmatte 3 jan: Freddiesmatte Kommer valpen känna igen mig?   [3] 13 nov: Julia500 6 dec: Lighteninglog hund äter dåligt och har inte bajsa   [3] 5 jan: walle8383 6 jan: aenima Valpen blir stressad utomhus   [2] 20 okt: Hallojan 3 nov: NorrNorr Hundgodis att göra själv   [3] 28 jul: Mira och Esther 29 jul: Anneli Innan valpen kommer   [8] 28 maj: Kajsa_a81 3 jun: Kajsa_a81 Valpen har svårt att höra ifrån sig ute   [7] 27 apr: Simonk 28 apr: Simonk Äldre hund h svårt vara själv eller med människor   [4] 22 mar: Wichita 26 mar: Dimma
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Jämthund | Siberian Husky | Staffordshire Bullterrier | Shetland Sheepdog | Chihuahua | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2024 Enfinia AB