Jag har en labrador hane på 15 månader som vi inte tränat så mycket i att "gå fint i koppel " då vi bor så att han kan vara lös och vi inte stöter på några andra människor och hundar.
Jag inser ju att vi måste lära honom koppel och hundmöten. 😅
I nuläget har jag halvstryp (gillar inte det egentligen men han kan kränga sig ur vanligt halsband när vi möter hästar).
Nu säger folk till mig att flexikoppel är bra.
Han är stark som en björn... är verkligen flexikoppel bra i detta läge? Vad säger ni, som har erfarenhet?
Svar:NEJ! Flexikoppel är odugliga som koppel till stora starka hundar som kan - kanske- ibland få ett ryck och vilja rusa iväg. Vanligt fenomen hos unghundar.
Jag har två stora starka flattar och hos oss gäller "vanliga" koppel och halvstryp med skönt vadderad insida. Även springer spanieldamen som ibland är inackorderad hos oss har samma utrustning.
NEJ, absolut inget flexikoppel till en stor/tung hund. Jag är ingen expert på rörelseenergi, men jag kan ju föreställa mig vad som händer om hunden får några meter i kopplet. Min hund (43 kg) har en en enorm acceleration och hinner komma upp i rejäl fart på bara några få meter. På bilprovningen hemsida står att läsa följande exempel - en person som väger 100 kg och krockar i 50 km/tim väger i krockögonblicket 4000 kg. Det ger en liten uppfattning av vad en hund på 30-40 kg kan väga om de får upp en fart på runt 10-15 km /tim. När det sedan blir tvärstopp i kopplet hamnar hela "kraften" i halsbandet - och hunden riskerar att få nackskador.
Om hunden vanligen går lös så ser jag inte att ett flexikoppel är nödvändigt när du går där du inte kan ha honom lös. Jag har två hundar som inte kan vara lösa här hemma, så de rastas i flexi när vi går upp i skogen. Flexikopplet ger dem lite mer frihet. Om jag går där det är trafik, folk, andra hundar etc så är det vanligt koppel som gäller! Jag avskyr att möta hundägare som har flexi, då nästan alla har noll koll på sin hund i detta.
Mitt råd är alltså att använda vanligt koppel när du rör dig i stadsmiljö, på gång- och cykelvägar, utefter trafikerad väg eller varsom helst där du riskerar att möta trafik, människor och hundar.
Ska du "lära honom koppel och hundmöte" så tycker jag också flexi går bort.
Flexikoppel kan funka jättebra för att ge hunden mer frihet på ställen med gott om plats då den inte kan vara lös. Är det trångt o hundmöten blir flexit bara ytterligare en komplikation... det är mycket svårare att hantera ett flexi än ett vanligt koppel.
Jag har sett allt för många flexikoppel gå sönder. Jag blir alltid lite nervös när jag möter hundekipage som har flexikoppel.
Bara mina känslor dock.
Flexikoppel kan bli riktigt farliga, särskilt när du har en stor och stark hund som far ut överallt. För bättre kontroll så använd retriverkoppel men då gäller det att du sätter det rätt samt använder det på rätt sätt. En hund får aldrig ligga på och dra i ett sådant utan du måste träna följsamhet. Han måste hela tiden vara med dig och följa dig. Jobba med kontakt och vändningar, först i en lugn miljö för att sedan öka svårighetsgraden. Gör snabba vändningar, växla tempo, stanna etc när han tappar fokus. Belöna när han följer dig och söker kontakt.
För att lära hunden att gå fint i koppel så ska du använda ett vanligt koppel. Jag är lite motståndare till flexikoppel på offentliga platser där man kan möta andra hundar och människor. Jag har sett väldigt många som inte har kontroll, hunden springer med fullt utdraget flexikoppel och ägaren försöker "hala in" hunden, vilket inte brukar gå så bra. Däremot är det ok att anväda flexi på mer ensliga ställen för att ge hunden lite mer frihet. Men för att koppelträna, använd vanligt koppel.