Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
3 augusti 2021 av Tira Ros i övriga hundfrågor (7 svar)
Flexikoppel på unghund

Jag har en labrador hane på 15 månader som vi inte tränat så mycket i att "gå fint i koppel " då vi bor så att han kan vara lös och vi inte stöter på några andra människor och hundar. 
Jag inser ju att vi måste lära honom koppel och hundmöten. 😅


I nuläget har jag halvstryp (gillar inte det egentligen men han kan kränga sig ur vanligt halsband när vi möter hästar). 
Nu säger folk till mig att flexikoppel är bra. 


Han är stark som en björn... är verkligen flexikoppel bra i detta läge? Vad säger ni, som har erfarenhet?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Tira Ros och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 3 augusti 2021 av Anneli Re: Flexikoppel på unghund

Svar:NEJ! Flexikoppel är odugliga som koppel till stora starka hundar som kan - kanske- ibland få ett ryck och vilja rusa iväg. Vanligt fenomen hos unghundar.


Jag har två stora starka flattar och hos oss gäller "vanliga" koppel och halvstryp med skönt vadderad insida. Även springer spanieldamen som ibland är inackorderad hos oss har samma utrustning.

Svara på detta inlägg

syteryster
Medlem 2017-06-30
#2 4 augusti 2021 av syteryster Re: Flexikoppel på unghund

NEJ, absolut inget flexikoppel till en stor/tung hund. Jag är ingen expert på rörelseenergi, men jag kan ju föreställa mig vad som händer om hunden får några meter i kopplet. Min hund (43 kg) har en en enorm acceleration och hinner komma upp i rejäl fart på bara några få meter. På bilprovningen hemsida står att läsa följande exempel -  en person som väger 100 kg och krockar i 50 km/tim väger i krockögonblicket 4000 kg. Det ger en liten uppfattning av vad en hund på 30-40 kg kan väga om de får upp en fart på runt 10-15 km /tim. När det sedan blir tvärstopp i kopplet hamnar hela "kraften" i halsbandet - och hunden riskerar att få nackskador.  

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#3 4 augusti 2021 av Gurkans Re: Flexikoppel på unghund

Om hunden vanligen går lös så ser jag inte att ett flexikoppel är nödvändigt när du går där du inte kan ha honom lös. Jag har två hundar som inte kan vara lösa här hemma, så de rastas i flexi när vi går upp i skogen. Flexikopplet ger dem lite mer frihet. Om jag går där det är trafik, folk, andra hundar etc så är det vanligt koppel som gäller! Jag avskyr att möta hundägare som har flexi, då nästan alla har noll koll på sin hund i detta.


Mitt råd är alltså att använda vanligt koppel när du rör dig i stadsmiljö, på gång- och cykelvägar, utefter trafikerad väg eller varsom helst där du riskerar att möta trafik, människor och hundar.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#4 5 augusti 2021 av Ayrin Re: Flexikoppel på unghund

Ska du "lära honom koppel och hundmöte" så tycker jag också flexi går bort.


Flexikoppel kan funka jättebra för att ge hunden mer frihet på ställen med gott om plats då den inte kan vara lös. Är det trångt o hundmöten blir flexit bara ytterligare en komplikation... det är mycket svårare att hantera ett flexi än ett vanligt koppel.

Svara på detta inlägg

Geka
Medlem 2015-11-28
#5 5 augusti 2021 av Geka Re: Flexikoppel på unghund

Jag har sett allt för många flexikoppel gå sönder. Jag blir alltid lite nervös när jag möter hundekipage som har flexikoppel.


Bara mina känslor dock.

Svara på detta inlägg

Sanmatte
Medlem 2021-08-06
#6 6 augusti 2021 av Sanmatte Re: Flexikoppel på unghund

Flexikoppel kan bli riktigt farliga, särskilt när du har en stor och stark hund som far ut överallt. För bättre kontroll så använd retriverkoppel men då gäller det att du sätter det rätt samt använder det på rätt sätt. En hund får aldrig ligga på och dra i ett sådant utan du måste träna följsamhet. Han måste hela tiden vara med dig och följa dig. Jobba med kontakt och vändningar, först i en lugn miljö för att sedan öka svårighetsgraden. Gör snabba vändningar, växla tempo, stanna etc när han tappar fokus. Belöna när han följer dig och söker kontakt. 

Svara på detta inlägg

Draghund
Medlem 2020-09-29
#7 9 augusti 2021 av Draghund Re: Flexikoppel på unghund

För att lära hunden att gå fint i koppel så ska du använda ett vanligt koppel. Jag är lite motståndare till flexikoppel på offentliga platser där man kan möta andra hundar och människor. Jag har sett väldigt många som inte har kontroll, hunden springer med fullt utdraget flexikoppel och ägaren försöker "hala in" hunden, vilket inte brukar gå så bra. Däremot är det ok att anväda flexi på mer ensliga ställen för att ge hunden lite mer frihet. Men för att koppelträna, använd vanligt koppel.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Söker fodervärd/omplacering för vår unghund   [7] 4 sep: Alexandra¿… 6 sep: Gurkans Unghund som vägrar gå   [0] 30 jul: Tessi11 Aktivering av unghund   [1] 29 jul: Tessi11 5 aug: Ayrin Unghund med separationsångest???   [3] 28 apr: FruJansson 2 maj: Rezt Orolig över sned tå hos unghund   [8] 20 jan: LilleAlvin 1 feb: Lona Unghund, gråhund   [11] 3 mar: Lexie2013 27 aug: z_krokus Hur blir man av med en valp/unghunds nafsande?   [5] 16 aug: z_baronen 29 aug: Halvtand Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar   [13] 24 feb: lingo 26 feb: Anneli Trotsig unghund, överstimulerad?   [13] 5 jan: nacho piccu 19 feb: Ayrin Promenadproblem med unghund   [2] 14 nov: Chemistryfreak 14 nov: Juno
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Coton de Tuléar | Schäfer | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Staffordshire Bullterrier | Australian Shepherd | Shetland Sheepdog
© 1998-2021 Enfinia AB