Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
26 augusti 2021 av ponys i valpforum (8 svar)
Valp som blir loco ute

Hej!


Jag har en goldenvalp på ca 4 månader (av jakttyp). Jag jobbar hemifrån och hon sover hela fm förutom en snabb kisstur innan jobbet. Vid lunch brukar jag gå med henne till skogen (vilket tar ca 5 min i koppel). Sen får hon vara lös i skogen och det här är hon blir loco. Eller egentligen var stans där hon är lös (äng, grus, tomt etc) blir hon lite koko i bollen. Det som sker är att hon varvar något enormt, får typ fnatt och rusar runt och sen hänger hon i mina kläder. Om jag bara sätter mig i skogen och låter henne hålla på så rusar hon till en stubbe, dödar den, rusar till ett annat ställe och gräver en grop med ett härligt morrande och sen rus rus rus. Om jag t.ex. testar att kasta ut lite godis och be henne söka efter dessa så gör hon det men så fort hon är klar så börjas det. Enda gången detta inte sker är om vi är ute med andra hundar.


Min fråga är hur vi kan göra dessa turer lite mer harmoniska? Tänker att det inte kan vara så kul för henne att varva så mycket... Om jag t.ex. tar upp henne i famnen under dessa tillfällen så blir hon sjukt bitig och "arg". Oftast lugnar hon ner sig efter en stund men skulle jag stoppa ner henne på backen så skulle rejset fortsätta. Jag vill ju kunna strosa runt med henne i skogen så att hon får upptäcka, bygga upp sin balans och dyl.


I övrigt är hon sjukt känslig med sömnen, sover hon lite för lite eller är vaken för länge så blir hon lite mindre trevlig. Men oftast sköter hon det där fint själv efter mycket passivitetsträning.


Men frågan återstår, skall en bara härda ut och fortsätta ta med henne till skogen eller bör jag tänka om helt?


 


Kanske skall lägga till hur våra veckor brukar se ut så ni får en uppfattning om vårt liv.


Normal dag:


08:00: kisstur och sen frukost
Vilda sover
11-12: prommis till skogen och hänger där sen lunch
Vilda sover
14:00/15:00: Vilda brukar vakna och vi går en kiss/bajs-sväng utanför huset (15 min kanske)
Vilda leker/tuggar ben en sväng och sen sover hon
17:00: Jag har slutat jobbet och då brukar dagarna kunna variera. Ibland miljötränar vi, besöker en kompis, får en kompis på besök, umgås med andra med hund eller tränar lite (t.ex. intro till sök, lek-apportering) eller har en helt lugn kväll hemma bara. Som medlem kan du här läsa lite kort info om ponys och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 26 augusti 2021 av Anneli Re: Valp som blir loco ute

Ett typexempel på "retrieverfnatt" som förstås kan drabba alla raser under den ystra valp-och uppväxttiden, ibland då och då även i vuxen ålder. Mina två vuxna flatcoats kan retrieverfnatta rätt ordentligt då och då.


Här kan du läsa mer:


https://glanna.se/valpen-far-fnatt/

Svara på detta inlägg

ponys
Medlem 2009-11-26
#2 26 augusti 2021 av ponys Re: Valp som blir loco ute

Hej!
Jag har absolut koll på fnatt och det är sällan hon får de hemma men kan absolut ske någon kväll då och då. Det jag tycker är svårt här är att hon inte konstant är på mig utan hon rusar runt runt och sen flyger hon in i mig och sätter sig (brukar bli belönad då). Men ibland flyger hon upp och hugger tag i kläder och hänger där. Det är som att hon blir supervarvad av skog, fria ytor och typ högt gräs. Beter sig likadant som när hon är övertrött. Men det vet jag ju att hon inte är vid dessa tillfällen. Min undran är om man skall undvika skogen, bete sig annorlunda eller bara gå dit när jag har så pass mycket tid att jag kan vänta ut henne? Samtidigt måste hon ju få vara lös och skrutta/springa runt i mina ögon. Hehe

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#3 26 augusti 2021 av Anneli Re: Valp som blir loco ute

Jag har haft en lång rad av flattar och de har samtliga drabbats av fnatt. Jag har inte gjort någonting alls, skrattat lite åt dem och försökt att inte bli prejad och omkullsprungen av upp till 30 kg hund, då har jag morrat till och blivit förstådd. Tillståndet har försvagats med stigande ålder (hundarnas alltså), även om det dyker upp då och då som överskottsenergi, överslagshandling eller bara joie de vivre. Att undvika en viss geografisk plats pga detta har aldrig fallit mig in.

Svara på detta inlägg

ponys
Medlem 2009-11-26
#4 26 augusti 2021 av ponys Re: Valp som blir loco ute

Haha jag hör dig. Min förra hund fick också fnatt, speciellt i sand och dyl. Det är inte det jag är oroad över. Det som hör till saken är att hon känns så högvarvad och sen går vi hem. Hon hinner liksom inte varva ner om du förstår? Min förra hund rusade ett tag och sen fortsatte han gå. Men nuvarande valp håller på så under hela tiden vi är i skogen. Är ändå en viss skillnad kan jag känna haha.

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#5 26 augusti 2021 av Anneli Re: Valp som blir loco ute

Nu är det en valp på fyra månader mitt uppe i undersöka och försöka förstå sin värld, tänderna ömsas just nu också, så jag tycker allt att du får ha både tålamod och förståelse.

Svara på detta inlägg

ponys
Medlem 2009-11-26
#6 26 augusti 2021 av ponys Re: Valp som blir loco ute

Hej igen,


Självfallet har jag förståelse. Det jag frågar om är ju om jag kan göra något för att göra det mer harmoniskt för henne. Inte för mig. Tänkte om någon hade tips eller dyl. 

Svara på detta inlägg

Draghund
Medlem 2020-09-29
#7 27 augusti 2021 av Draghund Re: Valp som blir loco ute

Enda gången som jag inte tillåter busrycken är när hundarna är i koppel, i övrigt tycker jag bara att det är superhärligt. Jag har tre hundar, och det är framförallt en av hundarna som får dessa busryck, det är liksom hans sätt att visa sin glädje på och dom andra hundarna brukar bara hänga på. Jag tycker inte att du ska göra annat än att stå ut, det kommer säkert inte att gå över helt, men det kommer att minska med åldern. 

Svara på detta inlägg

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#8 28 augusti 2021 av Puddingpastejn Re: Valp som blir loco ute

Läst tråden och jag förstår vad du menar med att hon går upp så i varv och sen skall direkt hem igen, men så länge hon har förmågan att slappna av inomhus tycker jag inte att det är något konstigt alls. Då mår hon nog bara gott åt att springa av sig så. Skulle du känna att hon inte hinner varva ner innan ni kommer hem så kanske du kan gå en extra vända i koppel med henne innan ni kommer in igen på väg hem från skogen.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Coton de Tuléar | Schäfer | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Shetland Sheepdog | Dalmatiner | Golden Retriever
© 1998-2021 Enfinia AB