Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
17 september 2021 av Wicky i skaffa hund (3 svar)
Hundar som fäller mycket, vad kan man göra själv?

Hej.


Detta är mitt första inlägg som medlem. Jag var medlem på denna sida för 20 år sedan så det ska bli intressant att se hur det funkar idag :)


Jag har tidigare ägt Schäfrar som fällt väldigt mycket. De fällde liksom inte tussar utan snarare sporadisk enstka hårstrån som låg lite överallt.   


Jag sa alltid att om jag hade problem med Schäferfällning, tänk då vad jag skulle känna med en Golden Retriever... Men ja, det finns bara en enda ras för mig och det är ju Golden givetvis... :)  Den har rätt personlighet för mig, jag kommer inte ifrån detta. Jag har alti köpt mina hundar efter deras användningsområde och vilken mentalitet de har för mina ändamål. Jag kan inte hitta någon lämpligare ras än Golden... Så nu till den stora lilla frågan :)... Vad kan jag göra för att hålla rent hemma efter min framtida Golden? 


Det finns en konkurrent till Golden i min lilla hjärna, och det är Flatten. Ni som har bägge två, vilken skillnad ser ni i temperament? Jag har haft ett par flattar i mina verksamheter, tyckte inte att dessa fällde, även om det var individuellt. Men herre så de skilde sig mellan personlighet mellan tiken och hanen. Hanen var överallt och såg ut som självaste goofy, medan tiken var elegant och lugnet själv. Har fått lite känslan av detta. 


 


Vill bara ha så mycket diskussion som möjlig :) 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Wicky och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 18 september 2021 av Anneli Re: Hundar som fäller mycket, vad kan man gör...

Jag har sedan länge flatcoated retrievers. Har aldrig haft en golden även om jag träffat många sådana under mina "hundår".


För att ta din fråga om fällning först: flattar fäller höst och vår. Inga kolossala mängder som labradorer som ju fäller mycket och konstant. Hanterbar fällning med andra ord. Däremot drar mina flattar in en hel del lera, barr, frön, små kottar och allsköns skräp i sin päls efter skogspromenaderna och behöver då en borstning eller rentav en avsköljning. Det kan vara samma med golden. Docj uppfattar jag golden som "pälsigare" med mer underull än vad en flatte har, så kanske fällningen är rikligare.


Flattar är kända för att vara livliga, en del så livliga att de är fnattiga. Fnattigheten är inget som eftersträvas enligt den uppfödare jag mest vänder mig till utan sådant beteende väljs bort vid avel.  Mina flattar är vänliga och lagom livliga om man så säger. Entusiastiska är kanske ett bättre ord för deras sätt att vara.Fnattiga är de inte.  De har en tydlig av och påknapp. De golden jag träffat på har varit rätt lika alla mina flattar i beteendet, men jag har som sagt aldrig bott tillsammans med en golden - det är ju då man får en mer korrekt uppfattning om hundens mentalitet.


Könsskillnader till utseendet finns och ska finnas  inom många raser. Dock uppfattar jag att hanhundar, åtminstone inom spaniel- och retrieverraserna, generellt är lekfullare än tikar och det högt upp i åldern. Äldre tikar kan bli surkärringar (jo faktiskt!) men en flattehane på 10-12 år kan oftast fortfarande bete sig som en unghund.


 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#2 18 september 2021 av Lona Re: Hundar som fäller mycket, vad kan man gör...

Hej och välkommen (tillbaka)!


Jag har iofs labbe själv men umgås en hel del med retrieverfolk. Jag skulle säga att skillnaderna mellan golden ochg flatte till viss del beror på vilken typ av raserna du tittar på. 
Golden är ju väldigt uppdelad med allt från rena soffpotatisar till rena jaktmaskiner, jag tänker mig att om man jämför en utpräglad showgolden med en flatte så är det väldigt stor skillnad i både energi, arbetsvilja och "flamsighet". Jämför man en jaktgolden så ligger förmodligen energin mer lika - men flatten är ändå betydligt fnattigare (för att använda Annelis uttryck).
Det är säkert en viss uppdelning av flatten också numera men där har jag inte så stor koll.


Det beror väl lite på vad man skall ha hunden till, på vilken nivå och om man vill ha en mer sansad eller "clownig" hund även om båda har samma arbetskapacitet.


Hanar och tikar, där håller jag med Anneli, hanar är ofta mer "barnsliga" längre upp i åren medan tikar kan bli lite bitchiga.
Själv föredrar jag ändå tikar helt klart, jag tycker att de är mer personliga än hanar på något sätt.


Jag tror faktiskt inte att golden fäller så himla mycket mer än schäfer och pälsen lägger sig i ganska välartade tussar. (Labbar däremot barrar överallt!)
Där finns en viss skillnad mellan könen, tikar tenderar att till stor del fälla beroende på var i löpcykeln de befinner sig, hanar dräller lite allmänt även om det brukar vara värre på vår och höst.


Om man borstar regelbundet och gärna ger hunden ett rejält bad vid fällning så minskar pälsmängden hemma betydligt.
Ett bra foder hjälper också, det knepiga där är att veta vilket som är bra för just den hunden. B-vitamintillskott och en bra laxolja el dyl kan vara bra under fällningen.

Svara på detta inlägg

ellennd
Medlem 2021-07-09
#3 22 september 2021 av ellennd Re: Hundar som fäller mycket, vad kan man gör...

Det går inte att hindra en hund från att kasta hår. Men du kan välja en hund som inte fäller lika mycket. Det finns ingen hypoallergen hund, men vissa orsakar mindre problem än andra. Tips för att minska avkastningen är att borsta hundens päls. Varje hund har en unik päls. Det är viktigt att välja rätt borste för deras speciella päls. Några andra tips är att använda ett verktyg för avkastning, Använd ett verktyg för avkastning, Håll din valp hydrerad och bada din hund regelbundet.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Aktiv valp - ger vi för mycket uppmärksamhet?   [2] 25 jun: Nokko 27 jun: Nokko Hur mycket köttfärs till 3,5 veckor valpar?   [1] 28 apr: Double_a 29 apr: Gurkans Hur mycket foder ger ni era jakt labradorer?   [0] 25 jan: Nalle och Tindra Valp med för mycket energi för att tränas   [2] 2 aug: Hector24 2 aug: Anneli Hundgodis att göra själv   [3] 28 jul: Mira och Esther 29 jul: Anneli Äldre hund h svårt vara själv eller med människor   [4] 22 mar: Wichita 26 mar: Dimma Dåligt samvete när valpen roar sig själv   [4] 30 jul: Emmastog 31 jul: Lona Hur mycket omelett kan hunden äta?   [5] 3 mar: Lovely havamalt 4 mar: Lovely havamalt Mycket sjuk schäfer valp   [3] 4 dec: Schäfer tik 4 dec: Anneli Urinsten och kissar mycket   [0] 30 nov: Superhoven
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Långhårig Collie | Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Schäfer | Jack Russell Terrier | Bichon Havanais | Chihuahua | Shetland Sheepdog
© 1998-2024 Enfinia AB