Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
12 oktober 2021 av Rezt i övriga hundfrågor (23 svar)
Rasism mot hundar inom tränings klubbar?

Hej allihop det var ett tag sedan!


Detta kan bli ett långt inlägg men iaf. Jag och sambon adopterade en hund från ryssland, vill inte påstå att vi räddade honom eller liknade, han passade oss med det vi såg. Gick super fint i kopplet med en unggrabb(ca8 år) och beskrevs med låg/medel energi med låg definerat! han är 57 cm mank och 30kg. 


Ras: Förmodligen mongolisk mastiff blandad med village dog. (dna test kommer).


Nu till rubrikens syfte, Igår var vi svenska hundklubben i området och skulle träna hunden( vi är medlemmar) detta för att den hundgård vi brukar vistas i, sköts inte av ägare dvs plockar inte upp efter hundarna... 


Sambon hör hur dem ifråga sätter vårt förstånd att ta in en hund från utlandet och den för in massa bakterier/virus, rabies.. Var kommer denna rasism ifrån? och att den inte kommer kunna bli tränad.. förstår inte "hundmänniskor" att detta kollas? fick också frågan varför vi inte tog en svensk hund istället.. som omplacering.. Vi bor i en 1a och inte ute på landet vilket alla hundar som är på blocket behöver. Samt vill inte köpa oansvarig avlad corona valp. Ena instruktören undrade hur långt i lydnad vi hade kommit och såg att vi har klarat av vardagslydnad 2.  men ändå så kommer rasismen. är inte alla hundar värda ett riktigt bra liv? oavsett om de kommer från ett annat land?


Organisationen vi tog han från gör vetrinärskoll samt kollade de vanliga problemen hundar har. Vi gjorde även besiktning 1 dag efter vi fick honom samt gav han rabies vaccin och avmaskning och bravecto. 


Har andra haft liknade bemötande? berätta


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Rezt och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 3
123

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 12 oktober 2021 av Ayrin Re: Rasism mot hundar inom tränings klubbar?

Jag är uppriktigt talat också skeptisk till att "adopterade" hundar, särskilt då österifrån. Det finns gott om dokumenterade fall där organisationerna som sköter tocket inte alls sett till att ens rabiesskyddet varit tillräckligt.


Det är en risk för att få in sjukdomar vi inte har i landet, och det är i många fall mer eller mindre ett djurplågeri att transportera halvvilda hundar.

Från SVA:
"Ett 30-tal hundar från Ryssland har importerats till Sverige av en ideell organisation som förmedlar gatuhundar till ägare i Sverige. I samband med importen i juni gjorde polska myndigheter stickprov vid den polska gränsen och det visade sig att en hund inte hade tillräckligt skydd mot rabies. Jordbruksverket beslutade därför att provta samtliga hundar som förts in i samma sändning, samt hundar i ytterligare en sändning för att undersöka om det finns systematiska brister i vaccinationen. Hittills har 17 prover analyserats. Flera hundar har visat sig ha för dåligt skydd mot rabies, vilket kan innebära en risk för att rabies förs in i Sverige."
https://www.sva.se/aktuellt/nyheter/importerade-gatuhundar-har-bristande-rabiesskydd-kan-utgora-risk/


"värda ett riktigt bra liv"? Ja, visst, men till vilket pris? Folks oansvariga import av hundar, särskilt gatuhundar, riskerar att vi får in diverse sjukdomar och parasiter som kommer att döda en massa andra hundar.

Svara på detta inlägg

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#2 12 oktober 2021 av Puddingpastejn Re: Rasism mot hundar inom tränings klubbar?

Instämmer. 


Nu i samband med pandemin har det fuskats mer än någonsin med dokumentationen kring införsel. Jag är också skeptisk. Väldigt skeptisk.


Det finns säkert bra organisationer, men de som missköter sig ger hela grejen med importerade gatuhundar dåligt rykte och utsätter både folk och hundar för väldiga risker, vilket jag tycker är fullkomligt oförlåtligt.


Men, ett stort men, är väl att man inte behöver vara ohövlig mot andra hundägare, oavsett klubb eller träningsform. Att gå hundkurser ska väl uppmuntras oavsett vilken hund man har, så att vara oartig och exkluderande inom klubben tjänar ju ingenting till, inte när hunden redan befinner sig i sin nya familj. Så det var tråkigt att höra tycker jag. 


Bättre då att diverse svenska hundorganisationer konstruktivt upplyser folk om riskerna med att importera hundar. 

Svara på detta inlägg

Rezt
Medlem 2021-03-21
#3 12 oktober 2021 av Rezt Re: Rasism mot hundar inom tränings klubbar?

Jag håller helt med er angående säkerheten! Men man kan även böja tillbaks det i sverige. Under corona har Aveln på hundar sett fördjävlig ut, kennlar avlar för att sälja inte för rasens bästa.


Jag oroade mig  och därför fick min vovve rabies vaccin i polen och i sverige pga att det går tyvärr inte att lita på kvaliteten på vaccinet. Jag älskar hundar oavsett bakgrund och förstår osäkerheten det finns. Pratade även med fler andra som har tagit från denna organisation innan. Men att dömma en hund pga ursprung är inte helt rätt, det är exakt samma sak som att dömma en adopterad människa från ett annat land. Men jag hoppades på att de skulle ha mer kärlek till hundar över lag och inte bara "sin" ras iom att de är instruktörer och klubben säger att alla är välkommna och vovvens bästa är i fokus... Kändes inte riktigt så när vi var där!:(


 

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#4 13 oktober 2021 av Gurkans Re: Rasism mot hundar inom tränings klubbar?

Nej, man kan inte alls jämföra barnadoptioner med att köpa in gatuhundar från olika delar av världen. Möjligen att man kan jämföra trafficing av barn med dessa "hundadoptioner". En normal adoption av barn från andra delar av världen kan väl i så fall mest jämföras med när uppfödare importerar hundar från andra uppfödare utomlands, där allt sköts precis som det ska, där hundarna är väldokumenterade.


Lite synd att du tycker att svenska uppfödare avlar oansvarigt och sedan köper du en hund utan minsta kunskap om dess bakgrund och tycker det är bättre (vad är ens raserna du tror din hund består av? Möjligen någon lokal benämning på hundtyper, men några hundraser är det inte)... är det bättre att inte veta? De flesta kunniga och ansvariga uppfödare i Sverige avlar lika ansvarigt under corona som annars. Vet du som valpköpare vad du vill ha så är det ju lätt att sållra bort de uppfödare som inte avlar som du tycker är rätt eller där avelskombinationen inte uppfyller dina krav, men jag är inte så säker på att ni faktskt vet hur ni ska veta om en avelskombination är bra eller ej. Det blir mycket lättare att lite svävande slänga sig med att alla uppfödare under corona avlar oansvarigt, för det har man hört att andra säger...


Dock ska ni inte bemötas otrevligt när ni betalar för att gå en kurs.

Svara på detta inlägg

Rezt
Medlem 2021-03-21
#5 13 oktober 2021 av Rezt Re: Rasism mot hundar inom tränings klubbar?

Min hund är klassiferad blandras, men är av rasen Mongoliskmastiff och laika.. Vissa raser faller man pladask för. Jag adopterade honom då jag inte vet om han hade det bättre än vad han har nu dvs jag räddade honom inte. och nej alla är inte gatuhundar, vissa är familjehundar som har blivit lämnade på sheltret, hittade fast kjedjade, osv. Mentaliteten i ryssland är om man inte har tid för hunden så kastas den ut. 


Det finns många bra kennlar jag har varit i kontakt med men dom tar max 1-3 kullar per år, 1 kull per tik. Sedan finns det kennlar som pumpar ut kullar i sverige speciellt under corona detta för pengar skull. Det är extremt på frästande på tikens kropp att föda mer än 3 kullar (risk för hd problem).. När det gäller adoption av barn/hundar så är jag fast i det jag tycker, enligt mig är det samma sak.


MEN jag är emot smuggelvalpar/hundar då mest pågrundutav osäkerheten av sjukdomar och att valparna tas från tiken vid 4veckor... sedan kastas tiken åt sidan när hon är använd vilket inte är humant.


Min hund togs in lagligt och genom gått flera vetrinär besök innan och efter ankomst. Hundklubben sa bara, ja det finns hundar i sverige som behöver stöd.. Ja absolut, men de hundarna ska vara ensamhundar(planerar fler i framtiden), bo på landet(gör inte det i dagsläget, kommer inte göra) och familjen ska inte ha barn(vilket vi planerar i framtiden). Detta gör att det är extremt svårt att adoptera/omplacera hundar i sverige för majoriteten. Jag vill också poängtera ut att det är väldigt lite fokus på hur personerna är som adopterar hundarna, blir väl mer kontroll om man går vidare i omplacerings kön. 


Men att ha förutsatta meningar kring import(lagligt) hundar och knyta det till smuggel(olagligt).


De resonemang personer har är oftast väldigt likt SD partiet. 


 


 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#6 13 oktober 2021 av Ayrin Re: Rasism mot hundar inom tränings klubbar?

Så bra att du gjort extra vaccinationer mot rabies.


Dina åsikter om svenska uppfödare tycker jag dock är rätt verklighetsfrämmande. En tik får max ha två kullar inom 12 månader och ska därefter få vila minst ett år. Känner du till att någon bryter mot den regeln är det din (moraliska) plikt att anmäla vederbörande.


En tik får dessutom inte vara mamma till mer än 5 valpkullar under hela sitt liv.


Det är välkänt att det finns diverse "adoptionsförmedlingar" för hundar som inte alls sköter vaccinationer mm och också misstankar om att en del gatuhundar snarare kommer från shelters där de får föröka sig. En hel del "hundsmugglare" idag är sådana som kör med falska papper snarare än gömmer valpar i bilen, så skillnaden mellan en "adopterad gatuhund" med falska papper och en valpfabriks-valp med falska papper är väl inte jättestor i mina ögon.


Vad SD har med saken att göra har jag mycket svårt att se.

Svara på detta inlägg

Rezt
Medlem 2021-03-21
#7 13 oktober 2021 av Rezt Re: Rasism mot hundar inom tränings klubbar?

håller helt med dig Ayrin. kommer inte ihåg "kennel"namnet som avlade schäfrar, men deras MH och HD/ED var inte speciellt lockande.


Nu när jag säger under corona så har faktiskt många kennlar tagit dubbelt så många kullar om inte mer men de mer seriösa tänker mer på rasen och bortser från corona och fortsätter i samma takt som innan corona. Vi tittade på berner sennen,Rottweiler, schäfer osv och fick jätte bra kontakt med flera kennlar som även varnade för "oseriösa" kennlar de tipsade också om kennlar, när vi väl tittade upp de så var nästan alla valpar fri röntgade och av väldigt fina gener, men tyvärr hade tikarna gått tomma. Sedan vet jag inte när du tittade på blocket, men antalet valpar som säljs från privat personer har ökat drastiskt under 2 år! Detta är både smuggel och ops tiken vart dräktig.. till jag vill starta kennel mentalitet. 


Sen vet jag också att en hane får max få 5 kullar och valparna ska utvärderas innan han får paras igen, detta sker tyvärr inte alltid. Bara för att hanen är jätte fin, frisk så finns det risk i gener som gör att valparna inte har samma fina genitik.


 


Jag antar att jag inte trodde att när man hör import hund så tror man direkt på gatuhund. Jag älskar hundar och oftast tänker jag väldigt lite på vart de kommer ifrån likt när jag pratar med människor, ursprung spelar väldigt lite roll för mig. Absolut finns det väl oseriösa organisationer som oseriösa uppfödare. Och att anta att alla omplacerings/importerade hundar är problem hundar är helt fel.


Min vovve hade 1 vecka där han testade gränser och var något reaktiv men efter en korregering så fattade han att THATS A NONO( allt jag sa va ett skarpt NEJ). Jag trodde hundmänniskor viste att det väldigt sällan är fel på hunden (men det förekommer) och att det oftast är föraren. Har föraren väldigt lite ansvarstagande så ska man passa sig.. men att ha fördommar innan man lär känna antingen människan eller hunden är väldigt fel. 

sedan importerar kennlar hundar för avel för att minska inavels graden. Dessa hundar kommer också från ryssland, spanien osv. skillnaden är att de har stamtavla.. och de kennlarna som exporterar i ryssland har förmodligen sålt hundar till ägare som sedan kastar ut hunden på gatan.. vilket resulterar i "gatuhundar" för att det inte passar eller man orkar inte ta hand om hunden längre, tur så finns det kennlar i sverige som tar tebaka hunden om livet skulle ändras. Om jag ser en reaktiv hund eller aggressiv hund så tänker inte jag, fyfan va stökig hund.. utan hmm undra vad den hunden har varit med om eller inte varit med om.. ingen socialisering kan resultera i reaktivitet även aggression, sedan kan det vara genetiskt.


Hör hur jimmy åkesson pratar om invandrings politiken, och ta tänk att han pratar om hundar så låter argument likadant som de flesta med åsikter kring importerade hundar.


Sedan måste man göra sin forskning, jag ringde runt för att ta reda på så mycket som möjligt om organisationen, att den var laglig, om de hade varit med om något konstigt innan jag änns började tänka på att importera min. Och det är nog där många som omplacerar/adopterar hundar faktiskt lägger väldigt lite energi. Vi var väldigt noga med att få alla papper och video besök under vetrinär besöken (svårt att förstå ryska dock).


Säkerheten för alla hundar ska vara prio! oavsett om det är import eller renrasig!

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#8 13 oktober 2021 av pipilotta Re: Rasism mot hundar inom tränings klubbaratt

Vet att jag brukar vara OT men vad menar du med att jämföra Jimmie Åkrsson, SD, med diskussionerna runt smuggelhundar, blandraser osv...?? Berätta gärna för mig, nyfikna Annika


 


 

Svara på detta inlägg

Rezt
Medlem 2021-03-21
#9 13 oktober 2021 av Rezt Re: Rasism mot hundar inom tränings klubbaratt

Resonemangen kring importhundar liknar SD invandrar politik otroligt mycket, Vi har tillräckligt i sverige, vi måste hjälpa de som finns här eller skicka ut dem... 


Som svar på att vi har tillräckligt med hundar i sverige som behöver stöd, det håller jag med om, men de som köpte tog inte ansvar, var med om personliga saker som kommer ivägen. Men de hundar ska juh bo på landet, inte med barn, som ensam hund.. osv vilket är jätte tråkigt, vi ville adoptera en renrasig BC med stamtavla. Men bodde inte perfekt enligt dem  och de tittar oftast i senare skede om personerna passar, vilket jag vet är det absolut bästa för en hund.. att personerna passar mer än boendet och att personerna är villiga att ge hunden 100%. (den hund vi tog går vi ut på promenad 4 ggr per dag, tränar ca 30 minuter om dagen och gossar med hela tiden, en riktig kelknutte)


Det ända som ofta skiljer sig är att SD inte pratar om sjukdommar.


vilket är det ända resonemang jag kan köpa, men därför krävs det ansvarstagande av de som importerar och exporterar hundar. Men att dra alla som importerar hundar över sammakant är samma sak som den rasismen vi har och som existerar. Sen är jag jätte emot smugglig som tidigare nämt.

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#10 13 oktober 2021 av pipilotta Re: Rasism mot hundar inom tränings klubbaratt

Tror bara du har träffat på okunniga, osäkra och rädda människor som du inte ska tänka på som rasister.  De finns i hela samhället . även i hundkretsar förmodar jag och jag kan inte tycka att det kan jämföras med något politiskt parti alls. 


Kan tillägga att min dotter är svensk/iransk och min hund är blandras. Det är inget viktigt för mig, utan jag umgås med de människor som respekterar mig, min dotter och hund.  Man kan inte slåss mot dumhet, fördomar,  bara försöka upplysa.....

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 3
123

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Schäfer och träning   [4] 24 apr: gibson_cc 4 jun: Sezziyanen Träning hela tiden   [9] 13 nov: Geka 1 mar: VitHerde Ice Belöning vid träning   [2] 8 nov: Geka 9 nov: Ayrin agility träning   [0] 17 maj: Anderhund654 Träning för valp !!   [3] 3 jul: Tildaottos 3 jul: Torparinnan Hjälp med social träning   [1] 13 jun: pauline 13 jun: Svea58 Behöver hjälp med social träning Helsingborg   [0] 18 mar: Bambikill Welsh springer spaniel under träning   [0] 11 mar: Lindamarita godisbitar vid klick-träning   [1] 3 sep: lillflingis 3 sep: Ayrin utställning träning   [1] 5 jun: Leonko090309 17 maj: alexaura
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Grand Danois | Flatcoated Retriever | Eurasier | Engelsk Bulldogg | Golden Retriever | Dvärgpinscher | Dvärgschnauzer
© 1998-2024 Enfinia AB