Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
15 november 2021 av Marie&Smilla i övriga hundfrågor (17 svar)
Någon som är bra på regler kring fodervärdsavtal?

Jag ska försöka beskriva mitt problem kortfattat och lättförståeligt:


För snart ett år sedan köpte vi en blandrashane av en kvinna som hade två tikar med varsin kull. Vår hane ville hon ta en kull efter och vi fick 2000kr i rabatt. Skrev på skk's papper om fodervärd med ett tillägg att hunden är vår och att hon bara vill ha en kull efter honom. 


Nu har vi problem med att han är aggressiv i vissa lägen och att kan skvätter och markerar inne. Vi tänker att en kastrering kanske kan råda bot på detta och vill diskutera det med uppfödaren. Hon har tidigare sagt att det inte är säkert att hon ska ta en kull efter honom eftersom hon i nuläget inte har en obesläktad tik. 


Problemet är nu att det inte går att få tag i människan! Hon har flyttat sedan vi hämtade hunden och telefonnumret hon hade går inte att nå. Hon skrev en mailadress på avtalet men där svarar hon inte heller. 
Jag skrev ett SMS till henne ett par dagar efter att vi hämtat hem honom som hon inte svarade på.


Enda gången jag fått tag på henne är via blocket när hon hade en valp till försäljning i somras.  


Vad har jag för rättigheter och skyldigheter i detta?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Marie&Smilla och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#11 16 november 2021 av Ayrin Re: Någon som är bra på regler kring fodervär...
          Re: Någon som är bra på regler kring fodervär...
          

Rent instinktiv skulle jag säga att avtalet inte är giltigt eftersom ni använt SKK:s avtal som inte gäller blandraser. Dessutom innebär det att fodervärden inte betalar något för hunden. De du beskriver låter mer som köpteavtal med bibehållen avelsrätt, men även där kan inte SKK.s papper användas. Att du sedan inte heller får tag på uppfödaren är ju klart ett problem. Skulle vara intressant att se mer av själva avtalet ni båda skrivit under. 

Jag tror nog inte att skks avtal skulle vara ogiltiga bara för att det inte  är en renrasig hund, snarare brukar det vara en bra idé att använda "färdiga" avtal och inte skriva några egna eftersom de sällan är giltiga.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#12 16 november 2021 av Ayrin Re: Någon som är bra på regler kring fodervär...
          Re: Någon som är bra på regler kring fodervär...
          

Vi betalade 15000, kullsyskonen kostade 17000


Jag får nog skriva ett brev till henne men eftersom hon flyttat krävs en liten aning detektivarbete. Man kan ju tycka att hon har ett ansvar att ge oss någon väg att kontakta henne men så är inte fallet...

@TS
Väldigt svårt att tro avtalet egentligen binder er. Dels har hon skrivit att hunden är er, och äger ni hunden så äger ni också avelsrätten, och dels skulle jag hävda att prisavdraget sannolikt är för litet för att det ska anses att det är orimligt att ni äger hunden.


*Men*, oavsett det skulle jag gjort mitt bästa för att uppfödaren ska känna sig hyfsat nöjd, tvister och osämja brukar bara vara jobbigt.


Gällande kemisk kastrering så funkar det (oftast) lika bra som en riktig. Slutar han inte skvätta med ett chip är det stor risk att han inte heller slutar skvätta utan kulor.


Eftersom det du beskriver om hans aggression mer låter som försvar än könsdrift har jag svårt att tro att kastrering ska hjälpa mot den. Baserar den sig i rädsla och osäkerhet riskerar den snarare att bli värre.


Oavsett kontraktet, chippa först och testa. Eller ännu hellre, ta kontakt med nån bra hundtränare (som jobbar med REKO metoder) eller hundpsykolog så ni får hjälp med att jobba med honom. 

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#13 17 november 2021 av Gurkans Re: Någon som är bra på regler kring fodervär...

Avtal som man ingår är jurdiskt bindande oavsett vilket avtal som använts. Undantaget är om avtalet kan anses oskäligt och då får man pröva det i domstol. Alltså, även om uppfödaren använt SKK:s avtal till en blandras så är det juridiskt bindande.


Att du äger hunden är också klart eftersom du betalat pengar för den. Så fort man betalat något så äger man sin vara/hund, så det uppfödaren har rätt till är avelsrätten enligt avtalet.


I dagens digitala samhälle ska det väl inte vara omöjligt att hitta kontaktuppgifter till någon, så länge de inte har hemlig adress.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#14 17 november 2021 av Ayrin Re: Någon som är bra på regler kring fodervär...

@Gurkans
Ja, frågan är väl om avtalet kan anses vara skäligt då TS fått en så liten rabatt (2000 kr på en köpeskilling på 17000 om jag inte missminner mig).


SKK nämner ju att man ska betala halva kostnaden när det är fråga om köpeavtal med bibehållen avelsrätt, vilket det ju snarare är frågan om än ett fodervärdsavtal.


Den här texten tyckte jag var rätt intressant, även om delar av den är dåligt skrivna.


https://kundo.se/org/svenska-kennelklubben/d/fodervardsavtal-vs-kopeavtal-med-bibehallen-avelsr/

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#15 18 november 2021 av Gurkans Re: Någon som är bra på regler kring fodervär...

Vi kan inte blanda in vad SKK säger och inte säger här eftersom de bara kan kräva av sina medlemmar att följa deras regler. Denna uppfödare är uppenbarligen ingen medlem i organisationen.


Som sagt, anser man att avtalet är oskäligt så får man pröva det i domstol. Det räcker inte med att bara tycka att det är oskäligt. Dessutom, uppenbarligen ansåg man att det var skäligt när man skrev på det.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#16 18 november 2021 av Ayrin Re: Någon som är bra på regler kring fodervär...

SKK gör ju sina avtal mha jusrist och de har säkerligen prövats rättsligt mer än en gång. Därför jag tänker att det är rimligt att utgå från vad SKK säger.


Ja, det tyckte man uppenbarligen, men det är ju så att vi inte riktigt har avtalsfrihet i Sverige, dvs ingen kan lura på dig ett hur dåligt avtal som helst.


Med detta sagt så håller jag med om att TS bör försöka följa avtalet. Om de nu absolut vill kastrera kan de ju göra det kemiskt.

Svara på detta inlägg

Marie&Smilla
Medlem 2004-01-01
#17 20 november 2021 av Marie&Smilla Re: Någon som är bra på regler kring fodervär...

Tack för alla svar!


Nu har uppfödaren via en av de andra valpköparna meddelat att hon har en annan hane och att vi kan riva kontraktet. Jag kommer att be om skriftligt på det, sen blir det kastrering!

Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Osäkra kring uppfödare   [9] 28 jun: Fluffy93 28 jun: Lona Råd kring avlivning   [10] 14 apr: Olivia Lagotto 21 apr: Olivia Lagotto Köpa hund i Norge-regler??   [26] 20 okt: juliaj84 6 nov: juliaj84 fråga kring Coton de Tulear   [1] 1 maj: Matilda L 3 maj: Torparinnan Frågor kring hunds beteende   [3] 9 mar: jonatannk 9 mar: jonatannk Sovrutiner kring plats   [1] 24 feb: Solsophia 24 feb: Anneli Frågor kring att flyga med hund   [2] 20 feb: Solsophia 21 feb: Puddingpastejn Frågor kring valp   [13] 8 sep: cosmo19 17 sep: Lona Frågor kring smart halsband för hundar   [1] 19 mar: petterhg 19 mar: syteryster Enorm osäkerhet kring valpköp   [7] 18 okt: Bluebell 22 okt: bes
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Dobermann | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Grand Danois | Labrador Retriever
© 1998-2022 Enfinia AB