Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
19 januari 2022 av JohannaS i övriga hundfrågor (5 svar)
Hur får jag hunden att gå NERFÖR trapporna?!

Har en Chow Chow på 10 månader, en fantastisk, självsäker och orädd kille. Däremot har vi skapat ett problem som börjar bli omöjligt, pga sviktande fysik. Han vågar inte gå nerför trappor och vi bor på andra våningen. I början tyckte vi att han var för liten fysiskt och många varnade oss just för trappor i växande fasen, så vi bar ner honom. Vi började successivt låta honom gå uppför och senaste månaderna även uppmuntrat honom att gå ner själv. Visar egentligen inga tecken på rädsla i lilla trappan på fem trappsteg. Det funkar kanon efter promenad men han är otroligt ivrig att komma ut, så han missar trappsteg och enligt mig, håller på att slå halvt ihjäl sig. Försöker lugna honom redan innan trappan men det fungerar inte särskilt bra. Har provat att "bara gå" men han smiter uppför lilla trappen istället (pga lite längd på kopplet, som egentligen är för att han ska kunna ta sig ner utan att det tar stopp om jag inte är lika snabb..). Trappan är ganska brant så jag förstår att han tycker det är obehagligt. Dessutom i marmor så det gör ju inte saken bättre.


Han har börjat närma sig 25kg och jag ORKAR verkligen inte längre. Jag behöver desperat hjälp och en lösning, gärna utan att han bryter alla ben eller gör volter nerför alla trappsteg haha.


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om JohannaS och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#1 19 januari 2022 av Puddingpastejn Re: Hur får jag hunden att gå NERFÖR trapporna?!

Min spontana tanke är att lägga lite godissmulor på varje trappsteg. Vill han ha godiset så måste han ta det steg för steg och bli lite försiktigt och kroppsmedveten. Värt ett försök i alla fall kanske? 

Svara på detta inlägg

JohannaS
Medlem 2021-03-30
#2 20 januari 2022 av JohannaS Re: Hur får jag hunden att gå NERFÖR trapporna?!

Tack för tipset! 
Har funderat på någon liknande lösning men tänkte att det kanske också ökar risken för att han ska tippa över men det är nog jag som är lite överbeskyddande haha! Jag försöka mig på det under dagen, vi måste verkligen gå all in på trappstädningen nu

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#3 20 januari 2022 av Gurkans Re: Hur får jag hunden att gå NERFÖR trapporna?!

Mina chowvalpar lär sig att använda trappan till övervåningen i vårt hus när de är runt 8-10 veckor. Först lär de sig att ta sig uppför och sedan lär jag dem att ta sig nedför genom att i början sätta ner dem typ fyra trappsteg från slutet, så att de ser slutet och inte tycker att det är övermäktigt. De lär sig sedan snabbt att ta sig ned för hela trappan.


Bor man i lägenhet och ska gå i trappor flera gånger om dagen så kan det vara klokt att under den första tiden bära valpen kanske hälften av gångerna, men sedan är det viktigt att valpen faktiskt lär sig att gå i trappor på ett normalt sätt. Nu har du ett probem och det är bara att jobba på det. Ta det stegvis. Ha kort koppel så att din hund inte kan kasta sig utför trappan, utan måste gå normalt. Skaderisken finns när hunden inte vet hur trappor fungerar, inte av normalt trappgående.

Svara på detta inlägg

JohannaS
Medlem 2021-03-30
#4 20 januari 2022 av JohannaS Re: Hur får jag hunden att gå NERFÖR trapporna?!

Ja, förstår att de ska lära sig det mycket tidigare men det är lätt att vara efterklok. Inser ju att vi har gjort det till en björntjänst genom att inte lära honom direkt. Har läst en del om detta sätt, känns lite svårt när han ändå blivit så stor (och egentligen förstår trapporna). 


Absolut så ska vi jobba ännu hårdare för att lyckas stärka honom så han självmant vill gå nedför trapporna! Får försöka hålla kort koppel så han "hålls på plats" och träna efter promenaderna när han har lugnat ner sig lite och egentligen bara vill hem. 

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#5 20 januari 2022 av Anneli Re: Hur får jag hunden att gå NERFÖR trapporna?!

Du skriver att det är marmortrappor. De kan upplevas som hala av både människor och djur. Min egen mamma halkade, föll  och bröt handleden i en sådan trappa när hon gick ner från sin våning. Hyresvärden borde försett trappstegen med halkskydd, vilket han också erkände och genast tog itu med. Finns det halkskydd på trappstegen? Om inte - kräv genast att sådana kommer på plats.


Mina båda flattar är trappvana, men jag ser ju att de går mycket försiktigare när vi någon gång ska upp och nerför en marmor- eller komposittrappa som inte har halkskydd.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Kan jag ge hunden Maxrelax som gått ut på datum?   [2] 1 jul: Nelreb 2 jul: Nelreb Hur ska man rasta hunden?   [12] 2 jun: mojji 25 jun: mojji Hunden ÄLSKAR andra hundar   [2] 22 sep: Hector24 24 sep: Torparinnan Hunden blir påkörd av en moped   [3] 18 aug: Doglover83 18 aug: Ayrin Kommandon hunden kan   [4] 14 nov: Geka 18 jan: Pommes Mandolin Att sälja hunden   [6] 25 okt: Omakha96 25 okt: aenima Vad gör man när hunden inte lyder vid inkallning?   [15] 6 apr: Laban76 8 apr: Laban76 Ta med hunden när bortbjuden el ej? (Stress)   [7] 29 jan: Chocolate AK 17 apr: BondBrud Hjälpa hunden slappna av inne   [2] 20 jan: Tessi11 26 jan: LouisLouis Hunden attackerar vår katt   [6] 7 dec: jenka 13 dec: Svea58
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Grand Danois | Chinese Crested Dog | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Finsk Lapphund | Golden Retriever
© 1998-2024 Enfinia AB