Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
4 april 2022 av anna.mi i valpforum (14 svar)
Fruktansvärd ångest efter fått hem valp

Jag har läst detta inlägg som egentligen kunde varit skrivit av mig:


https://vovve.net/Rastplatsen/display_message.asp?tid=6781626&p=4


Jag har läst alla svar flera gånger bara för att få lite tröst, men känner ändå att jag själv behöver ventilera. Jag har nämligen sådan fruktansvärd ångest sedan jag fick hem min valp för tre dagar sen.  Egentligen beter han sig precis som en valp ska. Springer rundor inne, biter i allt han får tag på, gnyr ibland osv osv. Jag vet att allt är som det ska. Men ändå har jag fått denna överväldigande ångest som gör att jag gråter i princip hela tiden, tappat aptiten, känner mig fruktansvärd. Jag tror att det är det plötsliga ansvaret över detta lilla liv. Att hela tiden behöva ha koll, underhålla valpen, se till att den inte biter något, ta ut honom när han behöver kissa/bajsa (bor också på fjärde vån utan hiss inne i stan så det gör det hela rätt så jobbigt). Allt jag vill är att lämna tillbaka honom. Jag tänker att om jag fortfarande mår lika dåligt om två veckor så får jag kontakta uppfödaren. 


Jag är inne i en skör period i livet just nu, mycket jag går igenom och som är väldigt jobbigt, så det är inte konstigt att detta fått bägaren att rinna över. Men även om jag vet om detta så mår jag ju ändå fruktansvärt dåligt. 


 


Jag förstår att jag borde ge det tid, förstår också efter att ha läst inlägget ovan och på andra forum att denna känsla är normal och att den högst troligt kommer gå över. Men jag tror helt enkelt jag behöver lite tröst och uppmuntran för att jag över huvud taget ska orka ta mig igenom detta...


Som medlem kan du här läsa lite kort info om anna.mi och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

anna.mi
Medlem 2022-04-04
#11 5 april 2022 av anna.mi Re: Fruktansvärd ångest efter fått hem valp
          Re: Fruktansvärd ångest efter fått hem valp
          

Det var just de första veckorna som var jobbigast vill jag minnas. Min mamma kom o bodde med oss ett tag och avlastade mig lite så jag fick landa lite och hitta rutiner som funkade för oss. Sen började lillvalpis på hunddagis när jag började jobba igen (när hon var runt halvåret tror jag). Därefter var det lättare, jag jobbade som vanligt, kunde fixa nåt ärende innan jag hämtade osv :)


Oroa dig inte så mycket för "vinthundsincidenten". En mentalt ok valp traumatiseras inte så lätt. Låter som att du har en valp av mindre ras? Isf kan du kanske bära honom/henne ut till nån lämplig plats? Det är rätt kallt och ruggigt ute nu, och småvalpar fryser lätt, så det behöver inte alls vara nåt reellt fel som gör att hen inte gillar att gå ut. Kallt o eländigt bara :).


Ta hjälp, inse att det inte behöver bli perfekt för att bli bra nog och ta några djupa andetag :)

Tack för detta svar. Jag tror också vi behöver landa lite och hitta rutiner. Tror att jag kastades in alla överväldigande känslor och fick liksom inte grepp om situationen. Jag tror jag har haft för bråttom utan att tänka på det, och helt enkelt inte hittat rutinerna ännu. Just nu känns det liiiite bättre. Jag ska sluta ta valpen till rondellen (som är en väldigt liten gatstens-rondell med parbänkar och rabatt i mitten, så ingen behöver oroa sig för att det är massa trafik där, men klart att det rör sig människor och cyklister och lite bilar då jag bor i stan), utan jag ska istället rasta honom på min innegård tills vi båda landat lite mer (anledningen till att jag inte gjorde det från början är att innegården mest består av stenplattor men en liten rabatt i mitten, men det får duga just nu). Jag ska också så smått gå korta promenader med valpen i bärsele och då inte släppa ner honom (om han verkligen inte vill såklart) då det känns som att det stressar honom för mycket just nu, utan att han får se världen men från tryggheten i min famn.


Igen, tack för uppmuntrande svar. <3

Svara på detta inlägg

anna.mi
Medlem 2022-04-04
#12 5 april 2022 av anna.mi Re: Fruktansvärd ångest efter fått hem valp
          Re: Fruktansvärd ångest efter fått hem valp
          

Jag undrar bara om du menar att ni går till en rondell där det finns en gräsmattan  som bilar som kör omkring den hela tiden eller missuppfattar jag som vanligt?? I så fall får du nog bära din valp till någon park eller lugnare område helt enkelt. Vilken hund som helst skulle kunna bli stressad av att vara i en "rondellmiljö"....

Det är en väldigt liten gatstens-rondell med parbänkar och rabatt i mitten, så ingen behöver oroa sig för att det är massa trafik där, men klart att det rör sig människor och cyklister och lite bilar då jag bor i stan. 

Svara på detta inlägg

Puddingpastejn
Medlem 2009-09-10
#13 5 april 2022 av Puddingpastejn Re: Fruktansvärd ångest efter fått hem valp

Du har redan fått flera bra svar. 

Jag kan säga att det du upplever inte är något unikt. Med senaste valpen upplevde jag något liknande. Jag är ingen hundexpert, men det var inte min första hund och jag har arbetat på kennel och som sköterska på djursjukhus, så det kan hända vem som helst gissningsvis. Jag kunde inte riktigt sätta fingret på varför jag kände som jag gjorde, men jag blev vansinnigt nedstämd och tvivlade verkligen på mig själv den första tiden efter att jag hämtat hunden.

Det är en omtumlande upplevelse att ha åtagit sig ansvaret för en varelse som blir helt beroende av en. Det är en stor livsförändring att skaffa hund och då ställs liksom allt på sin spets i livet, då är det mänskligt att tvivla på sig själv. 

Med det sagt, så behöver du rannsaka dig själv och fundera över om du kan komma över detta. Antingen slappna av och försöka vara glad över valpen, eller bita ihop och ta dig igenom vad som kommer vara en skitjobbig period, för det är utmattande att uppfostra en hund. Först när den är liten och sedan ännu värre när den är en trotsig slyngel. Om du kommer fram till att du inte kan ta dig igenom detta på ett sätt som fungerar för dig och hunden så är det din skyldighet gentemot hunden att prata med uppfödaren om att eventuellt lämna tillbaka den. Det är inget fel i det, det är inget att skämmas för, det är helt enkelt att göra det rätta. Du kan välja när i livet du skall ha hund, du kan skaffa en annan hund när det är ett bättre läge. Valpen, däremot, har inget val, och bör ges förutsättningar till att växa upp till en sund och glad hund.


Lyssna på magkänslan. Lycka till. 

Svara på detta inlägg

STB
Medlem 2010-06-08
#14 4 maj 2022 av STB Re: Fruktansvärd ångest efter fått hem valp

Man får lära sig IGnorera hund/arna samt vid Ångerst eller dyligt så har läkartidningen The Lancet en bra artikel om detta som i princip går ut på att göra enklare styrketräning simma eller springa en bit ca 3 KM var det visst och kör på rutiner STENHÅRT!


Hoppas att ni får många ROLIGA år med Valpen nu.

Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Stressad mellanpudel (ångest, stress, oro)   [5] 8 jun: iokaste 16 jun: Heddiz Ångest över valp   [4] 4 maj: hörnmatta 4 apr: anna.mi Stor ångest vid bilåkning..   [4] 1 feb: Jennka 2 feb: Lona Ångest över min valp   [5] 18 nov: lunalovegood 19 nov: pipilotta Ångest efter avlivning   [15] 15 aug: Abc123 15 aug: längtan Ångest... Är det dax nu?   [8] 17 jul: matenia 17 jul: matenia seperations ångest hos min kinesiska nakenhund   [6] 3 jul: bonadea 4 jul: Zingo Ångest...vad ska man göra? sugen på en omplacering   [10] 19 jan: Taxelina 21 jan: Gurkans Fruktansvärd händelse på tåget idag!   [19] 18 jan: Kajsa&Hero 20 jan: Kajsa&Hero Stress, oro, ångest -   [5] 12 jan: z_Ninna99 13 jan: z_Ninna99
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Pudel | American Staffordshire Terrier | Shetland Sheepdog
© 1998-2022 Enfinia AB