Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
6 april 2022 av Laban76 i lydnadsforum (15 svar)
Vad gör man när hunden inte lyder vid inkallning?

Har en tik på nästan 7 månader och allt utom inkalllningen går bra. Innomhus funkar det, i lina går det sådär, man får tjata sig fram, om lös är det oftast omöjligt, man får "lura" henna att komma helt nära för annars håller hon 1-2m avstånd och springer iväg om man närmar sig. Problemen började nog när hon inte ville åka bil och sedan har det förvärrats av att hon blivit "lurad" när jag haft bråttom.


Jag förstår att man måste träna med lina och belöning men det står mindre om vad man gör när det inte funkar - hur "straffar" man hunden. Om jag har henne i lina och tränar går jag fram och säger något i stil med fy- lyssna på husse och kanske petar till henne i sidan så hon byter fokus. Maximalt om det inte funkar alls ett lätt tag i nackskinnet och lite hårdare ton. Det brukar funka om vi inte skall gå in ifrån att varit ute t.ex. eller till bilen. Är hon lös så kan jag ju inte gå fram till henne utan att hon springer iväg 90% - hur gör jag där? Vill ju att hon skall vara lös på tomten men måste komma om jag ropar.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Laban76 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Hundägare2022
Medlem 2022-01-17
#1 6 april 2022 av Hundägare2022 Re: Vad gör man när hunden inte lyder vid ink...

Jag skulle personligen kanske fokusera på att försöka göra inkallningen till något roligt istället för att "bestraffa" när den inte fungerar! Ett bra tips kan även vara att inte stå stilla när du kallar in hunden utan röra på dig så blir det roligare för hunden, tex springa lite försiktigt bakåt så att hunden känner att hon jagar dig och vill komma hela vägen fram. Belöna också alltid med godis när inkallningen fungerar och gärna något extra gott godis  i början så att hunden blir extra motiverad :) 


Hoppas dessa tips ger dig lite hjälp! 

Svara på detta inlägg

Laban76
Medlem 2020-11-17
#2 6 april 2022 av Laban76 Re: Vad gör man när hunden inte lyder vid ink...

Ja, det känns som att jag prövat allt i den rolig änden. Springa åt andra hållet funkar ibland men inte om vi skall gå in eller till bilen samt om det finns något än roligare etc. Hon är smart och känner igen mönster väldigt lätt, aktar sig för att bli lurad.

Svara på detta inlägg

Laban76
Medlem 2020-11-17
#3 6 april 2022 av Laban76 Re: Vad gör man när hunden inte lyder vid ink...

När hon inte vill gå in ifrån kvällen så låtsas hon att hon vaktar något allvarligt, morrar och springer och skäller vid staketet etc för att se viktig ut haha.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#4 6 april 2022 av Ayrin Re: Vad gör man när hunden inte lyder vid ink...

Om inkallningen funkar så dåligt skulle jag inte ha henne lös under en period. Varje misslyckad inkallning är "pengar på fel konto", dvs hunden lär sig att den kan strunta i att komma.


Dessutom är hon 7 månader vilket i de flesta fall betyder att det är värsta slyngelåldern då man får vara glad om det allra mest basala fungerar...


Så, om jag var du skulle jag inte släppa henne lös öht. Om du ändå har henne lös på inhägnat område, tjata inte, vänta bara ut henne och när hon ser ut att vara på väg till dig, *då* kan du ropa och sedan belöna. Strunta gärna i att ta fast henne, bara ge henne lite godis/lek och sedan låt henne fara iväg igen. Samma i långlina.


Har du inte tid att vänta, använd koppel.


Att bestraffa en hund som beter sig som din när hon inte kommer kommer ju bara leda till att hon håller sig borta. Hon har ju redan lärt sig att det är kul och möjligt att hålla sig borta, om du dessutom gör det otrevligt att låta sig bli fångad så kommer ju sannolikheten att hon kommer till dig ytterligare minska. Dum vore hon väl annars.

Svara på detta inlägg

Laban76
Medlem 2020-11-17
#5 6 april 2022 av Laban76 Re: Vad gör man när hunden inte lyder vid ink...

Jag prövade faktiskt det imorse att sätta henne i löplina istället och sedan på altanen och hon har varit lugn hela dagen efter men jag vet inte om det hjälpt inkallningen än. Lite tråkigt att hålla henne så och hon har så tjock päls att det blir varmt innomhus. 


Ja, hon agerar ju hyfsat rationellt iom att hon undviker någon allvarlig "bestraffning" blir det ingen större nedsida - men möjligen kan man pröva bestraffningen att hon inte får springa fritt alls. 


I längden skjuter hon sig ju i benet genom att inte lyda men det kanske är för mycket begärt att hon skall förstå att det leder i den riktningen.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#6 7 april 2022 av Ayrin Re: Vad gör man när hunden inte lyder vid ink...

Nja, att inte släppa henne en period är inte tänkt som en bestraffning. Hundar är kluriga, men sådana samband är lite väl avancerade för dem.


Skälet till att jag inte tycker att du ska ha henne lös just nu är att varje gång hon skiter i att komma så "belönas" just det beteendet. Och bestraffar du henne sedan så är det ju när hon kommer till dig som det blir otrevligt och det hon kopplar bestraffningen till. Inte att hon inte kom tidigare.


Dessutom är hon i den sk "slyngelåldern", där hunden rent biologiskt är en tonåring, med allt vad detta innebär av drifter och hormoner och testande av gränser. Om du undviker att ha henne lös just nu och därmed undviker att hon lär sig att det är möjligt att inte komma så får du lättare att få ordning på detta senare, när hon blivit vuxen och hjärnan börjat fungera igen ;).

Svara på detta inlägg

Laban76
Medlem 2020-11-17
#7 7 april 2022 av Laban76 Re: Vad gör man när hunden inte lyder vid ink...

Ja, det bkanske måste bli så, få fixa en hundgård eller något.


Skall testa någon privattränare får se.


 


Tack för input.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#8 7 april 2022 av Ayrin Re: Vad gör man när hunden inte lyder vid ink...

Klokt, det är alltid bra att få lite input från nån annan som ser situationen med egna ögon :).

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#9 7 april 2022 av Ayrin Re: Vad gör man när hunden inte lyder vid ink...
          Re: Vad gör man när hunden inte lyder vid ink...
          

Ja, det bkanske måste bli så, få fixa en hundgård eller något.


Skall testa någon privattränare får se.


 


Tack för input.

Vad blev det för hund förresten?

Svara på detta inlägg

Laban76
Medlem 2020-11-17
#10 7 april 2022 av Laban76 Re: Vad gör man när hunden inte lyder vid ink...

En norsk buhund - riktigt trevlig ras i övrigt.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hunden ÄLSKAR andra hundar   [2] 22 sep: Hector24 24 sep: Torparinnan Hunden blir påkörd av en moped   [3] 18 aug: Doglover83 18 aug: Ayrin Kommandon hunden kan   [4] 14 nov: Geka 18 jan: Pommes Mandolin Att sälja hunden   [6] 25 okt: Omakha96 25 okt: aenima Tips på hundtränare med inkallning   [12] 19 maj: Maldah 13 jun: Mira och Esther Ta med hunden när bortbjuden el ej? (Stress)   [7] 29 jan: Chocolate AK 17 apr: BondBrud Hjälpa hunden slappna av inne   [2] 20 jan: Tessi11 26 jan: LouisLouis Hur får jag hunden att gå NERFÖR trapporna?!   [5] 19 jan: JohannaS 20 jan: Anneli Hunden attackerar vår katt   [6] 7 dec: jenka 13 dec: Svea58 Inkallning: hjälp   [4] 17 nov: Snackis 18 nov: Snackis
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Boxer | Shetland Sheepdog | Samojedhund | Cavalier King Charles Spaniel | Coton de Tuléar | Chihuahua
© 1998-2024 Enfinia AB