Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
28 april 2022 av Loppan01 i skaffa hund (7 svar)
Tips på bra uppfödare önskas!

Hej, är en man på 24 år som ska skaffa sig en egen valp inom kort!


Har ännu inte riktigt bestämt ras, men det står mellan jaktgolden, australian shepherd och finsk lapphund. Det är tre, ganska vitt, skilda raser som alla skulle passa in i min livsstil.


Kommer vara ensam i ägandet, det vill säga att hunden kommer bo ensam med mig de inledande åren, men kommer ha ett tätt band med vänner och kollegor (kommer bo i Arvidsjaur).


Med bakgrund beskriven, vilka är de bästa uppfödarna för dessa raser? Kommer det vara ett problem för någon av raserna med en så liten "flock"?


Mvh Erik


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Loppan01 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 28 april 2022 av Ayrin Re: Tips på bra uppfödare önskas!

Tror nog inte det blir nåt problem med flockstorleken för nån av raserna, bara hunden får bra aktivering fysiskt och mentalt och slipper sitta själv hemma dagarna i ända.


Mina föräldrar har haft två finska lapphundar från kennel Black blossom och har varit väldigt nöjda med dem. Kenneln har dessutom valpköpardagar med kurser mm en gång/år som verkar helt fantastiska.

Jatkgolden vet jag inte så mycket om, men de (få) jag träffat har varit fantastiskt trevliga hundar när det kommer till att träna tillsammans.


Aussie är fina arbetande hundar, men det finns vissa problem med mentaliteten, så om du väljer en sådan så var *väldigt* noga och ta i första hand mentaltestade föräldrar, gärna där många släktingar är mentaltestade också.

Svara på detta inlägg

Loppan01
Medlem 2022-01-26
#2 28 april 2022 av Loppan01 Re: Tips på bra uppfödare önskas!

Okej, tack för svar! Black blossom verkade ha en seriös hemsida och fina hundar. Ska höra vidare med dem om mentalitet osv. 


Jo, har hört att vissa aussies kan vara rätt nervösa av sig... någon som äger en fin aussie eller en jaktgolden och vill avslöja var de är ifrån? Eller någon som känner en fin individ av någon av raserna som har koll?

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#3 28 april 2022 av Ayrin Re: Tips på bra uppfödare önskas!

Kolla runt efter lämpliga kennlar som ska ha valpar i närtid och sedan kollar du på hunddata hur det ser ut med mentalstatus hos föräldradjur + andra släktingar + eventuella tidigare valpkullar för föräldradjuren.


Enstaka bra hundar kan ju vara ren tur...

Svara på detta inlägg

Loppan01
Medlem 2022-01-26
#4 28 april 2022 av Loppan01 Re: Tips på bra uppfödare önskas!

Okej, ska kolla det. Tack!

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#5 30 april 2022 av Gurkans Re: Tips på bra uppfödare önskas!

Du väljer mellan tre väldigt olika raser. Aussie och jaktavlad golden är ju arbetande hundar som man skaffar för att man aktivt vill jobba med sin hund, medan den fisnka lapphunden är mer sällskapsbetonad.


Varför just dessa tre raser/rasvarianter? Jag tänker att en uppfödare av jaktgolen vill att du ska arbeta med hunden, helst inom jaktapportering/jaktprov/praktisk jakt, eftersom det är vad den rasvarianten är framavlad för. Vad är det som gör att du inte vill ha en vanlig golden? De finns ju i alla modeller, så man måste ju inte köpa en vit isbjörn.


Leta uppfödare via respetive ras- och specialklubb. Ställ alla de frågor du vill ha svar på, känn efter om du klickar med uppfödaren och tycker att dennes avel och syn på rasen stämmer överens med vad du tycker och köp sedan din valp från den uppfödare som du känner mest förtroende för. Uppfödare av jaktgolden och aussie förväntar sig förmodligen att du ska vara aktiv med hunden (alltså aktiv inom organiserade aktiviteter som passar för rasen, t ex jaktprov, jaktträning, bruksgrenarna etc). Även om finsk lapphund absolut är hundar som man kan jobba med, så är det ändå den mer sällskapsbetonade rasen av de tre, så uppfödare där kräver nog inte att du ska jobba aktivt med hunden, men uppmuntrar nog om du ändå vill det.

Svara på detta inlägg

Loppan01
Medlem 2022-01-26
#6 3 maj 2022 av Loppan01 Re: Tips på bra uppfödare önskas!

Tack för bra svar Gurkan!


Jag har en väldigt mångsidig livsstil med allt ifrån jakt och långa promenader till skidåkning. Tycker även det är kul att arbeta med hunden och lära sig saker ihop. Jag söker en hund som kan vara med på det mesta jag gör och sen vilja gosa i soffan efter en händelserik dag. Det måste inte vara en hund som jag kan jaga med (förrutom eftersök) och behöver inte heller vara en hund som jag åker till brukshundklubben med. Men det kan också vara precis det! Av den anledningen skiljer sig raserna jag valt mycket. Alla skulle passa in i mitt liv, men på olika sätt bara. 


Det viktigaste för mig är att hunden kan träna med mig (långa löpturer i skog) även åka skidor med mig. Också att den är lydig och vill gosa sen när dagen är över. Inriktning såsom jakt, brukshund eller mer sällskapshund är av mindre vikt.


Jag har kollat på rashemsidor som du tipsade om, men den huvudsakliga anledningen till att jag skriver här är för att få en mer personliga åsikter av några som har eller har haft en hundras som jag efterfrågar.

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#7 3 maj 2022 av Anneli Re: Tips på bra uppfödare önskas!

Jag argumenterar nu som lite av en "djävulens advokat":


Man vet egentligen ingenting om en hund förrän man ägt den, levt med den ett par år. Först då ser man om hunden blev den man hoppades på när man valde ras och vaskade fram egenskaper via rasval, härstamning och uppfödare. Det har hänt mig  ett par tre gånger i mina hundval att hunden inte har haft förutsättningar för det jag trott och velat, utan kanske för något helt annat. Har jag älskat de hundarna mindre för det? Absolut inte! Jag har inte tvingat dem att bära en kostym de inte passade i utan låtit dem växa in i en kostym som var mera deras eget val. De är personligheterna i min "hundsamling".

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Tips uppfödare finsk lapphund?   [3] 23 jan: Lindah 1 apr: Lindah Tips uppfödare finsk lapphund   [0] 23 jan: Lindah Lurad av uppfödare med regförbud?   [15] 2 dec: Petiten 7 maj: Bosse R Kontakta uppfödare   [3] 16 feb: Kaffekafka 18 feb: Kaffekafka Letar uppfödare   [13] 14 dec: Jode 19 dec: Gurkans Tips för att få lite mer fart på hunden önskas   [11] 20 sep: Ayrin 22 sep: pipilotta Uppfödare Amstaff Malmö   [11] 23 aug: Sweetiepiehey 27 aug: Hortensia Osäkra kring uppfödare   [9] 28 jun: Fluffy93 28 jun: Lona Uppfödare kränkt av färgpreferenser?   [5] 3 maj: HappyoMois 4 maj: Ayrin Kontakt med uppfödare   [1] 4 mar: BullandBear 5 mar: Gurkans
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Schäfer | Chihuahua | Jack Russell Terrier | American Staffordshire Terrier | Dobermann | Pudel
© 1998-2024 Enfinia AB