Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
8 juni 2022 av iokaste i övriga hundfrågor (5 svar)
Stressad mellanpudel (ångest, stress, oro)

Min hund är en mellanpudel på 3 år, kastrerad hane med mycket vilja och glädje i sig. Han heter Vile (efter en jätte i nordisk mytologi), hans namn betyder viljestark och det passar verkligen in på honom. Men jag är rädd att jag ibland ångrar att jag skaffade honom just då när jag gjorde det för jag var i ett förhållande där min partner led av ständig ångest och stress, hon var alltid hemma och hennes enorma ångest påverkade mig väldigt mycket. Jag kan bara tänka mig hur det påverkade min hund som var valp och växte upp i det.


 


Min hund är numera 3 år som sagt och vi har flyttat bort från all ångest men han blir väldigt lätt stressad och min känsla är att ångesten liksom inte lämnat honom fast vi har det så mycket lugnare nu.


 


Hemma är han mycket lugn och även när vi är ute på promenad. Vi upptäcker vårt nya bostadsområde tillsammans och joggar i skogen och cyklar ut till min mamma som bor i närheten. Problemet är när vi är med andra, han går upp i stress, skäller som en galning och kan inte lugna sig. Speciellt om vi är på en ny plats, han drar och drar och drar i kopplet, vill bara framåt och aldrig stanna. OM man stannar blir han mycket orolig och gnäller, skakar, skäller. Detta händer när jag och min familj går på utflykt tillsammans (bestiger ett litet berg tex), så stannar man längst upp och fikar men Vile är ett vrak och det är svårt att ta det lugnt och fika när ens hund håller på att implodera.


 


Spelar ingen roll vad jag gör, nonchalera, säga åt, ge godis de sekunder han är tyst, låta honom gräva eller ha en leksak. Inget gör honom lugnare och det skär i hjärtat på mig att se honom såhär stressad utan att kunna hjälpa honom. Jag vill kunne ha med honom överallt, på olika äventyr men han verkar bara må dåligt av det. 


 


Han är extremt lättstressad helt enkelt. Jag brukar kalla honom för tryckkokare för det är den känslan jag får av honom. Ibland låser han sig på en (okänd) människa och kan inte sluta stirra, jag säger att "nu går vi" och försöker få honom med mig, ställa mig ivägen, ge godis när han följer med, eller bara gå. Men han är som borta, helt inne i att titta på människan. Om jag rör vid honom ger han ifrån sig ett högt skall, som att det byggts upp i honom och jag tryckt på en knapp.


 


Är det någon som känner igen sig? Varit med om något liknande? Något råd eller tips? Jag känner mig så fruktansvärt vilsen och vill så gärna hjälpa min hund att må bättre.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om iokaste och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

aenima
Medlem 2019-06-05
#1 8 juni 2022 av aenima Re: Stressad mellanpudel (ångest, stress, oro)

Det låter som han är socialt osäker. Har ni gjort BPH?


Socialt osäkra hundar brukar må bäst av att veta att andra låter dom vara ifred, så länge de känner sig trygga i att de inte behöver interagera med andra. Tricket är ju att få din hund att förstå att han får vara ifred och att du kommer att se till att det blir så, att han kan lita på det.


Jag har haft en hund som var osäker runt andra hundar pga händelser när han var liten valp. Vi lyckades trots det ta oss ut och tävla och träna med hundar runt omkring. Nyckeln till det var som jag beskrev ovan, han behövde känna sig trygg i att han fick vara ifred och att jag såg till att han fick vara det så han kunde släppa allt sånt.


Det finns ju ingen enkel beskrivning som säger "gör så här, dra i vänster öra tre gånger och snurra runt motsols så är det klart". Allt beror ju på hur ni två "pratar" med varandra och det bästa sättet att få hjälp är att uppsöka en instruktör som får träffa dig och din hund och se vad som händer och vad som bör göras.

Svara på detta inlägg

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#2 9 juni 2022 av Torparinnan Re: Stressad mellanpudel (ångest, stress, oro)

Det är ju oerhört svårt att ge råd när man inte vet vad som utlöser stressen så boka tid hos en instuktör som får se hunden live och kan ge dig verktygen att hjälpa din hund.


A och O för att få en hund balanserad är ju motion,mental aktivering och passivitetsträning. Hur ser det ut med den mentala aktiveringen och passivitetsträningen?

Svara på detta inlägg

Mira och Esther
Medlem 2006-12-30
#3 13 juni 2022 av Mira och Esther Re: Stressad mellanpudel (ångest, stress, oro)

inte att förglömma, pudel är en av våra smartaste raser, understimulering är vanligt, min mammas toy pudel blir lätt understimulerad, skäller och har sig, jobbigt...

Svara på detta inlägg

Heddiz
Medlem 2021-12-02
#4 16 juni 2022 av Heddiz Re: Stressad mellanpudel (ångest, stress, oro)

 


Jag tror absolut inte att din hund "lider" av det som varit... helt enkelt för att hundar lever i nuet...Med det sagt tror du inte att det kan vara du som s.a.s "lever om saker som var dåligt" -kanske omedvetet och att det är du som överför den energin till din hund..Tex stress som du antagligen kände förut.


Sen känner hundar vår energi och om du är stressad över att hunden ska vara stressad så blir den lättare stressad + blanda det med att du tycker SÅ himla synd om honom...


Även om ni bör jobba på andra sätt också för att hjälpa honom tagga ner som några redan skrivit så behöver en sådan (stressad) hund förutom motion också MENTAL aktivering - tex klickerträning och spår eller Nosework- det funkade på mina hundar - som hade blivit superstressade under tiden jag hade legat på sjukhus och inte fått någon träning-bara promenader och jag har brukshundar..


Min man gjorde så gott han kunde medans jag låg på sjukhus-också stressande,  jobb, hundar och ja allt var orolig/stressad och hundarna blev lidande, men det glömde dom väldigt snabbt när jag kom hem och började gå ut med dom och tränade igen-Det är jag som alltid har tränat dom..Men första g jag gick ut med dom då var det som att gå med 2 andra hundar...Dom skulle dra, jaga bilar, cyklar osv...Vilket dom aldrig gjort förut...Jag är en väldigt lugn person och har alltid haft lugna hundar..


Men jag har haft hund hela livet så jag visste att 1. dom är understimulerade och 2. Jag måste vara xtra LUGN än jag brukar ett tag- alltså känna mig lugn först o främst - för det känner hundar. 


Jag tillät mig inte att tycka synd om hundarna - för det känner dom också och översätter det till att Det ÄR synd om mig för husse/matte tycker det och blir kanske stressade, visar rädsla eller annat pga det. 


Hunden är som en spegel utav deras ägare...


Det är inte synd om din hund så länge du inte tycker det.. Om du är lugn/are så blir hunden det också.


Men dom behöver också oftast hjälp som sagts av -några mentala aktiveringar eller/och berikningar tex agility/balansträning-höjer självförtroendet och jag har tränat alla mina hundar jag haft/har i några nosaktiviteter vilket är lugnande, berikande och skoj för hund o förare som tex Nosework. Sen är ju lydnad väldigt bra och kul.Och att träna på passivitet..

Svara på detta inlägg

Heddiz
Medlem 2021-12-02
#5 16 juni 2022 av Heddiz Re: Stressad mellanpudel (ångest, stress, oro)

Jo jag glömde en bra "stressa ner" metod- är helt enkelt att ge hunden massage...


Det har jag gett mina hundar i över 16 år och jag tycker det hjälper. 


Sen att man skapar en bra relation med valpen helst, men även hunden - att tex använda sig av mjuka metoder med belöningar godis, leksak, lek, gos eller uppgift. Det är enligt mig tillsammans med att vara Lugn, aktivera hunden mentalt och fysiskt. Träna lydnad-på ett positivt sätt och passivitet-i hundens takt - A och O för att hunden ska må bra.


Träna passivitet (och annan träning som lydnad, osv) när ni är själva till att börja med (i hundens takt) och börja inte bland massor av folk...För att sakta göra det svårare..


 


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Bur till mellanpudel   [1] 14 jan: Rocky rocket 15 jan: Ayrin Vilken ras, besluts ångest   [4] 13 apr: Puttenutte 13 sep: Ayrin Stressad golden   [4] 27 mar: ZiggeR 25 maj: Mira och Esther Kan diarrén vara stress?   [4] 11 mar: Flasktratt 12 mar: pipilotta Lugna stressad valp?   [1] 21 jan: NorrNorr 21 jan: pipilotta Stressad med flera personer på promenaden   [6] 22 okt: Sekts 25 okt: pipilotta Valpen blir stressad utomhus   [2] 20 okt: Hallojan 3 nov: NorrNorr Ångest och skuldkänslor efter att ha mist en hund   [8] 16 okt: Fjärilsligan 20 okt: Fjärilsligan Hjälp stressad löptik   [1] 17 apr: XXIIXX 17 apr: pipilotta Fruktansvärd ångest efter fått hem valp   [14] 4 apr: anna.mi 4 maj: STB
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Boxer | Shetland Sheepdog | Samojedhund | Cavalier King Charles Spaniel | Coton de Tuléar | Staffordshire Bullterrier
© 1998-2024 Enfinia AB