Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
30 september 2022 av Doggsan i övriga hundfrågor (16 svar)
Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?

Hej! 

Kan inte sova, ligger och grubblar och är ledsen och känner mig som världens sämsta hundägare...


Jag har en hund sedan tidigare som är 5 1/2 år i dagsläget. I min värld är detta en "Once in a lifetime" hund och han betyder lika mycket för mig som mina barn. Jag kommer aldrig någonsin att ha en liknande hund i mitt liv, och jag kan redan känna sorg inför den dagen jag måste säga förväl till han.
Jag har dock alltid haft drömmen om en till hund då hundar är en stor del av mitt intresse, men även dels för min äldre hunds skull, då jag inte ansett att han ska vara en ensam hund. 


Och nu står jag här och har skaffat en till hund, och saker blev verkligen inte som det var tänkt..


Jag tog över en omplacering på en hanhund på 5 månader (i dagsläget 8 månader), en av mina drömraser så jag så väldigt mycket fram emot detta. Jag var helt förberedd på "valpstadiet" och förberedda familjen på vad vi har att vänta. Det jag tyckte kändes skönt med att det var en 5månaders var att hunden redan blivit stort sett rumsren, och kände att just den biten skulle bli skönt att slippa. Jag har alltid sagt tidigare att jag inte vill ta en omplacering, men tänkte att eftersom denna hunden är så pass ung fortfarande så är han formbar.


När vi väl hade hämtat hunden märkte jag redan samma dag att han hade en del medföljande problembeetenden. Hunden hade väldigt lätt till stress, manisk med leksaker och bollar, resursförsvar gentemot min andra hund, reaktiv på hundar och katter, och ett fruktansvärt dragande i kopplet, inget intresse att nosa i marken, ingen som helst följsamhet, svår att få kontakt med, hoppar upp på bord och stolar för att sno våran mat osv. Ett tag trodde jag hunden var sjuk då hunden blev så lätt anfådd av minsta lilla aktivitet, men förstår idag att det endast var stressrelaterat och en stor förbättring har skett.


Vi gick en unghundskurs som var minst sagt kämpigt, och sista tillfället gick vi inte ens då sista dagens kursinnehåll skulle innebära för stora utamningar att hantera för omplaceringen.


 


Jag har helt fått tänka om och börjat om helt med denna omplacering. Jag undviker i möjligaste mån att ta ut hundarna samtidigt då det är så fruktansvärt mycket arbete som krävs med omplaceringen. I regel går jag endast med omplaceringen på dom närmaste gräsplättarna vid våran bostad, det är där han funkar bäst för tillfället och kan hålla en fin följsamhet och se mig som en resurs, och vi kan få en jättefin kontakt. Undviker att träna honom med leksaker då det lätt slår över till "manisk" stress bara. Ibland, men för sällan, korta epidsoder på 1-2 minuter för att träna "loss" kommando.


Jag kan ta det mesta som har medföljd denna omplacering, men det jag framförallt har svårt för är hans resursförsvar gentemot min äldre hund. Nu har det skett incidenter både vid mat och leksaker som gjort att jag fått ändra rutinerna här hemma både vid utfodring och leksaks användandet. Dom har ingen fri tillgång till leksaker och får i dagsläget endast använda det under övervak eller separerade.


Och idag hände det att jag hade missat att ta undan en leksak som det blev fullt slagsmål över. Och det är alltid omplaceringen som flyger på min äldre hund vid dessa tillfällen. Denna gången gick det även så illa att omplaceringen har fått ett bett i munnen varpå en tand gått sönder och måste troligtvis operera och få ut kvarvarande tandrot...


Så onödigt och kostsamt...


Ibland känns det som ett stort misstag att jag tog denna omplacering och vissa dagar ångrar jag mig, medans vissa dagar kan jag tänka positivt och att jag kommer få ordning på han. Familjen tycker han är störig och jobbig och att tillvaron inte alls blev kul. 
Upplever på min äldre hund att vi glidit ifrån varandra och att han inte är särskilt imponerad av omplaceringen. Han accepterar honom, men gillar han inte och har ingen glädje av han. 
Min äldre hund tar även väldigt hårt på dessa situationer som uppstått när dom rykt ihop. Medans omplacering inte alls lär sig av situationen då han åker på dyngstryk utan han ska slåss på liv eller död.


Jag får juh även givetvis dåligt samvete gentemot omplaceringen att jag sitter här efter att bara haft honom i 3 månader och funderar på att själv omplacera honom. Det gör mig så ledsen och jag känner ett stort misslyckande. Även fast att omplaceringen inneburit mer än vad jag hade förväntat mig, så har han många fina egenskaper också. 
Jag vet inte om en kemisk kastrering kanske skulle hjälpa lite på traven när det kommer till Omplaceringens utmanande beetende vid resursförsvar gentemot min andra hund? 

Jag är livrädd att resursförsvaret ska gå över till en ren och skär osämja mellan hundarna och att dom tillslut inte kan leva med varandra. Där går absolut min gräns och vid det laget kommer omplaceringen ryka. 


Jag vet inte hur jag ska tänka, ena stunden känns allt hopplöst och andra stunden ser jag lösning på allt. Någon som kanske ha några goda råd att ge? 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Doggsan och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#1 30 september 2022 av Gurkans Re: Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?

Det låter absolut som en jobbig situation för dig. Kastrering, även kemisk sådan, är inte lösningen för dig. Resursförsvar har ingenting med hormoner att göra. Dessutom är kastrering inte den universallösning mot alla problem som det finns en utbredd tro kring. En valp behöver dessutom könshormonerna för en normal utveckling, både fysiskt och psykiskt.


Det låter som att det fanns en anledning till att han omplacerades och att du inte fått hela sanningen kring detta. Det låter som en riktigt ouppfostrad valp som fått leva sitt liv helt utan regler och att han inte fått lära sig ens de grundläggande saker som en valp bör kunna.


Var det via uppfödaren eller den tidigare ägaren du skaffade valpen? Har du någon kontakt med uppfödaren? Denne kanske kan hjälpa till med råd?

Svara på detta inlägg

Doggsan
Medlem 2013-01-01
#2 30 september 2022 av Doggsan Re: Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?

Tack för ditt svar. 
Det var med tidigare ägaren omplaceringen skedde.


Har inte varit i kontakt med uppfödaren.


Jag förstår i efterhand att tidigare ägare inte varit riktigt ärlig, vilket såklart är otroligt tråkigt, både för mig men framförallt för hunden.
Hade jag vetat vad det hade inneburit med denna hur innan, så hade jag aldrig tagit över honom...

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#3 30 september 2022 av Ayrin Re: Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?

Ja, usch, det lät riktigt jobbigt :/. Skulle inte heller vilja omplacera vidare i första taget, men frågan är ju också hur mycket en individ ska få "drabba" resten av familjen? Kanske hade omplaceringen fungerat mycket bättre hemma hos någon där han fått vara ensamhund?


Ta kontakt med uppfödaren kanske och se om hen har några kloka råd att komma med?


Kan också vara värt att ta kontakt med någon skicklig hundtränare på hemmaplan, bara för att ha någon att bolla lite idéer med om inte annat. Man får ju lätt lite tunnelseende när man är mitt uppe i problemen, och bara att ha en utomstående som kan se det hela med nya ögon och ge lite råd kan ju hjälpa mycket.


Lycka till!

Svara på detta inlägg

Doggsan
Medlem 2013-01-01
#4 30 september 2022 av Doggsan Re: Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?

Precis, hur mycket ska en individ får drabba resten av familjen...


Jag har kontakt med en nära vän som är utbildad inom hund. Jag har tagit mycket hjälp ifrån denna person och är verkligen tacksam för stödet jag får. Däremot känner jag att metoderna som används inte kanske alltid hjälper. Även fast vi sett framsteg så känns det väldigt långt bort innan man har en hund som fungerar i vardagen...


 

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#5 30 september 2022 av Gurkans Re: Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?

Var inte rädd att kontakta uppfödaren! Denne är kanske mycket erfaren och kunnig om sin ras och kan hjälpa dig på ett annat sätt än vad någon annan kan? Olika raser fungerar lite på olika sätt och uppfödaren har kanske stor erfarenhet av sin ras. Om uppfödaren är det minsta lilla som jag är som uppfödare, så vill denne veta vad som händer med valpen och blir säkert jätteglad över att få kontakt med dig.

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#6 30 september 2022 av pipilotta Re: Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?
          Re: Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?
          

Tack för ditt svar. 
Det var med tidigare ägaren omplaceringen skedde.


Har inte varit i kontakt med uppfödaren.


Jag förstår i efterhand att tidigare ägare inte varit riktigt ärlig, vilket såklart är otroligt tråkigt, både för mig men framförallt för hunden.
Hade jag vetat vad det hade inneburit med denna hur innan, så hade jag aldrig tagit över honom...

Jag skulle inte heller vara direkt intresserad av att höra med den tidigare ägaren.... 


Tror kanske hunden skulle behöva flytta till någon som inte har annan hund och då se hur den fungerar där....


Du får nog lägga lite krut på att se till att den hund du haft längre inte tar skada och det gäller även dig och din familj. Prio 1 för mig...Lycka till och berätta gärna vidare hur det går....

Svara på detta inlägg

Doggsan
Medlem 2013-01-01
#7 30 september 2022 av Doggsan Re: Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?
          Re: Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?
          

Var inte rädd att kontakta uppfödaren! Denne är kanske mycket erfaren och kunnig om sin ras och kan hjälpa dig på ett annat sätt än vad någon annan kan? Olika raser fungerar lite på olika sätt och uppfödaren har kanske stor erfarenhet av sin ras. Om uppfödaren är det minsta lilla som jag är som uppfödare, så vill denne veta vad som händer med valpen och blir säkert jätteglad över att få kontakt med dig.

Tack. Ska ta mig en funderare på att ta kontakt med uppfödaren.

Svara på detta inlägg

Doggsan
Medlem 2013-01-01
#8 30 september 2022 av Doggsan Re: Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?
          Re: Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?
          

Jag skulle inte heller vara direkt intresserad av att höra med den tidigare ägaren.... 


Tror kanske hunden skulle behöva flytta till någon som inte har annan hund och då se hur den fungerar där....


Du får nog lägga lite krut på att se till att den hund du haft längre inte tar skada och det gäller även dig och din familj. Prio 1 för mig...Lycka till och berätta gärna vidare hur det går....

Jag har grubblat hela dagen på vilken väg jag bör ta med denna hund och behöver låta saker och ting sjunka in lite efter gårdagens händelse. Förstå åtgärd är nedsövning på måndag för att kolla hans skador han fått...


Efter dagens grubblerier vet jag inte om en omplacering är det bästa för denna hund om han i slutändan inte fungerar hos mig... Då det är en specifik ras som gärna hamnar i fel händer och vill inte att han ska blir en vandringspokal som ingen kan hantera... Skulle inte kunna leva med det på mitt samvete om han skulle hamna fel pågrund av att jag väljer att omplacera honom... 

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#9 30 september 2022 av Anneli Re: Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?

Jag tror att du får bättre svar om du villtala om vad dina två hundar är av för ras. Det spelar roll för deras sätt att reagera om de är rasbundet mycket olika till kynnet. Att använda ord som drömras och once in a lifetime- hund säger ju tyvärr inte så mycket....


Din omplacering är ju just nu, till råga på allt, mitt uppe i sin våldsammaste hormonellt styrda tonårsperiod med allt vad innebär.

Svara på detta inlägg

Doggsan
Medlem 2013-01-01
#10 30 september 2022 av Doggsan Re: Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?

Tycker faktisk inte att rasen har någon som helst betydelse i detta då hundarna är av samma släkte och dom båda skiljer sig kraftigt åt i personlighet. Resursförsvaret som finns spelar ingen som helst roll i detta läge och är inget problem i denna ras. Detta beetende kan man stöta på i dom flesta raser.


Men är det relevant för dig och enda sättet för dig att ge "konkreta tips" beroende på vad som är min "Once in life time hund" eller en av mina "drömraser" så kan jag säga att min "Once in a life time hund" är av raserna American Bully XL/American Staffordshire terrier. Och Omplaceringen är en American Bully Pocket.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hjälp med att hitta rätt ras   [13] 15 okt: sarah 19 okt: Ayrin Gammal hund med separationsångest hjälp!!!   [6] 6 aug: bamse100 16 sep: Jerrie´s Black Pack Rumsren nattetid, men ej dagtid - hjälp   [2] 19 jul: waleus87 19 jul: aenima Hjälp vår Scooby:(   [1] 3 jun: Mrcorona 3 jun: Mrcorona Hjälp stressad löptik   [1] 17 apr: XXIIXX 17 apr: pipilotta Ocd valp hjälp!!   [9] 11 feb: Vavva123 16 feb: Gurkans Hjälp med tips till en väldigt bitig valp   [2] 28 jan: Linne789 29 jan: Morgonpigg hjälp med råd till en tokig hund.   [2] 27 jan: Bamselina 2 feb: Öjenmia Hjälp - hundmöten!   [2] 26 jan: XXIIXX 16 feb: Draghund Hjälp med ljudrädd hund!   [3] 15 jan: Denverino 16 feb: aenima
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Shetland Sheepdog | Jack Russell Terrier | Tax | Dansk/Svensk Gårdshund | Boxer | Dobermann
© 1998-2022 Enfinia AB