Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
15 oktober 2022 av sarah i skaffa hund (13 svar)
Hjälp med att hitta rätt ras

Hej!


Jag och min sambo vill skaffa hund men har svårt att hitta en ras som passar. Jag tänkte därför att jag skriver här och ser vad vi får för tips. Vi har några krav som är viktiga och några som är lite mindre viktiga men jag skriver upp alla och så får ni gärna komma med tips på rundraser som kanske inte stämmer till 100% men på det mesta.


- Max 20 kg
- Snäll mot barn och främlingar
- Ha fysisk ork (vi gillar att vandra och köt mtb och skulle gärna se att hunden vill/orkar hänga med)
- Inte för verbal
- Låga krav på pälsvård
- Inte behöver aktiveras mer än 2h/dag samt lydnadsträning


Det som vi har haft svårast att hitta är att vi i princip söker en sällskapshund men som orkar mycket fysiskt. Då vi inte tänker hålla på med jakt, spår osv känns det som att många hundraser försvinner. Vi är alltså nervösa över att ha en hund som inte kommer må bra pga för lite stimulans. Vi tänker självklart promenera med den varje dag och 1-3ggr/vecka har vi en förhoppning att den ska hänga med ut när vi kör mtb + någon längre vandring 1 gång/månad. Men som sagt så vill vi verkligen att hunden ska må bra hos oss och inte ha risk för att den blir understimulerad då vi kanske inte kommer ha fokus på mental träning utöver den generella uppfostran.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om sarah och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#11 17 oktober 2022 av Gurkans Re: Hjälp med att hitta rätt ras
          Re: Hjälp med att hitta rätt ras
          

Jag tänker direkt på vinthundsraserna som brukar vara helt nöjda med promenader om dom får sträcka ut ordentligt några g/v men om dom går att ha lösa bredvid cykeln vet jag inte. Vet att vissa är svåra på småvilt men om det är rastypiskt har jag inte koll på.

Jag tänker inte alls på vinthundar om man söker en uthållig hund. Vinthundarna är ju snabba på kort sträcka, så de är ju inga långdistansare. Snarare är det väl polarhundarna som kan vara ett alternativ till uthålliga hundar som gillar att röra på sig. Dock faller även de på att de inte är lämpliga att ha lösa.

Svara på detta inlägg

aenima
Medlem 2019-06-05
#12 19 oktober 2022 av aenima Re: Hjälp med att hitta rätt ras

Så länge man skaffar en sunt byggt hund behöver man ingen speciell hundras för att den ska orka följa med på motionsrundor. Jag vet många amerikanska cocker spaniels som har hängt med på ridturer utan problem och med stor glädje. De flesta hundar kan utan problem orka mer än vad vi människor gör, men det handlar ju även för dom om att man måste träna upp orken precis som vi måste göra.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#13 19 oktober 2022 av Ayrin Re: Hjälp med att hitta rätt ras

Nån spaniel av några lagoma linjer kanske? Nån form av lite mer jaktavlad retriever kanske kan funka också? Särskilt golden finns verkligen ett helt spektra av linjer från de värsta showlinjerna till jaktmaskiner. Så nåt "lagom" där också?


Tänker så här... vill du ha en förig hund (en som kan vara lös) som orkar hänga med så vill du ha retriever, vallhund eller stående/stötande fågelhundar.


De vallande spetsarna (finsk lapphund, svensk lapphund, isländsk fårhund mfl) är generellt sett rätt verbala, men kan du leva med det så kan de i övrigt passa bra.


För att ge sin hund mental stimulans måste man inte alls åka till brukshundklubben flera gånger i veckan. Man kan till exempel träna trix hemma, låta hunden leta efter sin mat eller godis, lägga spår eller nåt annat där hunden får använda näsan. Och det gäller alla hundar, "till och med" min borzoi var inte helt nöjd med bara promenader även om hon fick springa lös, utan ville träna lite nu som då :).

Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hur gör man för att hitta lämplig tik för parning?   [6] 16 nov: Astons matte 18 nov: pipilotta Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?   [16] 30 sep: Doggsan 3 dec: Doggsan Gammal hund med separationsångest hjälp!!!   [6] 6 aug: bamse100 16 sep: Jerrie´s Black Pack Rumsren nattetid, men ej dagtid - hjälp   [2] 19 jul: waleus87 19 jul: aenima Hjälp vår Scooby:(   [1] 3 jun: Mrcorona 3 jun: Mrcorona Svårt att hitta hundkompisar till min valp!   [3] 11 maj: Terdrian 11 maj: Terdrian Hjälp stressad löptik   [1] 17 apr: XXIIXX 17 apr: pipilotta Ocd valp hjälp!!   [9] 11 feb: Vavva123 16 feb: Gurkans Hitta rätt försäkring till sin hund   [0] 4 feb: Jocke1232 Hjälp med tips till en väldigt bitig valp   [2] 28 jan: Linne789 29 jan: Morgonpigg
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Shetland Sheepdog | Jack Russell Terrier | Tax | Dansk/Svensk Gårdshund | Boxer | Dobermann
© 1998-2022 Enfinia AB